Jump to content

Саопштење Министарства културе и информисања у вези са изложбом у Уметничкој галерији „Стара капетанија” у Земуну

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, cloudking рече

Zao mi je sto taj pricnip ne mogu svi da shvate jer bi to osiguralo jedan bas lep aspekt zajednickog zivljenja  i postovanja.

Ово је негде кључ свега. Слобода и одговорност иду руку под руку. Слобода без одговорности прелази у зло. И то нема никаквог заједничког живљења са злом. Сад причамо уопштено.  Што не значи да ја одговарам злом на зло али му се противим. Просто не могу да живим са тим да кажем да сам толерантан на неке идеје, идеологије и појаве.

При томе никада људе не поистовећујем са тим идејама, идеологијама и појавама које носе.

Зато је толеранција погрешна.

Основа је свега да се људи уче да разликују добро и зло.

Надам се да си ме разумео.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 659
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 9 минута, cloudking рече

To se ne vidi iz same freske. Sto bi reko Teks ako nema konteksta onda to sto vidim je to sto vidim. A vidim kako ljudi deru coveka na zivo. Morbidnost, grozota, satanizam, poziv na nasilje...

Ispod freske ne stoji natpis, Bože oprosti, tipa: "Deri kožu kaurinu!" ili "Ajd sad se prekrsti ako možeš, haha!" kao što ispod karikature bebe imaš jedan jako ljigav i morbidan tekst koji se čoveku bukvalno ruga u lice.

• Свиђа ми се 1

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

Ово је негде кључ свега. Слобода и одговорност иду руку под руку. Слобода без одговорности прелази у зло. И то нема никаквог заједничког живљења са злом. Сад причамо уопштено.  Што не значи да ја одговарам злом на зло али му се противим. Просто не могу да живим са тим да кажем да сам толерантан на неке идеје, идеологије и појаве.

При томе никада људе не поистовећујем са тим идејама, идеологијама и појавама које носе.

Зато је толеранција погрешна.

Основа је свега да се људи уче да разликују добро и зло.

Надам се да си ме разумео.

Jesam, ali ti ne kapiras da je to posebna tema. Zlo, odgovornosti, razlikovanje dobrog i zlog, sve  su to teme za diskusiju.

Na primer... tebi su karikature bebe sa sekirom zlo. Meni su sjajna politicka satira, ne bas narocito skloljena s ukusom ali svakako nisu zlo.

E sad. KO je od nas dvojice  u pravu? Niko. Oboojica imamo pravo na svoje misljenje a da bi smo sprecili da misljenje bude pogon reakcije, jedini kriterijum koji mozemo da odredimo jeste zakonski i on kaze da ces biti kaznje n i sankcionisan ako povredis druge ili ako iniciras povredjaivanje drugih (poziv na nasilje).

E sad. Ovde se opet razilazimo jer ti cak i to vidis  u ovoj karikaturi- poziv na nasilje. Ja ga ne vidim, stavise znam da ga nema. I sad opet isto pitanje ko je  u pravu? Opet niko. Obojica imamo pravo da vidimo sta zelimo u cemu god zelimo.

Pa onda gde je rasplet ove price?

Jednostavno. U zakonu.

Ako mislis da je izlozba rekrsila zakon, prijavis i odes svojim putem a NIPOSTO i NIKADA ne uzimas pravdu u svoje ruke jer ne postoji nacin da budes apsolutno siguran da postupas protiv zla, posto sam ti na ovom primeru vec objasnio da to sto je za tebe zlo za nekog drugog nije a tvoje delovanje u takvim okolnostima oznacava povredjivanje druigih ljudi, (ma koliko ti bio siguran da cinis dobru stvar, poput ovih momaka koji su siguran sam ponosni na svoje delo) sto smo od starta postavili kao nepremostiv kriterijum....

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Smaragdni kamičak рече

Ispod freske ne stoji natpis, Bože oprosti, tipa: "Deri kožu kaurinu!" ili "Ajd sad se prekrsti ako možeš, haha!" kao što ispod karikature bebe imaš jedan jako ljigav i morbidan tekst koji se čoveku bukvalno ruga u lice.

