Jump to content

Препоручена порука

пре 54 минута, Ćiriličar рече

Треба добро ово чути - Ткачов у крипти Храма. Рекао је "у брке" и нашој помесној Цркви, а посебно клиру, свептеницима и епископима...рекао је из љубави. Па ко хоће нека послуша...прескоите увод од издавача и сл.

Изванредна дијагноза стања у Цркви...на ширем пољу кад би то пренео на теологију, која је "изнад" мисије Цркве. Дакле ако су веру сатерали у храмове; ако су раздвојени клир и народ, те ако је теологија постала сувопарно академство...имамо што имамо. Имамо да у БГ око 2% људи живи литургијски. И онда треба да се "умује" ко је Адамов предак.

Да он говори о томе да треба Црква да уђе међ народ, овде још давно се уврежило једно друго мишљење да народ треба да приђе Цркви.Али оепт то је проширење теме ове теме. Ово око теологије је можда последица превише богослова , и у другим областима академским квантитет није довео до квалитета и ту је дошло до сувопарног академизма који не доводи до подизања образовања народа,културе итд итд,који је само себи довољан. Исто тако теолози ,иако их је све више и више ,не дају ефекат у квалитету вере,напаротив  све више је само празнословних религизоних фанатика а све мање верника.

Праштајте али ми је такав утисак и о теолозима да су самозадовољни али да су далеко од вере а да су у граничној зони религизног фанатизма.

Вера љубав нада

Подели на овим сајтовима

Да постоји јаз између народа, свештеника и владика (монаштва) то стоји, такође и отуђење у локалним заједницама, такође и отуђење "високе" теологије од свештеника и вероучитеља а затим и народа. Посао да се то поправи је на свима нама, да сви једни другима на то отворено указујемо и да се молимо. На силу не бива.

Сврха теологије је да се они који за то имају таленат, призив, благослов у Цркви поуче тзв. висинама и смирењу, а затим да се спусте и то врате народу и Цркви. Ако се неко "попне" а не уме да сиђе онда слаба вајда. Залутао је. Али ако се нико не попне онда нема ко ни нешто са висина да донесе народу.

Рецимо цела једна дебела књига из литургике ако кроз некога изнедри један прост одговор некоме ко је у недоумици испунила је смисао. Ако се са предавања од сат и по и 15 тема неко врати мирна срца јер је нашао одговор није узалуд.

А има и обрнуто: и када се теолози спусте и кажу како јесте народ неће да слуша, зна боље, реко му неки "ду'овник" тамо... Е па онда, иди по трњу и једи зелено грожђе када нећеш да слушаш, а Бог ти послао зрело и очишћено...

Подели на овим сајтовима

samo treba procitati u vezi jedne epizode iz zivota sv.Jovana Zlatoustog... kako je imao obicaj i voleo je da besedi dubokim recima i visokom teologijom i kako je posle jedne dobronamerne i proste kritike neke zene iz mase ljudi koja ga je slusala, ... znam da su to velike istine sto pricas ali mi te nesto slabo razumemo :D ..(parafraza).... i kako se Jovan zamislio nad tim recima da je djabe sve znanje ako se ne prenese ljudima i kako je kasnije postao jedan od najvecih propovednika pokajanja i vere kome se divio ceo svet... :bravo: ... i koji je sa pravom dobio ime Zlatousti propovednik....

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Bokisd рече

samo treba procitati u vezi jedne epizode iz zivota sv.Jovana Zlatoustog... kako je imao obicaj i voleo je da besedi dubokim recima i visokom teologijom i kako je posle jedne dobronamerne i proste kritike neke zene iz mase ljudi koja ga je slusala, ... znam da su to velike istine sto pricas ali mi te nesto slabo razumemo :D ..(parafraza).... i kako se Jovan zamislio nad tim recima da je djabe sve znanje ako se ne prenese ljudima i kako je kasnije postao jedan od najvecih propovednika pokajanja i vere kome se divio ceo svet... :bravo: ... i koji je sa pravom dobio ime Zlatousti propovednik....

Imamo i mi naseg Zlatoustog - Nikolaja Velimirovica :)

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Стаљиново унуче рече

ovo mi deluje ko ono aj d aopalimo parolou ...kao nešto bitno je rečeno...

Ако не живиш литургијски то је твој проблем.

... и сав живот свој Христу Богу предајмо

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Kafanski amater рече

Ако не живиш литургијски то је твој проблем.

пре 55 минута, Стаљиново унуче рече

ovo mi deluje ko ono aj d aopalimo parolou ...kao nešto bitno je rečeno...

da ponovimo ..ovako su isto parole odvaljivali mladi ksojevci ne pismeni koji su glumili komuniste i ništa o toj ideologiji nisu znali .fanatici su fanatici  samo odvaljuju parole

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Стаљиново унуче рече

Зар Спас не посла Апостоле у народ ?Или им рече седте и дискутујте међусобно?

Не само то него и Павле каже да се не проповеда узвишеним речима људске мудрости да се не обеснажи Крст Христов него да се једноставно говори.

Има и где након Христове проповеди народ задивљен каже да им проповеда као неко ко има силу а не као фарисеји тј. теолози.

Поента је у дару да се људска мудрост користи а да се народу то спакује једноставно да схвати и осети. Е за то је потребан подвиг и блискост са народом да се би се знало шта народ мучи и да се на то одговара а не да им се проповеда у празно.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Стаљиново унуче рече

На много лепши и учевнији начин си рекао оно што ја мислим.

пре 19 часа, Стаљиново унуче рече
  пре 19 часа, Ćiriličar рече

Покушао сам да размишљам из твог угла и сетио се себе пре теологије. Добро резонујеш мада резон ти има два аспекта: први да си осетио да је теологија "шпанско село" за не-теологе, за народ; а други је да из тог угла сматраш, погрешно(!), да је све то "јелинско мудровање.

Ја сам ти мало генерализовао стање, а Владан ти је лепо објаснио и објашњава ово другу што ја нисам. Предање Цркве је океан  несагледиви, а ту је и Свето Писмо Старог и Новог Завета, стотине великих Отаца који су учествпвали у успостављању догми Цркве, затим саме догме...много је то сложено.

Ти читаш како се толози "препуцавају", али они укрштају мишљења око не баш јасних и нимало лаких ствари, то не значи да нису у истом Духу Истине, те да се не слажу ни у чему - напротив. Све основне истине па и саме догме у Цкрви су резултат великих, тешких расправа које су водиле и у расколе, а и крв је падала, нажалост. Али овај други, погрешни дио твог сагледавања теологије Владан ти лепо објашњава.

Ово је форум, није вероучење, и мало је "виши" ниви - не схвати то унижавајуће. Видиш сам из расправа да су то тешке, досадне, наизглед за живот небитне ствари...али није баш тако. Читај Владику Николаја, читај Ткачова, а посебно иди на литургију...вера је процес непрестани. А вери се морамо и учити. Отуда и теологија. Сад што она не проналази адекватан израз то је друго.  Теологија је нека врста путевођења Цркви, а наша Црква је пре 30-так година изашла из мракаче...тако да су све то процеси у зачетку. 

Теологија треба да се у академским сферама изражава "фуснотно", а у народу да има есеистичи израз. Он ће допрети до људи тек ако иза речи стоје: јака вера, подвиг и дубока жеља (љубав је прејака реч, ми нисмо кадри да волимо) да се та реч прими. Онако као је Филип трчао Натанаилу да му јави да је стигао Месија. Поп да буде као Апостол Филип, али они којима се проповеда да буду нелицемерни као Натанаило.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

Ја сам ти мало генерализовао стање, а Владан ти је лепо објаснио и објашњава ово другу што ја нисам. Предање Цркве је океан  несагледиви, а ту је и Свето Писмо Старог и Новог Завета, стотине великих Отаца који су учествпвали у успостављању догми Цркве, затим саме догме...много је то сложено.

Ти читаш како се толози "препуцавају", али они укрштају мишљења око не баш јасних и нимало лаких ствари, то не значи да нису у истом Духу Истине, те да се не слажу ни у чему - напротив. Све основне истине па и саме догме у Цкрви су резултат великих, тешких расправа које су водиле и у расколе, а и крв је падала, нажалост. Али овај други, погрешни дио твог сагледавања теологије Владан ти лепо објашњава.

Ово је форум, није вероучење, и мало је "виши" ниви - не схвати то унижавајуће. Видиш сам из расправа да су то тешке, досадне, наизглед за живот небитне ствари...али није баш тако. Читај Владику Николаја, читај Ткачова, а посебно иди на литургију...вера је процес непрестани. А вери се морамо и учити. Отуда и теологија. Сад што она не проналази адекватан израз то је друго.  Теологија је нека врста путевођења Цркви, а наша Црква је пре 30-так година изашла из мракаче...тако да су све то процеси у зачетку. 

Теологија треба да се у академским сферама изражава "фуснотно", а у народу да има есеистичи израз. Он ће допрети до људи тек ако иза речи стоје: јака вера, подвиг и дубока жеља (љубав је прејака реч, ми нисмо кадри да волимо) да се та реч прими. Онако као је Филип трчао Натанаилу да му јави да је стигао Месија. Поп да буде као Апостол Филип, али они којима се проповеда да буду нелицемерни као Натанаило.

е намерно прескочих овај твој други део, јер ако иду овакве жестоке расправе онда неко није благословен Духом.,ил једна или друга страна и онда немогу обе бити у Духу Иситне.а неко са стране гледа ,неки неук , и каже ови ил лажу оба ил лаже један ил лажу сви.

Владан је изнео другачије виђење, научленог који се спустио међ народ ал опет наученост није извор вере.Извор вере је благослов духа и творца

Подели на овим сајтовима

On 17.8.2019. at 21:44, Стаљиново унуче рече

Месецима пратим ваше теолошке расправе на форуму,нема сумње сви сте ви теолошки потковани.Ја нисам. Али нисам видео да ће и једна ваша расправа,дискусија,  обичног човек приближити вери и Цркви. Једноставно преучени сте.Ваша наука више нема сврху ,бар је ја не видим као такву, да људима приближи веру и Цркву.Ваша наука је постала  ради себе саме . Ради вас а не ради људи.Ваше дискусије су надгорњавање и надмудривање.

Волео бих да ме демантујете.

Izreka kaze: neko je procitao premalo, a neko previse :)

To je sve borba za poziciju u drustvenoj hijerarhiji. Niza pozicija - veca nesigurnost. Niko od nas nije imun na to, ali smo pozvani da nadilazimo animalnu prirodu, i da nam ljubav ne bude na jeziku, vec u srcu.

Подели на овим сајтовима

Ono sto meni dodatno smeta kod teologa je racionalizacija zivota. Apostoli su bili konkretni, lecili su i tesili odmah, bez filozofije, oni su teolozi po Duhu.

Knjiski teolozi ne mogu da lece, ne umeju ni da utese, ali u isto vreme zele da imaju sve odgovore i da im filozofija bude konzistentna. Zato prave mislene konstrukcije, kako bi pokrili nezgodna pitanja.

Npr. ako imas problem, u stvari nema problema, jer ce sve biti reseno „u eshatonu", u prevodu kad umres bice ti lakse, sto nije bas ni utesno ni od pomoci.

Teologija, naravno, jeste potrebna jer veru treba razumevati pravilno. Nemamo dzabe tolike sabore i otacko predanje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...