Jump to content

Да ли Владика Максим прихвата расколнике у Америци, противно препоруци СА Сабора и Синода СПЦ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Денисенко не слуша савет, него песму "Ако ово буде крај..." :D

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Са чим ћемо изићи пред Св Саву?

Да вам је пре отприлике десетак година (мање или више), неко рекао да ће кроз десет година да се појави епископ у Српској Православној Цркви који ће говорити да су избор и рукоположење Св Саве били неканонски, да је аутокефалија СПЦ додељена држави, а не Цркви, да је сама та аутокефалија добијена на неканонски начин, и слично, убеђен сам да бисте то са неверицом одбацили као немогућу ствар.

Такође, уверен сам да бисте помислили, да чак и кад би се такво нешто десило, да би сви епископи, сво свештенство, сав верујући народ, истог момента устали и побунили се. Свако на свој начин, и свако према својим могућностима. Против оваквих, небивалих, речи.

За осам стотина година ово се није десило у СПЦ. Никоме то није падало на памет. Нико од епископа, нико од свештенства, нико међу верницима, нико међу историчарима, канонистима, теолозима, то није тврдио. Равно осам векова! Али незамисливе ствари се понекад дешавају.

Saint_Sava,_Patriarchate_of_Peć_(2)

Данас имамо угледног Епископа који је ипак овакво нешто изрекао. И шта се десило? Да ли се десило било шта од онога што би, верујем, већина помислила да ће да се деси? Да ли је неко рекао „опрости Владико ниси у праву“! Не! Нису устали епископи, није устало свештенство, није устао верни народ.[1] Не чују се историчари, теолози, канонисти. Ни реч се не чује! Ни слово се не чује!

Питам се, дакле, са чиме ћемо изаћи пред Св Саву? Шта ћемо му рећи као своје оправдање? Да ли ћемо рећи да нисмо приметили? Да ли ћемо рећи да нисмо чули? Да ли ћемо рећи да нисмо разумели? Да ли ћемо рећи да смо имали много других обавеза? Да ли ћемо рећи да смо имали важнијег посла? Да ли ћемо рећи да то није био наш посао? Да ли ћемо рећи да смо очекивали да ће други нешто да кажу? Да ли ћемо рећи да те речи нисмо схватили озбиљно?

Опрости нам Св Саво! Опрости нам све оно што учинисмо, а није требало, и све оно што не учинисмо, а требало је! И не остави Ти нас, као што ми остависмо Тебе!

чтец Ведран Гагић

1. мај 2019.г.

pecat mali

[1] Уз огромно поштовање неколицини изузетака.

извор: https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/14/са-чим-ћемо-изићи-пред-св-саву/

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Ведран* рече

Са чим ћемо изићи пред Св Саву?

Да вам је пре отприлике десетак година (мање или више), неко рекао да ће кроз десет година да се појави епископ у Српској Православној Цркви који ће говорити да су избор и рукоположење Св Саве били неканонски, да је аутокефалија СПЦ додељена држави, а не Цркви, да је сама та аутокефалија добијена на неканонски начин, и слично, убеђен сам да бисте то са неверицом одбацили као немогућу ствар.

Такође, уверен сам да бисте помислили, да чак и кад би се такво нешто десило, да би сви епископи, сво свештенство, сав верујући народ, истог момента устали и побунили се. Свако на свој начин, и свако према својим могућностима. Против оваквих, небивалих, речи.

За осам стотина година ово се није десило у СПЦ. Никоме то није падало на памет. Нико од епископа, нико од свештенства, нико међу верницима, нико међу историчарима, канонистима, теолозима, то није тврдио. Равно осам векова! Али незамисливе ствари се понекад дешавају.

Saint_Sava,_Patriarchate_of_Peć_(2)

Данас имамо угледног Епископа који је ипак овакво нешто изрекао. И шта се десило? Да ли се десило било шта од онога што би, верујем, већина помислила да ће да се деси? Да ли је неко рекао „опрости Владико ниси у праву“! Не! Нису устали епископи, није устало свештенство, није устао верни народ.[1] Не чују се историчари, теолози, канонисти. Ни реч се не чује! Ни слово се не чује!

Питам се, дакле, са чиме ћемо изаћи пред Св Саву? Шта ћемо му рећи као своје оправдање? Да ли ћемо рећи да нисмо приметили? Да ли ћемо рећи да нисмо чули? Да ли ћемо рећи да нисмо разумели? Да ли ћемо рећи да смо имали много других обавеза? Да ли ћемо рећи да смо имали важнијег посла? Да ли ћемо рећи да то није био наш посао? Да ли ћемо рећи да смо очекивали да ће други нешто да кажу? Да ли ћемо рећи да те речи нисмо схватили озбиљно?

Опрости нам Св Саво! Опрости нам све оно што учинисмо, а није требало, и све оно што не учинисмо, а требало је! И не остави Ти нас, као што ми остависмо Тебе!

чтец Ведран Гагић

1. мај 2019.г.

pecat mali

[1] Уз огромно поштовање неколицини изузетака.

