Jump to content

Vladika Grigorije: Vučiću, ko si ti? Svako jutro ću pred ogledalom reći da se ne slažem s tobom

Оцени ову тему

Препоручена порука

Занимљиво је колико пута је употребио заменицу "ја". За свакога ко има и површно знање из психологије то је јасан индикатор.

А занимљиво је и на 1:04:20 кад каже: 

"Ја и неки тамо крајње десни, неки вјерски...да га не назовем фанатик, него човјек који мисли да само треба да се по цијели дан моли Богу, исто можемо да нађемо своје мјесто у Цркви и у овом свијету...".

Није га назвао фанатиком, али се види да то мисли...Што ће рећи, све претходне генерације хришћана ревнитеља, а нарочито монаха (којима је "позив" да се моле по цео дан) су  за епископа неки "десничари" и "фанатици" у Цркви. Нешто им фали, застранили су. Е сад, занимљиво је да владика као опозит себи узима тог "молитвеног фанатика", који, узгред буди речено, ради управо оно што и Христос и ап. Павле траже од нас у Новом Завету - молите се без престанка.. Што после понављају кроз векове и светитељи Божји, све до савремених стараца, и грчких и руских, и румунских, када и мирјанима саветују да се, колико год могу више, моле Исусовом молитвом.

Можда у томе и јесте проблем, или један од проблема, што је молитвеност почела да се перципира као застрањење.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 314
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 часа, Tελώνης рече

Нажалост, предобро познајем наше владике,

;)  Да ниси држо  Качавенди свећу... :) 

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Стаљиново унуче рече

ајде не дави више са тим хеликоптером,лицемерно је, иди па крени негде штрајк глађу и избори се за то што мислиш да је правда а овако сигурног дупета лапрадати у свакој теми по форуму  то је више него лицемерно

A da pročitaš u nekom rečniku šta znači reč "licemerno" pre nego što počneš da laprdaš o tome? :)

Цитат

ал не очкујем да хоћеш ишта да урадиш конкретно ..,

Pa kreni negde štrajk glađu i izbori se za to da Rakić prestane da priča o helikopteru. :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Bezuhova рече

Kakva je ovdje banalizacija.

Uopste ne slusate rijeci koje su izgovorene u intervjuu. Smeta vam poredjenje sa jamama, a ne smeta vam da je zaista neki covjek udaren motkom u glavu. To je uredu, jer on je komunista. Kakvo je to hriscanstvo?! Smeta vam sto ne napada Dodika, a napada Vucica. Pa je l Dodik dosao i rekao ja sam za to da se npr Bijeljina pripoji Federaciji i vladika to onda precutao??? Smeta vam sto se vladika bavi politikom. A vi se iskljucivo bavite politikom vezano za ovaj istup. Smeta vam sto javno iznosi sto iznosi, jer to smece se ne treba iznositi u medijima, iskoristice zlotvori valjda. Pa zatrpa nas to smece, do nosa nam je doslo. 

ударен је, уфаћени они који су га опаучили, а попа је дно дна са поређењем.Наравно да га анализирам политички јербо је овај либерални досовац наступио ка политичар,

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

A da pročitaš u nekom rečniku šta znači reč "licemerno" pre nego što počneš da laprdaš o tome? :)

Pa kreni negde štrajk glađu i izbori se za to da Rakić prestane da priča o helikopteru. :)

е да тебе не зборавим Манго, ти си један од поглавица племена лицемерних на овијем форуму,са овијем шатро у короту,

чу ауторитета... пи

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tελώνης рече

Веома битно је ко говори, јер тек тада оно што је изговорено може имати неку тежину.

Ми који еп. Григорија одлично познајемо, ја ево већ више од 20 година, за разлику од вас који га не познајете осим површно, знамо да су његови јавни наступи једна врста глуме. Та његова слика у јавности потпуно је различита од онога какав је он у свакодневном односу према пријатељима, политичарима, свештеницима, обичном народу...

Нико не спори да је владика веома интелигентан, мудар итд, али мислим да га је амбиција да постане патријарх потпуно измијенила и због тога ми је много жао.

To je dobro pitanje, da li je vazno sta neko prica ili ko prica. Ja mislim da je oboje, zavisno sta te interesuje. Mene recimo vl. Grigorije i njegova licna motivacija ne interesuju, cak mi je i dosadno da se tim bavim. Da saradjujem ili zavisim od njega, verovatno bi bilo drugacije. Pomenuh da sam imala davno slicno iskustvo, tako da razumem i tvoj stav.

