Jump to content

Дара из Јасеновца

Оцени ову тему

Препоручена порука

Дакле, већина анкетираних зрачи неком гордошчу као да су рођени на неком краљевском двору. Вечина тога поточе на наративу да су део ЕУ, и изградили су комлекс више вредности на Србима....причамо о нашим савременицима. У Милану, Стокхолму или Берлину оваквих надутих фаца тешко да ће се наћи. А становници мртвог Загребе...Пургери.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Одгледала сам филм.МОгу само рећи...овакав филм је одавно требао да се деси. Своју мисију је одрадио и одрађује. Све остало је мање битно, а  ипак је одлично  (уметничка вредност, глума, фотографија, музика и остало приде) . 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан рече

Tema će biti otključana. Svi oni koji su svojim "trudim" doprineli da se ovako bitna tema zaključa će biti banovani

Мени је жао због тога, сигурно је да сам претерао у расправи и извињавам се

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ćiriličar рече

Дакле, већина анкетираних зрачи неком гордошчу као да су рођени на неком краљевском двору. Вечина тога поточе на наративу да су део ЕУ, и изградили су комлекс више вредности на Србима....причамо о нашим савременицима. У Милану, Стокхолму или Берлину оваквих надутих фаца тешко да ће се наћи. А становници мртвог Загребе...Пургери.

Неки причају како причају зато што тако мисле и осећају, други зато што морају. 

Модерна ХР ти је копија бивше Југославије.

Подели на овим сајтовима

GLedao sam film

Mislim da je dobar, mislim da je dobar i kao sredstvo za probijanje puta za istinu i na Zapadu, pre svega mislim na obicne ljude kojima propagande nisu pomutile mozak a ima ih sigurno.

Mislim da treba praviti jos ostvarenja na ovu temu i druge nama istorijski bitne, mozda neki igrani film o albanskoj golgoti.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Прва ствар која треба да буде сасечена у корену је незаинтересованост. Та незаинтересованост се односи и на то да када се снима филм или серија о историјским личностима, догађајима, периодима то буде траљаво одрађено, без учешћа стручњака и са гомилом грешака. Уместо да буде квалитетна екранизација оно постане предмет подсмеха, а много новца буде утрошено.

Друга битна ствар је та да екранизација подразумева и образовање становништва.

Научни радови су једна ствар, али они не допиру до дубоко, екранизација допире, буди емоције, ствара културу сећања. Дакле, Дара треба да буде и историјски пресек и у том смислу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Драшко рече

Mislim da treba praviti jos ostvarenja na ovu temu i druge nama istorijski bitne, mozda neki igrani film o albanskoj golgoti.

Bio Kralj Petar prošle godine... pre toga Nemanjići... snima se o Košarama, Žutoj kući i spašavanju američkih pilota u 2. sv. ratu... i biće još mnogo toga... kaplje lova pa umetnici ne mogu da ne dobiju inspiraciju... ko sa partizanskim filmovima... neki će biti i dobar...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Bio Kralj Petar prošle godine... pre toga Nemanjići... snima se o Košarama, Žutoj kući i spašavanju američkih pilota u 2. sv. ratu... i biće još mnogo toga... kaplje lova pa umetnici ne mogu da ne dobiju inspiraciju... ko sa partizanskim filmovima... neki će biti i dobar...

sad si na 20 000 lajkova

ja te uznesoh!

umetnici su razni, mogao bih da budem bas kritican po pitanju dramske produkcije jer sam inace kritican stalno, ali ajd da ne kenjam mnogo

Ovaj film je uradjen bolje nego prosek filmova nasih koje sam ukacio u skorije vreme, ipak da kazem da smo pali u kvalitetu, jesmo, nedavno sam tek gledao seriju o kraju dinastije Obrenovic iz 90ih, to je master pis u odnosu na veliku vecinu skorijih ostvarenja

• Радостан 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Драшко рече

mogao bih da budem bas kritican po pitanju dramske produkcije jer sam inace kritican stalno, ali ajd da ne kenjam mnogo

