Jump to content

Препоручена порука

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Ово већ може. Ја се горе поломих а ти ми окрену причу наопако :) (а одлично си формулисао).

Па, Милане, побогу, подразумева се то - зато нисам ни помињао - да креће од нас све. Нисмо ми свети, и не дај Боже да мислимо, а дај Боже да будемо - обожени, па сад оно као "лако је за мене". То се подразумева, само су теолози људи, пали, грепни, слаби. Не видим сврху то и спомињати. Не требе о томе апиологије писати.

Али, кад то знамо, апсолвирамо, онда теологија треба да буде "не од овога света" а у овоме свету - дакле секуларни свет граби себи егоистично, теолог треба да даје другимаћа да не даје своје. А то је, знамо, зној и сузе, а многима и крв. Зато теологија данас "стагнира". Али све је то, ипак, и историјски тренутак и део ширег живота Цркве.

Многи Срби се псују и зезају, живе аљкаво а можда би сутра били мученици за веру. Верујем да од поприличне масе теолога данас, није све плева - напротив, пшеница која ће неког рода донети и доноси.

Обсервешн: Ја се нашалих горе и повредих човека, а ти ми животно битне ствари на главу окрећеш..бре, теолози, теолози...како би вас Стаљиново унуче средио :)

Има једна жена на фејсуу Ћулум Драгана, нисмо се срели никада,,,али из ње избија вера...чиста вера... није онма теолошки учена али многи уз њу нађу пут и члесто и одговор а уопште необјашњава нити дискутује...ал иуз ње зрачи вера....још само јендом код једне особе сам имао тај осећај.

Не бих само бих вас посло у народ,да радите не да умујете

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

Е не може тако Теофиле. Бисери се не бацају пред свиње...то знамо. "Опрости" ти тражи од некога кога повредиш, а мене (видиш, брате, из прилошеног многоглаголања ми) да нисам повређен.

Него опрости ти!

Јербо сам те, несвесно и нежељено, али непжљиво повредио.

Видим ја да си ти мека и фина душа, а ја груб...стога баш опрости. Ето, имасмо на једној теми тамо о осуђивању (а нема осуђивања без расуђивања, погрешног), те ја написах тамо оде како треба грехе осуђивати. Не људе, грехе. Контрирао сам сентименталности. Критиковао олако виђење у свему лепог. Ето ја се нашалих...па сам се понадао да ћеш видети лепо - али бих непажљив и ружно те повредих. Гледаћемо да се не понови.

Ма.. не брини ништа. Нема никакве увреде ни замерке. Нисам сентименталац,. Ако нешто и каже човек, Богу хвала, треба промислити, уважавати добронамерну критику и супер.

А чуј... видео сам ја и лепо и твоју шалу, кратку и сажету. Можда ти као теолог можеш себе приуштити то као колега према колегама. Ко ће сада из моје позиције објаснити неке аспекте уклапања у нову средину, што за мене форум јест био у многочему. А можда сам морао и "двоструко" више да пазим на неке ствари, да не саблазним и не повредим никога.

А у неким стварима покушавам да се прилагодим, да видим из перспективе другога јер видим да ми тога увек фали. 

Форум је брз. И ако комуникација иде са два или три човека, а свака има неку своју емоцију према сваком том контексту, не може човек ни функциониcати одмах на команду, ово угаси, ово не учитај, ово не пренеси у разговор с трећим... Неко мало притисне, неко попушта, неко разговара као у 4 ока на кафи, опуштено и сл. А у један мах ти све то буде на екрaну и у глави.  :)

Мало било незгодно, пазио да не газим некога по прстима, да не претерам, а онда се тако оде и у супротном смеру. Ем гордост и друге бољетице. :buba:

Што велиш за  одвајање човека од некога поступка... грешник - грех. У расту до мере пунине Христове то и јест једна од главних задаћа. А у примени теоријe, увек негде мој брод пушта по том питању... ту нема шта да се улепшава. Расуђивање... гордост...

Jедна од димензија доживљаја форума за мене је била и лепота личности и карактера другога човека, онолико колико сам успевао да доживим. Могао бих списак написати форумаша чије коментаре сам читао (нечију шутњу) или с којима сам комуницирао до сад. Или да приметим да некога нема неко време па га видиш, да је на другом крају света (у Америци итд.). И баш сам уживао у тој лепоти карактера и личности и у њиховој разноврсности. Без обзира је ли то неко православан, у Србији или свету, или инославан... негде у Чешкој или Хрватској.

Како не читамо само ти и ја тему, а одвлачимо овако од теме, па сам и зато мало кратио. Ионако мислим да немам чиме сада нешто допринети диксусији. Да стојим пред екраном некоме ко гледа филм, мислим... и не ометати је онда допринос за развој мисли о теологији. А право да ти велим и време пролети пребрзо...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ćiriličar рече

Значи, друже Висарионовичу, Драгана помаже многима? Него, 'вако међу нама...како јој се ти измаче? :))

немп ти то разумети да неко помаже вером и благођћу суштом доброотм.

а што се мен тиче па ја сам овде у Шефовој мисији да вас приоведем к познанију вере

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...