Jump to content

Препоручена порука

пре 3 минута, Avocado рече

Šala... nisi skontao... kao ja sam lep, pa pričaj u svoje ime da smo poružneli...

Ne postoji postavka na osnovu koje australopitekus afarensis može da bude poružneli čovek... ne samo zato što je nekoliko miliona godina stariji... nego nije čovek... ovi tvoji kažu da je običan majmun...

a, sala,.... eto i ja sam bi lepsi kad sam bio mladji,.... sad sam slican ko taj tvoj astro.....:smeh1:

Da, razumem to je na osnovu TE,..... ali ovde pricamo da li moze da bude po veri,..... da je bilo prvo 'lepota' i posle 'ruznoca'.... i onda tu mozemo smestiti i astro (coveka).... u odnosu na ono tvoje kako Bog moze da stvara nesto kao 'ruznoca',.... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Da, razumem to je na osnovu TE,.....

Ne razumeš.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

I da dodam jos ovo, pa odo` da veceram - mislim da se citava zabuna oko evolucije i slicnih pitanja, u stvari krije u nedorecenoj predstavi koju mnogi ljudi imaju o Bogu. Naime, oni misle - ako On nije stvorio zaokruzen i savrsen (prakticno nepromenljiv) svet, kako je onda On savrsen? Sto je Njemu tesko da od nule u trenutku stvori sve?

Naravno da Njemu nista nije tesko, ali Crkva nas lepo uci da je Stvaranje svega (tj. Kosmosa) bilo delo Njegovog zadovoljstva, u tome je uzivao i radovao se (uziva i raduje se, jer nema za Njega proslosti) na svoj bozanstveni nacin. I obzirom da za Njega vreme nema apsolutno nikakav znacaj (psalmopisac - "jer je za Tebe hiljadu godina kao dan jucerasnji, kad mine"; takodje Oci - "jer je za Boga hiljadu godina kao jedan dan, i jedan dan kao hiljadu godina"), On je stvorio ovako neshvatljivo ogromnu i neshvatljivo dugovecnu Vasionu, kao zivo i stalno vidljivo svedocanstvo Njegove bozanstvenosti.

Dakle, upravo to sto je Vasiona tako drevna (i ogromna) govori o sili i slavi Bozijoj, a ne protiv toga.
Razmislite malo o tome, to je tako ocigledno.

I sad, ono sto mozemo da vidimo u toj i takvoj vasioni jesu dve fundamentalne stvari: 1) ona je programirana; 2) ona je programabilna.

Ona, dakle, ima zakone na kojima stoji, ali u okviru tih zakona - ocigledno - nije zakovana i staticna, nego do odredjene mere izmenljiva, prilagodljiva, programabilna. Nista u njoj nije trenutno plastificirano, sve je poraslo postepeno po Bozanstvenom (= logosnom) kodu unapred usadjenom u svu u tvar.

Drugim recima - kad posejemo seme, nice li iz njega gotova i velika biljka, ili se postepeno razvija? Radja li se covek velik i sasvim formiran, ili dotle stize vrlo sporo i (za nas) dugotrajno? 

O ovome svedoci i sam pisac Postanja kad kaze "i gle, dobro bese veoma" za sve sto je stvoreno. Ne kaze "savrseno", nego "dobro veoma". A takva je vasiona (programirana i programabilna, namerno "nezavrsena") upravo zato da bi bogolika (stvaralackom slobodom "opremljena") bica mogla da je dalje doradjuju i ukrasavaju, i da tako (kao bogolika) saucestvuju u tom bozanstvenom delu. Da tako i mi ljudi budemo bogovi po blagodati pravog Boga, tj. "sinovi Oca nebeskog". Da citav Kosmos kroz nase usinovljenje postane Crkva (= η Εκκλησία, velicanstveni Sabor Boziji), tj. Telo Logosa, a On njegova Glava.

Citava priroda je, da tako kazemo, najstariji i zauvek najveci open sors operativni sistem, Bozanski Linux neshvatljive lepote i slozenosti. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, obi-wan рече

Brate, covek je ikona/slika Bozija po slobodi (i pripadajucoj odgovornosti) koju nosi, ne po fizickom izgledu. Ovo je osnova pravoslavne vere, ne moze da se krivi i tumaci kako se kome cefne. Nasa licna i stvaralacka sloboda - to je Njegova slika u nama.

Jer, ako ovako (kao ti ovde) nastavis dalje pricu, onda neminovno dolazis do toga da bogalji, osakaceni i drugi "ruzni" ljudi (narocito oni koji su rodjeni deformisanih lica i tela) nisu i ne mogu da budu ikona/slika Bozija. A to je, naravno, ogromna hula na Zivot.

Nasa ikonicnost je duboko zapretana u nama samima, u (za sad) nevidljivom delu naseg bica, ne u ovim "koznim haljinama".

Takodje, zasto je majmun po tebi ruzan?? Kako uopste ijedno stvorenje Bozije moze da bude ruzno??

To sto nama, daleko neobrazovanima i neproduhovljenima, neka stvorenja izgledaju ruzno, to je samo do nas i do naseg poimanja .

Evo jednog krajnjeg primera - bioluminiscentna riba iz velikih okeanskih dubina. Ova vrsta je nazvana riba zmaj ("dragonfish").
Stvorenje Boga Logosa, izuzetno namesteno za zivot u takvim uslovima.

