Jump to content

Да ли прељуба треба да буде криминализована?

Препоручена порука

On 5.1.2019. at 19:30, Александар Милојков рече

Претња и увреда, на пример, јесу дефинисане као кривична дела у Кривичном закону Републике Србије. У сонови ових кривичних дела јесте повреда осећања и осећај страха код човека који је претрео претњу или увреду. Шта више, код кривичног дела претње, није важно да ли је онај који претио озбиљно мислио да физички науди ономе коме прети, већ је битан страх и осећај угрожености који су изазвани код жртве.

Насупрот овоме, дело прељубе (хајде да се сконцентришемо само на прељубу у браку) није криминализовано. Питам се: зашто, ако и ово дело итекако повређује другог човека (превареног)? Шта мислите, да ли прељуба треба да буде криминализована? Ја мислим да треба, јер производи сличне ефекте код жртве, али често много јачег интензитета од, на пример, кривичних дела увреде и претње.

Тек сам сад видео тему, па се извињавам ако сам Коштуница у одговорима.

Ова два дела су инкриминисана зато што се противе одређеним општим друштвеним вредностима, не искључиво због тога што изазивају осећај нелагоде у појединцу. Има много ствари које изазивају осећај нелагоде у појединцу а нису дефинисана као кривична дела, колико год да се неко љути (нпр. слобода јавне критике, сатира, критика у научним делима која код оног чији се рад критикује може да изазове озбиљне сметње, итд.).

Прељуба, иако несумњиво има утицаја на животе макар двоје људи (партнера), а врло често и више (ако дође до развода - деца и фамилија), није од толиког друштвеног значаја као што је некад била да би била кривично дело. Заправо, више се не узима ни као отежавајућа околности приликом развода брака као некад, јер је сад искључена и расправа о кривици за развод брака. Ово је учињено јер се друштво више не интересује за приватне односе појединаца као некада.

Колико је ово добро? По мени, одлично је. Прво не бих волео да се неко мени меша у живот на било који начин, била то држава, комшија или неко трећи. Друго, имало би простора за свакакве злоупотребе. И на крају, не бих да било ко има уопште изговор да се бави мојим приватним животом на било који начин, било да ме кажњава или да шатро чува моје интересе. Свако додатно стезање води инфантилизацији људи, што даље онемогућава стварање грађанске класе, која је једино што једно друштво може да повуче напред.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 78
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, RYLAH рече

Тек сам сад видео тему, па се извињавам ако сам Коштуница у одговорима.

Dr. Vojislave. :)

• Радостан 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Udjo` da vidim sta pisu ovi `dvokati, prelistam temu i vidim da je 4/5 za...ncija.
Nista strashno, nego u pogresnom je podforumu. :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, obi-wan рече

Udjo` da vidim sta pisu ovi `dvokati, prelistam temu i vidim da je 4/5 za...ncija.
Nista strashno, nego u pogresnom je podforumu. :)))

Таман сам хтео да се распишем на ту "тему" али нека неко други почне први :D

• Свиђа ми се 1

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...