Jump to content

Обраћање Епископа Митрофана и Епископа Кирила у вези са Ванредним црквеним сабором у Клирвотеру

Оцени ову тему

Препоручена порука

Најважнија тачка: Каквом црквеном покрету треба следовати? Умољавам Вашу Светињу да послуша мој глас, грешнога човека: Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Држите се чак до "исповедништва", да не кажем "мучеништва (тј. чак до смрти). Спасење је само у Њој. Сви други покрети, ма како благочестиви они били по њиховим спољашњим пројавама, - замка су вражија. Кроз њих ће доћи само раскол, ненавист, општа погибао.

parintele-sofronie-saharov-300x2041-520x245.jpg

Пишем Вам још и са великом свесношћу моје одговорности пред Богом - и Црквом, искупљеном драгоценом Крвљу оваплоћеног Сина Божијег. Ма какви били неизбежни недостатци - Она, и само Она, наћи ће Свој верни пут. Тако је у своје време говорио Јован Златоусти; тако је говорио преподобни Серафим Саровски; тако мисле сви подвижници свих родова, који се истински боје да погреше.

Држите се свим силама само Патријаршијске Цркве. Спасење је само у Њој. Сви други покрети - клопка су демонска.

Патријарашка Литургија у храму Светог Георгија у Клирвотеру

•  
  •  
  •  
  •  
  •  
03.jpg

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 29. фебруара 2020. године свету архијерејску Литиргију у храму Светог великомученика Георгија у Клирвотеру на Флориди.

Саслуживали су Преосвећена господа Епископи источноамерички Иринеј, новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, ка­над­ски Mитрофан, шумадијски Јован, западноамерички Максимом и буеносајрески и централно-јужноамерички Кирило уз велики број свештеника из свих епархија Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

На крају свете Литургије сабраном народу се обратио домаћин, епископ Иринеј:

-Ваша Светости, најмилији и најдражији оче и наследниче пута светосавског, вођо наша кроз овај свет и кроз овај живот који нас води у Царство небеско, добро сте нам дошло још једном од свег срца заједно са вашом делегацијом и свом браћом архијерејима који су се сабрали на данашњи дан. Свом свештенству и народу Божјем кажите коју реч утехе реч јер су дошли овде гладни и жедни Вашег цењеног и светог присуства. Поучите их да се одустане од писанија, од злобних дела и злих намера, да живимо сви у слози, Свети Сава нека нам буде у помоћи.

Ваша Светости, дајте нам ону жељену кап јединства Христове свете Цркве као што сте нам то доделили на данашњи дан кроз свето причешће из светог путира. Јер данас причешћујући се из једне чаше и од једнога хлеба, показали смо и доказали да смо ми заиста следбеници нашега оца Саве, првог Архиепископа српског и просветитеља, а ви као његов достојни наследник и наследник великог првог српског патријарха Јоаникија, дошли сте овде, као свој међу својима, да нас поучите, да нас чврсто држите за руку и да нас водите кроз тај светосавски свет и кроз ову таму ка светлости Христовог васкрсења и Његовог Царства небеског.

Јавни и јасни доказ, Ваша Светости, да смо ми сви без изузетка жељни тог јединства јесте ово данашње сабрање. Видимо се како су се испуниле речи Светог Игњатија и других светих отаца који су рекли када се свештенство и ђаконство и народ Божји сабере око свог архипастира ту је пуноћа Цркве свете. И заиста ово је пуноћа наше Цркве овде у Северној, Средњој и Јужној Америци. Благословите нас, поучите нас, помилујте нас, узмите нас за наше испружене руке и водите нас са светиљком вашом, светиљком коју је упалио Свети Сава и која се никада неће угасити. Амин! Боже дај!

Још једном и од свег срца: живели и добро нам дошли, најсветији Владико, најсветији архипастире, најсветији оче, амин! Боже дај, реците сви од свег срца: Живели Свјатјејши!.