LKStN8inbBZ68HeqKaecMA-970-80.jpg.webp

https://www.livescience.com/16231-creepy-deep-sea-creatures-gallery.html

По мом мишљењу створени човек, Адам, је постао праслика Христа у сваком смислу речи. Бог је тако хтео да се Син Божји роди баш у онаквом телу какво је тело човека. Да је другачије желео не би нас створио по данашњем лику.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

По мом мишљењу створени човек, Адам, је постао праслика Христа у сваком смислу речи. Бог је тако хтео да се Син Божји роди баш у онаквом телу какво је тело човека. Да је другачије желео не би нас створио по данашњем лику.

Slazem se, sasvim je legitimno da covek ima svoje misljenje o necemu.
Ali misljenje jednog coveka - ma i najsvetijeg - je jedno, a saborno svedocenje Crkve nesto drugo.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Greska.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Avocado рече

Ne razumeš.

Razumem,...... ali prva poruka je bila da Bog stvara prvo 'lepotu' i da 'lepota' moze da 'poruzni'..... i samim time moze bilo koja 'ruznoca' da se uklopi u ovu postavku stvari i taj astro ..... druga je stvar sto je tvoja postavka stvari da je TE istinita i samim time i astro i da na osnovu toga vera da je Bog stvorio coveka nije istinita.... ja ti samo kazem i navodim da se ne moze izvoditi - ako postoji 'ruznoca' i patnja i smrt da Bog nije u pocetku stvorio 'lepotu' i coveka.

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, obi-wan рече

Slazem se, sasvim je legitimno da covek ima svoje misljenje o necemu.
Ali misljenje jednog coveka - ma i najsvetijeg - je jedno, a saborno svedocenje Crkve nesto drugo.

Време за Бога не постоји и све је саздано за Христа и у Христу.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Плаво Небо рече

Ili drugacije receno, nismo mi stvoreni ovakvi i samim time je Hrist izgledao onako kako smo mi stvoreni u pocetku po telu,..... nego smo mi stvoreni kao praslika Onoga koji se po predznanju i predodredjenju trebao Ovaplotiti i roditi u telu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

Време за Бога не постоји и све је саздано за Христа и у Христу.

Naravno, to sam i ja rekao.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Bokisd рече

ja ti samo kazem i navodim da se ne moze izvoditi - ako postoji 'ruznoca' i patnja i smrt da Bog nije u pocetku stvorio 'lepotu' i coveka.

Pa da... zato ti i kažem da ne razumeš...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Hrist

Ne postoji rec "hrist", ta grupa slova nema znacenje i ne prevodi se. Postoji (grcka) rec "Hristos" (= pomazanik, mesija).

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, obi-wan рече

Brate, covek je ikona/slika Bozija po slobodi (i pripadajucoj odgovornosti) koju nosi, ne po fizickom izgledu. Ovo je osnova pravoslavne vere, ne moze da se krivi i tumaci kako se kome cefne. Nasa licna i stvaralacka sloboda - to je Njegova slika u nama.

Jer, ako ovako (kao ti ovde) nastavis dalje pricu, onda neminovno dolazis do toga da bogalji, osakaceni i drugi "ruzni" ljudi (narocito oni koji su rodjeni deformisanih lica i tela) nisu i ne mogu da budu ikona/slika Bozija. A to je, naravno, ogromna hula na Zivot.

Nasa ikonicnost je duboko zapretana u nama samima, u (za sad) nevidljivom delu naseg bica, ne u ovim "koznim haljinama".

Takodje, zasto je majmun po tebi ruzan?? Kako uopste ijedno stvorenje Bozije moze da bude ruzno??

To sto nama, daleko neobrazovanima i neproduhovljenima, neka stvorenja izgledaju ruzno, to je samo do nas i do naseg poimanja .

Evo jednog krajnjeg primera - bioluminiscentna riba iz velikih okeanskih dubina. Ova vrsta je nazvana riba zmaj ("dragonfish").
Stvorenje Boga Logosa, izuzetno namesteno za zivot u takvim uslovima.

LKStN8inbBZ68HeqKaecMA-970-80.jpg.webp

https://www.livescience.com/16231-creepy-deep-sea-creatures-gallery.html

Слажем се са тиме да је Бог нама непојмљив у физичком смислу али је ипак по свом вечном знању и љубави нама дао баш онакво тело какво је Бог Син узео својим оваплоћењем у датом времену за нас људе. У том смислу мислим да је сва лепота људског тела у односу на лепоту на пример мајмуна. Не кажем да је мајмун ружан, не дај Боже, али је ипак у сваком смислу мање славе у односу на славу коју је Бог дао људском телу. Све има своју славу али је човек круна Божјег стварања.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Ili drugacije receno, nismo mi stvoreni ovakvi i samim time je Hrist izgledao onako kako smo mi stvoreni u pocetku po telu,..... nego smo mi stvoreni kao praslika Onoga koji se po predznanju i predodredjenju trebao Ovaplotiti i roditi u telu.

Да :) Исто, само другачије речено.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Плаво Небо рече

Слажем се са тиме да је Бог нама непојмљив у физичком смислу али је ипак по свом вечном знању и љубави нама дао баш онакво тело какво је Бог Син узео својим оваплоћењем у датом времену за нас људе. У том смислу мислим да је сва лепота људског тела у односу на лепоту на пример мајмуна. Не кажем да је мајмун ружан, не дај Боже, али је ипак у сваком смислу мање славе у односу на славу коју је Бог дао људском телу. Све има своју славу али је човек круна Божјег стварања.

Dobro, i? U kakvoj je to suprotnosti sa pricom kako je poraslo takvo telo?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...