Jump to content

Црква као дом културе

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, Bokisd рече

Ah, Obi, licno mislim da ne treba tu neke filozofije, stvarno,  kada je nesto svetinja i svetost, onda je to tako i za mene je hram sveto mesto, kako se kaze tu Bog prebiva i zato i idem u crkvu i hram i nista me vise od toga ne interesuje.

Kada ocu nesto drugo da vidim ili nadjem imam to sve ostalo van ckve i za mene je to tako, ne znam sta vise da kazem.

nisam iščitao sve komentare ali:

Цитат

19. Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа који је у вама, којега имате од Бога и нисте своји?

ako kultura nije za čoveka i za "tjelo" onda nije ni za hram...

ako prezentacija knjige nije za čoveka i za "tjelo" onda nije ni za hram...

ako u krajnjem slučaju jelo nije za čoveka i za "tjelo" onda nije ni za hram...

itd

kakvo je to usitnjavanje stvari? ceo svet i zivot smo izdelili po nekim svojim shvatanjima...koja nemaju veze sa svetom i zivotom onakvim kavim on zaista jeste...sa tim da je on pre svga Jedan....kao da idemo u neka...čudna izdeljena (šizofrena) stanja... misleći da nekakvu službu Bogu činimo

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, obi-wan рече

Ljudi razdvajaju molitveno vreme od ostalog, cista duhovna sizofrenija.

Bas tako.

Sva ova desavanja u kripti hrama su samo produzetak liturgije. Tako treba gledati. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, dragisa рече
Цитат

19. Или не знате да је тијело ваше храм Светога Духа који је у вама, којега имате од Бога и нисте своји?

ako kultura nije za čoveka i za "tjelo" onda nije ni za hram...

kakvo je to usitnjavanje stvari? ceo svet i zivot smo izdelili po nekim svojim shvatanjima...koja nemaju veze sa svetom i zivotom onakvim kavim on zaista jeste...sa tim da je on pre svga Jedan....kao da idemo u neka...čudna izdeljena (šizofrena) stanja... misleći da nekakvu službu Bogu činimo

Dobro, tu se govori o telu kao hramu sv.Duha, onda je i nase telo svetinja i onda tako i treba da se odnosimo prema nasem sopstvenom telu koje kada smo u crkvu usli krstenjem, ,... onda nismo svoji... i ako je tako sa telom onda je i tako i sa crkvom i hramom koji su takodje svetinja.

Ali, opet kazem, mislim da ne treba ovo pitanje prenaglasavati.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Bokisd рече

Ah, Obi, licno mislim da ne treba tu neke filozofije

Ma misli ti sta `oces, ja ti kazem gde temeljno gresis.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Realno, sta je to sto je skroz izgrobarilo nas danasnji duhovni zivot u SPC? Pa to sto svi sve "znaju".
Zalud je to sto neko ko je ucitelj nesto kaze - ne postavlja se pitanje argumentacije, nego se receno prosto zaobidje po principu "ma sta ce nam to".

Ljudi ne zele da uce i da rade na sebi. Ovde na temi smo se samo jos jednom uverili u to, nije to nista novo, na zalost.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ne znam sta da kazem.

Nista. Sad se vracamo na one "obicne" teme, ova se vec istrosila.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

A ja ti kazem da potpuno gresis, i da si pao na ispitu. Ti si u osnovi djak, a ja ucitelj, a evo kako se ucitelji slusaju u Crkvi. I kriv nam posle mikaperalaza...

Наравно да не греши. Ти ниси навео за своје мишљење потврду ниједног већег ауторитета, него си рекао јеванђелски етос. То је толико уопштено да може да значи шта год хоћеш. А јеванђелски етос је да је храм Божји дом молитве и богослужења, где се народ Божји окупља ради заједничарења са Оцем небеским.

Чињеница је да се до најновијег времена никакве друге активности осим богослужбених нису обављале у храмовима, што је потпуно логично, на основу горе наведеног.  Олтар је Светиња над светињама, обиталиште Божје, а наос је ново небо и нова земља, место заједништва Бога и људи. Припрата је оно што би се могло назвати овај свет, и зато је ту, ако је уопште у храму, продавница свећа и других црквених ствари. Зато се у храму не држе ни састанци црквених одбора ни црквених судова, ни било шта што има овоземаљску конотацију, конотацију Цркве као организације, а не Богочовечанског организма. Дакле, ако се у храму не обавља ништа од црквених делатности у којима се пројављује претежно Црква као организација,  тек се не види зашто би се вршиле активности много мање црквене од свих поменутих - концерти, изложбе, промоције књига, монодраме... Све то није заједничарење народа Божјег са Богом кроз богослужење,  ради чега је храм саздан и освештан. То би могло да се обавља , ако бисмо имали у виду духовни смисао делова храма, једино у припрати. 

Суштински, пак, све то би могло и требало да се ради у парохијским домовима или у домовима културе или другим сличним установама које томе служе. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

Чињеница је да се до најновијег времена никакве друге активности осим богослужбених нису обављале у храмовима

Ne, nije cinjenica. Vec sam naveo neke, samo procitaj pazljivo.

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Олтар је Светиња над светињама, обиталиште Божје, а наос је ново небо и нова земља, место заједништва Бога и људи. Припрата је оно што би се могло назвати овај свет, и зато је ту, ако је уопште у храму, продавница свећа и других црквених ствари.

Ovo ni najblaze veze nema sa liturgickom organizacijom prostora u hramu.

пре 3 минута, Родољуб Лазић рече

Ти ниси навео за своје мишљење потврду ниједног већег ауторитета, него си рекао јеванђелски етос.

...

Jesus-facepalm.jpg.0b2ccf7410f360fbceffc4f339638916.jpg

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић 

I da dodamo jos ovo: u hramovima se odvajkada odvijalo krunisanje kraljeva i careva - najprofaniji moguci nacin koriscenja hrama. I ne samo to, nego su carevi ulazili u oltar da se u njemu pricescuju sa svestenstvom, odakle su i dveri ponele naziv carskim.

Razmisli o ovome - otkud to da je nesto tako palo Ocima na pamet da uopste uvedu u Crkvu?

Ne, neces o tome da nadjes nikakvu kanonsku, biblijsku i neznamkakvudrugu potvrdu, moraces da promislis sam za sebe.

Kakve, dakle, veze ima drzava (tj. njen samodrzac) sa Crkvom, koja nije od ovoga sveta? Ovim ces da sebi odgovoris i na celu ovu temu. Ako to zelis, naravno.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

@Родољуб Лазић 

I da dodamo jos ovo: u hramovima se odvajkada odvijalo krunisanje kraljeva i careva - najprofaniji moguci nacin koriscenja hrama. I ne samo to, nego su carevi ulazili u oltar da se u njemu pricescuju sa svestenstvom, odakle su i dveri ponele naziv carskim. Razmisli o ovome - otkud to da je nesto tako palo Ocima na pamet da uopste uvedu u Crkvu?

Ne, neces o tome da nadjes nikakvu kanonsku, biblijsku i neznamkakvudrugu potvrdu, moraces da promislis sam za sebe.

Kakve, dakle, veze ima drzava (tj. njen samodrzac) sa Crkvom, koja nije od ovoga sveta? Ovim ces da sebi odgovoris i na celu ovu temu. Ako zelis, naravno.

Naravno da to nije "najprofaniji" mogući način korišćenja hrama. Carevi i kraljevi su bili pomazanici Božji, i hrišćansko poimanje careva ima mnogo drugačiju konotaciju nego današnje. I koncepcija simfonije države i Crkve odražava takvo shvatanje.

A ništa nisi naveo, osim veronauke. Ali ja nigde u Beogradu nisam čuo da se časovi veronauke drže u hramu, nego uvek u parohijskom domu. 

Itekako ima veze ono što sam naveo sa duhovnim smislom hramovnog prostora, samo nisi čitao Simeona Solunskog i njegov spis o hramu. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Родољуб Лазић рече

А за Ускрс су у неком храму посадили столове и столице и направили закуску! Људи седе у цркви и ручају!

