Jump to content

Biskup Ivan Šaško o euharistiji u vrijeme pandemije koronavirusa

Оцени ову тему

Препоручена порука

Neka Vlado, ajd nekom drugom prilikom,,.... ili, ukratko, mislim i verujem zasad onako kako se opisuje za pricesce u molitvama posle pricesca.

Молитве после светог причешћа

Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже.

Затим следеће захвалне молитве:

Благодарим Ти, Господе, Боже мој, што ме грешника ниси одгурнуо већ си ме удостојио да будем причесник Светиња Твојих. Захваљујем Ти што си мене недостојног удостојио да се причестим Твојим пречистим и небесним даровима. Но, човекољубиви Владико, који си нас ради умро и васкрсао и ове нам страшне и животворне Тајне Твоје даровао на добро и освећење душа и тела наших, дај да оне буду и мени на исцељење душе и тела, на одгнање сваког противника, на просвећење очију срца мог, мир душевних сила мојих, на веру непостидну, и на љубав нелицемерну, на испуњење премудрости, на очување заповести Твојих, на умножење божанске благодати Твоје и на усвојење царства Твога, да њима чуван у светлости Твојој увек помињем благодат Твоју, и да више не живим себи, већ Теби нашему Владару и Добротвору, и да тако отишавши из овог живота с надом на живот вечни, стигнем у вечни покој, тамо где је непрестано ликовање оних који празнују, и бескрајна сладост оних који гледају неисказану красоту лица Твога, јер си Ти истинита жеља и неисказана радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек. Амин.

Молитва светога Василија Великог:

Владару Христе Боже, Царе векова и Творче свега, захваљујем Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Метафрастова:

Саздатељу мој, који си ми добровољно дао Тело Своје за храну, који си огањ што спаљује недостојне, не спали ме, но још продри у моје удове и саставе, у све зглобове, у унутрашњост, у срце. Спали трње свих сагрешења мојих; душу очисти, мисли освети, учврсти саставе с костима, просвети пет простих чула, и свега ме прикуј за страх Твој. Увек покривај и чувај ме од сваког дела душегубног и речи. Очисти ме, и умиј ме, и украси ме; улепшај (ми душу), и уразуми ме, и просвети ме. Покажи ме Твојим стаништем јединога Духа, а никада стаништем греха, да, уласком Причешћа, од мене као од огња бежи сваки злотвор, свака страст, као од дома Твога. Заступнике приводим Ти све свете, вође бестелесних сила, Претечу Твога, премудре апостоле, и још Твоју непорочну, чисту Матер, чијим молбама прими мене, слугу Твога, милосрдни Христе мој, и учини сином светлости. Јер си Ти, Благи, једини и освећење и светлост душа наших, и Теби, као што приличи, сви узносимо славу сваки дан, као Богу и Владару.

Молитва четврта:

Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нека ми буде на живот вечни, и пречасна Крв Твоја на отпуштење грехова. Ово Причешће нека ми буде на радост, здравље и весеље; и на Твом страшном другом доласку удостој ме грешника да станем са десне стране славе Твоје, заступништвом пречисте Матере Твоје и свих светих Твојих.

Молитва Пресветој Богородици:

Пресвета Владичице Богородице, светлости помрачене душе моје, надо, заштито, прибежиште, утехо, радовање моје, захваљујем Ти што си ме недостојног удостојила да будем причесник пречистога Тела и пречасне Крви Сина Твога. Но, Ти, која си родила истиниту Светлост, просвети умне очи срца мога; Ти, која си родила извор бесмртности оживи мене умртвљеног гресима; Ти, која си нежно милостива Мајка милостивог Бога, помилуј ме и дај ми умилење и скрушеност у срцу, и смиреност у мислима мојим, и повратак из ропства помисли мојих, и удостој ме да до последњег даха свога неосуђено примам светињу пречистих Тајни на исцељење душе и тела, и дај ми сузе покајања и исповести, да бих Те певао и славио у све дане живота свога, јер си благословена и прослављена у векове. Амин.

