Jump to content

Избори у Србији 2022.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Program SSP. @Avocado

Izdvojicu samo stvari koje mislim da su jako lose i jako dobre.

• Цитат

покретање инвестиционог циклуса вредног 2,5 милијарди евра годишње, у пољопривреди, енергетици, информационим технологијама, путној и комуналној инфраструктури и заштити животне средине, како би се унапредио квалитет живота грађана и омогућило запошљавање младих;

ista prica kao i SNS... trosicemo vase pare, ali ce da ih trosimo dobro... 
  • Цитат

оснивање Националне инвестиционе банке која ће улагати у стратешке индустрије, а прикупљање средстава вршити кроз улоге грађана уз тржишну каматну стопу;

Sistemska promena ali losa. Ovo je samo drugo ime za politiku subvencija. 

• Цитат

спровођење пореске реформе којом ће се увести прогресивно опорезивање дохотка грађана и смањивање пореза и доприноса на 60% нето зараде;

Ovo mi nije jasno i o tome smo vec razgovarali. Porez je trenutno 50 % neto zarade. Ne znam i dalje kako misle da mi smanje sa 50 na 60.. i na sta tacno misle. Totalno nejasna tacka. 

• Цитат

увођење пореских олакшица за донације и задужбинарство у здравству, култури и спорту;

Ovo je dobro ali za donacije.... poreska stopa treba da bude 0 %.

• Цитат

унапређење положаја радника кроз учешће представника запослених у органима управљања (најмање трећина чланова надзорног одбора за сва акционарска друштва и друге фирме са преко 100 запослених);

Ocajna regulacija koja ce da unisti AD u Srbiji kao i firme preko 100 zaposlenih. Bukvalno vracaju "radnicko samoupravljanje" i insertuju ga u trzisnu privredu. Svuda se pokazalo kao losa mera i za radnike i za firme. Tu se uglavnom izlaktaju neke vodje sindikata koje ne rade nista nego se uglave u te pozicije i manipulisu politicku i ekonomsku moc totalno ne zasluzeno. 

•  

• Цитат

несубвенционисање предузећа у којима радници имају минималну зараду нижу од 350 евра;

Dobra stvar samo bih ja dodao "nesubvencionisanje preduzeca". Mislim ovo sada SNS radi, on subvencionise preduzeca da placaju plate radnicima. Apsolutno isto kao sns. 

• Цитат

враћање у државно власништво и забрану даље продаје природних ресурса;

Ne znam sta tacno misle, zavisi od toga moze biti i dobro i lose

Kompletan set ovih mera oko obrazovanja je prosto... nice words

• Цитат

• модернизацију свих основношколских и средњошколских наставних програма;
    • укидање дуалног средњошколског образовања;
    • минималну плату за наставнике у вредности од 500 евра месечно;
    • увођење обавезног средњошколског образовања, уз финансијску подршку социјално угроженим породицама које то данас не могу да обезбеде својој деци;
    • бесплатне уџбенике за све основце и средњошколце;
    • један бесплатан оброк у основним школама;
    • свима доступно високо образовање;
    • изградњу нових студентских домова у универзитетским градовима;
    • ревизију и пооштравање услова за акредитацију свих високошколских установа;
    • ревизију сумњивих диплома и звања;
    • да ће спорт бити доступан свима, уз акценат на школски спорт, спорт за све и спорт особа са инвалидитетом. 

Sve mi se ovo u praksi prevodi dajte mi vise vlasti i moci u obrazovnom sistemu. Uglavnom kako vidim sluzi za kupovinu glasova sindikata profesora i nastavnika u zamenu za glasove. Nista sistemski u principu male korekcije i naravno dodatna obecanja kako ce da trose nase pare...

Zdrastvo i penzije:

Цитат

• право на бесплатну примарну заштиту свих грађана, без обзира на то имају ли или не здравствену књижицу;
    • минималне плате лекара од 1.000 евра и сразмерно повећање за остале запослене медицинске раднике;
    • једнак приступ свих грађана свим нивоима здравствене заштите, без обзира на територијалне или друге административне баријере;
    • увођење социјалних пензија од 100 евра месечно за све грађане старије од 70 година који су без примања;
    • враћање незаконито умањених пензија;
    • доношење националног програма за повратак људи који су отишли из Србије;
    • формирање државног Алиментационог фонда за финансијску подршку самохраним родитељима након покретања бракоразводне парнице;
    • посебну заштиту за труднице и породиље;
    • финансирање више покушаја вантелесне оплодње од стране државе;
    • доношење новог Закона о раду, праведнијег према радницима;
    • усвајање закона којим ће се регулисати положај и права учесника ратова уз исплату законом утврђених дуговања која постоје према овој групацији.

