uomo del Ve.Te. Написано Фебруар 4, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2021 Да ли СПЦрква у Р. Србији, Црној Гори, Р. Српској треба да подржи или тражи сваку нерадну недељу? На пример у неким земљама недељом не раде продавнице, радње итд... као што је то случај у: Пољској, Аустрији итд.... https://www.youtube.com/watch?t=427&v=SdztBvscBfo&feature=youtu.be Frenkii and Bernard је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Фебруар 4, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2021 Mислим да би требало. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 4, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2021 Da. .... samo ne znam kako bi nas predsednik to podneo,... on radi 24h na dan,.... 30 dana u mesecu,.... i naravno 12 meseci u godini,... Avocado, Вилер Текс, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 Не, јер не знам шта се жели постићи с том обавезном нерадном недјељом. Чак и да се уведе, ако се тиме желе заштити људи од прековремеог рада или приуштити им комфор то је онда погрешно у оба случаја. Прековремен рад се регулише законом о раду, а комфор редовног заједничког живота у породици викендом се не може обезбједити свим људима јер не могу се болнице, полиција, ватрогасци, достављачке службе, бензинске пумпе испразнити недјељом. Дакле увијек ће постојати категорија људи који неће бити у прилици да сваке недјеље имају слободно и да онда имају слободан породичан дан, тако да аргумент да се људима трба омогћити породичан живот недјељеом не пије воду. Даље, да ли ће то значити и затварање кафића и ресторана недјељом? Па када да се опусте људи, ако не у недјељу када наводно тим декретом треба да им се омогући највише слободог времена? А како ће ако мјеста гдје могу да се опусте буду затворена? Чак и земаљама западне европе гдје је то примјењено не односи се на ресторане и кафиће. То питање нерадне недјеље се на крају своди највише на "заштиту" људи запослених у тржним центрима, бутицима, и супермаркетима, и другим радњама што га онда чии потпуно бесмисленим и непотребним. Да би се људи заштитили, могу се заштити једино примјеном закона о раду који већ постоји и који одређује да је максимално радно вријеме у току седмице 40 сати. Сваки рад преко 40 сати мора бити накнадно плаћен и само ако је запослени добровољно пристао на прековремени рад. Да ли ће неко имати у том режиму сваку 2 или 3 недјељу нерадну, то већини људи не би било битно, битно им је само да су плаћени за оно што раде и да имају довољно одмора колико им припада. А послодавац је дужан да обезбједни довољно радне снаге да поштује све те одредбе. Било би боље да се надлежни позабаве израбљивањем људи, оних којие се тјерају на прековремен неплаћен рад, рад суботом и недјељом, рада на минмалцу итд...Цркви да дигне глас против такве праксе и нерада државних органа, а не да просипа из шупљег у празно и подржава некаквве иницијативе за увођење "парцијалне" нерадне недјеље. Ayla , Prozor na krovu and Danijela је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 4. 2. 2021. at 18:16, uomo del Ve.Te. рече као што је то случај у: Пољској, Аустрији итд.... Expand I kod nas u Sloveniji isto! Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 Ja sam samo jednom radila nedeljom. Sto evrića pa ti vidi. Ne, šalim se. Dobro je da se ima jedan dan odmora. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uomo del Ve.Te. Написано Фебруар 5, 2021 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 5:57, Justin Waters рече Не, јер не знам шта се жели постићи с том обавезном нерадном недјељом. Чак и да се уведе, ако се тиме желе заштити људи од прековремеог рада или приуштити им комфор то је онда погрешно у оба случаја. Прековремен рад се регулише законом о раду, а комфор редовног заједничког живота у породици викендом се не може обезбједити свим људима јер не могу се болнице, полиција, ватрогасци, достављачке службе, бензинске пумпе испразнити недјељом. Дакле увијек ће постојати категорија људи који неће бити у прилици да сваке недјеље имају слободно и да онда имају слободан породичан дан, тако да аргумент да се људима трба омогћити породичан живот недјељеом не пије воду. Даље, да ли ће то значити и затварање кафића и ресторана недјељом? Па када да се опусте људи, ако не у недјељу када наводно тим декретом треба да им се омогући највише слободог времена? А како ће ако мјеста гдје могу да се опусте буду затворена? Чак и земаљама западне европе гдје је то примјењено не односи се на ресторане и кафиће. То питање нерадне недјеље се на крају своди највише на "заштиту" људи запослених у тржним центрима, бутицима, и супермаркетима, и другим радњама што га онда чии потпуно бесмисленим и непотребним. Да би се људи заштитили, могу се заштити једино примјеном закона о раду који већ постоји и који одређује да је максимално радно вријеме у току седмице 40 сати. Сваки рад преко 40 сати мора бити накнадно плаћен и само ако је запослени добровољно пристао на прековремени рад. Да ли ће неко имати у том режиму сваку 2 или 3 недјељу нерадну, то већини људи не би било битно, битно им је само да су плаћени за оно што раде и да имају довољно одмора колико им припада. А послодавац је дужан да обезбједни довољно радне снаге да поштује све те одредбе. Било би боље да се надлежни позабаве израбљивањем људи, оних којие се тјерају на прековремен неплаћен рад, рад суботом и недјељом, рада на минмалцу итд...Цркви да дигне глас против такве праксе и нерада државних органа, а не да просипа из шупљег у празно и подржава некаквве иницијативе за увођење "парцијалне" нерадне недјеље. Expand Ба јаране да ти нис' можда из Лакташа аааа ? Има ствари са којима се слажем што сте/си написао... али човјек треба да буде објективан, треба увек гледати корист заједнице а не себе/појединца... било какав систем да се направи у држави или у Цркви то не може да буде савршено па да каже човјек то функционише 100% јер на овој земљи не постоји ништа савршено...