извор: https://sozercanje.wordpress.com/2019/05/14/са-чим-ћемо-изићи-пред-св-саву/

Мој коментар са теме - ”Раскол се захуктава”:

пре 11 минута, Талични Том рече

Драги брате Ведране, разумем и делим твоје огорчење да је реакција на небивалу глупост в. Максима о којој пишеш требало да буде већа и оштрија. Али, исто тако, мислим да још увек нисмо дошли у ситуацију да ће камење да проговори, јер људи ћуте. Одговорио му је богословски лепо и мудро в. Давид (Перовић). Лекцију му је у више наврата дао и в. Иринеј (Буловић). Они су у својим речима сачували епископско достојанство, а били су и оштри и са пуно аргумената којим су побијали самољубље, незнање и злобу в. Максима. Ту негде може да се уметне и текст Драгослава Бокана. Било је и још понеких гласова ”вапијућих у/из пустиње”. А тек о. Зоран (Ђуровић)? Шта рећи о људима са овог форума? И браћа Августин, Владан, фарисејски.буквојед, Милан Николић и остали (нека ми поросте што их не спомињем) су дали свој допринос разобличавању све гнусобе онога што је в. Максим излупетао у сада већ чувеном интервјуу (и касније). Нешто смо, можда, и ми пропустили да видимо и прочитамо. Али, веруј ми, многи, многи људи у Цркви (и обичан народ и клир) у речима в. Максима препознали су шта се, заправо, ваља иза брега. А ти што ћуте, а виде шта се дешава, су најопаснији по в. Максима. Када се они буду чули, када они проговоре, тада неће бити потребно да в. Максима пензионише Сабор Архијереја СПЦ. Сам ће се повући у мировину, ако је паметан...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Талични Том рече

Мој коментар са теме - ”Раскол се захуктава”:

И мој одговор :):

Брате, нисам огорчен, него сам тужан.

Напоменуо сам изразе поштовања свима који јесу нешто учинили. Кад кажем да се не чује глас, мислим на чињеницу да је све то ипак малобројно. Као што знаш у Сабору имамо, колико, око 40ак Епископа? Међу, клиром имамо колико хиљада? Исто тако огроман број теолога. Имамо веома гласне коментаторе на све могуће теме, и међу мирјанима, имамо и зилоте разних врста, итд.

Имајући све то у виду мени је отужно да овај број људи који помињеш, који на прсте може да стане, јесте тај број који је на ову конкретну ствар реаговао. Нисам имао намеру да са овим помињем све ствари око којих смо расправљали, било је и више људи који су нешто рекли или учинили. Имао сам на уму само оно што сам и поменуо везано конкретно за Св Саву. Има и оних који су деловали на друге начине за које можда не знамо, које не видимо, или које превиђамо. Не осуђујем никога, него износим размишљање.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Хајде погађајте ко је баба Надежда, која ми се јавила на блогу. :))

Screenshot_20190515-050525_MX5.thumb.jpg.b219805310d5ff4fdf8909ad19dc3f4e.jpg

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

(mozda neka ljubomorna baba Nada...:smeh1:)

:))

Јесте једна баба, која сада седи у Београду и нада се нечему. 

Али то је баба која зна из искуства да се нарикање наплаћује дваес евра. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Не би било лоше када би се у Саопштењу Сабора нашло и нешто као ово:

"САСабор СПЦ жали због додатног нарушавања односа са цариградским патријархатом изазваног збуњујућим медијским порукама Еп западноамеричког, а које су проузроковале нетранспарентност у комуникацији става СПЦ по питању украјинске кризе. Став СПЦ није подељен. Сви архијереји, и поменути епископ западноамерички, једномислени су у ставу да је једнострано мешање Цариграда у Украјину, и све последично деловање, канонски и еклисиолошки потпуно неприхватљиво. ...."

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Али то је баба која зна из искуства да се нарикање наплаћује дваес евра. 

Апропо овога, ја мислим да ће бити још баба нарикача кад чују да се плаћа дваес евра по нарикању. :))

Што је далеко биље него осамдес центи или евро за неке друге "интелектуалне" активности. :))

Ко схвати разумеће, или ко разуме схватиће. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Ведран* рече

Хајде погађајте ко је баба Надежда, која ми се јавила на блогу. :))

Screenshot_20190515-050525_MX5.thumb.jpg.b219805310d5ff4fdf8909ad19dc3f4e.jpg

Ne znam da li nagadjs ko bi to mogao da bude, ali ako pomisljas da je sam milojkov gresis. Nije, kosi se sa sa profilom njegove licnosti. A opet broj poznatih 'sumnjivih' je takav da i nije tesko pogoditi, stavise nije potrebno biti veliki prorok za tako nesto.

.

Подели на овим сајтовима

Апропо овога, ја мислим да ће бити још баба нарикача кад чују да се плаћа дваес евра по нарикању. :))
Што је далеко биље него осамдес центи или евро за неке друге "интелектуалне" активности. :))
Ко схвати разумеће, или ко разуме схватиће. 
Ако је евро по једном реду текста онда и није тако лоше. [emoji4]
А да си их ујео за срце..... то стоји.
Није лако поднети да један обичан чтец очита буквицу неком владики и спин докторима.
А јел ти се јавила тетка Деса ? [emoji4]

Послато са Redmi Note 5 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Srdjan61 рече

А јел ти се јавила тетка Деса ? emoji4.png

Није.

А јел то она "теткица" што је потписала (уместо некога :0205_whistling:) онај документ да Ава @Zoran Đurović нема завршену основну школу? :))

пре 10 минута, Srdjan61 рече

Ако је евро по једном реду текста онда и није тако лоше. emoji4.png

Ништа ја не знам. :0205_whistling:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Рекох да излазим из ове дискусије и да више нећу писати на форуму и нећу. Али, да пдговорим на ово, нема смисла да буде неспоразума. Не знам ко је ово писао, нити посећујем Ведранов блог. Такође, "баба Јелицом" нисам назвао никог лично, па ни Ведрана. Назвао сам тако атмосферу дискусије која је овде створена. Колико се ко лично у томе проналази, није до мене.

Поздрав.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...