Jump to content

Прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори од стране конвертита

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Ја сам то исто питао за празник Св. Арх. Михаила (Михољдан), зашто је померен са 29. септембра, како смо некад славили, на 8. новембар. И нико да ми одговори. 

Sa tobom vrsni poznavaoce svega i svacega ne polemisem.

P.S. prasnik Sv Simeona nije pomeren - 26og je, ali je po potrebi u CG malo pomeren, odnosno proslavljace se 2 puta u 3 dana, da se dosoli malo i dramatizuje nedolazak patrijarha ( za koji se i ranije znalo - tacnije od 10og januara, a poslednjim saopstenjem je samo imenovana pratnja ).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 минута, The Godfather рече

P.S. prasnik Sv Simeona nije pomeren - 26og je, ali je po potrebi u CG malo pomeren, odnosno proslavljace se 2 puta u 3 dana, da se dosoli malo i dramatizuje nedolazak patrijarha ( za koji se i ranije znalo - tacnije od 10og januara, a poslednjim saopstenjem je samo imenovana pratnja ).

Поводом свечаности уприличених у славу празника Светог Стефана Немање-преподобног Симеона Мироточивог патрона наше Митрополије у суботу 23. фебруара Свету архијерејску Литурију у Саборном храму Христовог Васкрсења служили су Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење преосвећене господе епископа: умировљеног Захумско-херцеговачког Атанасија, Милешевског Атанасија, Полошко-кумановског Јоакима, Захумско-херцеговачког Димитрија и Диоклијског Методија, бројног свештенства и уз молитвено учешће вјерног народа

Ово је било прошле године. И увјек се Литија остави за суботу. 

• Свиђа ми се 1

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, The Godfather рече

Moguce je da svecanosti traju duze, tj cele sedmice, ali ako ovo nije nastavak "rata" saopstenjima od jesenas, nespretno je izlaziti u javnost sa takvim izjavama, a da se pre toga ne kontaktira patrijarsija.

Msm, ja sam znao da patrijarh tada nece biti u BG. 

Ali dobro, ako postoji iskrena zelja da Patrijarh dodje, zvace ga ponovo. To cemo videti, da ne nagadjamo...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Вукашин рече

, ja sam znao da patrijarh tada nece biti u BG. 

To se vec sve znalo na prosirenoj sednici Sinoda, na kojo su prisustvovali i clanovi ep saveta u CG, dakle i mitropolit.

Подели на овим сајтовима

Шеик Имрам позвао све муслимане да подрже православни народ у одбрани светиња!

https://www.in4s.net/seik-imram-pozvao-sve-muslimane-da-podrze-pravoslavni-narod-u-odbrani-svetinja/

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, The Godfather рече

Zasto je praznik Sv Simeona sa 26og pomeren na 29ti? Zasto je patrijarhu kada je hteo da dodje u Niksic poruceno da ne dolazi? Zasto je tada u Niksicu u sali posle rucka ustao umirovljeni ep Atanasije i odrzao slovo kako su svi tu samo patrijarha i ep iz Srbije nema? 

Sve su to slucajnosti!

...eto, nije slucajnost - sta je onda posredi po tebi,... kako bi objasnio nekome koji recimo nije skoro nista upucen u situaciju sa nasom crkvom dole u CG.... 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, The Godfather рече

To je brate isforsirano i bio je cilj. Ako niko ne sme to da kaze - evo ja sam se usudio uz svo duzno postovanje prema situaciji u CG, ali zaista neki nemaju meru i granicu. Napisao sam pre neki dan kada se pojavila ta vest da je sve isforsirano, ali krete pljuvaonica prepodobnijeh pojedinaca i vrlih poznavalaca crkveno - politickih desavanja.

Pa sta tu ima da se kaze, postoje klanovi u Crkvi, to nam je poznato, ep. Atanasije i m.Amfilohije ne podnose patrijarha, i vjerovatno daleko vise ep. Irineja Bulovica. M. Amfilohije je vjerovatno tu vise tolerantan u javnosti, dok od ep. Atanasija to cujemo skoro stalno. Mislim da ga namjerno miniraju jer se boje da bi on isticao i velicao Srbstvo na litiji a pri tome ne bio pomenuo Crnogorce ili bi ucinio kroz besjedu da oni ne postoje itd. Zapazio sam zadnji put u Blicu da je ep. Atanasije pomenuo kod m. Amfilohija da je i Srbin i Crnogorac. To je i patrijarh naglasio, mada on kaze da je mitrpolit Crnogorac. Na kraju krajeva njima dvojici ne moze niko nista, niti im odgovaraju na prozivke, ili ako nesto odgovore svi se povuku. Vidis da niko drugi u SPC od episkopa izvan CG ne komentarise nista vezano za Crkvu u CG. Koliko se meni cini oni su njima sve aminovali slagali se ili ne.  Odnosno ili su ih podrzali jer imaju puno povjerenje ili im ovi ne dozvoljavaju da se bilo sta pitaju.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Pontifex Emeritus рече

чини ми се да по правилу Српске Цркве у сирној седмици пред Велики пост, не служе се свечане литургије у среду и петак.