Затим присутнима се обратио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј:

-Ваше драго Преосвештенство, много хвала на речима, верујем, из срца и душе искрене. Нека Господ чује ваше речи и нека благослови вас и сав овај благочестиви и христољубиви народ Божји. Браћо архијереји, часни оци, браћо и сестре! Хвала Господу на овом великом дару. Хвала Господу што нас је удостојио, мене посебно, да данас одслужимо свету Литургију у овом дивном храму заједно са вама који сте део народа нашега иако сте далеко од своје матице и својих духовних корена, али сте ви у срцу свете Српске Православне Цркве, нераздвојени од другог народа који живе у својој отаџбини. Ви сте деца Цркве Христове, деца Цркве Светосавске, и ма где били и ма где се налазили ви сте у молитвама наше свете Православне Цркве.

Силом прилика многи су се нашли далеко од своје отаџбине, али по речи Божјој - свугде је земља Божја. Ви сте тако овде, али у срцу наше свете Цркве све нас води Господ и наш равноапостол наш просветитељ и учитељ Свети Сава који нас је за свагда привео Христу Господу нашем и учинио нас народом Божјим и народом Христовим. Благо свима нама који се налазимо под благодатном заштитом Божјом и наших светих угодника. Сви смо ми деца Христова и чланови једине Свете Саборне Апостолске Цркве, а Црква је један духовни брод који нас води тихом и мирном пристаништу. И док год смо ми на броду, чији је бродар сам Исус Христос, не треба да мислимо много о свему, него да своје мисли и своје потребе и све своје невоље поверимо Ономе који их  може решити на добро и у нашу корист.

Ми данас живимо, браћо и сестре, у времену и у свету који има много путева и много стаза, али само је један пут прави и истинити - то је Христов пут, браћо и сестре. Није се нико други усудио да каже: Ја сам пут, истина и живот,  осим Господа, Спаситеља нашег Исуса Христа. Христос нас све позива да следимо Његов свети пут. Тај Христов пут осмишљава и даје смисао нашем животу овде на земљи и он нас води правом и  истинском животу нашем, нашој правој домовини. Док смо на том путу знајмо да смо на путу истине. Црква наша је тело Христово, а ми смо чланови тога тела. И дужни смо да чујемо шта нам Господ поручује. И то што чујемо преко Цркве своје, да то претворимо у свој живот и своје духовно живљење. Данас многи проповедају неке своје истине али то су истине људске а не Божје истине. Христос је открио своју мисију у светом Јеванђељу и преко своје Цркве. То је права истина живота нашега и зато, браћо и сестре, будимо верни Цркви својој и вери својо иако често и страдамо у овоме животу ради те истине, Господ ће наградити за тај труд што смо остали верни Његовој истини и Његовој цркви.

У свом поздравном говору, Владика помену да нам је потребно јединство: јединство у вери, јединство у Цркви, јединство у хришћанском животу. Ми смо као народ по броју мали и да бисмо опстали у овом свету који у злу лежи морамо бити у добру а не у оном другом - само у добру и у истини коју нам је Бог открио. Та истина никога није преварила нити га одвела на неки пут који нам није користан. Зато будимо поносни и радосни што смо чланови једне Христове Цркве. Никада не заборавимо шта је Господ за нас учинио. Открио нам тајну истине о Богу, открио тајну нас самих и нашега живота, а највећа тајна јесте истина о Богу. Те истине треба да се држимо, браћо и сестре, и знајмо да смо на правом и истинитом путу Божјем.

Ви свакако пратите шта се дешава сада у нашој отаџбини као и у читавоме свету. Нажалост, дошло је време да су многи устали против Христове истине и они чине оно што није ни Богу ни нама мило. Али да знамо да је Бог изнад свих нас и да ће сви они који су верни богу и Његовој истини остварити оно што је смисао живота. Пред собом имамо из наше историје велике личности, дивне примере које треба да прихватамо и следујемо и у нашем животу. Вас који сте овде молим да сачувате оно што сте примили од ваших родитеља и предака, а то је вера наша православна и наслеђе које смо добили кроз ту веру. Потрудите се да оправдамо своје име хришћанско. То је велико име када се називате именом Христовим. То име оправдајмо својим светим животом. Будите верни Христовој Цркви и јединству у тој Цркви. Т је воља Божја а воља Божја је светиња за нас.

