Jump to content

Прогон Православне Охридске Архиепископије у Р. Македонији

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

А додека некои од типот на Рилски, се трудат колку можат повеќе да ја оцрнат и демонизираат МПЦ, таа донираше 48.000 евра за постраданиот народ српски.

http://plusinfo.mk/vest/137475/MPC-donirashe-48000-evra-za-pomosh-na-Srbija-i-BiH

Neka samo prestanu da gone Arhiepiskopa Jovana i ništa drugo ne moraju da rade.. ma ni prstom da mrdnu. I naravno neka zaustave progon koji predvode!

P.S.

I Pilat je oprao ruke ..sećaš se ..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Одговори 3.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Коментари на текст  confused1

Стварно се питам да ли људи у Македонији уопште знају шта је Црква?

Изгледа да православну Цркву виде као коалицију програмски сличних политичких партија, а да им предстојећи Сабор у Цариграду делује као страначка конвенција!

Подели на овим сајтовима

Neka samo prestanu da gone Arhiepiskopa Jovana i ništa drugo ne moraju da rade.. ma ni prstom da mrdnu. I naravno neka zaustave progon koji predvode!

P.S.

I Pilat je oprao ruke ..sećaš se ..

Во меѓувреме (т.е. пред да почне прогонот кон ПОА и +Јован) владиците, со исклучок на НП Никанор, на СПЦ, ги затворија рајските двери за два милиони Македонци, припадници на МПЦ... 

ПС: Тебе можеби не ти требаат, ама на некој друг му требаат.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Изгледа да православну Цркву виде као коалицију програмски сличних политичких партија, а да им предстојећи Сабор у Цариграду делује као страначка конвенција!

Јас пак гледајќи ги коментарите на темата во која Патријархот Иринеј ги повикува верниците да се молат за престанок на дождот, се запрашав во каков Бог веруваат луѓето во Србија, па никому ништо...

Подели на овим сајтовима

Јас пак гледајќи ги коментарите на темата во која Патријархот Иринеј ги повикува верниците да се молат за престанок на дождот, се запрашав во каков Бог веруваат луѓето во Србија, па никому ништо...

На жалост ти исти би врло лако кренули у пакао раскола (да се придруже МПЦ-у), ако би их позвали да бирају Црква (Христова) или црква (национална)...

Подели на овим сајтовима

На жалост ти исти би врло лако кренули у пакао раскола (да се придруже МПЦ-у), ако би их позвали да бирају Црква (Христова) или црква (национална)...

Зарем оние кои веруваат во Бог - Седржител, во Бог, Кој дава сонце и дожд се националисти? Зарем оние кои веруваат дека Бог си ги оставил стихиите да се управуваат сами со себе се ненационалисти и за Христовата Црква? 

Колку што видов “вашите“ т.н. националисти, кои сакаат “национална“ црква, повикуваат на покајание, на преумување, на молитва!

Подели на овим сајтовима

soboren_moja.jpg?itok=5wqBTaP4

Македонската православна црква со финансиска поддршка од  3.000.000 денари се вклучува во акцијата за помош на Србија и Бих кои се погодени од поплави.

-  Повикувајќи се на апелите на премиерот на Република Србија Александар Вучиќ и на Неговата Светост Патријархот српски г.г. Иринеј, за христијанско милосрдие и братска помош, МПЦ се вклучува во акцијата која деновиве веќе се одвива во Република Македонија за прибирање на неопходната помош, се вели во соопштението од Синодот на МПЦ.

Синодот со особено внимание и загриженост ги следи настаните поврзани со катастрофалните поплави.

- Се молиме на Семилостивиот Бог и Спасител и за душите на загинатите од поплавите, но и за истрајност на живите во овие искушенија, во духот на нашата света вера, онака како што нашите народи секогаш низ историјата ги надминувале, се наведува во соопштението од Светиот архиерејски синод на МПЦ.

http://telma.com.mk/vesti/mpc-donira-3-milioni-denari-za-srbija-i-bih

Подели на овим сајтовима

Зарем оние кои веруваат во Бог - Седржител, во Бог, Кој дава сонце и дожд се националисти? Зарем оние кои веруваат дека Бог си ги оставил стихиите да се управуваат сами со себе се ненационалисти и за Христовата Црква? 

Колку што видов “вашите“ т.н. националисти, кои сакаат “национална“ црква, повикуваат на покајание, на преумување, на молитва!

О чему причаш?

Говорио сам о онима који исмевају позив Патријарха на молитву за престанак кише. Као и о онима који у Македонији исмевају (одбацују) јединство Цркве зарад овоземаљских интереса.

Подели на овим сајтовима

О чему причаш?

Говорио сам о онима који исмевају позив Патријарха на молитву за престанак кише. Као и о онима који у Македонији исмевају (одбацују) јединство Цркве зарад овоземаљских интереса.

