Jump to content

Н. Велимировић о делу Др Чедомира Марјановића - Образовање женскиња и наше средње школе

Оцени ову тему

Препоручена порука

I ono što bih savetovala momcima-ne preterujte sa monaškom literaturom, pogotovo kad su m-ž odnosi u pitanju. Da su monasi hteli da se žene, pošli bi tim putem, da ste vi hteli da se monašite-išli biste u manastir. To su dva različita životna puta, nema potrebe da se mešaju pretarano. Ako vam je do duhovnika-imate sveštenike koji mogu bolje da vas razumeju i posavetuju. Ipak su u braku.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, БанеЛ рече

Него, мене занима шта би ви поручили данашњим девојкама, ако је већ тема о томе.

Da se obrazuju i spreme za život. Ostalo će sve same shvatiti i naučiti.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Natasa. рече

Ja da imam ćeru naučila bih je ovako-nađi muža, rodi dete/decu i vrati se mami.

Имаш сина? Кад се он ожени Боже здравља, а шта ако има ташту као што си ти, као ти да размишља?

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Плаво Небо рече

Имаш сина? Кад се он ожени Боже здравља, а шта ако има ташту као што си ти, као ти да размишља?

Ništa. I njemu lepo da bude slobodan...ako može samo parama da plati-mašala, jeftino je prošao:)).

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Natasa. рече

Ništa. I njemu lepo da bude slobodan...ako može samo parama da plati-mašala, jeftino je prošao:)).

Значи одведе му ташта децу и отера му жену.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Žene vole decu kao što muškarac voli slobodu :smeh1:, svakom svoje :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Плаво Небо рече

пре 1 минут, Плаво Небо рече

Ma, šali se Nataša, čovječe... nisi valjda taj komentar ozbiljno shvatio? :)))

Подели на овим сајтовима

Да смо били паметни да их не пуштамо нигде ван куће, данас бисмо освајали друге галаксије, јер би ова већ била наша. Ал јок, ми тели да им дамо права! Прво их пусти из куће на пијацу без пратње, па им дај да поседују имовину, па на крају да се и оне нешто питају! Ето нам га сад!

Ех туго, ах пропасти...

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Ayla рече

Kad tvoja ćerka dobije ćerku, pa se skupite tvoja majka, ti, nova mama i njena ćerka, 4 generacije Ayli :sunce:...ako ga ne oterate kao levo smetalo sam će da pobegne :smeh1:.

To je žurka kojoj neću prisustvovati...ne očekujem poziv kao svekrva bez zenskog potomstva :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Пошто се већ нешто написало, могао бих да изнесем и нека виђења која сматрам важним. 

1. Девојке свакако требају бити образоване из више разлога. Прво тако неће доводити себе у позицију да зависе од некога и да буду уцењене, јер ће бити способне и саме да се снађу и зараде. Радиле или не, образовање ће им свакако значити у помагању деци током школовања. Поред формалног, још је множда и битније неформално образовање и упијање мудрости које је некад имала свака бака у кући. Мудре и јаке жене су испеване у многим народним песмама, било да су биле љубе главних јунака, мајке или господарице. То су ствари које запад можда никад и није имао. 

2. Наташа је напоменула јако битну ствар, а то је постављање граница. Око неких ствари нема компромиса и јасно је ставити до знања шта неко не може да толерише. Кад се накупи много тога испод тепиха, да се онда не кука. Једна моја прабака је требала да се вери за неког момка, али негде је чула да воли да пије, а и од њега речи док наврће чашицу љуте: Руке и ноге поломио, ко те малу направио! Прабаба није хтела да се уда за њега иако је ствар била готово решена, што у оно време није било уобичајено. И много још лепог сам чуо о њој, иако је живот није баш мазио . 

3. Подршка породице је јако битна, како од брачног друга, тако и од њених родитеља и најближих. 

4. Држава и друштво не могу имати робовласнички однос према жени. Систем мора омогућити женама скраћено радно време, а и ангажовање у оном проценту које оне сматрају прихватљивим, а треба их подржавати у покретању својих послова. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Ayla рече

Шалим се и ја :)) Него, журим да гледам утакмицу, ај ћао 12:smeha: Да користим ово слободе док не добијем ташту.

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Natasa. рече

Kad tvoja ćerka dobije ćerku, pa se skupite tvoja majka, ti, nova mama i njena ćerka, 4 generacije Ayli :sunce:...ako ga ne oterate kao levo smetalo sam će da pobegne :smeh1:.

To je žurka kojoj neću prisustvovati...ne očekujem poziv kao svekrva bez zenskog potomstva :smeh1:.

Iskrena da budem, ni onaj se moj jedvoček od sina ne raduje kafi sa nama, tako da je zetu unaprijed oprošteno. Mada, moram priznati, zet nam je zaštićen kao bijeli medved, i on to cijeni.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ayla рече

tako da je zetu unaprijed oprošteno

Pa to kažem. Kad dođe beba, mama oko bebe, mamina mama oko mame, kako Bog zapoveda :D.

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Natasa. рече

Pa to kažem. Kad dođe beba, mama oko bebe, mamina mama oko mame, kako Bog zapoveda :D.

Иди зете, попиј пиво! :)

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...