Благодарим Господу још једном што ми је указао  прилику да се заједно са вама Господу помолим и да вам пренесем благослов, жеље и поздраве наше свете Цркве у отаџбини и нашега народа. Никада не заборавите да сте део тога народа. Ма где живели ми смо у јединству духовном. Нека Господ благослови вас, ваше породице и вашу децу, да буду достојни Христовог и имена светосавског. Чувајте своје дивне обичаје, чувајте крсну славу, чиме се разликујемо од других православних хришћана, али по речима Светог апостола Павла, сваки наш дом је мала православна црква. Када славимо славу и кад икону имамо и пред иконом кандило прислужено - ми смо Црква Христова и Господ обитава како у нама тако у нашим домовима.

Помолите се Господу за наш народ у Црној Гори. Ја сам једно време живео и радио у Црној Гори и знам каква је Црна Гора била у том времену. Цркве нису само биле празне него су биле претворене у штале за овце, козе и друге животиње. Богу хвала, данас је друго стање и друге прилике. Та вера која је била потиснута у њиховом животу сада се разбудила и распалила у души народа црногорског. И оно што каже велики Његош: Удар нађе искру у камену. Тако да је засветлила душа црногорског народа који данас брани своје светиње. И молимо се Господу и надамо се Господу да ће их одбранити.

Не заборавите наше свето Косово и Метохију, нашу свету земљу, нашу Палестину и наш Јерусалим. Све што је велико и вредно тамо је поникло. Данас моћници и моћне силе овог света желе да то отму од нас. И оно што је најтрагичније, траже да им сами то поклонимо. А који паметни човек то може да учини? Да поклонимо себе, да будемо робови других? Jа се надам у Светог краља Стефана Дечанског, који почива у свом манастиру у Дечанима, у оне многе саркофаге патријараха и архиепископа српских у Пећкој Патријаршији и преко хиљаду светиња које су остале и поред многих рушења, паљења и страдања њихових, да ће Косово бити сачувано. Али, помолимо се и ми Господу и светима из рода нашега и светима из рода хришћанскога да очувамо наше светиње на Косову и Метохији.

Нека вас све Господ благослови својим благословом. Дозволите ми на крају да кажем: Ми вас очекујемо у Србији и српским земљама! Очекујемо да се вратите тамо одакле сте дошли. То је молба целог српског народа и народа српских земаља. Да поновим речи које сам рекао јуче: Где је зрно клицу заметнуло нека ту и плод цвета. Живели и благословени били ви и ваше породице и деца.

* * *

Патријарх српски г. Иринеј је честитао Епикопу новограчаничко-средњезападноамеричком г. Лонгину јубилеје - 45 година од монашења и 35 година владичанства:

-Нашем драгом владици Лонгину, кога због његове особине и његове мирноће коју носи у себи сви волимо, поводом 45 година од монашења и 35 година од кад је постао архијереј уз знак захвалности од свих архијереја који су овде присутни дарујемо му икону Мајке Божје са жељом да му Господ подари дуг живот на радост Цркве Христове и народа нашега, а посебно народа његове епархије. Аксиос!

Патријарх српски г. Иринеј даривао је епископа Лонгина сребрном панагијом.

Протођакон Дамјан Божић
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Толико о "расколу"...а о земљурини, паруштинама, части и власти...па то је тема која никад неће бити обрађена до краја. Једни је заврше, други је отворе...то је као ЕУ интеграције :)
Подели на овим сајтовима

