Jump to content

Наш Аца Милојков постао доктор теолошких наука! Честитамо!

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Александар Милојков Честитам брате! Заиста, знајући да си посвећен човек, потпуно уроњен у теологију, верујем да ћеш бити на велику корист читавој нашој Светој Цркви!

Да ли ћемо моћи да дођемо до твоје дисертације? Да ли можеш неке делове да нам овде публикујеш?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Иван Ц. рече

@Александар Милојков Честитам брате! Заиста, знајући да си посвећен човек, потпуно уроњен у теологију, верујем да ћеш бити на велику корист читавој нашој Светој Цркви!

Да ли ћемо моћи да дођемо до твоје дисертације? Да ли можеш неке делове да нам овде публикујеш?

http://www.bfspc.bg.ac.rs/inc/Aleksandar_Milojkov_Disertacija.pdf

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Čestitam Milojku , kad bi neko mogao nama laicima ukratko objasniti o čemu se tu radi.

Što se do sada vjerovalo i mislilo u vezi ovoga i da li će se to od sada primjeniti na teologiju.

Kako na ovo gledaju druge crkve i da li je ovakav rad od univerzalne koristi za cijelo kršćanstvo?

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Сведочио сам том времену (пре шест година) када је Милојков решио да се позабави проблемом Зизјуласове неосноване критике Августинове тријадологије.

Интересује ме из ове одбране, шта је Милојков конкретно мислио под ,,динамиком недовршене историје усвајања'', ,,историја рецепције, историја усвајања је недовршена''. Да ли је под тим мислио само на усвајање целокупности отачких текстова, или се такође односи и на наставак развијања са наше стране отачких започетих и задатих учења? Да ли се и на то односи реч ,,недовршено''?

Рекао бих да је Милојков увидео прави начин да конкретно унапреди и материјализује истински мотив екуменизма, тј. да покаже прави пут ка теолошком усаглашавању између римокатолика и православних.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Milan Nikolic рече

Интересује ме из ове одбране, шта је Милојков конкретно мислио под ,,динамиком недовршене историје усвајања'', ,,историја рецепције, историја усвајања је недовршена''. Да ли је под тим мислио само на усвајање целокупности отачких текстова, или се такође односи и на наставак развијања са наше стране отачких започетих и задатих учења? Да ли се и на то односи реч ,,недовршено''?

Брате, мисли сам на та да се ничије тумачење не треба узети за коначно и завршено. Као оно које ће "закључати" оце у нечију егзегезу. Мислио сам да је задатак теолога да не робују ауторитету било чије егзегезе, већ да се одваже на непосредни сусрет са отачким текстом. Егзегеза не сме да се зароби (да стане) ничијим ауторитетом, већ мора да настави да се даље развија. Морамо пустити оце да нам даље говоре. Ја сам у свом раду покушао да дам једну такву, свежу, растерећену егзегезу и по мишљењу Комисије у томе сам успео - како је то рекао председавајући, ппрофесор Перишић, убдедљиво показујући да између тријадологије Григорија Богослова и Августина нема битних разлика. Нема оних круцијалних разлика на које смо навикли да нам их износе наши водећи теолози XX века.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Milan Nikolic рече

Рекао бих да је Милојков увидео прави начин да конкретно унапреди и материјализује истински мотив екуменизма, тј. да покаже прави пут ка теолошком усаглашавању између римокатолика и православних.

Да. Сусрет у сагласју наших и њихових (заједничких) отаца. Повратак оцима - као наш и њихов повратак том отачком сагасју. Да се и ми у томе сагласимо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...