S druge strane, volim da podrzim svaku ideju, predlog, teoriju itd. za koju mislim da su dobri i korisni bez obzira ko ih iznosi. A tema slobode i postovanja prava drugoga da misli i radi drugacije je jako vazna jer se vecina dijaloga kod nas svodi na to “ako nisi s nama onda si protiv nas” cime se u startu potire celi jedan kosmos mogucnosti za obostrani razvoj. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Golub рече

Ти познајеш Гришу, ко што је Марко Краљевић познавао стони тенис... и био првак Балкана у истом спорту..   :) 

око ба, будимо реални!

Хе, хе... Шта треба да ти понудим као доказ? 

Ја кажем да се слажем са еп. Григоријем у свему што је рекао - ваљда је то тема - не слажем се што је ОН то изнио. Бољи би био Јоаникије, јер је Григорије у кампањи. 

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, florenntina рече

To je dobro pitanje, da li je vazno sta neko prica ili ko prica. Ja mislim da je oboje, zavisno sta te interesuje. Mene recimo vl. Grigorije i njegova licna motivacija ne interesuju, cak mi je i dosadno da se tim bavim. Da saradjujem ili zavisim od njega, verovatno bi bilo drugacije. Pomenuh da sam imala davno slicno iskustvo, tako da razumem i tvoj stav.

S druge strane, volim da podrzim svaku ideju, predlog, teoriju itd. za koju mislim da su dobri i korisni bez obzira ko ih iznosi. A tema slobode i postovanja prava drugoga da misli i radi drugacije je jako vazna jer se vecina dijaloga kod nas svodi na to “ako nisi s nama onda si protiv nas” cime se u startu potire celi jedan kosmos mogucnosti za obostrani razvoj. 

Поштујем такав став, мада се не слажем с њим. Ја бих ипак, ако може и једно и друго.

Садашња поларизација је најгоре могуће стање, а бојим се да се крај томе не назире. Све ово, одлуке Синода, изјаве, интервјуи, само продубљују раскол међу епископима.

Кад падне Вучић, а једног дана ваљда хоће, чујем да ће неке владике голим рукама давити своје противнике у САСабору. Баш хришћански, нема шта. Толико о слободи и незаузимању страна.

Подели на овим сајтовима

Хвала Богу, владика је велики човек и изнео је став у име свих који тако мисле и ћуте.

Нова енергија. Хвала му. Чекали смо реч здравог разума. Сјајан!

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Милан Ракић рече

`ел те дотиче посада Ми-17? И тадањи и садањи министри; па макар и са о.ш.?

Мислим да теби само сам Господ може помоћи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Sherlock H. рече

I dalje mi nisi rekao ništa o tri ugla gledanja (lični, istorijski, vojni). 

Не знам шта желиш да ти говорим. Неке ствари човек не може разумети док сам не схвати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Јеленче рече

Хвала Богу, владика је велики човек и изнео је став у име свих који тако мисле и ћуте.

Нова енергија. Хвала му. Чекали смо реч здравог разума. Сјајан!

U pravu si. Gledali smo sa oduševljenjem! Svaka mu čast! I onom profesoru i uredniku. Nažalost pametni i dragoceni ljudi odlaze. Za nas koji ostajemo potrebno je osveženje i nova snaga da nije sve kako izgleda da jeste.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Tελώνης рече

Поштујем такав став, мада се не слажем с њим. Ја бих ипак, ако може и једно и друго.

Садашња поларизација је најгоре могуће стање, а бојим се да се крај томе не назире. Све ово, одлуке Синода, изјаве, интервјуи, само продубљују раскол међу епископима.

Кад падне Вучић, а једног дана ваљда хоће, чујем да ће неке владике голим рукама давити своје противнике у САСабору. Баш хришћански, нема шта. Толико о слободи и незаузимању страна.

Pa neka se ”dave golim rukama” dok ne nauce da moze drugacije. Sta da im radimo. Sami su izabrali da tako komuniciraju i rade pa sada neka prihvate konsekvence. Kada su donosili odluke da druguju sa vlastima i tolerisu mnoge nepravde, nisu nista pitali vernike. A postenim ljudima i vernicima u Srbiji je vec decenijama lose i gore. Ne treba ni sada da nas pitaju i “primoravaju” da stanemo na bilo ciju stranu. 

Kao sto se moze lepo videti iz sve cescih protesta, ljude vise ne zanimaju licnosti vec konkretne promene. Ja to vidim kao napredak i mislim da smo dovoljno sazrelili posle svih ispala koje smo doziveli da bi se opet pecali na te taborske price o unutrasnjim i spoljnim neprijateljima.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...