Jump to content

Vera vs. Zabluda

Препоручена порука

On 30. 7. 2019. at 23:29, Natasa. рече

Kad u nešto čvrsto verujete i potpuno ste ubeđeni da će Bog da vam pomogne kako znate da niste u zabludi?

Npr. bez ikakve sumnje verujete da će se neko vaš blizak izlečiti, pa se to ipak ne desi-ispade da ste bili sve vreme u zabludi.

Koliko ima likova koji odbiju lečenje potpuno ubeđeni da će ih Bog izlečiti, snaga molitve, pa ništa od toga-bili su u zabludi. (možda je ekstreman primer, ali opet-ljudi bezrezervno i bez sumnje veruju).

Samo nemojte ono pravdanje kako nije On tu da nam ispunjava želje i tako te prežvakane priče...

Gde je granica između čvrste vere i zablude?

Expand  

Ja se od maloverja spašavam molitvom, a šta će biti sutra niko ne zna. Mi se trudimo da bude onako kako želimo, al nemamo samo mi svoju volju...

Подели на овим сајтовима

Piiii, kad treba da se posvađamo oko gejeva, seksa pre braka i manje-više ekumenizma svi se sjate :smeh1:, slabo ove teološko-filosofske nedoumice :0212_rolleyes:.

Svi smo mi najobičniji Zadrugari :)).

#LunaDoPobede :smeh1:

Da pobedi Ana, pošalji 6 na 999000 :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Kad u nešto čvrsto verujete i potpuno ste ubeđeni da će Bog da vam pomogne kako znate da niste u zabludi?

Npr. bez ikakve sumnje verujete da će se neko vaš blizak izlečiti, pa se to ipak ne desi-ispade da ste bili sve vreme u zabludi.

Koliko ima likova koji odbiju lečenje potpuno ubeđeni da će ih Bog izlečiti, snaga molitve, pa ništa od toga-bili su u zabludi. (možda je ekstreman primer, ali opet-ljudi bezrezervno i bez sumnje veruju).

Samo nemojte ono pravdanje kako nije On tu da nam ispunjava želje i tako te prežvakane priče...

Gde je granica između čvrste vere i zablude?

Expand  

Нешто се не сећам да је верујућима понуђена таква сигурност. Тако да је свако ко верује да ће се сигурно нешто десити (тј. да ће Бог нешто урадити овако, а не онако) у заблуди скоро по дефиницији. Једина права вера је препустити се Божијој вољи, а не чврсто веровати врсто у било какав конкретан исход. Што ће рећи да је заиста верујућих смешно мало, ал то смо већ знали. 

Подели на овим сајтовима

On 1. 8. 2019. at 12:27, Natasa. рече

Piiii, kad treba da se posvađamo oko gejeva, seksa pre braka i manje-više ekumenizma svi se sjate :smeh1:, slabo ove teološko-filosofske nedoumice :0212_rolleyes:.

Svi smo mi najobičniji Zadrugari :)).

#LunaDoPobede :smeh1:

Da pobedi Ana, pošalji 6 na 999000 :smeh1:

Expand  

Glasam za samu sebe :smeh1: Sam svoj menadžer 

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

Помирила сам се одавно са неким недостатком у животу, тако да се задовољавам са мали. 

Да смо живи и здрави сви у кући, а за неку велику промену као на пример брак ,деца,, више не хајем.

Одговори на молитве допиру до мене онда кад најмање очекујем. Парадокс!?!

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

On 1. 8. 2019. at 12:27, Natasa. рече

Expand  

vazda bilo...:945729:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Vera vs. Zabluda

Ni vera, ni zabluda.:nene:

Poverenje ! :dobro:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Нажалост, понекад ми се чини да ми све што можемо да урадимо јесте да одаберемо што угоднију прелест у којој ћемо живети. Не постоји готово ништа у шта сам веровао а да је поднело тест времена. Бојим се да ствари не постоје у некој својој властитој суштини него на начин како нам се указују у одређеном временском тренутку. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

On 1. 8. 2019. at 18:47, Панарет рече

Нажалост, понекад ми се чини да ми све што можемо да урадимо јесте да одаберемо што угоднију прелест у којој ћемо живети. Не постоји готово ништа у шта сам веровао а да је поднело тест времена. Бојим се да ствари не постоје у некој својој властитој суштини него на начин како нам се указују у одређеном временском тренутку. 

Expand  

Ovo je zaista bolno iskreno, ali pomalo odise malodusnoscu. Ne dajte se brate Panaret! Verujem da ste umorni od puno toga, svi smo zajedno u slicnom "sosu", ali cvrsto verujem da treba da budemo potpora jedni drugima, barem kada govorimo o Crkvi. Proci ce I ovi vetrovi I bure, ali poverenje u Oca Nebeskog neodstupno drzimo. 