Око факултета не знам шта сте то били у праву. Колико сам ја видео, око факултета је била борба две екипе у СПЦ, једна је превладала, и то је то. Оно што се понавља већ деценијама. Признам, није ми било превише интересантно да пратим, али не знам да је било нешто више од тога. Око устава опет не знам шта сте то били у праву. Од свега што сте причали - спрема се раскол у САД, имовина је сва преписана на епископе, подбуњује се народ у САД, оће да науде Патријарху кад стигне у САД... Није се десило апсолутно ништа. Оно што се јесте десило, кад се склоне тровања којима је ваша прича обиловала, јесте да је тај Устав вероватно заиста имао потенцијала да направи нешто што би се временом истргло из контроле СПЦ. То је, хвала Богу, заустављено брзом акцијом, сасекли су га Патријарх и Синод у корену, и то је то. Ја стварно нисам видео да је неко пружао било какав већи отпор, који се није сводио на увређеност јер је неко помислио да је то корак ка расколу. Око ЦГ нећу ни да причам, довољно је речено о вашем штеточинству, и то треба да вам се понавља док сте живи, или макар док се не покајете за то што сте радили, јер сте забијали нож у леђа браћи док им гори кућа. С тим што је ваше тровање ишло и изван ЦГ - нож у леђа сте забадали и Србима на КиМ и у Републици Српској, што значи да за оно што сте ви радили не постоји адекватно име које би описало ту одвратност - клали сте браћу који и овако имају проблема где год да се окрену, и тим се сврстали на страну са њиховим прогонитељима.

Мотиви са којима сте све то радили су другачији - код тебе је то однос према некоме чију сваку реч упијаш, док су мотиви оног другог били далеко приземнији. Што он на крају крајева у појединим тренуцима није ни крио јер се као и увек истриповао да је цар над царевима и да нема потребе то да крије, али се по ко зна који пут прерачунао.

Што се тиче твог духовника и тебе, то је између вас двојице, насмејао сам се само твојој критици других за гуруизам.

Да ли гуруизма има у СПЦ? Апсолутно. Да ли је то ужасна појава, која је штетна за обе стране у том нездравом односу? Апсолутно да. Јер људи треба да буду мислећа бића, а не да сво своје бреме уместо на Господа превале на некога ко се и сам бори са бременом и искушењима свакодневно.

Али није баш да је дошло дотле да идолопоклоници причају о идолопоклонству.

Нису биле претње, само позив да ми уживо кажеш да сам пас, који стоји, јер овако не иде, а администсција ти дозваљава, моје опаске к теби нису на том нивоу.Око факултета знаш, заступао си тезу да не може Синод... и то као правник, нисам примјетио да си се и ако правник истакао у критици "устава", мање више ипак се слажемо јер сам кажеш да је мањкав, а ето ти знаш кад и колко често се неке грешке поклапају.

За ЦГ се нисам покајао и мислим исто, наравно ситуација се мјења, једно су жеље разних актера а друго могућности, али једнако не могу да полемешем јер се не дозвољава правилима форума.

Шта има отац Зоран или размјена мишљења на форуму са тим кад поп Жуловић изјави са амвона на вечерњој да ми у Требињу припадамо Архиепископији, питао сам га шта прича, да ли је направио лапсус, није, дакле и та чињеница се мора спаковати у неки контекст.

Стојим иза свега што говорим, и имам нешто искуства и познанства и спреман сам да одговарам у сваком смислу.

Шта мислиш траже ли мене ван форума?

Пази, око доста чињеница нема спора, зависи у какву логичку структуру се редају, код мене је њива спремљена тако да овакви текстови ничу. Ту сам гдје сам, на новим квалификавијама ти хвала имају ниво пристојности.

Десило све што смо жељели и на факултету и у САД и у Црној Гори се не развијају ствари у правцу нелегалне аутокефалије, а неки су се бавили том мишљу, рецимо држава, да ли и колико продрли у Цркву, око тога смо се спорили, на крају није ни битно, више пута сам истакао да нисам против аутономије или аутокефалије него против начина и држим да се слажем са народом.

Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Oко факултета знаш, заступао си тезу да не може Синод...

Ово је оно што сам причао да не може свако да се бави овим стварима. Не, нисам заступао ту тезу. Заступао сам управо супротно - да је потпуно ненормално да највиша тела СПЦ не могу да руководе сопственим факултетом, с тим да ми делује да су ствари око статута ПБФ у вези са документима СПЦ и статутом БУ траљаво одрађене јер нико није очекивао да ће ту да избије проблем. Ту нисам имао проблема ни са твојим гуруом, мада се тим темама око ПБФ нисам бавио скоро уопште, а посебно се нисам бавио тим личностима о којима је он стално причао, јер не знам скоро никог од њих, нит ме интересују икако.

