Jump to content

Саопштење Светог Архијерејског Синода: Црква неће прекидати служење свете Литургије нити престати да причешћује вернике!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Flojd рече

Ako pricesce nema takvo dejstvo da sve to neutralise kao  i sam organizam da ocisti od svih necistota, koja je svrha uzimanja Hristove krvi itela, eto pitanja za sve NUCNIKE sa foruma? Po tome Bog ne postoji, ako sec pricesce ukvari koja je svrha pricescivanja?

Pa svrha je u onome što je Hristos rekao "Ko ne pije i ne jede nema u sebi života"...ali to se ne odnosi na ovozemaljski nego na vječni život. 

Pričešće nije medikament, kao svjedočanstvo postoje slučajevi iscjelenja, ali isto tako ima ih kod moltivi, ikona, moštiju itd...Pa nećemo reći da su ikone, mošti isto što i Pričešće. Pričešće ne popravlja zdravlje automatski, ne liječi dijabetes, rak, prehladu, grip, bolove u leđima, visok krvni pritisak itd...Pričešće je sjedinjenje sa Bogom u zalogu vječnog života. Dejstvo pričešća ćemo osjetiti u eshatonu, sad na zemlji živimo sa ovom prirodom u kojoj smo stvoreni i trpimo sve posljedice između ostalog i zaraze i bolesti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 141
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Jel' može neko da objasni zašto bogoslužbeni Pravilnik (pogledati pitanja 2. i 3.) propisuje šta raditi ako se Agnec ubuđa, tj., ukvari? Kako to da su evharistijski Hleb i Vino podložni prirodnim zakonitostima?

пре 2 часа, Desiderius Erasmus рече

Znači, suština se gubi svaki put kada se služi Liturgija sv. Jakova?

Kad se sjetim onog perioda dok si bio kreacionista...bio si kao bosiljak na kamenu, uznervozen u diskusiji, koji pustavši korijen usahne...

Sad si skroz drugačiji, smiren, odmjeren u riječi ali ubojit, pustio si korijen u zdravo tlo :drugarstvo:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Desiderius Erasmus рече

:unbelieveble: Čekaj, jel' me zezaš ili ti stvarno uzimaš Pričešće kao antibiotik? а 7 – Светосавље

A zar nije?? Lek za dusu i telo?? 

Evo ovako, ajde mi objasni razliku izmedju liturgije apostola  Jakova i J. Zlatoustog?

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Justin Waters рече

Pa svrha je u onome što je Hristos rekao "Ko ne pije i ne jede nema u sebi života"...ali to se ne odnosi na ovozemaljski nego na vječni život. 

Pričešće nije medikament, kao svjedočanstvo postoje slučajevi iscjelenja, ali isto tako ima ih kod moltivi, ikona, moštiju itd...Pa nećemo reći da su ikone, mošti isto što i Pričešće. Pričešće ne popravlja zdravlje automatski, ne liječi dijabetes, rak, prehladu, grip, bolove u leđima, visok krvni pritisak itd...Pričešće je sjedinjenje sa Bogom u zalogu vječnog života. Dejstvo pričešća ćemo osjetiti u eshatonu, sad na zemlji živimo sa ovom prirodom u kojoj smo stvoreni i trpimo sve posljedice između ostalog i zaraze i bolesti. 

Tako je, medikametn za dusu i telo.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Flojd рече

:krstix: 

Evo ovako, ajde mi objasni razliku izmedju liturgije apostola  Jakova i J. Zlatoustog?

To već moraš da pitaš teologe, ali ono što znam je da se na Liturgiji sv. Jakova Pričešće dobija u ruku. Tu praksu su sad Hercegovci usvojili kao normu za vreme trajanja epidemije.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Flojd рече

Nije za ovozemaljsko tijelo. Jeste za vaskrslo. Rekoh, ne liječi bolesti na način na koji to rade medicinski lijekovi. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

To već moraš da pitaš teologe, ali ono što znam je da se na Liturgiji sv. Jakova Pričešće dobija u ruku. Tu praksu su sad Hercegovci usvojili kao normu za vreme trajanja epidemije.

