Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике!

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 29. 3. 2020. at 12:06, dragisa рече

Pričešće služi da se pričestiš

Bog postoji

svrha je mogućnost koja je otvorena čoveku (pričešće), da okusi (sjedini se) Život (Put Istinu i Život). kao što molitva kaže "za žrtve paljenice ne mariš, žrtva je Bogu duh skrušen, srce skrušeno Bog neće odbaciti" a srce ne može biti polovično skrušeno, dakle ukoliko čovek ZAISTA prilazi svim svojim bićem Bog mu daje vkusiti i vidjeti jako blag Gospod

Expand  

Po ovome sto citam, sto pisete ti i ovi gore sto sam ih citirao,

Ja sticem utisak da Bog ne postoji vec da je sve ovo samo jedna zajebancija po svemu onome sto ste napisali, i da je bolje da se lepo zaturcim. A ne samo ja nego mnogi koji citaju ovakve tekstove.

U svakom slucaju, povlacim se iz raspravke, vidim da ovde ima raznih struja koje su anti crkvene... Ili ko zna kojoj veri pripadate.... :krstix:Budi Alah sa nama....

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 141
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Помаже Бог ❣

Просто ми је невероватно да се уопште и расправља о Св. Причешћу.... Поготово на овакав начин од стране оних који себе виде (надам се) као оне који право славе Бога.... Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј нас грешне, који смо заменили редослед твојих заповести на којима висе сви закони и пророци.

Као да читам неки New Age форум... И то лоше информисан. Не би ме чудило да се онај Непомјаник убрзо и зацари, захваљујући страшној КРУНИ од које дрхте маловерни. Ко је читао о пророштвима наших светих отаца о последњим временима зна да нас само Св. Литургија и мали број пустињака, који су чистотом свога живота добили од Господа благодат молитве, чувају од пропасти...

Па хеј! Зар је страх од смрти отишао тако далеко да чак и богослови предлажу овакве идеје?

Да... За вирусе и бактерије се није знало до пре век и по.... А пита ли се ко зашто? Сад ће рећи неко "Па зато што тада нису имали инструменте и нису поседовали знање." А може бити да је последично узрочна ствар у питању. Не, није лапсус.

И да, не пишем скоро никад, ретко се и пријављујем на форум, јер су ми ставови по питању вере екстремно тврди и, рећи ће неко, нетолерантни, зилотски (иако је и ту ђаво успео да изврне наопако речи, па зилот постаде неки рђав човек, да чак и јеретике називамо зилотима!!!), што је за данашње друштво недопустиво. Но знајте! Не може свет вас мрзети... А Он је победио свет... Ако само имамо на уму да је грех све што није од вере, много тога ће бити јасније и неће нам недостати теме за плачна покајања... Велики Пост са све већим искушењима али нам зато покајања за грехе мањка... одлични услови за развијање паразитских облика живота...

Стога није решење забранити вернима долазак у храмове, већ забранити држави мешање у уређење Цркве коју је Господ крвљу својом искупио! Ризик за ближње? А нису ризик разне саблазни унутар СПЦ које разноразни користе ради њеног парчања? Кад смо то заменили појам Љубави, као Бога, са људском, грађанском, површном и плотском?

Што рече један брат, онај ко се заиста Причестио, зна шта је то. Слава Богу миломе који и нас грешнике не оставља већ нас удостојава да осетимо силу Његову којом пржи црне и мрачне црве угњездене у срцу. Ко ће нас избавити од њих? Вируси и бактерије ће нас можда са Божијим допуштењем преселити одавде, али та гамад у срцу ће нас заувек, вечно, на век века раставити од љубави Христове... Ко је завирио у своје срце зна на шта мислим..

Зато.... Праштајте....

Зато праштајте мом сулудом и излишном 'паметовању' кад има многих који су ближи Богу од мене, али не могох да оћутим. 

Измењено од даисправитсја
стварни лапсус
Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 16:53, Desiderius Erasmus рече

Samo mi nije jasno kako neko može da zna da se kuga nije prenosila i zajedničkom kašičicom (a pomrlo je pola Evrope od kuge)?

Expand  

На Западу нису могли да се заразе заједничком кашичицом, бар не у време куге 1347 - 1351, јер је у то време нису ни користили.  

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 18:21, Тихон рече

На Западу нису могли да се заразе заједничком кашичицом, бар не у време куге 1347 - 1351, јер је у то време нису ни користили.  

Expand  

A na Istoku?

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Само сам приметио да на Западу нису могли да се заразе кашичицом коју нису користили. Питање је колико је то релевантно за тему. Ако није - онда је то моја црвена харинга (врста логичке грешке), ако јесте, а ти скрећеш тему на Исток, онда је то твоја црвена харинга.