пре 11 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

За ЦГ се нисам покајао и мислим исто

Нисам ни сумњао. Зашто би дозволио да тако небитне ствари попут истине или чињеница стоје на путу?

Свако добро. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Нисам ни сумњао. Зашто би дозволио да тако небитне ствари попут истине или чињеница стоје на путу? Свако добро.     

Риле власник истне и цар чињеница, па хајде просвјетли ме одма ћу да се кајем од куд попа тако да збори?Само немој сад Шварца.... донт тач ми и сличне ескапизме.Послато са 5026D користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic 

Навео сам ја овде, Хаџијо, о хипокризији, свако нека себе тражи. Ја сам често, наизглед, контрадикторан, али јесам ли? Рецимо залажем се да се Ђуровићу а и свима скине одбројавањ, одмеравање или како зову. Може се свако, а нема много људи, јавно или на ПП упозорити, п аније нико дете. Ако не поштује, трајни бан и ћао.

Са друге стране - ево, сада сам ја отворено "у брк" рекоа Ђуровићу како стоје ствари. Међеутм, стање је следеће: поп Ђуровић је злотвор, сви смо јагањци, умиљати и ајмо даље. Па није тако. Тако се Слоба и мртва претура преко уста, и за све је он крив. Сви генерали после битке.

Мени, а и теби, и другима, Бокију, Вукашину се може спочитати (не спомињем вас да вас групишем уз себе, онако): аааа-хаааа, а што то нисте пре говорили? Па говорили смо, али нисмо псовали, вређали. Не знам има ли ико на форуму да се сложио са њим око тога да се у ЦГ прави раскол.

Ињац цепа текстове на Виду, али Жељко наступа са других позиција (чак су се он и Амђелковић разишчи у ставовима), Ињац иде по оној: навраћамо воду на Српство, не дамо црногорштини да узраста и да гуђи Српство, јер то је накарадна црногорштина. Дакле то је друго. Ђуровић је изашао из оквира поштене и објективне комуникације и представљања ствари. Ствари су почеле да личе као да влашка баба гата, или да Миливоје Катнић износи доказе за неке државне ударе. Почели смо да братамо неким, не хипотезама, него "чињеницама које ће да се десе", а све "доказујући их" неким скоро минорним изјавам и догађајима, потпуним извртањем ствари.

Ја сам упутио пар критика на неке рече оца Гојка, али рекох - опет контрадикторност, наизглд "да сам убеђен да је велики Србенда"....контест је био гушење Српства доле и како против тога.

Дакле, сада када је Ђуровић "орао пао, орао пао", сада су сви фини-лепи. Ок, ја немам намеру да појединачно прозивам људе, и да се расправљам, али јесмо на тим нивоима? Не волим лицемрства...а мишљење свако треба да има, и нек ага брани нормалним методама.

Јер, што да имамо ка Ђуровићу један аршин, а ка Ћирку, Пирку, Рилету ма коме други?

Ја ни сада реч не би рекао на падреа, али пошто истрајава и јефтино покушава да "покрије" неке промашаје, онда то није да му жао, него је лецемерје. И то ме разочарава, јер то нисам очекивао. А ја то не волим, иако сам много пре тога узимао са скепсом.

Него, то је за мене лицемерје (за друге нека буде како они хоће), али није у томе усамљен овде. Како је ушао у то, ма то ме не занима. Ако га више не буде било, неће бити ни критика са моје стране. Сутра нека изнесе неки став о нечему, исправан став, аргументован, подржаћу га - во је форум, укрпштање ставова, ово није црквени суд или неки други.

Стога ме чуди Рилетова методологија...јер Риле, ти си пророковао пророку да ће погрешити, био си убеђен у то, и онда сте се чашћавали. Али ок. Истина, ти си ударао на његову методологију, али доказивао си недоказиво. На крају, не захваљујући теби, захваљујући својим неким заблудама и слабостима, Ђуровић је "пао".