Sarkazam, parodija i satira postoje pa postoje... ne mozemo da ih izbirsemo sa lica zemlje samo zato sto neki ljudi nisu u stanju da ih razumeju...

Osim toga, imas pravo da ti se ne svidja i samim tim imas pravo da ne posetis tu skaradnu izlozbu. Nemas pravo nikakvo da upadas tamo i da im cepas radove, zao mi je.

Подели на овим сајтовима

@Вилер Текс

Uproscenije:

Mozemo mi do sutra da pricamo o moralnim vrednostima i drugim apstraktnim kategorijama poput simbolike u umetnosti, ali prekrsaj zakona nije apstraktan i ne bi smeo da ima svoje simpatizere a ponajmanje da se poredi sa sadrzajem same izlozbe.

- karikaturisti su uradli nesto na sta imaju pravo.

- nasilnici su uradili nesto na sta nemaju pravo.

Ja ovo vidim kao jedinu pravu istinu u celom dogadjaju. Da li bi mogao da se slozis sa time?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

@Вилер Текс

Uproscenije:

Mozemo mi do sutra da pricamo o moralnim vrednostima i drugim apstraktnim kategorijama poput simbolike u umetnosti, ali prekrsaj zakona nije apstraktan i ne bi smeo da ima svoje simpatizere a ponajmanje da se poredi sa sadrzajem same izlozbe.

- karikaturisti su uradli nesto na sta imaju pravo.

- nasilnici su uradili nesto na sta nemaju pravo.

Ja ovo vidim kao jedinu pravu istinu u celom dogadjaju. Da li bi mogao da se slozis sa time?

Мислим да ни једни ни други немају никакво право. 

Први јер је садржај неприкладан други јер је реакција неприкладна.

Ај молим те да не дужимо више. Уморан сам.

Подели на овим сајтовима

A posto se nalazim na verskom forumu, dobra je prigoda da vas podsetim da je i Isus koristio sarkazam sudeci prema svetom pismu.

Zar to ne znaci da bi i vi trebalo makar da ulozite napor da ga razumete? Zar vam nije zadatak da budete sto je moguce slicni Hristu?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Мислим да ни једни ни други немају никакво право. 

Први јер је садржај неприкладан други јер је реакција неприкладна.

Ај молим те да не дужимо више. Уморан сам.

Ne ne.

Sadrzaj je neprikladan za neke ljude. Naislje je protivzakonito za sve ljude... ne znam sto tolko relativizujes nasilje...

Osim tog, kolko ja znam "neprikladnost" nije kaznjiva niti ikome zabranjena? Otkud zelja da se neprikladnsot zabranjuje? Opet se vracamo u srednji vek?

Zasto niko od ovakvih momaka nije uleteu u vladicanski dvor kada se pojavio video snimak na kome mladi momak oralno zadovoljava vladiku kacavendu? NEmoj mi reci da ti nije bilo neprikladno? A opet nikakve reakcije.. ni prikladne ni neprikladne.

E zato se postovanjem zakona izbegavaju takvi dupli arsini...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Sadrzaj je neprikladan za neke ljude. Naislje je protivzakonito za sve ljude... ne znam sto tolko relativizujes nasilje...

Неприкладан није добар израз.

Цртежи су умоболни и исто као и насиље. И једно и друго је за осуду.Ето немам више ништа да кажем.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Вилер Текс рече

Цртежи су умоболни и исто као и насиље. И једно и друго је за осуду.Ето немам више ништа да кажем.

Uvek se zeznem pa pretpostavim da ce vernik najbolje da razume koncept slobode. Realnost je poglavito drugacija...

Niko nema prava da uzima pravdu u svoje ruke ma koliko mu se nesto cinilo umobolno, narocito sto vidimo da nisu svi kadri da tacno razluce sta jeste a sta nije umobolnost ako u startu nisu u stanju da prepoznaju kontekst satire ili parodije. Nemam ni ja sta da dodam, zapravo...