Ne moramo ići ni do liturgije. SvJakova...Dovoljno se zapitati ko se pogrešno pričešćuje na svakoj liturgiji,  tje uopšte ne pričešćuje, vjerni sa kašičicom ili sveštenstvo iz ruke i putira. 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Flojd рече

koja je svrha uzimanja Hristove krvi itela

Pričešće služi da se pričestiš

Цитат

Po tome Bog ne postoji...

Bog postoji

Цитат

....ako sec pricesce ukvari koja je svrha pricescivanja?

svrha je mogućnost koja je otvorena čoveku (pričešće), da okusi (sjedini se) Život (Put Istinu i Život). kao što molitva kaže "za žrtve paljenice ne mariš, žrtva je Bogu duh skrušen, srce skrušeno Bog neće odbaciti" a srce ne može biti polovično skrušeno, dakle ukoliko čovek ZAISTA prilazi svim svojim bićem Bog mu daje vkusiti i vidjeti jako blag Gospod

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Justin Waters рече

ali to se ne odnosi na ovozemaljski nego na vječni život

mislim da ovde grešiš, cilj hrišćanskog života je zadobijanje Duha svetoga (dakle ovde i sada u ovom i ovakvom telu), odnosno kako teolozi govoreći u definicijama o Liturgiji vole da objasne da mi imamo "predukus Carstva Nebesnog" 

пре 27 минута, Justin Waters рече
Цитат

Nije za ovozemaljsko tijelo. Jeste za vaskrslo...

upravo je za ovozemaljsko, i upravo ta činjenica je ono kada Atanasije kaže da je Hristos jedino autentično novo pod svodom nebesnim, dakle jedino On je stvarna novost za nas zemljane.

пре 33 минута, Justin Waters рече

Rekoh, ne liječi bolesti na način na koji to rade medicinski lijekovi. 

Slažem se. 

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

црква никада неће затворити своја врата и ускратити причешће верном народу ... световна власт може донети неке репресивне мере и забранити богослужења али чак и тада богослужења неће стати ... 

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Tumaralo. рече

Može da se uvede i onlajn liturgija.

Postoji ona televizija TV Hram..

Mada, kapiram da bi i RTS dao termin.

I svako sebe pričesti i eto, sve je košer.

Samo da Patrijarh da Blagoslov.

Reče mi jedan drugar, veroučitelj, da je u prvih pet vekova Hrišćanstva samopričešćivanje bilo nešto najnormalnije. U Crkvi bi se vernicima davali evharistijski Hleb i Vino da nose kući i tamo se pričešćuju po potrebi. Zato što su se tad ljudi pričešćivali maltene svaki dan.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, dragisa рече

mislim da ovde grešiš, cilj hrišćanskog života je zadobijanje Duha svetoga (dakle ovde i sada u ovom i ovakvom telu), odnosno kako teolozi govoreći u definicijama o Liturgiji vole da objasne da mi imamo "predukus Carstva Nebesnog" 

Ne sporim...samo kod nekih se taj predokus Carstva razlikuje. Nekome je predokus u zanmenjima, da slušaju ili doživaljaju čuda, iscjelenja, mirotočenje i lebdenje ikona, ne prenošenje zaraze, a opet nekome je predukus mir, spokoj, ljubav trpljenje svog krsta. Ovi prvi žele da ubjede ove druge da je predokus carstva to što se ne možeš zaraziti putem pričešća, pa ne samo nego se ne možeš zaraziti uopšte unutar zidina Crkve. 

Пре сат времена, dragisa рече

upravo je za ovozemaljsko, i upravo ta činjenica je ono kada Atanasije kaže da je Hristos jedino autentično novo pod svodom nebesnim, dakle jedino On je stvarna novost za nas zemljane.

U kontekstu prvog pasusa...mi smo "istovremeno" i ovozemaljski i nebeski...ali ono što je zemljano sad, to je glad, žeđ, bolesti i smrt ne možemo to izbjeći niti u djelovima na redovnoj bazi kako bito neki sugerisali, po formuli "pričešće je isto što i antibiotik"..a nebesko, mir, ljubav i spokoj. Gladni smo, žedni, i bolesni vazda, umrijećemo sigurno, ali za ovog života, mir, ljubav i spokoj moramo zadobitil možemo a i ne moramo. To je predjelo za glavno jelo koje će biti na nebskoj trpezi.. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...