Ovaj film je uradjen bolje nego prosek filmova nasih koje sam ukacio u skorije vreme, ipak da kazem da smo pali u kvalitetu,

Да се "похвалим" да самједан од оних који није ууспео да упише режију на ФДУ....данас ми је и драго због тога....хоћу речи да ми је режја слаба страна јер је волим....не само што нема пара довољно, иначе је пао квалитет. ""Да смо пали у квалитету" је преблага реч, фина - ужас! Јер добре ствари се могу радити и нискобуџетно. Са друге стране, улазити у велике историјске пројекте попут "Немањића" или "Пут ружама посут"...лепо ћу се изразити и речи - потребан је другачији приступ, поред пара.

На страну фрка у Микиној "школи" али већ 30 година нема доброг филма. Та "напуцана" имена наша...све је то танко! Погледајте серије што су комуњаре радиле....мислим у то време. Ми смо горди и пуни предрасуда, погледајте руске сериије: "Бела гарда", затим "Достојевски", па "Идиот", недавно и "Троцки"...једноставно не може се мерити, не може се поредити...каква су то остварења.

"Дара" је позитивно изненађење јер се разбија чутање, а и уметнички...за тај бужет, к је...слава Богу да је урађен. Ипак, сматрам да треба урадити један велик, скуп филм на ту тему, са великом екипом разних стручњака, поред филмажија.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ćiriličar рече

Да се "похвалим" да самједан од оних који није ууспео да упише режију на ФДУ....данас ми је и драго због тога....хоћу речи да ми је режја слаба страна јер је волим....не само што нема пара довољно, иначе је пао квалитет. ""Да смо пали у квалитету" је преблага реч, фина - ужас! Јер добре ствари се могу радити и нискобуџетно. Са друге стране, улазити у велике историјске пројекте попут "Немањића" или "Пут ружама посут"...лепо ћу се изразити и речи - потребан је другачији приступ, поред пара.

На страну фрка у Микиној "школи" али већ 30 година нема доброг филма. Та "напуцана" имена наша...све је то танко! Погледајте серије што су комуњаре радиле....мислим у то време. Ми смо горди и пуни предрасуда, погледајте руске сериије: "Бела гарда", затим "Достојевски", па "Идиот", недавно и "Троцки"...једноставно не може се мерити, не може се поредити...каква су то остварења.

"Дара" је позитивно изненађење јер се разбија чутање, а и уметнички...за тај бужет, к је...слава Богу да је урађен. Ипак, сматрам да треба урадити један велик, скуп филм на ту тему, са великом екипом разних стручњака, поред филмажија.

meni je lako za Rusiju pa  i Ameriku i druge zemlje

to su zemlje gde kultura (bar tog tipa) ipak ne pada

Rusija je ipak posebna, ali i USA glumci nema da fali, nema da blene ko tele u šarena vrata, nema da kaže "stoj pucaću" intonacijom "dajte mi tu kiflu" (imam primer za to iz jedne domace serije al ajd da ne budem grozan prema dotičnoj glumici..)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ćiriličar рече

Да се "похвалим" да самједан од оних који није ууспео да упише режију на ФДУ...

bravo!

tamo je prodja vrlo mala, imam drugara koji je u NS studirao i zavrsio reziju, jedan od 2 "prezivela" studenta, ali i uspesan je prilicno hvala Bogu

