Jump to content

Зоран Ђуровић: Евергетинос - Нема митарстава

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Bokisd рече

Nista te ne razumem jer nisi  bas konzistentan, Just_Cuz_19..... kako je spor u tome sto jesam od pocetka tvrdio da pala priroda nije sposobna za blagodat, nego nasa obnovljena i preobrazena priroda,..... jer si i ti to isto i slicno rekao u predhodnoj poruci meni i to drugim recima ali u istom kontekstu.

I, zato sam i rekao da ne znam u cemu je spor kada i ti slicno pricas za palu prirodu u odnosu na blagodat.

I, opet, ovde si napisao da se kroz dusevno delanje coveku se daje blagodat,..... jer kazes da raskidanjem dusevnih veza sa svetom covek je prijemciviji za blagodat...... iako opet zavisi od Boga kada ce coveku dati blagodat, na coveku je da se dusevno i duhovno trudi, dok Bog daje po promislu blagodat svakome.

Pa, naravno da je i dusa stvorena, kao i nase telo, uostalom kao i sve sto vidimo, sve je stvorio Bog iz nicega i iz nebica je sve preveo u bice i postojanje.

Dusa je po svetiteljima besmrtna (za neke po prirodi, za neke po blagodati), i ne umire zajedno sa telom, nego nastavlja da zivi u zagrobnom svetu i na kraju vremena ponovo se sjedinjuje sa vaskrslim  telom u buduci zivot i carstvo. Tako verujem za dusu.

Nisam napisao da su raj i pakao kao neki stvoreni svetovi, to su mesta u kome duse uzivaju u blagodati ili su u kazni i patnji.

Ok, prihvatam kritiku, mozda sam bio malo vise grub, ali zasluzio si i ti kritiku, jer si moje poruke pogresno preneo i zato sam se i malo naljutio.

Загробни свијет, гдје је то је ли то створен свијет? Мјеста у којем душе уживају у благодати и патњи како постоје ако нису створена, мјеста су увјек у неком свијету. Гдје су та нестворена мјеста?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 827
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Пре сат времена, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Схваташ ли ти колико учењем о бесмртној души умањујеш значај васкрсења, јер ми  који смо мртви па васкрснемо нама је то велико, почињемо да постојимо устајемо из небића, а ви који сте живи душом само добијате тијело,дакле само један нови квалитет, то и није васкрсење него ново отјеловљење вјечне душе. 

Без праве и потпуне смрти душе и тијела нема ни правог и славног васксења, него је вјечна душа каква таква егзистенција, а Васкрсење само васкрсење тијела. То је дубоко антихришћански.

Кад само помислм колико сам критиковао Игњатија и Зизијуласа, за ове душе они су мелем.

Vauuu, :unbelieveble: ..... Vlado da li si svestan sta si ovde rekao ? Da li si svestan da je ovo protestansko ispovedanje o smrti i tela i duse ? I, ponovnog stvaranja duse iz nebica kod vaskrsenja tela ?

Molim te, kazi da ovo nije istina sto si rekao ? Da li si svestan da time ukidas i Isusovu dusu kada je njegovo telo bilo u grobu ? Kao i duse svih ljudi koji su se upokojili pre Isusa i koji su u tamnicama cekale Njegov dolazak ?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

Vauuu, :unbelieveble: ..... Vlado da li si svestan sta si ovde rekao ? Da li si svestan da je ovo protestansko ispovedanje o smrti i tela i duse ? I, ponovnog stvaranja duse iz nebica kod vaskrsenja tela ?

Molim te, kazi da ovo nije istina sto si rekao ? Da li si svestan da time ukidas i Isusovu dusu kada je njegovo telo bilo u grobu ? Kao i duse svih ljudi koji su se upokojili pre Isusa i koji su u tamnicama cekale Njegov dolazak ?

Нисам ја рекао да се душа поново ствара, него да умире и васкрсава ако уопште прихватим платонистичку антрополигију,могу да кажем и да не постоји душа, да нити се ствара нити васкрсава, немам обавезу да вјерујем у постојање душе, негоу славно васкрсњењ човјека, а шта је човјек тоне знамо.

