Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 Ali lepo je ovo, nakon 2000 godina smo stigli do toga da hrišćani prihvataju nešto za šta se nekada predavalo anatemi, kontam da će za 50 godina istopolni brakovi i žene u svešteničkom činu da budu isto ovako prihvaćene. Tad će biti priča "A gde je konretno zabranjeno da se dva muškarca venčaju?" 😁 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 6 минута, Марек рече Sori, nisam znao da: И створи Бог човека по обличју своме, по обличју Божијем створи га; мушко и женско створи их. zapravo znači: čovek je nastao nasumičnim prirodnim procesima i selekcijom, pri čemu se razvijao milionima godina i predstavlja direktni potomak australopitekusa To sto je nesto nastalo postepeno, ne znaci da nije stvoreno. A ovako kao ti Pismo "razumeju" upravo subotari, a ne pravoslavni. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 Aha, znači postepeno kroz milione godina, a ne u toku sedam dana? I čekaj, znači "И створи Бог човека по обличју своме, по обличју Божијем створи га; мушко и женско створи их" u stvari znači da Bog nije stvorio Adama i Evu, nego praistorijske mikroorganizme od kojih su nastali hordati, reptili, vodozemci, sisari, primati i na kraju čovek? 😁 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 1 сат, Марек рече I Pismo i predanje drže da je svet nastao i razvijao se na jedan način, a konretni naučni dokazi pokazuju sve suprotno od toga. O tome se radi, a vernici, da bi nekako preskočili taj jaz nedostataka argumenata izvode neka svojs tumačenja da bi opravdali versko predanje. Te, ne znamo mi šta znači jedan dan, te ko zna šta znači ovo, ko zna.šta znači ono i ispade da sve na kraju možemo da tumačimo kako hoćemo. Šta je tu problem? пре 1 сат, Марек рече Hrišćanstvo, kako ima svoj poredak stvari, crkveno ustrojstvo, pravila, dogme, kanone, tako ima i svoju predstavu nastanka sveta i istoriju svega i to drži kao dogmu. Jel tu predstavu nastanka drže kao dogmu ili je sad drugačije tumače? Te dve tvrdnje se međusobno isključuju... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 Ne postoje oci ili neki duhovni autoriteti koji postanje (i istoriju zemlje, sveta, čoveka) predstavljaju onako kako ga predstavlja TE i srodne teorije koje se bave sličnom problematikom (u kosmologiji npr) Ja sam naišao jedino na neki stav Sv.Luke Krimskog koji ne isključuje TE kao nešto što je moglo da se desi na taj način. Ali TE i Crkveno učenje se razilaze tokom cele svoje istorije. Čak imaš neke današnje manevre kao što je onaj Maksimov da se TE obori na akademskom nivou, jer "nije tačna". Jedna od glavnih stvari koja stoji između TE i Hrišsćanstva je što TE isključuje neki veliki plan, promisao, pametni dizajn, tvorca. U TE je sve slučajno, nedeterminisano, spontano i razvija se kroz jako dugo vreme. Prve aminokiseline koje su se izdvojile onako kako ih objašnjava Juri-Milerov eksperiment su nastale baš tako - spontano i time potvrđuju da priroda sama ima svojstvo da napreduje i razvija život ni iz čega. sampaganini92 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 Teorija evolucije zapravo uči nešto što bi bila jeres u hrišćanskom učenju: Čovek nije nastao tako što ga je Bog sazdao od praha a žena nije nastala od čovekovog rebra i vaseljena nije nastala za sedam dana itd. Ili je jedno tačno ili drugo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 17 минута, Марек рече Jedna od glavnih stvari koja stoji između TE i Hrišsćanstva je što TE isključuje neki veliki plan, promisao, pametni dizajn, tvorca. Ne isključuje... samo ga ne uključuje... nije mu potreban za objašnjenje razvoja vrsta... da isključuje inteligentni dizajn ne bismo mogli da imamo hibridne sorte biljaka, životinja i GMO. obi-wan and Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 3 