Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике!

Оцени ову тему

Препоручена порука

2 minutes ago, Благовесник said:

Само неко малициозан, злонамеран и пакостан може Руској Православној Цркви  спочитавати да је маловерна!   Једноставно,  имају свете старце које слушају, а који су предвидели да је већа штета од користи да када се  епидемија буде распламсала могу доћи у ситуацију да неко на њих, ни криве ни дужне,  покаже прстом! Међутим, нико од њих НЕ ИСПОВЕДА да се из или преко Св. Причешћа може пренети корона SARS-Cov2, и то је оно што је битно и важно.

ako vjeruješ i ujede te otrovnica neće ti niš biti...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 141
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

11 minutes ago, obi-wan said:

Nego, meni mi najzanimljivo kako sad to da se deklarisani bezvernici, rugaci Svetinje i mrzitelji Crkve odjednom slazu sa jednim brojem verujucih ljudi. Ne znam otkud ta podudarnost...

...

90976752_10207103400941478_4839744529827364864_n.jpg.515b9b0fc988ba1ce0fbf62422f1416f.jpg

https://www.facebook.com/ninonline/

To što su "mrzitelji" ne znači da ne mogu biti bolji od vjernika ako već dijeliš.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, kopitar рече

ako vjeruješ i ujede te otrovnica neće ti niš biti...

То каже и Свјатјејши патријарх московски и све Русије, Кирил! 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Моје неко размишљање, дај Боже да нисам у праву је следеће - највећи број држава може да обустави нормалан живот само на одређено време. После тога, економија и уопште друштвени поредак прете да се потуно распадну. Дакле, и ми можемо да будемо у овом режиму још само одређено време. Нажалост, од почетка се најављује да ће епидемија достићи врхунац око Васкрса - у 6. недељи од првог регистрованог случаја. У том тренутку, бићемо већ око 4 недеље у блокади. Плашим се да држава неће смети да ризикује да се у том тренутку, након 6 недеља епидемије и 4 недеље ванредног стања, епидемија изнова или додатно распламса (под условом да до Васкрса епидемија уопште достигне врхунац и крене да опада), будући да би продужетак строгих ограничења за додатних 4 до 6, или потенцијално и више недеља, значио ризик да се друштво какво познајемо просто распадне. Према томе, нажалост, предвиђам да се још строже мере уведу следеће недеље (како је Вучић и помињао) и да трају до после Васкрса, чиме би се спречила кретања људи и окупљања и за време празника. За Цркву то може значити да људи неће моћи да присуствују литургијама и/или да се причесте за Васкрс. Према томе, било би заиста верујем добро да Црква што пре и што јасније, изађе са предлогом како да се овај потенцијални проблем превaзиђе. Да већ сада буде проактивна и планира на време. И при том, сматрам да треба ставити на страну, ако хоћете жртвовати, све разматрања да ли је нешто ризик или није, и увести причешћивање на неки алтернативни, ("безбеднији" или безбеднији начин - неважно шта мислимо о наводницима), да бисмо учинили све да не дођемо у ситауцију да се за Васкрс онемогући свим или већини или неким људима да се причесте. Дакле, да се иде на максимално снисхођење свима (да се саопшти, ако треба буквално - причешће није ризик, али као мера икономије људским страховима, неверју, а како бисмо сачували од греха оне који неоправдано осуђују Цркву, пристајемо на то и то), јер, верујем, да је боље да се причестимо посебним кашичицама, или "у руку" или како год, него да се не причестимо уопште на Васкрс. Мислим да је ово боље и од тога да се евентуално иде на неке "партизанске" и "илегалне" варијанте окупљања и слично, што би само изазвало додатне поделе како унутар Цркве, тако и у односу Цркве према људима ван ње.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Срђан Шијакињић Слажем се да треба проактивно деловати. Само мислим да је кључно наћи начин учешћа здравих верника у Литургији, а не само причешћу. Ипак је Литургија центар нашег живота, а причешће је неодвојиво од Литургије, осим за људе који болесни.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ђорђе Р рече

@Срђан Шијакињић Слажем се да треба проактивно деловати. Само мислим да је кључно наћи начин учешћа здравих верника у Литургији, а не само причешћу. Ипак је Литургија центар нашег живота, а причешће је неодвојиво од Литургије, осим за људе који болесни.

Овде је несрећа што овај проклети вирус има особину да се шири и преко здравих људи. Истраживање у Италији (тестирали су сваког човека у граду од 3.300 људи) каже да је 50% тестираних имало вирус, али није имало никакве симптоме, а истраживање у Кини каже да је 86% људи ширило вирус а да нису имали симптоме (или уопште или док су ширили). Процењују да се 80% свих заражених заразило од људи који нису имали симптоме када су са њима били у контакту.

Дај Боже да већ сада, овог тренутка, сви који се нешто питају у Цркви раде нон-стоп на проналажењу било каквог решења да што више људи буде на литургијама и да се причести. 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

23 minutes ago, Срђан Шијакињић said:

Дај Боже да већ сада, овог тренутка, сви који се нешто питају у Цркви раде нон-стоп на проналажењу било каквог решења да што више људи буде на литургијама и да се причести. 

Mislim da nisu dobra polovična riješenje, ako je karantena vrijedi za sve građane  onda crkva i  vjernici trebaju prednjačiti u primjeru i odgovornosti i ostati kod kuće, znači ostavi pričešće radi spašavanja života drugih. Ne znam kako to nije jasno vašim pastirima i zašto već nisu zabranili Bogoslužja za vjernike. A oni sami neka prinose žrtvu ili Liturgiju za narod ali bez naroda.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, kopitar рече

Mislim da nisu dobra polovična riješenje, ako je karantena vrijedi za sve građane  onda crkva i  vjernici trebaju prednjačiti u primjeru i odgovornosti i ostati kod kuće, znači ostavi pričešće radi spašavanja života drugih. Ne znam kako to nije jasno vašim pastirima i zašto već nisu zabranili Bogoslužja za vjernike. A oni sami neka prinose žrtvu ili Liturgiju za narod ali bez naroda.

Ali, imamo i u policijskom casu ljude koji idu na posao, i gazde i poslovodje i radnici i treba odrzavati i ekonomiju i zivot. I, moraju da se drze propisanih mera zastite .... i ako se neko i ne daj Boze neko zarazi, pa sta da radi kada se nisu mogli izbeci poslovi i obaveze koje ne mogu da stanu, jer bi stao i zivot i drzava i sve drugo i bilo bi gore stanje od ove epidemije virusa.....(cak pricaju i pisu da ova karantina u kojoj moraju da rade samo osnovne delatnosti ne moze dugo da traje jer moze doci do ekonomske katastrofe.... tako da, neko i mora da radi i obezbedjuje zivot uprkos rizicima iako se obezbedjuju maximalne zastitne mere).

Tako isto i za Liturgiju neka bude i mora da se sluzi liturgija, kako moze da bude Crkva i da postoji bez Liturgije kada je (liturgija) projava Crkve i samog Tela Hristovog.

I, tako, ako postoji i ekonomski i telesni zivot, tako postoji i duhovni zivot, i oba treba da sljakaju i rade,... 0512_music 

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, kopitar said:

A oni sami neka prinose žrtvu ili Liturgiju za narod ali bez naroda.

Литургија не може да се служи без позива народу Божијем, јер се ради њега служи, а и народ саслужује, активно учествује, није публика у позоришту, биоскопу. Као кад би рекао нек неко прави славље/ручак, ал да никог не зове. Што би правио славље/ручак уопште?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Срђан Шијакињић said:

Овде је несрећа што овај проклети вирус има особину да се шири и преко здравих људи. Истраживање у Италији (тестирали су сваког човека у граду од 3.300 људи) каже да је 50% тестираних имало вирус, али није имало никакве симптоме, а истраживање у Кини каже да је 86% људи ширило вирус а да нису имали симптоме (или уопште или док су ширили). Процењују да се 80% свих заражених заразило од људи који нису имали симптоме када су са њима били у контакту.

Не бих о вирусу. Ал из овога што си рекао је јасно да га не можемо избећи, колико год се крили, и да није толико опасан. Што пре изградимо колективни имунитет, то боље за оне слабије међу нама. Зато су ми сулуде ове мере, које нам обарају имунитет, затварајући нас у тамна места, станове, где се вирус најбоље осећа, уместо да нас мере форсирају да изађемо на свеж ваздух и Сунце, које не одговара вирусу. И чак тако да га и ухватимо, он би био слаб, и деловао би као вакцина

• Не свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ђорђе Р рече

Не бих о вирусу. Ал из овога што си рекао је јасно да га не можемо избећи, колико год се крили, и да није толико опасан. Што пре изградимо колективни имунитет, то боље за оне слабије међу нама. Зато су ми сулуде ове мере, које нам обарају имунитет, затварајући нас у тамна места, станове, где се вирус најбоље осећа, уместо да нас мере форсирају да изађемо на свеж ваздух и Сунце, које не одговара вирусу. И чак тако да га и ухватимо, он би био слаб, и деловао би као вакцина

Према свему што знам о ситуацији (а пратим сваки дан од краја јануара), не бих се сложио да није толико опасан (можда вирус посматрано сам по себи и није, али његови ефекти, ланац последица које је започео, могу имати велике последице). Надам се да нисам у праву. Видећемо како ће Швеђани проћи, они раде баш то о чему говориш. Али да не гушимо ову тему вирусом - слажем се да је ово нешто што ће бити с нама превише дуго да бисмо редуковали црквени живот, тако да се заиста надам да о томе интезивно размишљају сви они који о нечему одлучују.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, kopitar рече

Па они јесу испоштовали све препоруке које Влада дала - у затвореном простору се не налази више од 5 људи, када се служи напољу поштује се растојање од 2 метра. Дакле, спроводи се све оно што се иначе препоручује за све грађане. У неким црквама чак нема ни причешћа и нафоре.

Једино што су саопштења нејасна - прво се позивају само старији и они слабог имунитета да се уздрже од доласка на богослужења, а потом се даје општи благослов да се литургије прате онлајн итд. Ја мислим да би уз велику дисциплину и ванредне мере могле да се организују литургије за све. То је - из моје перспективе као хришћанина - један заиста разуман ризик и поуздање у Бога.

Али разумем искрено и власти - они се плаше да ће људи који се нпр. појаве у порти на прослави Васкрса, пре и после богослужења контактирати једни са другима, неки ће се љубити, честитати итд. Није ни њима лако...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...