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

Подели на овим сајтовима

Apropo konstantne manipulacije da se "o Jasenovcu ćutalo 75 godina" - ovo je kadar iz filma "Deveti krug" France Štiglica, čija se završnica dešava u Jasenovcu. Film je bio u glavnom programu Kana i nominovan za Oskara 1960. god. Iako ima malo naivnosti na početku, završnica u logoru je jedna od najzastrašujućih sekvenci koje sam ikada video.
A veliki Lordan Zafranović je posvetio dobar deo karijere ovoj tematici - snimio je mučni "Krv i pepeo Jasenovca", kao i "Testament", svetsko remek-delo filmske umetnosti, koje se bavi i Jasenovcem, ali i životom u NDH, kao i, u trećem paralelnom toku, sudjenjem iz 1986. godine Andriji Artukoviću, jednom od osnivača Jasenovca.
Bogdan Žižić je 1966. snimio značajan kratki dokumentarac o Jasenovcu, a Gavrin i Hlavaty su još 1945. snimili film - "Jasenovac"! I to su čuveni snimci koje čuva Jugoslovenska kinoteka i koji se decenijama unazad koriste.
Jedna je stvar nameštati komisije za izbor kandidata, lažirati rejting na IMDB, manipulisati javnošću i gebelsovski napadati ljude koji vas kritikuju, ali ovo je potpuno novi nivo - brisanje čitave istorije i nipodaštavanje svih autora koji su se decenijama unazad suočavali sa ovom temom.
A ako neko misli da se kratki i dugi dokumentarci ne računaju - dva najznačajnija filma o Aušvicu su kratki i dugi dokumentarci - "Noć i magla" i "Shoah". Nije baš sve počelo sa Spilbergom, niti će išta da počne sa Antonijevićem.

Ovo mi je drug iz srednje škole

https://www.facebook.com/dragan.v.petrovic.3/posts/10164992929010525?__cft__[0]=AZXXKO_WRn4hGOyDUJm5-K9k_oLrWIic1ss0C5WndEW-H72bl7Zszt-qdriGYbVmW3xIj1RZezsJs_S2MBKrIPG1z_So4P48LOesrss5uH-W5wu6aDObJrwbmQWk-n0F4Vs&__tn__=%2CO%2CP-R

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, w.a.mozart рече

Apropo konstantne manipulacije da se "o Jasenovcu ćutalo 75 godina" - ovo je kadar iz filma "Deveti krug" France Štiglica, čija se završnica dešava u Jasenovcu. Film je bio u glavnom programu Kana i nominovan za Oskara 1960. god. Iako ima malo naivnosti na početku, završnica u logoru je jedna od najzastrašujućih sekvenci koje sam ikada video.
A veliki Lordan Zafranović je posvetio dobar deo karijere ovoj tematici - snimio je mučni "Krv i pepeo Jasenovca", kao i "Testament", svetsko remek-delo filmske umetnosti, koje se bavi i Jasenovcem, ali i životom u NDH, kao i, u trećem paralelnom toku, sudjenjem iz 1986. godine Andriji Artukoviću, jednom od osnivača Jasenovca.
Bogdan Žižić je 1966. snimio značajan kratki dokumentarac o Jasenovcu, a Gavrin i Hlavaty su još 1945. snimili film - "Jasenovac"! I to su čuveni snimci koje čuva Jugoslovenska kinoteka i koji se decenijama unazad koriste.
Jedna je stvar nameštati komisije za izbor kandidata, lažirati rejting na IMDB, manipulisati javnošću i gebelsovski napadati ljude koji vas kritikuju, ali ovo je potpuno novi nivo - brisanje čitave istorije i nipodaštavanje svih autora koji su se decenijama unazad suočavali sa ovom temom.
A ako neko misli da se kratki i dugi dokumentarci ne računaju - dva najznačajnija filma o Aušvicu su kratki i dugi dokumentarci - "Noć i magla" i "Shoah". Nije baš sve počelo sa Spilbergom, niti će išta da počne sa Antonijevićem.

Povodom manipulacije da se o Jasenovcu ćutalo, društvo je ćutalo godinama, učilo u školi površno, o Jasenovcu se pričalo "na slavama", znači u okviru porodice, prijatelja i to uglavnom ljudi koji su sa tih podneblja ili koji su izgubili nekog...

Super je što si naveo sve te stvari ali ne možeš očekivati od prosečnog stanovnika da razume istoriju filma, ako mu to nije profesija...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...