часа, Avocado рече Zato što znam šta je TE i čime se bavi i čime se ne bavi... i po ko zna koji put ti kažem da se ne bavi time da li je ikada na Zemlji živelo samo dvoje ljudi... baš kao što se ni kvantna fizika time ne bavi. Genetika nam govori da se to nikad nije desilo.... a to je nešto što ti možeš da prihvatiš ili ne prihvatiš i shodno tome tumačiš Bibliju. Možeš da nađeš veoma lako i stvari u koje ti veruješ a koje su suprotne i TE, nego si ih promašio... Jednostavna je stvar,.... prica je o tome da li postoji slaganje izmedju TE i vere,... i samim time nije poenta u tome da se TE ne bavi o dvoje ljudi, pa ne bavi se, ....to je ocigledno ..... nego, ako je po TE ljudska vrsta potpuno drugacije nastala i ako tvrdis da je TE istinita onda automatski ne prihvatas kako vera objasnjava nastanak zivota i ljudi na zemlji,.... to je sasvim jasan zakljucak i ne znam zasto eskiviras tako jasnu postavku stvari.... пре 3 часа, Avocado рече Zato što si promašio naučnu disciplinu i zato što nisi ti apsolutni kriterijum toga šta je vera. Ti možeš da pričaš o tome u šta ti veruješ, ali ne možeš da govoriš u ime svih hrišćana. Dakle, ako preformulišeš u: Ja, Bokisd verujem u stvari koje su suprotne saznanjima iz genetike i TE... onda ću se naravno složiti, pa možemo dalje... Naravno, nisam ja kriterijum i ne mogu da govorim u ime svih hriscana,..... ali, .... prvo, nisam ja jedini koji ovako formulise i postavlja stvar, postoje jos mnogo hriscana koji imaju slicna razmisljanja i imaju slicne stavove kao i....me........ drugo, imam argumente za koje mislim da su dobri i nije mi problem da se suocim i sa nekim koji ima drugacije argumente i pricu..... pa ne znam da li si ispratio, imali smo dosta tema na forumu o teistickoj evoluciji i slicno, recimo malo smo pricali na onoj Gorance temi, ima i ovde : Tako da, nije Avocado ovo prica ..... ja boki verujem tako i tako.... nego se ova prica oko teisticke evolucije vodi vec nekoliko desetina godina i mi smo ovde to tek samo malo zagrebali tu pricu,.... пре 3 часа, Avocado рече Prosto.... različite... konsultuj neki rečnik... Ne moze vera i teologija da budu razlicite,.... to je bre Avocado paradoks... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 3 часа, Марек рече Ne, zabuna oko evolucije proističe iz toga što je TE tvdra, egzaktna, proverljiva, dokazana i konkretna. I pre svega, totalno drugačije objašnjava stvari od crkvenog predanja i time ga podriva i debunkuje. I Pismo i predanje drže da je svet nastao i razvijao se na jedan način, a konretni naučni dokazi pokazuju sve suprotno od toga. O tome se radi, a vernici, da bi nekako preskočili taj jaz nedostataka argumenata izvode neka svojs tumačenja da bi opravdali versko predanje. Te, ne znamo mi šta znači jedan dan, te ko zna šta znači ovo, ko zna.šta znači ono i ispade da sve na kraju možemo da tumačimo kako hoćemo. Hrišćanstvo, kako ima svoj poredak stvari, crkveno ustrojstvo, pravila, dogme, kanone, tako ima i svoju predstavu nastanka sveta i istoriju svega i to drži kao dogmu. TE na najkonkretniji način opovrgava to. Zasto bi recimo meni licno TE debunkovala moju veru u Bozije stvaranje i jos uz to ne prihvatam i ne razumem TE bez obzira na moju versku stranu ..... to debunkovanje moze da bude samo iznutra, nekim drugim teoloskim argumentima da debunkuje moju veru i argumentaciju u vezi pogleda na Bozije stvaranje kako je opisano u Pismu i Postanju. To sto navodis razna tumacenja koje imaju mnogi hriscani u vezi nastanka sveta po Pismu, to je pretezno zastupljeno u teistickoj evoluciji gde postoje razni modeli i modusi komplementacije izmedju TE i vere. Ja mislim da komplementacija ne postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 30 минута, Bokisd рече Jednostavna je stvar,.... prica je o tome da li postoji