Црвена харинга

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 16:51, Јанко рече

Може и овако:

1. СТАВ да се неко некад ЈЕСТЕ заразио причешћем за ових 2000г. Православља је АПСОЛУТНО НЕУТЕМЕЉЕН и потпуно НЕДОКАЗИВ

2. ОПИТ од 2000г!!! (а без опита се не може чак ни један лек уврстити у исправне, мора проћи испит времена (које је задњих деценија често прекратко) па после имамо потврду лека или повлачење истог због ДОКАЗАНЕ ШТЕТНОСТИ након 15-20-30г ), дакле такав ОПИТ  нам даје статистички податак да је просечан век свих вештеника (а који употребљавају сваки грам преосталог НАВОДНО болештинама контаминираног Причешћа на крају Литургије!) исти или чак ИЗНАД просека народа.

Таутологијом довршите.

Expand  

Kako komentarišeš odluku sinoda SPC iz 1920 da se kašikice dezinfikuju?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 18:18, даисправитсја рече

и нас грешнике не оставља већ нас удостојава да осетимо силу Његову којом пржи црне и мрачне црве угњездене у срцу. Ко ће нас избавити од њих? Вируси и бактерије ће нас можда са Божијим допуштењем преселити одавде, али та гамад у срцу ће нас заувек, вечно,

Expand  

Jeah,jel mogu uzeti ovo za tekst pesme,sviram u nekom death metal bandu...:smeh1:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Нећу да говорим/пишем на тему да ли се док траје треба причешћивати или не, да ли се причешћивањем може пренети вирус или не итд. Вратио бих се на саопштење САСинода. Прочитао сам га више пута синоћ и данас, и што га више читам све ми је мање јасно. Из саопштења сам закључио следеће, цитирам:

1. Да је Влада Србије "дала препоруку да се верски обреди у верским објектима и на отвореном простору врше без присуства верникâ";

2. Да ће "Српска Православна Црква применити ове препоруке".

3. Синод каже: "благосиљамо да света богослужења прате путем телевизијског и радио-преноса и црквених интернет-страница"

4. Синод каже да верници "са својим парохом благовремено договоре о термину причешћа у свом дому"

Међутим, колико сам данас видео и чуо са разних страна, службе су и даље биле "отворене" за верне, то јест служене су или ван храмова, или у храмовима, уз стајање верних испред храмова. Верници су се и причешћивали у храмовима. Иако нема везе са мојим личним ставом о свему овоме, мене сад интересује следеће:  Јесам ли ја добро разумео да је САСинод одлучио да поступи по препоруци Владе? Јесам ли ја добро разумео да су службе данас (и до краја пандемије) требале да буду без учешћа верних (са изузетком појца/црквењака), и да верни до краја пандемије треба да се причешћују у кућама, по договору са свештеником? Или сам ја само једноставно оматорио па више не разумем прочитани текст. 

Подели на овим сајтовима

On 28. 3. 2020. at 15:50, Desiderius Erasmus рече

Ali, šta Sveti Sinod hoće da kaže ovim saopštenjem? Kako će se vernici pričešćivati ako će na bogosluženjima biti samo sveštenici, đakoni i crkvenjaci?

Expand  

On 28. 3. 2020. at 13:06, Логос рече

Позивамо све вернике старије од 65 година, као и млађе слабијег општег здравственог стања и слабијег имунитета, да се наредних дана и недеља уздрже од доласка у храмове на света богослужења и ни себе ни друге не изложе ризику.

Expand  

остали се не позивају на уздржање

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 18:57, Зосима рече

Jeah,jel mogu uzeti ovo za tekst pesme,sviram u nekom death metal bandu...:smeh1:

Expand  

:shrugs:

... Ако ће дати благодат онима који слушају...? Али немој сецкати само шта ти одговара, него бар целу реченицу употреби...

А могао би и да пробаш са неким стиховима из Протокола Сионских мудраца, тамо је баш жесток ритам... Више ће одговарати твом жанру

Подели на овим сајтовима

On 29. 3. 2020. at 17:41, Јанко рече

MUP: Liturgiju držali u improvizovanom objektu, bilo 40 ljudi

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1303309/Korona-virus-liturgija-u-improvizovanom-objektu-iako-je-zabrana-okupljanja.html

Изгледа, артемијевци...

Expand  

снимак који сам поставио је неки манастир Св. Марине који је под Артемијевом јурисдикцијом /такву инфо имам/. Без обзира, забрињавајуће је... Данас артемијевци, сутра ће и СПЦ ... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...