Још ако су јели мрсно...

Дедер брате, да ли је на Тајној Вечери било хране на столу?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Naravno da to nije "najprofaniji" mogući način korišćenja hrama. Carevi i kraljevi su bili pomazanici Božji, i hrišćansko poimanje careva ima mnogo drugačiju konotaciju nego današnje. I koncepcija simfonije države i Crkve odražava takvo shvatanje. 

Nemoj mi te price o simfoniji. Crkva nije od ovog sveta, to su reci Gospodnje. Kralj i car nisu nikakav svesteni cin. Kanonski provereno.
Rekoh ti - razmisli, tu se krije sav odgovor na ovu temu.

A ništa nisi naveo, osim veronauke. Ali ja nigde u Beogradu nisam čuo da se časovi veronauke drže u hramu, nego uvek u parohijskom domu. 

Rekoh ti da kod mene nije tako. I sto se ne bi hram koristio za nastavu veronauke? Ja sam svojevremeno citave casove drzao u hramu.

Itekako ima veze ono što sam naveo sa duhovnim smislom hramovnog prostora, samo nisi čitao Simeona Solunskog i njegov spis o hramu. 

Nije taj spis o hramu jedini. Tako rade subotari - uhvate se za jedan fragment i masu njime, a sve ostalo nepregledno more bogatstva crkvenog zivota prosto sutnu.

Zato opet kazem - promisli malo i sam o ovom pitanju sto sam ti postavio, nemoj jednako da se krijes iza nekoga.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Родољуб Лазић рече

На шта се сабирамо у храмовима, осим на богослужења? Тачније, на шта су се сабирали раније свих ових векова? Које су се то активности обављале у храмовима?

Центар живота. Сабори, окупљања све око храмова. А може нешто и у храму. Шта то тебе тангира ако је благословио нпр старешина неког храма промоцију неке духовне књиге или неке књиге из културе? Српска аутентична култура је из храмова и изашла.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Nemoj mi te price o simfoniji. Crkva nije od ovog sveta, to su reci Gospodnje. Kralj i car nisu nikakav svesteni cin. Kanonski provereno.
Rekoh ti - razmisli, tu se krije sav odgovor na ovu temu.

Rekoh ti da kod mene nije tako. I sto se ne bi hram koristio za nastavu veronauke? Ja sam svojevremeno citave casove drzao u hramu.

Nije taj spis o hramu jedini. Tako rade subotari - uhvate se za jedan fragment i masu njime, a sve ostalo nepregledno more bogatstva crkvenog zivota prosto sutnu.

Zato opet kazem - promisli malo i sam o ovom pitanju sto sam ti postavio, nemoj jednako da se krijes iza nekoga.

Malo si dosadan sa stalnim povezivanjem sa sektašima i jereticima. Ako možeš, pričaj normalno. Od samog početka sam ja za tebe sektaš i jeretik, sa sve Lazarom Mirkovićem i svetim Simeonom Solunskim. 

Osim veronake nikad ništa nisi naveo da je rađeno u crkvi, kao i što nije. Ako nisu zasedali crkveni sudovi, eparhijski i parohijski odbori, ako nisu držane bilo kakve aktivnosti Crkve kao organizacije (osim krunisanja kraljeva, koji su pomazivani i bili sa posebnim naznačenjem), koja je logika da se potpuno vancrkvene aktivnosti odigravaju u hramu koji je mesto sjedinjenja Boga i ljudi u Hristu Isusu?

Što se tiče careva i kraljeva, arhiep. Averkije Džordanvilski piše ovo: 

" Непризнавање Свештеног Миропомазања које се обавља над царевима стога свакако представља тежак грех. Ова идеја је садржана и у ,Чину Недеље Православља, где је установљен возглас: “Онима који сматрају да се православни цареви [краљеви] не узводе на престоле према нарочитој вољи Божијој, и да се приликом помазивања на њих не изливају дарови Духа Светога ради обављања овог великог звања, па се зато усуђују на побуну (против царева) и на издају – Анатема"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...