Opet nista sistemski nista konkretno osim "lekari i medicinski radnici glasjate za nas dobicete vecu platu".... 
    naprimer "novi zakon o radu pravedniji prema radnicima" sta to znaci??? I vucic tvrdi da je njegov zakon pravedan.

Цитат

• успостављање независног правосуђа у коме судије бирају судије, а тужиоци тужиоце;
    • успостављање независног правосуђа у коме судије бирају судије, а тужиоци тужиоце;
    • увођење Специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем, који ће бити независан, са овлашћењима да приводи, хапси и изриче забране обављања јавне функције до завршетка кривичног поступка;
    • појачавање степена кривичне одговорности за корупцију државних функционера, функционера локалних органа власти и јавних предузећа, као квалификовано кривично дело без могућности условне осуде, уз трајну забрану обављања јавне функције.

Ovo je jedna od retkih sistemskijih promena. Ne znam kako bi to tacno izveli, moze da bude dobra moze da bude losa. (mislim da sudije biraju sudije) 
    ovo ostalo nista specijalno.. uvodimo (mi ) specijalnog tuzioca .. a on ce biti nezavistan ali ga mi uvodimo.... to mi i ne delujes bas nezavisno.... nisu rekli kako ce taj biti biran i slicno. 

Da ne trabunjam mnogo vec sam dosta prosao... ali skoro sve mere su im "obecavamo, casna rec, trosicemo dobro vase pare

• Цитат

• директан избор градоначелника и председника општина;
    • веће буџете и надлежности за локалне самоуправе;
    • децентрализацију јавних прихода;
    • омогућавање дијаспори да гласа путем поште или електронским путем;
    • реформу јавног сектора кроз усвајање стратегије развоја и програма пословања за сваку област и јавно предузеће;
    • укидање забране запошљавања;
    • запошљавање јавних службеника искључиво путем јавних конкурса;
    • увођење транспарентног система награђивања и напредовања запослених на основу резултата.

ovaj set mera je jedini koji mi se bukvalno svidja.... osim.. 
    "ukidanje zabrane zaposljavanja" 

to mi lici na - "moramo da uposlimo nase clanove, pa da bi to uradili moramo da ukinemo zabranu" ..... 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, haveaniceday рече

Dosta toga ne odredjuju stranci. 
Naprimer, dosta bi se popravio zivot ljudi kada bi se smanjile akcize na benzin. To nam ni jedan jedini stranac nije nametnuo. 
80 litra benzina kada nas nakite porezima placamo 160 dinara. 

Niko ziv ne moze da me ubedi da je to stvar koju nam namece neko sa strane.

Isto tako, placam preko 1000 eura poreza na moju platu. Jos nesto sto niko ziv ne moze da me ubedi da je "stranac odredio". 

Ljudi placaju po 50 % plate u porezima. 

Sve to moze da smanji bilo koja vlast, nikakve veze sa strancima nema a ljudima bi zivote dosta popravilo. Ne bi postali neka nova ekonomska sila ali bi generlano mnogo bolje ziveli. 

Narod je ekonomski nepismen. Eto hoces da drasticno smanjis poreze. Dobro onda i kazi gde da se ustedi. Velik deo Srbadije msili da moze hongonske poreze i svedski socijalni sistem, jer ljudi od LDP i slicno njima stalno to pricaju.

Srpski porezi su u Evropi u donjoj trecini.

A frizere i ostale ce uvek biti dok je para, reper za nas rast su industrija, turizam i druge usluge koje se moze izvoziti. Posto nemamo more jedini spas je industrija i IT. IT i jeste delimicno u nasim rukama, ali industrija je gotovo 100 % u stranim rukama. I najgore i banke, koje se ne libe financirati domaca mala i srednja preduzeca.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Вилер Текс рече

Видиш како си нефер. И после се жалиш. Ево ти синоними ако не капираш: одлична идеја,наум, предлог за промену власти.

Pa nije ništa od toga nego samo odgovor na pitanje: za koga da glasam?