У којим бре тамницама? Не занм ја да ли Исус има душу, знам да се оваплотио и да је Бог.

Ето нема друге са вама душељубцима негорећи да је душа један непотребан израз.

Рећу просто човјек, а шта је то не знам, за мене је прави човјек Христос.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Загробни свијет, гдје је то је ли то створен свијет? Мјеста у којем душе уживају у благодати и патњи како постоје ако нису створена, мјеста су увјек у неком свијету. Гдје су та нестворена мјеста?

Gde su andjeli i nebo, gde su pali andjeli u podnebesju i paklu, gde je pokajani razbojnik sa krsta, gde je bio dusom ap.Pavle kada je uznet do treceg neba, gde se uzneo Isus kada je bio telom uznet na nebo, sta je video prvomucenik Stefan...itd...

Kako Bog postoji pre vremena i prostora u vecnosti - koji je to 'prostor' koji vecno postoji, kako je stvoreno to mesto u kome pociva Bog ?

Sve je to Vlado valjda svemoguci Bog stvorio i ustrojio.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Нисам ја рекао да се душа поново ствара, него да умире и васкрсава ако уопште прихватим платонистичку антрополигију,могу да кажем и да не постоји душа, да нити се ствара нити васкрсава, немам обавезу да вјерујем у постојање душе, негоу славно васкрсњењ човјека, а шта је човјек тоне знамо.

У којим бре тамницама? Не занм ја да ли Исус има душу, знам да се оваплотио и да је Бог.

Ето нема друге са вама душељубцима негорећи да је душа један непотребан израз.

Vau,.... kako ne znas da Isus ima dusu ? Kako ti to verujes bre Vlado ?

Gde je um i razum, u dusi ili u neuronima i hemijskim procesima mozga ?

Ja ne znam, mozda je bolje da stanemo, jer ovo ne vodi nikud za tebe.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Gde su andjeli i nebo, gde su pali andjeli u podnebesju i paklu, gde je pokajani razbojnik sa krsta, gde je bio dusom ap.Pavle kada je uznet do treceg neba, gde se uzneo Isus kada je bio telom uznet na nebo, sta je video prvomucenik Stefan...itd...

Kako Bog postoji pre vremena i prostora u vecnosti - koji je to 'prostor' koji vecno postoji, kako je stvoreno to mesto u kome pociva Bog ?

Sve je to Vlado valjda svemoguci Bog stvorio i ustrojio.

Анђелии небо су овдје, као и пакао, пали анђели и људи су пропали у себе,то сам ти објаснио, њихово окружење је нестворена свијетлост, то су тамне мрље у мору живе благодати и нису уједињене....

Па Павле, и остала екипа су унествореној слави гдје си ти сљепче.

Теби и Бог има свијет и мјесто?

Није бог створио све, он је створио само рај, и дао га нама на управљање, онтолошка слобода може да га преобрази у пакао, човјек је састваралац пострајских свијетова. Падом се природа преображава као и уздизањем.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Vau,.... kako ne znas da Isus ima dusu ? Kako ti to verujes bre Vlado ?

Gde je um i razum, u dusi ili u neuronima i hemijskim procesima mozga ?

Ja ne znam, mozda je bolje da stanemo, jer ovo ne vodi nikud za tebe.

То ти види, за мене је ум у сабрању цркве, да кажем код Господа и да се шеровати... Брига ме за душу и сличне конструкције, нисам знао да има таквих ликова, заиста је потребан Зизијулас и Игњатије, они одбацују буђави платонизам као што су га одбацивали и Оци цркве кад је био на снази, ви вадите та учења из нафталина и сматрате их хришћанством!

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Па Павле, и остала екипа су унествореној слави гдје си ти сљепче.

I, kako onda duse umiru u nebice ?

Moj ti je savet da stanes i pustis da ovo sto si sad ispovedio u porukama prekrije mrak zaborava.