али не треба се предати већ увијек тежити савршенству, да буде што боље може јер тако прави домаћин човјек ради у своме домаћинству.... треба гледати да се уреди неки систем у друштву/Цркви који је најоптималнији за цијелу заједницу.... ....не треба кледати ко је ко него треба праведан суд судити....углавном судимо, дајемо мишљења на основу: оног што знамо, нашег искуства или најчешће дајемо судове/мишљења на основу наших личних материјалних интереса (цигли).... А ево о каквим циглама је ријеч: Па како сам почео ова пост да и ово напишем: Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 4. 2. 2021. at 20:39, Bokisd рече Da. .... samo ne znam kako bi nas predsednik to podneo,... on radi 24h na dan,.... 30 dana u mesecu,.... i naravno 12 meseci u godini,... Expand Иначе, невезано за тему...дотични у задње време прича о томе да морамо да радимо више него икада, да не сме да се устаје касно и забушава, итд. И његови фикуси то исто понављају као папагаји. Мен се чини да то значи да је дефинитивно почела економска криза због свега што се издешавало задњих годину дана. Па се сад мало греје вода да се жабе навикну Bokisd је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bernard Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 7:43, sanja84 рече Ja sam samo jednom radila nedeljom. Sto evrića pa ti vidi. Ne, šalim se. Dobro je da se ima jedan dan odmora. Expand Jao, žene, žene, samo na pare mislite. Klaudking na vakcine, a ti na pare. Šalim se i ja. sanja84 and Ayla је реаговао/ла на ово 2 Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23 In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 8:43, Bernard рече Jao, žene, žene, samo na pare mislite. Klaudking na vakcine, a ti na pare. Šalim se i ja. Expand Pa zapravo je bilo 150 evrića. Radila sam 12 sati. PA ne, znaš kako. Ja sam tad tek došla bila iz Srbije gde ljudi rade za 150 evra ceo mesec. Pa mi je to bio onako čudan događaj da u jednom danu zaradiš nečiju celu platu. ZAto sam zapamtila. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 Има занимања где то није могуће. Али има и оних где је то могуће али послодавци захтевају рад недељом јер су незајажљиви. Замислите како је човеку у који ради трећу субота на недељу и недеља на понедељак. Ко није редовно радио недељом то не може да схвати. У Србији је рад празником смешно плаћен ( као и ноћни) и сулудо је ту позивати се на закон. Smaragdni kamičak and Danijela је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 @Justin Waters Постоје изузетци од тога. Туризам,војска,полиција, лекари, ватрогасци, саобраћај сви видови итд. Али постоји много тога што ради недељом а може ладно да се ради пон-петак. Smaragdni kamičak је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 7:48, uomo del Ve.Te. рече Ба јаране да ти нис' можда из Лакташа аааа ? Има ствари са којима се слажем што сте/си написао... али човјек треба да буде објективан, треба увек гледати корист заједнице а не себе/појединца... било какав систем да се направи у држави или у Цркви то не може да буде савршено па да каже човјек то функционише 100% јер на овој земљи не постоји ништа савршено...али не треба се предати већ увијек тежити савршенству, да буде што боље може јер тако прави домаћин човјек ради у своме домаћинству.... треба гледати да се уреди неки систем у друштву/Цркви који је најоптималнији за цијелу заједницу.... ....не треба кледати ко је ко него треба праведан суд судити....углавном судимо, дајемо мишљења на основу: оног што знамо, нашег искуства или најчешће дајемо судове/мишљења на основу наших личних материјалних интереса (цигли).... Expand У чему се огледа корист те заједнице? Ја не судим према томе шта је моја корист, него шта људи желе. Досад се никад нисам срео с неким коме смета рад недјељом, али јесам оне којима смета рад недјељом као додатак већ одрађених 40 сати седмичо, а послодавца не добијају потребну надокнаду. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 9:58, Вилер Текс рече @Justin Waters Постоје изузетци од тога. Туризам,војска,полиција, лекари, ватрогасци, саобраћај сви видови итд. Али постоји много тога што ради недељом а може ладно да се ради пон-петак. Expand Много је изузетака, и много је оних који свакако не раде не само недјљом него и суботом. Државне фирме, и велика већина реалног сектора. Они који раде недјељом су супермаркети, ресторани, кафићи, бутици, тржни центри и разне малопродајне радње. Све оне скупа су мањина у односу на све оне који не раде недјељом. Кафићи и ресторани се свако не забрањују нигдје да раде недјељом, тако да остају само малопродајне радње, супермаркети и тржни центри. Дакле статистичка грешка у односу на све остале који не раде. И због те статистичке грешке се форсира некаква присила увођења нерадне недјеље и на крају нико не умије обајсни шта се добија тиме, осим што се малом броју људи омогћава да имају слободан дан, док се другом великом броју људи ускраћује могућност обављања набавке онда када имају највше времена. Зато умјесто прсиле да се не ради недјљеом, боље је људима који раде на пословима гдје је недјеља радна, омогући да 40 сати седично и два сободна дана, па кад их која закаче током седмице. И њима добро, а и онима који се користе услугама у недјељу. Ако то није добро бит заједнице онда не знам шта јесте. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Фебруар 5, 2021 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2021 On 5. 2. 2021. at 10:49, Justin Waters рече бутици, тржни центри Expand Нема никакве потребе за рад недељом. У Мађарској тжни центри не раде, не видим да су пропали због тога. Јеси радио некада недељом у дужем временском периоду? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука