Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, kopitar рече

To je prevaziđeno, valjda zbog zlouporabe..

Ја сам у разговору са свештеником исто чуо да не би ишли на ту варијанту јер не знају просто како ће се људи понашати... Помало невезано, ја се сећам да сам видео момка на једној литургији, причестио се, узео нафору, ставио је у уста, и онда темељно истресао све мрвице на под - трљао руке једну од другу док све мрвице нису поиспадале... Мислим није причешће у питању, али опет, ја ни обичан хлеб не бих тако ноншалантно просипао тамо где се гази. Тако да масовно делити причешће да људи носе са собом није једноставна ствар. Али можда није ни немогућа - могао би да стоји свештеник или неко и опомиње људе како да поступају са тим што су узели. То би биле мале честице, много мање од нафоре.

• Свиђа ми се 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 141
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 minute ago, Срђан Шијакињић said:

Ја сам у разговору са свештеником исто чуо да не би ишли на ту варијанту јер не знају просто како ће се људи понашати... Помало невезано, ја се сећам да сам видео момка на једној литургији, причестио се, узео нафору, ставио је у уста, и онда темељно истресао све мрвице на под - трљао руке једну од другу док све мрвице нису поиспадале... Мсм није причешће у питању, али опет, ја ни обичан хлеб не бих тако ноншалантно просипао тако где гази. Тако да масовно делити причешће да људи носе са собом није једноставна ствар. Али можда није ни немогућа - могао би да стоји свештеник или неко и опомиње људе како да поступају са тим што су узели. То би биле мале честице, много мање од нафоре.

Stavi lajk a onda pročita ovo:

Али можда није ни немогућа - могао би да стоји свештеник или неко и опомиње људе како да поступају са тим што су узели. То би биле мале честице, много мање од нафоре.

:)) ajoooj ali se ismijah

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Срђан Шијакињић said:

Па они јесу испоштовали све препоруке које Влада дала - у затвореном простору се не налази више од 5 људи, када се служи напољу поштује се растојање од 2 метра. Дакле, спроводи се све оно што се иначе препоручује за све грађане. У неким црквама чак нема ни причешћа и нафоре.

Једино што су саопштења нејасна - прво се позивају само старији и они слабог имунитета да се уздрже од доласка на богослужења, а потом се даје општи благослов да се литургије прате онлајн итд. Ја мислим да би уз велику дисциплину и ванредне мере могле да се организују литургије за све. То је - из моје перспективе као хришћанина - један заиста разуман ризик и поуздање у Бога.

Али разумем искрено и власти - они се плаше да ће људи који се нпр. појаве у порти на прослави Васкрса, пре и после богослужења контактирати једни са другима, неки ће се љубити, честитати итд. Није ни њима лако...

To je tako kad nema jasne upute onda imamo svakakvih bisera od ljudi i vjernika...može ovako, može onako.

Šta će reći ako se desi talijanski scenarij...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, kopitar рече

Stavi lajk a onda pročita ovo:

Али можда није ни немогућа - могао би да стоји свештеник или неко и опомиње људе како да поступају са тим што су узели. То би биле мале честице, много мање од нафоре.

:)) ajoooj ali se ismijah

Хаха можда јесте смешно АЛИ - пример цркве у коју обично идем на поноћну литургију за Божић и Васкрс - дакле, тада обично буде много више људи него иначе и људи који долазе једном годишње или можда ни толико. И неки од њих се и причесте. И сада, виђао сам да људи дођу и узму причешће и онда неко од црквењака скрене пажњу да се треба вратити на своје место и сачекати крај литургије, а не окренути леђа олтару и причати у групицама и слично. Тако би неко могао да пази да људи одмах ставе причешће у уста а не да га носе са собом као нафору.

• Оплаках :)) 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@Срђан Шијакињић 

Polaziš od jedne premise koja te ograničava u realnom rezonovanju situacije a to je da je za Vaskrs pošto-poto potrebno omogućiti pričešće, naravno da me niko pogrešno ne razume: načalno nemam ništa protiv toga, ALI, dajte ljudi nemojte biti toliko ... (oprosti ne mislim na tebe lično) razmaženi. pa oće svet da se sruši ako se pričestimo dve ili tri nedelje nakon Vaskrsa?

na žalost ovde se povodom teme famozne "kašičice" videla ne mogućnost ljudi u crkvi da izađu iz zone komfora zarad višeg cilja, čak nisu sposobni ni da priznaju realne pretnje koje je takva situacija donosila (pri tome ne mislim na lično zdravlje nego na sva ona društvena dešavanja koja su mogla i u manjoj meri i jesu krenula da se uzburkavaju, gde bi naj.... kao žuti)

upravo zbog toga treba raditi na razmeni mišljenja i razumnom korigovanju kroz ovakve diskusije, jer svedoci smo da saopštenja arhijereja ili dolaze kasno ili su u makazama da ne mogu javno da kažu ni ovako ni onako, te u toliko je naša odgovornost, nas kao tela Crkve, veća.

niko nikom ne može nešto da objasni ili nametne kao rešenje ako taj neko neće da čuje i da razmisli. dakle ljudi ponašajte se odgovorno i odraslo.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, kopitar рече

Tako kaže Pismo.

Наравно.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...