Подели на овим сајтовима

Могу да причам у платонитистичком контексту, али ваш платонизам је крајње вулгаран, платонизам побожне бабе. Платонизам за масе, пошто ни неоплатонске поуке не примате, боље негирати, нема смисла подилазити, ви и онако знате све.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

I, kako onda duse umiru u nebice ?

Moj ti je savet da stanes i pustis da ovo sto si sad ispovedio u porukama prekrije mrak zaborava.

Ма какав заборав, теби је и не биће неко мјесто, просто мутан ти је логос, платонизам на нововјековним основама, узалуд те будим.

Подели на овим сајтовима

Ма какав заборав, теби је и не биће неко мјесто, просто мутан ти је логос, платонизам на нововјековним основама, узалуд те будим.

Brate, sta ti je, sto srljas u nesto sto moze da steti samo tebi.

Sta treba sad, da ti citiram bezbrojne svetitelje o tome sta je dusa i zagrobni zivot duse, Sabore i orose koji definisu nasu veru u Isusa Hrista koji je primio celu nasu prirodu i telo i dusu, jer kako kazu sveti oci da nije primio celu nasu prirodu onda nije mogao i da nas isceli i spase od greha i smrti.

Daj, spusti malo loptu i da idemo dalje .... :takeoff:

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Brate, sta ti je, sto srljas u nesto sto moze da steti samo tebi.

Sta treba sad, da ti citiram bezbrojne svetitelje o tome sta je dusa i zagrobni zivot duse, Sabore i orose koji definisu nasu veru u Isusa Hrista koji je primio celu nasu prirodu i telo i dusu, jer kako kazu sveti oci da nije primio celu nasu prirodu onda nije mogao i da nas isceli i spase od greha i smrti.

Daj, spusti malo loptu i da idemo dalje .... :takeoff:

Шта мене брига да ли су неки светитељи живили у платонистичком трипу или у егзистенцијалистичком, или било којем филозофском дискурсу, са чим су се све они обрачунавали, Кипријан са магијом,Јустин и Николај са нихилизмом, иди бре у оне Индијцеи живи загробно. Шта ти фали да умреш и да те тотално нема, што по сваку цијену мораш да живиш, пусти Господа да те васкрсне, створен си ни из чега у то ћеш се и вратити...

Примио је природу, а у природи нема бесмртне душе! Ништа бесмртно није у природи, научи се бар то.

Бесмртна је Божија природа а њу није примио него је има.

Не лупетај више оствореној души која је бесмртна по природи то је против отаца.

Сва створена природа је смтрна и душа ако је створена и ако је уопште има.

Подели на овим сајтовима

Ево у Источном Сарајеву литије носе транспаренте: Васкрсења не бива без смрти" 

Или у мјери у којој негирате смрт у тој мјери негирате славно Васкрсење.

vaskrsenja ne biva.jpg

Подели на овим сајтовима

Шта мене брига да ли су неки светитељи живили у платонистичком трипу или у егзистенцијалистичком, или било којем филозофском дискурсу, са чим су се све они обрачунавали, Кипријан са магијом,Јустин и Николај са нихилизмом, иди бре у оне Индијцеи живи загробно. Шта ти фали да умреш и да те тотално нема, што по сваку цијену мораш да живиш, пусти Господа да те васкрсне, створен си ни из чега у то ћеш се и вратити...

Примио је природу, а у природи нема бесмртне душе! Ништа бесмртно није у природи, научи се бар то.

Бесмртна је Божија природа а њу није примио него је има.

Не лупетај више оствореној души која је бесмртна по природи то је против отаца.

Kako neki, kada su to upravo svi svetitelji pisali i to je nasa hriscanska saborna i predanjska vera i ispovedanje.

Vracanje u nista, gde si to procitao u Pismu ili kod svetih otaca, to ti je cist extremni protestantizam. 

Znaci tvoja vera je,..... Isus umire telom i sta se desava sa Njim, kao covek je znaci i Isus otisao u nebice i nepostojanje. Pa to ti je blago receno profanacija ocovecenja Boga.

Da li si ti bre covece svestan u sta srljas ? :!:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...