(Koji nisam ja nudio drugima, već su drugi insistirali na tome)

Ko je tu nefer? Ti koji pokušavaš da to predstaviš kao nešto drugo ili ja koji te pitam odkle ti takva ideja?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Pa nije ništa od toga nego samo odgovor na pitanje: za koga da glasam?

Ko je tu nefer? Ti koji pokušavaš da to predstaviš kao nešto drugo ili ja koji te pitam odkle ti takva ideja?

Ти си шоу. А то за кога се пита због бабиног брашна. Е кукаш да Вучић треба да оде.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Вилер Текс рече

Зато овде треба да влада онај који је свестан да смо економски поробљени и да извлачи најбоље могуће за народ економски и национално. То је прво, па тек кад се ослободимо може да се мења све из темеља или можда ако је могуће упоредо што каже. @haveaniceday

Mi smo od 5. oktobra sve radili sta neoliberali hoce i unistili sistemantski domacu privredu. Precenjen Dinarom, ukidanje carine EU pre nego sto oni rade i ostalim glupostima. Banke su u stranim rukama i radije daju kredite za nekretine nego za investicije. O glupostima davati strancima subvencije za industrije gde ima domacih preduzeca da ne pricam tekstil, namestaj ili IT. Sto bi ja kao poslodavac i proizvodjac namestaja subvencionirao sopstvenu konkurenciju. Razumem subvencije za strane grane koje ovde nema i koji imaju visoku tehnologiju, turski tekstil, italianski namestajne firme nema logike

A Vucic se za tim pomirio, domace investicije gotovo da ne spominje.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik рече

Narod je ekonomski nepismen. Eto hoces da drasticno smanjis poreze. Dobro onda i kazi gde da se ustedi

Smanjenje poreza ne znaci automatski i manji prihod od poreza. 
O tome smo vec pricali davno, ali izgleda nisi naucio sta je laferova kriva 

WWW.INVESTOPEDIA.COM

The Laffer Curve is the relationship between tax rates and tax revenue collected by governments.

Imas primer svedjana koji vec 15tu godinu smanjuju porez i dobijaju veci poreski prihod nego sto je ocekivan pod vecim porezima. 

Ako treba opet da objasnim.... logika je jako prosta. Ti prodajes bicikle. Ako ti je cena jedne bicikle 1000000 evra, mnogo ces manje prodati nego ako je cena bicikle 1000 evra. 

Postoji optimalna cena bicikle iznad i ispod koje ti pada prihod od prodaje. Isto to postoji i za poreze. Postoji optimalna stopa poreza. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Agnostik рече

Mi smo od 5. oktobra sve radili sta neoliberali hoce i unistili sistemantski domacu privredu.

Opet ti sa tvojom pricom o neoliberalima.. 
Neoliberali je prazan zargonski termin koji ne znaci nista. 

Hajde da pogledamo sta smo radili od petog oktobra sto nas je unistilo
Bavili smo se subvencionisanjem kompanija stranih i domacih. 
Dakle otvoris firmu drzava ti daje pare. Naravno pare dobijaju samo firme koje imaju veze sa politicarima. 
Kome je to skodilo? Pa svim ostalim privrednicima koji su placali svoj porez a nisu imali veze sa politicarima. 

Sta je to znacilo u praksi. U praksi je to znacilo da otac mog drugara koji je jako dobar stolar i bavi se stolarstvom jako dugo, radi svoj posao i placa porez. I onda njegov komsija, koji se nikada nije bavio stolarstvom ali je bio clan neke partije dobije subvencije da otvori stolarsku radnju. On otvori stolarsku radnju, i krene sa pravljenjem loseg stolarskog proizvoda. Naravno musterije idu kod oca mog drugara koji bolje radi, ali on ne dobija subvencije a ovog kolegu drzava odrzava na vodi stalnim subvencijama i namestanjima lokalnih tendera. A sve to radi tako sto konstano povecava porez ocu mog drugara. 

Ovo je istinita prica. Dakle nazovi to "neoliberalima" ili kako 'oces (mada ja ne vidim kakve to veze ima sa neoliberalima) to je ono sto unistava Srbiju. Jedna od stvari. 

Umesto da imamo lokalnog dobrog stolara koji se za svoj polozaj izborio, i njegovu konkurenciju koja je ista takva.. nasa drzava uzima novac od njega i daje ga losim stolarima.. koji ni nisu stolari.. nego eto.. subvcencije tenderi.. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Ти си шоу. А то за кога се пита због бабиног брашна. Е кукаш да Вучић треба да оде.