Ако на ово мислиш, не видим спор.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

А да ли ти знаш, шта си питао овде? И које би то тачно болести могле да се пренесу Светим Причешћем? Па кад на то одговориш, да будеш и љекар Христов.
Питао сам дословно то што пише, можеш ли да ми понудиш одговор за то учење.
Што се тиче другог питања, и ако га нисам поставио, цитираћу ти Атанасија и освећено вино је и даље вино, дакле ако би пио литре причешћа вјероватно би постао алкохоличар, знам једног ђакона мале килаже, који тврди да је тако дошао у проблем са алкохолом, али мене не занимају примјери него поставка.
Што се тиче љекарства над Христом, ништа слично нисам ни помислио, али мораш да схватиш да је Христос страдао, и да је којим случајем жив скинут са крста, а да сам ја љекар у том добу не бих окљевао да му зашијем рану, да сам љекар у овоме добу, сматрао бих. да је то дар од јединог љекара, као и да видајући ране, њему служим и њему видам ране.

Подели на овим сајтовима

Логос некад није имао тјело, па је имао страдално, од васкрсења има нестрадално.

Питање о зарази путем причешћа покушавам да поставим овако: Да ли је Христова створена природа у Чаши страдална или поствасксењска?

То је у најкраћем, наравно не сматрам да је то једини начин да се постави питање, нити да је само питање обавезно правилно постављено.

Видим да се неки љуте, али и свети умиру, јесу мошти светог Василија источник благодати, али то је такође леш, а не тјело св Василија какво ће бити по васкрсењу, а и мошти су страдалне као што видимо на примјеру св Саве.

Одговор би могао бити да је тјело Христово у Чаши и безтјелесно и тјелесно живо страдално и мртво и васкрсло...тако да све долази у овзир

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic pregledaj ranije teme o.Zorana daju ti odgovore.

Naprimer: doći će smrt i imaće tvoje oči.

Takodjer i teme pre i posle ove teme.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Молитве после светог причешћа

Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже.

Затим следеће захвалне молитве:

Благодарим Ти, Господе, Боже мој, што ме грешника ниси одгурнуо већ си ме удостојио да будем причесник Светиња Твојих. Захваљујем Ти што си мене недостојног удостојио да се причестим Твојим пречистим и небесним даровима. Но, човекољубиви Владико, који си нас ради умро и васкрсао и ове нам страшне и животворне Тајне Твоје даровао на добро и освећење душа и тела наших, дај да оне буду и мени на исцељење душе и тела, на одгнање сваког противника, на просвећење очију срца мог, мир душевних сила мојих, на веру непостидну, и на љубав нелицемерну, на испуњење премудрости, на очување заповести Твојих, на умножење божанске благодати Твоје и на усвојење царства Твога, да њима чуван у светлости Твојој увек помињем благодат Твоју, и да више не живим себи, већ Теби нашему Владару и Добротвору, и да тако отишавши из овог живота с надом на живот вечни, стигнем у вечни покој, тамо где је непрестано ликовање оних који празнују, и бескрајна сладост оних који гледају неисказану красоту лица Твога, јер си Ти истинита жеља и неисказана радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек. Амин.

Молитва светога Василија Великог:

Владару Христе Боже, Царе векова и Творче свега, захваљујем Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Метафрастова:

Саздатељу мој, који си ми добровољно дао Тело Своје за храну, који си огањ што спаљује недостојне, не спали ме, но још продри у моје удове и саставе, у све зглобове, у унутрашњост, у срце. Спали трње свих сагрешења мојих; душу очисти, мисли освети, учврсти саставе с костима, просвети пет простих чула, и свега ме прикуј за страх Твој. Увек покривај и чувај ме од сваког дела душегубног и речи. Очисти ме, и умиј ме, и украси ме; улепшај (ми душу), и уразуми ме, и просвети ме. Покажи ме Твојим стаништем јединога Духа, а никада стаништем греха, да, уласком Причешћа, од мене као од огња бежи сваки злотвор, свака страст, као од дома Твога. Заступнике приводим Ти све свете, вође бестелесних сила, Претечу Твога, премудре апостоле, и још Твоју непорочну, чисту Матер, чијим молбама прими мене, слугу Твога, милосрдни Христе мој, и учини сином светлости. Јер си Ти, Благи, једини и освећење и светлост душа наших, и Теби, као што приличи, сви узносимо славу сваки дан, као Богу и Владару.

Молитва четврта:

Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нека ми буде на живот вечни, и пречасна Крв Твоја на отпуштење грехова. Ово Причешће нека ми буде на радост, здравље и весеље; и на Твом страшном другом доласку удостој ме грешника да станем са десне стране славе Твоје, заступништвом пречисте Матере Твоје и свих светих Твојих.