Наравно, сада га можете исмејати, збијати шеле и сл., речју ликовати, али није ли људскије рећи човеку да се не слажеш са њим, па кад видиш да је недоказан, нека тера своје. Када пак догађаји покажу да греши онда је људски не наслађивати се његовим промашајем. Али, ако упорно настави да остаје у промашаја - па рећи да не умишља баш да нико не зна колико је да и два. То је, уствари, и била његова грешка цело време. Да ли су то неостварене жеље, неке личне фрустрације, не знам, али има та црта истицања...данс је јагма за докторатима и катедрама...и којечим, свачим.

Подели на овим сајтовима

Нисам сигуран да те баш схватам, сулудо је кривити Ђуровића за проблеме у Цркви, јер он је јаван проблем и више него што заиста јесте, изложен је критици са више страна која је понекад и плаћена, осим тога сада је забрањено то што је говорио, и "крив" је што је мео испод тепиха, а не под тепих, дакле рјетка "бесмислица" јер оне се не забрањују.

Што се тиче пророштва на коме ти инсистираш не знам које је оно врсте да ли је плод информисаности и размишљања па просто види куда ствари иду или то комбинује са молитвом, што се тиче објава и разликовања духова, мислим да учитаваш.

Била је прича о Јустиновом пророштву за своја чада, она ће се испунити али како, дакле дато је све, али и ништа, да се очува слобода. Дакле невоља са пророштвима је што се увјек исшуњавају, али како то не зна ни онај који пророкује.

Николај је рекао добром прорукуј добро и злом зло и увјек ћеш бити истинит пророк, дакле нама није непозната будућност.

Животни догађаји , судбина (моира) се одвијају по неком смислу, ми својим дјелима нешто ту усмјеравамо, припремамо оно што ће доћи, неки дио тога, у том смислу се може "пророковати" по познавању духовних судова, са друге стране ми у молитви осјетимо онога за кога се молимо и ту има неких повратних информација, са којим ми почетници треба да поступамо опрезно: да буду само дио нашег апарата.

Што се тиче наших изношења ставова они су увјек мање више погрешни, ако је то испод 50% ипак смо на добром путу, ако је проценат већи брже напредујемо.

Добро је што критикујеш Аву, тако настави и према другима према којима је дозвољено, а премо којима није можеш у своме срцу јер ти се замјера да немаш такву слободу према пар ликова.

А зашто сам наведен међ оне према којима ни једини Благи није био благ?

Умјетник ако у своме раду опитује духовно он зна да је оно за вјечност, рецепцијенти такође морају бити генијални и долазе понекад вјековима касније.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, RYLAH рече

Ово је оно што сам причао да не може свако да се бави овим стварима. Не, нисам заступао ту тезу. Заступао сам управо супротно - да је потпуно ненормално да највиша тела СПЦ не могу да руководе сопственим факултетом, с тим да ми делује да су ствари око статута ПБФ у вези са документима СПЦ и статутом БУ траљаво одрађене јер нико није очекивао да ће ту да избије проблем. Ту нисам имао проблема ни са твојим гуруом, мада се тим темама око ПБФ нисам бавио скоро уопште, а посебно се нисам бавио тим личностима о којима је он стално причао, јер не знам скоро никог од њих, нит ме интересују икако.

(meni ne trebaju skinsotovi,0703_read imam pamcenje ki slon, :idea:.....  ovo se secam za Rileta da je tako pisao,... zato sto sam i ja bio na slicnoj poziciji, SPC i Sinod naravno da trebaju da rukovode svojim sopstvenim PBF,  ali takodje bi trebalo SPC da pokrene proces definisinja pomenutih statuta kojim je  PBF vezan za BU, kako ovi sa Univerziteta ne bi mogli da ogranice delovanje Sinoda na PBF i kako time ne bi na neki nacin kreirali politiku izabiranja predavaca na PBF,...itd...).