Ово је глупост. 

Реци ми и које су то несвечане литурђије?

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Pontifex Emeritus рече

И кад се беше одржава свеправославно сабрање у Јордану? Између 25. и 27. фебруара, ако се не варам. И кад онда наш Свјатјејши Патријарх може доћи у Подгорицу на прославу Св. Симеона Немање? У суботу 29. фебруара.

:))12:smeha::)) Који си ти бот! Једини си који браниш неодбрањиво! Па кад се зове неко у госте онда се пита да ли је тада слободан, а Амфилохије је знао да тада Патрић није слободан. То се знало још 30 јануара. Ја сам од тада знао да овај путује за САД. Мислио сам да се нешто митрополиту омакло. Но, није. Нити се оглашава поводом тога. На немарну бирократију у Цетињу се изговарао када је замонашио по други пут туђу монахињу. Дакле, пробај поново. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Pa, mozda je Amfilohije mislio da bi bilo dobro da dodje u CG na neku litiju i eto povoda,... valjda je tako nekako,... a, sta drugo,....bezveze raspravljamo.

Kako ti zakljucujes ovo, ako je mitropolit unapred znao da ce patrijarh biti u Klirvoteru tog dana?

Zivo me interesuje. Ne tvrdim ni ovo, ni ono, ali me tvoje zakljucivanje iznenadjuje. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Вукашин рече

Ali dobro, ako postoji iskrena zelja da Patrijarh dodje, zvace ga ponovo. To cemo videti, da ne nagadjamo...

Evo ako se Simeon slavi i u sredu i u subotu mogu da ga pozovu i u sredu 4. marta i taman da se Simeon praznuje celu nedjelju i da patrijarh sluzi predjeosvecenu a sveti Lav da se premesti u cetvrtak a treci dan trimirja u petak. Sve moze kad se hoce. A moze i u sredu 25. marta da ga pozovu kada je Simeon Novi Bogoslov imenjak Mirotocivog pa da se Mirotocivi slavi cijeli mjesec dana, a sto da ne?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Вукашин рече
пре 5 часа, Bokisd рече

Pa, mozda je Amfilohije mislio da bi bilo dobro da dodje u CG na neku litiju i eto povoda,... valjda je tako nekako,... a, sta drugo,....bezveze raspravljamo.

Kako ti zakljucujes ovo, ako je mitropolit unapred znao da ce patrijarh biti u Klirvoteru tog dana?

Zivo me interesuje. Ne tvrdim ni ovo, ni ono, ali me tvoje zakljucivanje iznenadjuje. 

Evo sta mislim (zakljucivanje).....pa, zato i nezvanican javan poziv ,... i ako ga je vec javno pozvao mozda Amfilohije misli da je potrebniji ovde, ako vec dolazi Onufrije, pa da se sa patrijarhom napravi jos velicanstvenija litija,.... tako nekako i slicno Just_Cuz_19,... ako nije tako nekako,...onda Amfilohije suruje sa amerikancima i pokusava da im kao nesto olaksava tako sto ne bi patrijarh otisao za ameriku,... a sta suruje, jel neku secesiju i u ameriku i cg ili nesto trece, cetvrto.... neka svako izabere najrealniji scenario 2022233312_55.gif.ceef317ed56e2ef087a22a2f8b16b7d4.gif

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Evo sta mislim (zakljucivanje).....pa, zato i nezvanican javan poziv ,... i ako ga je vec javno pozvao mozda Amfilohije misli da je potrebniji ovde, ako vec dolazi Onufrije, pa da se sa patrijarhom napravi jos velicanstvenija litija,.... tako nekako i slicno Just_Cuz_19,... ako nije tako nekako,...onda Amfilohije suruje sa amerikancima i pokusava da im kao nesto olaksava tako sto ne bi patrijarh otisao za ameriku,... a sta suruje, jel neku secesiju i u ameriku i cg ili nesto trece, cetvrto.... neka svako izabere najrealniji scenario 2022233312_55.gif.ceef317ed56e2ef087a22a2f8b16b7d4.gif

Necu ja da biram nikakav scenario, nego me interesuje kojom metodom si ti dosao do tog zakljucka?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...