Молитва Пресветој Богородици:

Пресвета Владичице Богородице, светлости помрачене душе моје, надо, заштито, прибежиште, утехо, радовање моје, захваљујем Ти што си ме недостојног удостојила да будем причесник пречистога Тела и пречасне Крви Сина Твога. Но, Ти, која си родила истиниту Светлост, просвети умне очи срца мога; Ти, која си родила извор бесмртности оживи мене умртвљеног гресима; Ти, која си нежно милостива Мајка милостивог Бога, помилуј ме и дај ми умилење и скрушеност у срцу, и смиреност у мислима мојим, и повратак из ропства помисли мојих, и удостој ме да до последњег даха свога неосуђено примам светињу пречистих Тајни на исцељење душе и тела, и дај ми сузе покајања и исповести, да бих Те певао и славио у све дане живота свога, јер си благословена и прослављена у векове. Амин.

Ако на ово мислиш, не видим спор.

Da, na to sam mislio za pocetak, meni licno je to zasad dovoljno, sta je posle, to mozemo da pricamo, ali nisam zasad upoznat bas 100%, sigurno ima kod svetitelja opisano kako ide duhovno dalje.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, ana čarnojević рече

кае ово сад?

нема раскола и сад је екипица прешла на нове теме да прозива људе да су глупи, неуки и зилоти.

ево трчим да прочитам шта каже хрваЦки бискуп на тему заразе...

, deseta runda, :D .... fight se nastavlja,... :svadja:

Подели на овим сајтовима

Da, na to sam mislio za pocetak, meni licno je to zasad dovoljno, sta je posle, to mozemo da pricamo, ali nisam zasad upoznat bas 100%, sigurno ima kod svetitelja opisano kako ide duhovno dalje.

Супер, зашто онда учествујеш у расправи и наводиш ове молитве, јер нигдје се у њима не тврди да ако би попио литар причешћа не би био пијан, а пјанство је нпр. од алкохола, посљедично могло би ти позлити, и могао би и умрјети. Имаш ли ти неки теолошки, отачки аргумент по којем се од причешћа не можеш опити, да се у њему сваки отров раствара и не дјељује, да вируси и бактерије чим виде путир врше харакири, појасни како замишљаш? Да не кажем вјерујеш.

Само немој неправославна житија у којима се сто чуда преживи преживи сем мача који редовно дође на крају, од свега буду спашени али кад дође мач ситуација се смртно уозбиљи.Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Супер, зашто онда учествујеш у расправи и наводиш ове молитве, јер нигдје се у њима не тврди да ако би попио литар причешћа не би био пијан, а пјанство је нпр. од алкохола, посљедично могло би ти позлити, и могао би и умрјети. 

Имаш ли ти неки теолошки, отачки аргумент по којем се од причешћа не можеш опити, да се у њему сваки отров раствара и не дјељује, да вируси и бактерије чим виде путир врше харакири, појасни како замишљаш? Да не кажем вјерујеш.

Само немој неправославна житија у којима се сто чуда преживи преживи сем мача који редовно дође на крају.

Kakve to sad ima veze sa samim pricescem u kojem se sjedinjujemo sa Bogom i telesno i duhovno i dusevno i o cemu pricamo kako se to desava ?

Ali, ja ne pijem otrov nego pricesce,.... ili, ne pijem otrov kao nesto sto je 'izvesnost' trovanja .....i, ovo drugo oko virusa kao 'mogucnost' zaraze - koje prepustamo Bozijem promislu i volji i nasoj veri i dobroj savesti. Imas ovde ovo sto sam rekao objasnjeno kod naseg p.Pavla :

Iako recimo sv.Jovan Krostantski je lecio bolesne pricescem i svojom licnom verom i sv.Jovan Sangajski je uzeo pricesce koje je povratio zarazen besnilom, tako da sila pricesca zaista moze da 'neutralise' bilo koju bolest ili zarazu. I, licno verujem da necu da se zarazim ako se pricestim sa pouzdanjem na Boga koji je u Pricescu jer eto vidim da gornjim primerima da bolest ne prilazi Pricescu i po milosti Bozijoj nadam se i verujem da i meni nece preci zaraza.

Da dodam, ....jer necu da se pricestim sa onim koga znamo da ima korona virus, jer bas takve vere nemam i to je ona gore 'izvesnost' zaraze, ali pricesticu se u ovom drugom slucaju 'mogucnost' zaraze koje ostavljam na Bozju promisao i veru da pricesce ne moze da prenese zarazu.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Да ли је Христова створена природа у Чаши страдална или поствасксењска?