I, by the way, ....znate ko je prvi reagovao na onaj sada poznati tekst e.Maksima u vezi kao 'kanonicnosti' autokefalije nase crkve,....  znam da je negde na temi o Raskolu pa ako treba cu da nadjem da se konacno vidi da je Boksit prvi to uocio i video svojim istancanim osecajem i intuicion za analizu tekstova,..... :loading: ...i da je prvi ukazao i pisao o tome,... tako da Boksit namber one....:2hf007n: .... (:0205_whistling: :smeh2:)

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Добро је што критикујеш Аву, тако настави и према другима према којима је дозвољено, а премо којима није можеш у своме срцу јер ти се замјера да немаш такву слободу према пар ликова.

А....не постоји ли опција да се ја слажем са неким од тих, и ако је тако, зашто да критикујем оне са којима се слажем? Још ако их ценим? Још ако им верујем?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, RYLAH рече

Не знам од кога. Ако ти нешто значи, пар пута сам овде, кад су наилазили разни болесници да пљују по овом или оном Владики који седи у Синоду, устао и против тога. Кад су им замерали да ништа не раде поводом ситуације у ЦГ, излистао сам ставку по ставку шта све раде, и сигурно да раде још много тога а да ми за то не знамо. Управо сам у оној поруци изнад рекао да свака част Синоду и Патријарху како су брзо реаговали и сасекли у корену могући проблем са овим Уставом. Синод је мој, као што је мој и Патријарх, као што је мој и Сабор и цела СПЦ, не знам кад сам игде дао повода да било ко мисли било шта друго. Једноставно се нико није превише бавио Синодом, или су то били ликови чије су поруке одмах брисане попут попадије, или се то радило на темама које ме нису претерано интересовале, као што су била она препуцавања на ПБФ.

Ето, још један отров који се запатио овде. И то зато што се један тровач овде рекламирао, испоставило се потпуно лажно, као бранитељ лика и дела владика које су у једној екипи, овој која је уз Синод. Ако си на овом форуму против Ђуровићеве сумануте приче о хиљаду раскола које праве сви који су му се у СПЦ замерили, одмах си против Патријарха и Синода. Како је уопште могуће да неко повеже те две ствари?!

Да подсетим, јер никад није довољно подсећања, то је и он сам импутирао, кад је мени пришио умоболну причу како сам причао да Патријарх има дете, како сам пљувао по члановима Синода, и слично. Он је лагао и тровао плански и систематично, али је одговорност и на онима који су те његове лажи попушили, и који су хтели да се уплићу и баве овако крупним питањима без икакве ширине и крајње острашћено.

Мислим да сам одговорио и на други део питања - зашто на Ђуровића. Зато што је тровач и мутивода, и зато што је овде направио атмосферу у коју су многи поверовали - да је СПЦ пред расколом епких размера. Наравно, стављајући себе у улогу спаситеља. Мој први пост кад су почели ти текстови је био "Људи, да ли сте ви нормални са тим причама о расколу, јел знате колико су то озбиљне ствари и озбиљне оптужбе?!".

Дакле, мислим да смо разбили и последњу лажну дилему - ко опонира лудилу и планском тровању, тај је против Синода или Патријарха. Не, није. Нити ће икад да буде знак једнакости између таквих ликова и највиших црквених тела.

Ма ти си брате наша цвећка, ма на рану да те стављамо:1321_womens:

Подели на овим сајтовима

А....не постоји ли опција да се ја слажем са неким од тих, и ако је тако, зашто да критикујем оне са којима се слажем? Још ако их ценим? Још ако им верујем?

Постоји, а да ли мислиш за рецепцију Николаја да ли су боље похвалне пјесме и апологије или критика, и за шта је потрбан већи степен поштовања? Или у коначници дође једно те исто. Или колико је у Тамбурашима рецепцијената Тасине теологије, а колико оних који су се позционирали и чекају позиционирање? 

Мени се онда само учинило да се неусуђујеш, мислим донекле је свеједно је ко је са друге стране јер је то увјек мач са двије оштрице, одосно Лонигиново копље, или двогубо - са обе стране зашиљино амфилохијско копље које пролази од раја до пакла, ово (Амфилохијско се не односи на митрполита) и увјек набијаш, а сад шта ће се на њега закачити, а шта и како бити пробедено.. језик палаца и неда се укрутути, као и залагање жртве - може бити приљежно, али нема гаранције, тамо гдје изгледа сигурно - тамо влада страх.

