Jump to content

Патријархова иницијатива о обједињавању веронауке и грађанског васпитања у један предмет

Оцени ову тему

Препоручена порука

To može da bude deo deobe o kojoj se priča, svest dece da oni drugi, drugačiji, nešto drugo rade. U odeljenju mog najstarijeg deteta većina ide na veronauku, kod srednjeg većina na građansko. Većina obično zeza manjinu, neka deca mole roditelje da ih prebacuju zbog pritiska. Kod roditelja uglavnom nema zadrtosti, većina bi ako može izbegla celu frku, posebno nakon dvoje katastrofalno loših veroučitelja.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 210
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 11 часа, Vladan :::. рече

Никако, и проблем није у концепцији, нити у деци, него у задртим наставницима (било једних или других), неким директорима, неким задртим родитељима. Тамо где нема оних задртих ствари функционишу добро а евентуални проблеми и неспоразуми се углавном решавају у ходу на најбољни могући начин.

Nisam lepo napisao. Nije toliko problem vera - građansko već vera - vera. Potpuno je normalno da svaka ideologija smatra sebe za jedinu ispravu i tačnu Takođe je potpuno normalno da svaka ideologija ima težnju ka širenju svoje istine. Kada su deca svako u "svom ćošku" tj. uče samo o svojoj veri velika je verovatnoća da će to stvoriti netoleranciju i sve što iz toga sledi.

Možda je bolja varijanta da su deca zajedno i da im se prezentuju sve (velike) religije. Naravno svestan sam da ovo ne garantuje sticanje velikog stepena tolerancije jer kad deca odu kući ili u svoju bogomolju...... ali svakako je bolje nego "svako u svoje ćoše".

Inače nevezano za veronauku moje je mišljenje da je uvođenje bilo koje ideologije u škole izrazito loše.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, VaSa110 рече

Možda je bolja varijanta da su deca zajedno i da im se prezentuju sve (velike) religije.

Ovo može da bude korektno rešenje ako mu se pošteno i ozbiljno pristupi. Da predaju master religiolozi, a program prave, uz različite teologe, prevashodno filozofi, sociolozi, antropolozi i istoričari religije. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, ana čarnojević рече

deologija, to je kada trazis da neko umre za tebe. 

hriscanska vera, to je kada je neko umro za tebe.

jos jednom reci da je hriscanstvo ideologija i imaces me na forumu na grbaci forevr. ovo nikad nigde nisam napisala na forumu niti sam imala potrebu ali tebe cu nagaziti kad god te vidim. i to potpuno nehriscanski. kako vas vise nije sramota da dolazite ovde i lupetate.

kako vas nije blam da ste toliko glupi???

Hvala na potvrdi onoga o čemu sam pisao. Ovo je tipičan komentar ideološki zadojenog čoveka.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Paradoksologija рече

Ovo može da bude korektno rešenje ako mu se pošteno i ozbiljno pristupi. Da predaju master religiolozi, a program prave, uz različite teologe, prevashodno filozofi, sociolozi, antropolozi i istoričari religije. 

Nema šanse nažalost.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, ana čarnojević рече

ali ja sam kul lik i ipak necu da te bijem. meni su jasna tvoja ogranicenja i unutar svog referentnog okvira ti verovatno i ne mozes da smisljas drugacije gluposti. jer glup ti je referentni okvir.

:dobro:

Dobro eto konstatovasmo da imam glup referentni okvir, da sam ograničen i glup i da pričam gluposti. Da se ipak vratimo na temu. E da i obavezno mene blokiraj (da ne gubiš vreme čitajući moje gluposti).

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ana čarnojević рече

zbog kojih te  boli uvo da li si povredio necije versko osecanje.

Brzo dok me ne blokiraš. Čekaj bre kako sam ti povredio verska osećanja? :scratch_head:

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Moraću da ponovim ono što sam poodavno već na nekoj drugoj temi napisao.

Vera je jedan od filozofskih pogleda, stavova o ovom našem svetu. Iz tog stava, pogleda izniklo je mnogo (hiljade i hiljade) religija (ideologija).