Jedino sto mogu da ti porucim jeste da ulozis neki napor da razumes da ne postoji univerzalno misljenje a narocito to da se to nepostojece univerzalno misljenje ne poklapa sa tvojim licnim...

Подели на овим сајтовима

Udruzenje likovnih umetnika Srbije

Ministarstvo kulture i informisanja je 15. oktobra 2020. godine objavilo najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije.

Od Minhena 1937. godine, ni jedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o “degenerisanoj umetnosti”. “Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti” ili “izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha” stoji u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Ovakvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima.

Nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. NIje da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo!

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Bokisd рече

ma, ne, ..... nego recimo evo nacrtano dete kmeci i roditelj lupa samarcinu i komentar .... NE PLACI MORAO SAM TE ODALAMITI DA BI UCUTAO....

....jel i to sloboda umetnosti ili je i to promovisanje nasilja nad decom....

I to je isti mehanizam racionalnog opravdavanja nasilja nad decom koje se ogoljava u ovim stripovima. I prečesto odmahujemo rukom na to jer je u pitanju 'samo' šamarčina. Kako se osećamo kad se isti taj mehanizam opravdavanja nasilja pojavi u ovom ekstremnom i jezivom kontekstu? Da li nas natera da se zamislimo, šokiramo, još više ustuknemo od nasilja?

пре 54 минута, Smaragdni kamičak рече

Mi možemo da zamislimo da su takve stvari zaista i izgovorene u takvim situacijama, zar ne? A kad bi takav natpis stojao ispod freske ili nekog drugog prikaza istog nasilja, kako bismo to mogli da shvatimo? Kao odobravanje nasilja ili poziv na još veće ogorčenje nad njim?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Mi možemo da zamislimo da su takve stvari zaista i izgovorene u takvim situacijama, zar ne? A kad bi takav natpis stojao ispod freske ili nekog drugog prikaza istog nasilja, kako bismo to mogli da shvatimo? Kao odobravanje nasilja ili poziv na još veće ogorčenje nad njim?

Sigurno su izgovorene, ali neće stajati ispod freske to, nego oreol oko glave svetitelja, njegovo ime i/ili opis događaja iz žitija. I jasan je kontekst i ko je zlikovac a ko žrtva.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Smaragdni kamičak рече

Sigurno su izgovorene, ali neće stajati ispod freske to, nego oreol oko glave svetitelja, njegovo ime i/ili opis događaja iz žitija. I jasan je kontekst i ko je zlikovac a ko žrtva.

Iskreno, ja počinjem pomalo da paničim. Kome nije jasno ko je zlikovac a ko žrtva u onim stripovima? Ko su ti ljudi kojima to nije jasno - da li isti oni koji bi možda u manje ekstremnim okolnostima izgovorili ono Bokijevo 'morao sam da te ošamarim da ućutiš?' Ne vidim drugo objašnjenje, baš me plaši svet ljudi koji misle i osećaju i komentarišu izložbe a u kome je neophodno nacrtati oreol bebi na stripu da bi nam bilo jasno da je nevina žrtva nasilja, kao što stvarna deca u stvarnom svetu zaista prečesto jesu.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Iskreno, ja počinjem pomalo da paničim. Kome nije jasno ko je zlikovac a ko žrtva u onim stripovima? Ko su ti ljudi kojima to nije jasno - da li isti oni koji bi možda u manje ekstremnim okolnostima izgovorili ono Bokijevo 'morao sam da te ošamarim da ućutiš?' Ne vidim drugo objašnjenje, baš me plaši svet ljudi koji misle i osećaju i komentarišu izložbe a u kome je neophodno nacrtati oreol bebi na stripu da bi nam bilo jasno da je nevina žrtva nasilja, kao što stvarna deca u stvarnom svetu zaista prečesto jesu.

Zbog čega je beba predstavljena kao izopačena karikatura koja zajedljivo plače pa je dobila sekiru u mozak? Razumem ja satiru i kontekst, ali u neke stvari se jednostavno ne dira. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...