Христова створена природа? Па још у Чаши?! Треба да заборавиш све што знаш и почнеш да учиш од почетка.

Подели на овим сајтовима

Kakve to sad ima veze sa samim pricescem u kojem se sjedinjujemo sa Bogom i telesno i duhovno i dusevno i o cemu pricamo kako se to desava ?

Ali, ja ne pijem otrov nego pricesce,.... ili, ne pijem otrov kao nesto sto je 'izvesnost' trovanja .....i, ovo drugo oko virusa kao 'mogucnost' zaraze - koje prepustamo Bozijem promislu i volji i nasoj veri i dobroj savesti. Imas ovde ovo sto sam rekao objasnjeno kod naseg p.Pavla :

[/url] Iako recimo sv.Jovan Krostantski je lecio bolesne pricescem i svojom licnom verom i sv.Jovan Sangajski je uzeo pricesce koje je povratio zarazen besnilom, tako da sila pricesca zaista moze da 'neutralise' bilo koju bolest ili zarazu. I, licno verujem da necu da se zarazim ako se pricestim sa pouzdanjem na Boga koji je u Pricescu jer eto vidim da gornjim primerima da bolest ne prilazi Pricescu i po milosti Bozijoj nadam se i verujem da i meni nece preci zaraza.

Добро, а вјерујеш ли да са тебе неће прећи на друге? Да ли и то препушташ доброј савјести, јер једно је изложити себе, а друго друге.

Како мислиш какве везе има вино са причешћем?

Што се тиче текста Патријарха Павла помиње се: Ако је учење наше Цркве истинито, онда...сажиже сваку тјелесни нечистоту. Које учење?

Аргумент о благодати не стоји јер благодат не сажиже жива бића као што су вируси, него одсуство благодати их уништава..

Дакле вируси су створења оживе од благодети и смету се у одсуству и у прах се поврате.

Даље ко једе овај хљеб живјеће вјечно - не искључује биолошку болест и смрт, Паја живи вјечно, али је и умро.

Па нама и само кештење доноси смрт тјелесну, а сад би неки причешћем од ње да се спасу. Усудићу се да кажем и причешће нам доноси и потврђује исту такву смрт тјелесну, а даје живот вјечни и васкрсли, живот вјечни.

Али нас не избавља од тјелесне смрти, то видимо на примјеру светих, који сви помрјеше.

Гледати на причешће као на љек бесмртности у смислу како га медицина тражи и љек против свих болести је вркање лончића, мада јединство као и благодат могу да љече и у том споредном смислу, али могу и да разбољевају ако се по промислу нађе да је потребно, немојмо заборавити да је и смрт уведена као љек, да се прекрати везакоње. Па и према овој зарази се треба поставити тако, без обзира на њене стварне разлоге, да се одузме благодат од вируса, а људи да је умноже.

Подели на овим сајтовима

Христова створена природа? Па још у Чаши?! Треба да заборавиш све што знаш и почнеш да учиш од почетка.
Нека се љути @Ана Чарнојевић колико хоће, али баш тамо спадаш.
Има ли Христос људску природу, да ли је она нестворена или створена?
Тјело у Чаши има ли створену природу вино и хљеб или је унутра Логос разоваплоћен?
Дакле као што рече Чарнојевића 2/3 или можда 3/3, двоумим се око зурлотизма.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Имаш ли ти неки теолошки, отачки аргумент

Nemoj tako......On je "ekspert" za Vaseljenske sabore i kanone samo kad smo mi katolici u pitanju. Nama je sveta vodica bljutava i kvari se, a vaša je eliksir, kao u Sibiru ma primer pre deset godina, nama katolicima je rezervisao mesto u paklu.....Kad smo mi u pitanju tada su episkopi i sveti oci bili nadahnuti Duhom Svetim. Kada ste vi pravoslavci u pitanju, e tada  je Boki nadahnut (ko zna s kime). Kad sam ga pitao šta bi uradio sa pevaljkama je napisao - pa zavisi šta pevaju....On kao "ekspert" za kanone, eeee crni Boki kanonisto, on bi trebao prvi da ode u Podgoricu i lep kaže, dragi Crnogorci, po kanonima Vaseljenskih sabora imate i vi pravo na autokefaliju......Mada, istina je i to da u kanonima nigde ne piše da je treba dati ateistima.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...