Ovo je moj stav i ako zaista vređa verska osećanja bilo koga žao mi je zbog toga.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

okej. ideš na ignor. sad stvarno. nemoj više da me kvotaš idem kod zubara, odvaliću koliko me boli. a kao popravio mi je zub i uzeo 4 soma.

Tacno sam znao da je u pitanju ili fizicki ili emotivni bol cim se ovako ophodis prema nekome na forumu. I ranije ti se slicno desavalo. Covjek nije napisao nista lose ili neispravno( religije nisu odvojive od njihovog ideoloskog djelovanja i politickog uticaja kroz istoriju, bez obzira sto njihov nauk govori drugacije)iznio je svoje misljenje i ti umjesto da obrazlozis i kritikujes napisano, vrijedjas njega bez razloga. Bolje da ne pises na forumu kad se ne osjecas dobro:)

Подели на овим сајтовима

Samo jedan nacin postoji da se gradjansko i vjeronauka proucavaju naucno, i to kroz predmet koji bi imao naziv etika( prakticna, bioetika itd.) i religije( sa naglaskom na najzastupljenije kod nas). Sa druge strane katihizaciju i licno udubljivanje u molitvu i citanje teoloskih knjiga i asketske literature treba ostaviti za dom uz savjete koji dolaze iz Crkve( svestenika, monaha, teologa). Ove ljude koji predaju treba ostaviti da predaju i dalje.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Где да нађу 2000 (и више) мастер религиолога? Осим тога друге религије се већ обрађују на часовима социологије и/или филозофије у средњим школама (што значи да је њима такав посебан предмет непотребан) а основце тиме оптерећивати мислим да је непотребно.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Vladan :::. рече

Где да нађу 2000 (и више) мастер религиолога? Осим тога друге религије се већ обрађују на часовима социологије и/или филозофије у средњим школама (што значи да је њима такав посебан предмет непотребан) а основце тиме оптерећивати мислим да је непотребно.

Vrlo se malo religije obrađuju na drugim časovima, ali nebitno, ovo što sam napisala je samo za slučaj da zaista postoji neki plan da se uvodi neki obavezan predmet.

Religiologija kao master postoji i pri Rektoratu i pri PBF-u. Ne bi morao to da bude neophodan uslov, bar ne u prvih nekoliko godina.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Paradoksologija рече

U odeljenju mog najstarijeg deteta većina ide na veronauku, kod srednjeg većina na građansko. Većina obično zeza manjinu, neka deca mole roditelje da ih prebacuju zbog pritiska. Kod roditelja uglavnom nema zadrtosti, većina bi ako može izbegla celu frku, posebno nakon dvoje katastrofalno loših veroučitelja.

Ја када на овој теми читам искуства вас форумаша из Београда имам утисак као да сте у другој земљи :) 

Никада до сада нисам чуо ни за један случај да се дете пребацило због притиска већине на било који предмет.

Углавном се пребацују из следећих разлога:

- стицајем околности дођу у ситуацију да чују предавање не другом предмету, заинтересују се и траже да се пребаце (чешће на верску)

- када верска и грађанско нису у истом термину због проблема у распореду деца траже да се пребаце да би избегла предчасове или 7/8 часове или двочасе или да угоде себи око превоза (подједнако)

- један од колега (из много могућих (оправданих и неоправданих) разлога) не може редовно да држи часове и деца траже да се пребаце код њега да би чешће губила наставу (подједнако)

- интервенције разредних и/или директора због анимозитета према једном од наставника или ради попуњавања норме наставника (оба чешће на уштрб верске)

- незадовољство (оправдано или неоправдано) ученика наставником или садржајем програма

- утицај родитеља, другара, других наставника, жеља за променом, нова интересовања.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Ovo su osnovci, posebno u mlađim razredima ima tih pritisaka da se bude kao većina. 

Све што сам написао се односи и на основне и средње подједнако али верујем ти да међу овима малима има тога да се тако раслојавају и групишу. Али они то раде и по многим другим основама не само око изборних предмета. Дешавало се да буде таквих коментара поготово када су заједнички часови али по мом искуству сви на то реагују и утичу да се то избаци из њихових глава. Рецимо, када ученик из друге групе да добар одговор или коментар онда се то нарочито истакне да би се показало да сви могу једнако да учествују.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...