Pojma nemam šta te zbunjuje i gde si zabagovao...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Agnostik рече

Laffer Curva je tacna jednom u deset primera.

Da i teorija gravitacije je tacna na jednoj od 10 planeta. 

Цитат

Pitaj Amerikance dal se prica Ronalda Regena ostvarila kad su smanili poreze

Nema sta da pitam amerikance, znam da se ostvarilo ono sto je trebalo da se ostvari i sto je ocekivano. Evo ti sta se desilo: 

• The US Median Household Income grew by 10% adjusted for inflation from 1980–1989.[5]
  • The US Average Income grew by 75% from 1980–1989.[6]
  • The US Real GDP Growth rate was 3.5%+ every year from 1983–1989, including 1984 when there was a 7.2% Growth Rate.[7]
  • The unemployment fell from 7.5% in 1981 to 5.4% in 1989, though it spiked to 10.8% in November 1982 during the Early 1980s recession.[8]
  • The Federal tax revenue doubled from $517 Billion in 1980 to 1,032 billion in 1990.[9] 
  • Inflation fell from 11.8% when Reagan entered office to 4.7% when he left.[10]
  • The Poverty Rate fell from 14% when Reagan entered office to 12.8% when he left.[11]

Laferova kriva radi tacno onako kako se pretpostavlja. Dakle postoji optimalna poreska stopa koja izvlaci maksimum poreskih prihoda. 
Kao sto vidis, Reganove poreske olaksice su DUPLIRALE prihod od poreza za 10 godina. A sta neki biased amerikanci levicari trabunjaju ne zanima me. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, haveaniceday рече

Da i teorija gravitacije je tacna na jednoj od 10 planeta. 

Ajde molim te sad mi kazi da je ekonomija nauka u istom smislu ko prirodne nauke, onda znam da si stvarno u totalnoj zabludi.

Ekonomija ima samo jedan reper tacnosti, to je istorija i empirija. Brdo teorija koje se uce na nasom universitetu gde bivsi komunisti su postali najveci liberali i veci liberali od Rikarda, nisu tacne.

Evo postoji teza da preduzecima samo treba smanjiti troskove i da cu viskove investirati. Fakat je da Japan je 40 godina i EU i SAD 30 godina u situaciji da firme su netostedise. Jedino sta spasava svetsku privredu od recesije su drzave poput SAD koji uzimaju kredite ko ludi. 

Da zemlje koje su stvarno uspesne u ekonomskoj istoriji nisu primenili vasingtonski konzensus da ne pricam. Juzna KOreja, Tajvan, Kina i.t.d.

Da SAD sama nije koristila te metode nego Hamilton se borio za svoju industriju za carinama od 200 % i.t.d.

Brdo stvari se u ekonomiji tvrde koji su empiriski oborene i ti mi dolazis za gravitacijom. 7896634

Nema sta da pitam amerikance, znam da se ostvarilo ono sto je trebalo da se ostvari i sto je ocekivano. 

Ogromne deficite i socijalne probleme. Da ako to bio cilj onda je sve u redu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Agnostik рече

Ogromne deficite i socijalne probleme. Da ako to bio cilj onda je sve u redu.

Kako moze laferova kriva da bude odgovorna za deficit ako se poreski prihod duplirao

Цитат

Da zemlje koje su stvarno uspesne u ekonomskoj istoriji nisu primenili vasingtonski konzensus da ne pricam. Juzna KOreja, Tajvan, Kina i.t.d.

A srbija je primenuila Vasingtonski konsezus? :D :D :D

Molim te, mozes li mi pokazati koje je mere iz vasingtonskog konsezusa primenila Srbija? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Agnostik рече

Regen je uglavnom smanjio porez bogatima koji nisu te pare investirali nego stedili.

Kako se onda poreski prihod duplirao?
Evo ti ovde su podaci: 
 https://www.cbo.gov/sites/default/files/cbofiles/attachments/45010-breakout-AppendixH.pdf

Подели на овим сајтовима

Kako moze laferova kriva da bude odgovorna za deficit ako se poreski prihod duplirao

Hocu izvor tvoj.

A srbija je primenuila Vasingtonski konsezus? :D :D :D

Molim te, mozes li mi pokazati koje je mere iz vasingtonskog konsezusa primenila Srbija? 

Pa da, klasicna tehnika. Kao kod ljudi koji kazu moze se ziveti od sunca, kad neko od toga umre, onda nije uradio pravilno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...