Подели на овим сајтовима

Expand  

Ja sam ovaj mogući problem riješio tako što ne prizivam Boga da mi pomogne, preciznije rečeno ne molim se ni za šta Bogu. U Jevanđelju je rečeo da su nam sve vlasi izbrojane, i da Bog zna već bolje od nas i pre nego išta zaištemo, i da se ne molimo za mnoge stvari jer treba da se traži Carstvo Nebesko i sve ostalo će se dodati. Mislim da su ove riječi toliko kristalno jasne, da ne trebaju uopšte nikakvo dublje tumačenje. Imam neki svoj sistem Bogomislija u kome se rvem s Bogom kao Jakov, a molitvu nastojim skratiti na par riječi. Za mene ovaj sistem radi, nebrojeno puta sam imao trenutaka da u životu neka situacija se izokrene na dobro, iako sam je zamišljao da će ići vrlo teško i komplikovano. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ovih dana su bile česte promene vremena, što nosi isto tako i promene raspoloženja. Kad bude ponovo granulo sunce, ogrejaće i naša srca i odneti te misli sumnje i malodušnosti.

Zašto je taj mladić morao da umre, ne znam. Mnoga deca umiru i to i dalje ne znam...čudna je ta promisao Božija. Nekad nam se čini kruta i nemilosrdna. ALi Bog zna. A mi treba samo da verujemo u Carstvo Nebesko i večni život i po smrti. Da ćemo se svi sresti u večnosti i živeti večno u miru i radosti. Jer niko ne umire za stalno.

• Волим 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 3. 8. 2019. at 6:27, sanja84 рече

Ovih dana su bile česte promene vremena, što nosi isto tako i promene raspoloženja. Kad bude ponovo granulo sunce, ogrejaće i naša srca i odneti te misli sumnje i malodušnosti.

Zašto je taj mladić morao da umre, ne znam. Mnoga deca umiru i to i dalje ne znam...čudna je ta promisao Božija. Nekad nam se čini kruta i nemilosrdna. ALi Bog zna. A mi treba samo da verujemo u Carstvo Nebesko i večni život i po smrti. Da ćemo se svi sresti u večnosti i živeti večno u miru i radosti. Jer niko ne umire za stalno.

Expand  

E sad baš niko...

Подели на овим сајтовима

Ја, рецимо, знам на свом примеру како умем нешто да желим, а да уопште нисам свестан да је то неостварива жеља. Заправо, мени у том тренутку то није толико ни битно и чак сам полу-свестан да живим у илузији. Док нисам доживео да ми досађује особа која потпуно нереално размишља о свему, па и о мени, нисам се толико гадио илузија, али онда сам почео да се гадим њих и да покушавам да их откријем у себи. Раскид с илузијама је дефинитивно болна ствар ако је човеку стало до нечег о чему има илузију. Сад, нису сигурно све илузије толико баш битне. Лупам, чини ми се да је нешто у одређеном делу града, погрешно верујем, у заблуди сам, али мени то није ни битно. На пример нека радња се затворила, а ја и даље верујем да она постоји. Па, добро, мени то и није толико битно. Е, сад. Ако ја одем скроз до тамо, рачунам на то, а нешто ми је баш важно у питању, онда ћу се сигурно разочарати, изнервирати, итд. 

Сад, што се тиче илузије у вези са Богом, ја мислим да је то јако тешко питање јер је Бог свемогућ, тако да се ту некад нама машта распирује. Не знам. Можда је решење у томе да се не молимо Богу баш за сваку могућу жељу и да не мислимо како ће он нама све да испуни. Вероватно не треба да мислимо да Бог нама треба да испуни сваку жељу. 

Што рече један свештеник, отац Будимир, као да је Бог апарат за жеље. Не знам где сам још чуо, неке монахиње су ваљда то причале, како је неки човек остављао велике прилоге у манастир и оне су баш биле у чуду. Једном их је звао и питао их шта ће бити са жељом коју је пожелео када је давао тај прилог. Значи, човек буквално мисли да Бог њему треба да испуни одређену жељу и отишао је да остави новац у неком манастиру ради испуњења те жеље. Ја мислим да је то јако чудан приступ. Свештеник Будимир је препричавао како је неки човек у Београду био дуго времена провео у одређеном храму и када су га питали да ли му се можда нешто дешава, он је рекао да се моли Богу да победи на лутрији. Људи су мислили да није можда у некој тузи, или ко зна у чему, можда у неком страху, да му можда треба помоћ. Не, он је само мислио да ће та жеља да му се испуни ако се буде довољно дуго молио. 

Ја не знам, искрено, да ли људи озбиљно схватају шта је речено у Светом Писму, а речено је да од Бога не тражимо ово или оно, јер је Бог свезнајуће биће које зна шта нама треба. 

Можда је решење у томе да људи праве разлику између потреба и жеља. Треба нам нпр. храна, али не треба нам не знам колико луксузна храна. Треба нам аутомобил, али не треба нам не знам колико скуп, брз, удобан, леп, итд. 

Можда је одговор у томе што пише у молитви Господњој: "хлеб наш насушни". 

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...