Лице - мјер мало више гледа ко говори, а мало мање шта говори, док се то не развије у потпун недостатак расуђивања, док се разум не обузме ауторитетом, зато Флека каже: ко тебе ауторитетом ти њега идентитетом, али каже у Цане можда супротно: Да ли вјерујеш мени или мислиш својом главом.

Сад ће да се потегне питање о послушању, али није послушање на дохват руке, него иза побројаних ствари као мистерија.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Просечан србенда рече

Ма ти си брате наша цвећка, ма на рану да те стављамо:1321_womens:

Хвала ти, значи ми твоје мишљење у животу. Сад имам мотивације да наставим кад видим да одобраваш оно што пишем. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

@Hadzi Vladimir Petrovic Може се о томе нашироко...да ствар сузимо па у главу: види, мени се никако не свиђа гушење Српства у ЦГ, а тиме и изабран начин да се о Српству шапуће од стране клира. Али никада и никада то нисам гледао као неки тајни план са Милом или пак нека паралела па Милу треба дрџава митрополиту треба његова црква и слава. Да не наводим сада аргументе јер краја нема тој причи. Вјеровати не значи не мислити, напротив. Ниси ти преко света ко ја, а ја сам па знам одлииично стање доле. А знам га од пре 15 додина исто. Дакле, далеко од тога да ја не знам мислити, или да сам шампита-православац. Пре ће бити да сам пелин-православац, мада и то нажалост.

Мислим да ти опаске нису на месту. Управо то, што ја, сам видиш, нисам део ни једног форумског клана, него стојим иза свог мишљења, увек са становишта да оно није и не може бити апсолутн аистина.

За могућнос да се МЦГ прогласи архиепископијом а сам чуо пре 15так година, али то никда није било у контесту славе нечије или раскола, него напада на Цркву. Мада никада, на срећу, није актуализовано....та Милова држава је таљигала. Конвертитсво је опка ствар, иза је крвава кама! Неки дан сам, кад крену кавга око закона, па бесан на те Миове сатанисте, па ми криво пући хоћу, бре што митрополит онако некако стидљиво Српство помиње...а угушено, оће да га затру, а спрени су неки и да кољу сутра...

Па кад се ј аоладих, схватих да је он досадио свима деценијама о братоубилаштву, о поделама, о Јајцу....и опет ме изненадио....као и много пута пријатно и све пријатније....ниски су то нивои, та Ђуровићева прича на ту тему....много, и стварно је смешно да аргументујемо јер краја нема....посебно што он треба да зна шта еј и како је....али реко је више пута "ја га знам а ви а не знате"...ја га не знам, тачно...али валда су СВИ оно силно монаштво, најбројније и духовно најздравије свећтенство од већине наших епархија...сви су они ђедоимани, нас не треба рачунати, ми смо, бре сића, нисмо ни доктори ни уметници, а ни аутокефални научници и уметници....само Ђуровићв плач из Рима одзвања, а ми пир пирујемо у безакоњу...

Хаџија, памети се призови, а философорати можем 100 година.

Могу ти рећи и овако: ружно је од Кубата да онакве потезе на ПБФу прави, ја не знам можда је агент ЦИА, можда је повео специјални рат против СПЦ, али је у праву у једном, поред много што није у праву: образовање треба да буде организовано тако да може да одговори изазову времена....није он то рекао, и екуменски богословствујемо на пБФу, а сад имамо и наш раскол нови, можда гори од онога пре 1000 година....поента? Поента је, да не можемо ми роде, још ришчани, да узмемо човеку једну реч, или једно минорно дело и да га черечимо! То не иде тако нигде, осим у неким недођијама пуним нафте и диктатуре.

Критика је једно, али Ђуровић по питању ЦГ није критиковао него пројектовао ствари да би испројектовао нешто за што би њему требала бити захвалан СПЦ јер је он то рскринкао....али, пошто се то нешто десило, у хипотезама, онда ко ти је крив СПЦ јер ниси хела слушати Ђуровића. Мислим то иде у мало парасфере...

Поздрав....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...