На овој форум прочитав дека молитвата нема врска со паѓањето на дождот! И тоа не од луѓе кои ги препознавам како националисти. Очигледно за истите луѓе зборуваме само што сме ги класифицирале во различни категории.

Подели на овим сајтовима

@@Orthophill,

Orto, orto .. ti o Crkvi zaključujueš na osnovu pisanja nekih minornih ljudi po forumima.. popute mene na primer.. A ja o ''mpc'' po delima koja su: progon POCrkve, progon i zatvaranjhe Arhiepiskopa Jovana.. izjave Stefana i njegovih konkretnih (ne)dela kao i ostalih raskolnickih mitropolita ..

Daj se uozbilji ...

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Потпуно си у праву. Само што на тај начин Цркву виде ''највиши претставници'' расколничке ''мпц'' .. Део верника види Цркву како треба али је у мањини и као такав ипак верује расколничким лидерима ''мпц'' или неможе да поверује да су ови толико огрезли у свом кривоверју.. 

Наравно не заборавити да су верници ПОА такође Македонци и то 99% ..исто као и целокупан клир и монаштво ПОА.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

Сабор се обратио јавности и посебним саопштењем о тешком стању наше Цркве у Бившој Југословенској Републици Македонији, где власти те, нама иначе пријатељске земље, и даље, на основу судске фарсе, држе у затвору, под нечовечним условима, Архиепископа охридског Јована, а истовремено врше притисак, под претњом пресуда сличне врсте, и на остале епископе, свештенике, монахе, монахиње и вернике аутономне Охридске Архиепископије. Сабор поново, по ко зна који пут, апелује на све одговорне да учине све за ослобођење политичког затвореника број један у савременој Европи, архиепископа Јована, и престанак последњег верског прогона у Европи, прогона Охридске Архиепископије. Сабор је благодаран сестринским Православним Црквама, Светском Савету Цркава, Конференцији Европских Цркава, организацијама за заштиту људских права и многим угледним личностима на њиховом заузимању по овом болном питању.

Светиот Архиерејски Собор на Српската Православна Црква одржа редовно заседание од 14-ти до 24-ти Мај 2014 година. Соборот објави Соопштение за неговата десетдневна работа, во коешто во еден дел се осврнува и на канонската Црква во Р. Македонија, Православната Охридска Архиепископија.

Во предочениот дел од конечното Соопштение, Соборот истакнува дека: „властите во Р. Македонија и понатаму, врз основа на судската фарса, го држат во затвор, во нечовечки услови, Архиепископот охридски Јован, а истовремено вршат притисок со закани за пресуди од сличен вид и врз останатите Епископи, свештеници, монаси, монахињи и верници на автономната Охридска Архиепископија.

Соборот повторно, по којзнае кој пат, апелира кон сите одговорни, да направат сè за ослободување на политичкиот затвореник број еден во современа Европа, Архиепископот Јован, и за прекин на последниот верски прогон во Европа, прогонот врз Охридската Архиепископија.

Соборот им е благодарен на сестринските Православни Цркви, на Светскиот Совет на Црквите, на Конференцијата на Европските Цркви, на организациите за заштита на човековите права и на многу угледни личности за нивното завземање во однос на ова болно прашање.“

Соборот се осврна и на многу други битни прашања од животот на Црквата.

- On basis of a judicial farce, the authorities continue to keep in prison, in unhuman conditions, the Archbishop Jovan of Ohrid.

- Аt the same time, imposing pressure with threats and verdicts of a similar kind, also upon the other Bishops, priests, monks, nuns and believers of the autonomous Ohrid Archbishopric.
- The Assembly appeals to all the responsible, to do everything for the liberation of the political prisoner number one in contemporary Europe, Archbishop Jovan of Ohrid, and calls for ceasing of the last religious persecution in Europe, the persecution of the autonomous Ohrid Archbishopric.
- The Assembly is grateful to the topical Orthodox Churches, to the World Council of Churches, to the Conference of European Churches, to the organisations for protection of the human rights and to many renowned persons for their intercession in regards to this painful issue.

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
Подели на овим сајтовима

Послао ми један другар из Пакистана једну добру фотографију али ја не умем да је окачим на форум.

У питању је ТВ најава за једну емисију која ће се премијерно емитовати сутра увече око 21 час на Каналу 5+ - Р. Македонија.

Иначе... држава Пакистан добила је име тако што је војска Аце македонског тамо често стајала... Пак (опет) стани! .. Елем, превод најаве је дословно:

ПОВРАТАК ТРАДИЦИЈИ

Обнављање АНТИЧКЕ МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ РЕЛИГИЈЕ

Премијера четвртак итд итсл

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...