slaganje izmedju TE i vere,... i samim time nije poenta u tome da se TE ne bavi o dvoje ljudi, pa ne bavi se, ....to je ocigledno ..... Eto, mogao si ovo da skapiraš i pre 5 poruka i da ne smaraš... Цитат nego, ako je po TE ljudska vrsta potpuno drugacije nastala i ako tvrdis da je TE istinita onda automatski ne prihvatas kako vera objasnjava nastanak zivota i ljudi na zemlji,.... Sve se slažem i potpisujem ako "vera" promeniš u "Bokijeva vera"... Цитат Naravno, nisam ja kriterijum i ne mogu da govorim u ime svih hriscana,..... ali, .... prvo, nisam ja jedini koji ovako formulise i postavlja stvar, postoje jos mnogo hriscana koji imaju slicna razmisljanja i imaju slicne stavove kao i....me........ Postoje i oni koji nemaju stavove kao ti... samo sam fer prema njima... Цитат Tako da, nije Avocado ovo prica ..... ja boki verujem tako i tako.... Jeste. Цитат Ne moze vera i teologija da budu razlicite,.... to je bre Avocado paradoks... Rečnik... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 16 минута, Avocado рече Eto, mogao si ovo da skapiraš i pre 5 poruka i da ne smaraš... daaaj Avocado,.....pa to je bila sustina (kontekst ) svih mojih poruka... пре 16 минута, Avocado рече Sve se slažem i potpisujem ako "vera" promeniš u "Bokijeva vera"... ...nije, cini ti se,... ustalom, ako je bokijeva vera,.... onda ima i tamo neka markova ili dejanova vera.... i sta cemo onda... ... ali je super sto se slazes, to sam teo da cujem, ... пре 16 минута, Avocado рече Postoje i oni koji nemaju stavove kao ti... samo sam fer prema njima.. okey, ....ali znam da je u stvari problem kako se postaviti prema tim drugima.... a to su Avocado ti,..... markova ili dejanova vera.... пре 16 минута, Avocado рече Rečnik... mislim da si tu nesto dekontekstovao sa taj recnik.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 1 сат, Avocado рече Ne isključuje... samo ga ne uključuje... nije mu potreban za objašnjenje razvoja vrsta... da isključuje inteligentni dizajn ne bismo mogli da imamo hibridne sorte biljaka, životinja i GMO. Lol, pa ne mislim inteligentni dizajn u smislu da svako može da napravi soj nečega ili da pokrene neki proces za stvaranje, već dizajn u smislu iskonske pokretačke sile univerzuma. sampaganini92 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 16 минута, Марек рече Lol, pa ne mislim inteligentni dizajn u smislu da svako može da napravi soj nečega ili da pokrene neki proces za stvaranje, već dizajn u smislu iskonske pokretačke sile univerzuma. Teorija evolucije ne govori ama baš ništa o iskonskoj pokretačkoj sili univerzuma. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 26 минута, Bokisd рече daaaj Avocado,.....pa to je bila sustina (kontekst ) svih mojih poruka... Što onda nisi razumeo već ponavljao istu netačnu tvrdnju? пре 26 минута, Bokisd рече ...nije, cini ti se,... ustalom, ako je bokijeva vera,.... onda ima i tamo neka markova ili dejanova vera.... i sta cemo onda... Ništa... kad pričam sa Markom pričaću o Markovoj veri, a ne Bokijevoj... пре 26 минута, Bokisd рече mislim da si tu nesto dekontekstovao sa taj recnik.... Prilično je jednostavno... otvoriš rečnik i vidiš šta znače ti pojmovi i zašto nisu isti tj. sinonimi. Nije uopšte teško. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марек Написано Март 5, 2021 Пријави Подели Написано Март 5, 2021 пре 5 минута, Avocado рече Teorija evolucije ne govori ama baš ništa o iskonskoj pokretačkoj sili univerzuma. Govori fundamentalnu stvar - da iskonska pokretačka sila univerzuma nije nijedno od religioznih rešenja koja danas postoje, osim možda nekih liberalnijih istočnjačkih učenja. Sve ostale konfesije otprilile zastupaju ideju da postoji tvorac koji je stvorio svet i sve u njemu za čas. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука