Jump to content

Препоручена порука

пре 18 минута, Стаљиново унуче рече

to ni ti ni ja ne znamo

a negd epieš da ni aranđeli nemogu da vide Tvorca

da reč sa Bogom..vidiš je u tim vašim raspravama ,pardon svadjama!?

Mi možda nismo ali hoćemo a nekima se i javlja recimo starcu Siluanu.......i mnogim svetiteljima

pa ja se ne svađam ni sa kim...razumeš...ja mirim ljude ... a ne daj Bože da se svađam....

jesi li ti video mene da se svađam...lično ne volim svađu...čak i da imam problem sa nekim prvo se molim za njega....pa se smiravam....pa tek onda možda neka žustrina ali da se ide ka pomirenju....rayumeš...prizoveš Gospoda ako istinski imaš čiste namere i zdrav duh....

ne ynam koga si ti upoznao i koga si slušao...ali nije tako....

Bog je ljubav i mi smo svi na prvom mestu pozvani da volimo...pa i neprijatelje....da volimo da se za njih molimo....da im oprostimo radi nas i radi našeg Boga

i meni je žao ako se ljudi svađaju i ne razumeju....a ne daj Bože teolozi...nije lepo slažem se ali eto molimo se Bogu mi mali koji nismo teolozi da prestane mržnja i svađa i da nastupi vreme mira, pomirenja, poverenja i obnove naših srca kao hramova Gospodnjih....

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Стаљиново унуче рече
пре 1 сат, Istopljeni kamen рече

а зашто се ни у будућем животу вера не гаси пошто ћемо Бога знати какав јесте и гледаћемо га Лицем к Лицу...а вера никад неће престати

to ni ti ni ja ne znamo

a negd epieš da ni aranđeli nemogu da vide Tvorca

malo sale kroz teologiju :cheesy3: ... pa, to pise da ne mogu da vide sustinu, tj.prirodu Tvorca, to niko ne moze,..... ali mogu da Ga vide kroz njegove energije i svetlost i slavu koje dolaze od Njega i koje nas cine sinovima bozijim po blagodati (ucenje sv.Grigorija Palame i drugih svetitelja o netvarnoj svetlosti Bozijoj)....

... e, jel' vidis sad zasto treba da bidne' teologa ... :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

malo sale kroz teologiju :cheesy3: ... pa, to pise da ne mogu da vide sustinu, tj.prirodu Tvorca, to niko ne moze,..... ali mogu da Ga vide kroz njegove energije i svetlost i slavu koje dolaze od Njega i koje nas cine sinovima bozijim po blagodati (ucenje sv.Grigorija Palame i drugih svetitelja o netvarnoj svetlosti Bozijoj)....

pa da ne mogu sad ali videće u Carstvu budućem i tada će i videti i znati..imaće i znanje ali i veru...ona ostaje....

Подели на овим сајтовима

slažem se ja da treba teologa ali eto ja nisam teolog ali volim Gospoda i imam potpuno poverenje u Njega ali potpuno....i znam da me neće ostaviti....i verujem Mu....i želim da se ljudi pomire i umire i imaju poverenje u Boga....jer on dela a ne čovek....

jer se ne sme čovek uzdati u sebe ...nikad  ....uvek ispred sebe i sopstva staviti Boga ali Boga...neka bude volja Tvoja Gospode....smiravanje...

Подели на овим сајтовима

On 17.8.2019. at 21:44, Стаљиново унуче рече

Месецима пратим ваше теолошке расправе на форуму,нема сумње сви сте ви теолошки потковани.Ја нисам. Али нисам видео да ће и једна ваша расправа,дискусија,  обичног човек приближити вери и Цркви. Једноставно преучени сте.Ваша наука више нема сврху ,бар је ја не видим као такву, да људима приближи веру и Цркву.Ваша наука је постала  ради себе саме . Ради вас а не ради људи.Ваше дискусије су надгорњавање и надмудривање.

Волео бих да ме демантујете.

Узрок тог проблема је недостатак личне храбрости и терет филозофије. Теолошке теме, оне кључне и најдубље, изучавају се унутар човека, неретко и пре читања учења црквених отаца. Када се појави неки филозоф који је примио теологију као некакву команду, то је као да имамо робота, вештачку интелигенцију, која ће да исцрпи информације и служити неком веома упитном интересу.

Црква је преплављена таквим теолозима, због чега природно многи показују одбрамбеност, како лаици према теолозима, тако и међу самим теолозима. 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Стаљиново унуче рече

Ja verujem u Tvorca ne u teologe

:)

Није реч о вери "у" теологе. И теолози верују "у" Господа. И ја верујем у Господа.

Нисам приметио да Он тражи да њима не верујемо. Тражио је да све проверавамо. "Дарови су различни, али је Дух један."

Требам и себе проверавати, не веровати својим мислима, да се не би нашао човек у ситуацији да се против Бога бори...         :windy:

Подели на овим сајтовима

On 21.8.2019. at 16:29, Стаљиново унуче рече

eto kad nemogu da kažu ništa u odbranu svog zanata teolozi krenu u spamnovanje teme, klasično teološki :) e da otvorte temu o mom dedi rado ću tamo sa vam diskutovati  i razbiti vas ko  bugrasku skuptpinu iil ko moj deda  trockister a ovde ,da vas podsetim,je tema :

Месецима пратим ваше теолошке расправе на форуму,нема сумње сви сте ви теолошки потковани.Ја нисам. Али нисам видео да ће и једна ваша расправа,дискусија,  обичног човек приближити вери и Цркви. Једноставно преучени сте.Ваша наука више нема сврху ,бар је ја не видим као такву, да људима приближи веру и Цркву.Ваша наука је постала  ради себе саме . Ради вас а не ради људи.Ваше дискусије су надгорњавање и надмудривање.

Волео бих да ме демантујете.

NIisam teolog ali mi se čini da je problem u premisama. Ako kažeš sebi : a) „ja ne razumem teologiju“ i b) „ja sam super inteligentan, izuzetno načitan, sve znam i razumem“, onda sledi zaključak: c) „teologija nema smisla, jer da ima ja bih je razumeo“. To je , u odnosu na premise, sasvim logičan zaključak i tu nema šta da se raspravlja.

Ali ako bi premisa b) bila : „ja nikad nisam proučavao teologiju, nikada me nije  zanimala, niti me sad zanima“, teologija više ne bi izgledala tako besmislena.

Treba biti skroman ponekad. Nismo mi mera po kojoj se meri svet. Niti sve mora da nam bude servirano na tacni. 

Подели на овим сајтовима

Мисли нешто... Комликовања није да нема.

:citac:

Али ако би на теологију гледали као на поезију. Има песника различитих стилова. Неке песме буду нам на прву добре и јасне. Неке нам и нису баш... :) Неке разумемо тек након слушања више пута, кад се удубимо. А за неке нисмо дорасли, онако како није ни једна иста лектира за сваки разред

Kад се сетим и да је Христос поучавао на различите начине и да некада ни његове једноставне, а дубоке речи нису допирале чак ни до његових ученика. Нпр. док им није отворио очи да разумеју Писма (колико је требало да одржи час веронауке двојици ученика на путу у Емаус)...

А питам се колико нас гледа на теологију кроз призму ужурбане свакодневице и "сендвича за успут." Ако би ко нпр. седео три дана па и глад трпео, да послуша и разуме неку поуку (као народ у јеванђељу), можда би нешто почео другачије да гледа и разумева. Најчешће немамо времена за то или се не изборимо. А и стварно бива, приметили сте, кад се чита нешто "на празан стомак", не треба три дана, само велим, потпуно другачије се разуме.

Догађа се то да теолози говоре као теолози теолозима и када говоре народу. Комликовања није да нема. Мислим да озбиљност теолога заправо носи и поруку о небанализовању.

А како како постићи jедноставност, слојевитост, дубину - светоотачку врлину :) То је талант који треба развијати. 

Tree-Root-System-300x225.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Istopljeni kamen рече

Mi možda nismo ali hoćemo a nekima se i javlja recimo starcu Siluanu.......i mnogim svetiteljima

pa ja se ne svađam ni sa kim...razumeš...ja mirim ljude ... a ne daj Bože da se svađam....

jesi li ti video mene da se svađam...lično ne volim svađu...čak i da imam problem sa nekim prvo se molim za njega....pa se smiravam....pa tek onda možda neka žustrina ali da se ide ka pomirenju....rayumeš...prizoveš Gospoda ako istinski imaš čiste namere i zdrav duh....

ne ynam koga si ti upoznao i koga si slušao...ali nije tako....

Bog je ljubav i mi smo svi na prvom mestu pozvani da volimo...pa i neprijatelje....da volimo da se za njih molimo....da im oprostimo radi nas i radi našeg Boga

i meni je žao ako se ljudi svađaju i ne razumeju....a ne daj Bože teolozi...nije lepo slažem se ali eto molimo se Bogu mi mali koji nismo teolozi da prestane mržnja i svađa i da nastupi vreme mira, pomirenja, poverenja i obnove naših srca kao hramova Gospodnjih....

jel ti čitap teme ovde na forumu???

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Bokisd рече

idimo i kroz njegovo delo ovde pa su mase ateisti

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Milan Nikolic рече

Узрок тог проблема је недостатак личне храбрости и терет филозофије. Теолошке теме, оне кључне и најдубље, изучавају се унутар човека, неретко и пре читања учења црквених отаца. Када се појави неки филозоф који је примио теологију као некакву команду, то је као да имамо робота, вештачку интелигенцију, која ће да исцрпи информације и служити неком веома упитном интересу.

Црква је преплављена таквим теолозима, због чега природно многи показују одбрамбеност, како лаици према теолозима, тако и међу самим теолозима. 

Ovo mi je sasvim prihvatljivo kao odgvor,

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Богољуб 1 рече

:)

Није реч о вери "у" теологе. И теолози верују "у" Господа. И ја верујем у Господа.

Нисам приметио да Он тражи да њима не верујемо. Тражио је да све проверавамо. "Дарови су различни, али је Дух један."

Требам и себе проверавати, не веровати својим мислима, да се не би нашао човек у ситуацији да се против Бога бори...         :windy:

pogledaj odgovor Milana Nikolića.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, -Владимир- рече

NIisam teolog ali mi se čini da je problem u premisama. Ako kažeš sebi : a) „ja ne razumem teologiju“ i b) „ja sam super inteligentan, izuzetno načitan, sve znam i razumem“, onda sledi zaključak: c) „teologija nema smisla, jer da ima ja bih je razumeo“. To je , u odnosu na premise, sasvim logičan zaključak i tu nema šta da se raspravlja.

Ali ako bi premisa b) bila : „ja nikad nisam proučavao teologiju, nikada me nije  zanimala, niti me sad zanima“, teologija više ne bi izgledala tako besmislena.

Treba biti skroman ponekad. Nismo mi mera po kojoj se meri svet. Niti sve mora da nam bude servirano na tacni. 

Pošto si izmasakrirao moj komentar,ustvari jedan od komentara,da ga ponovimo. JA RAZUMAM POLITIKU,da bi se odgvorilo primereno, za to čak ne moraš biti ni načitan ni obrazovan eto ti Miloš Verliki kao primer,i odgvorno tvrdim d aj ovo što vidim u diskusijam i dešavanjima POLITIKA, a politka je srtedstvo sticanja lične moći.

A bogoslvoi valda treba da se bave verom i dušom a ne prizemnim zemaljskim carstvom

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...