Jump to content

Зоран Ђуровић: Ко о чему, Ава о молитви...

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Августин рече

Pa kako se koncentrišeš da Ti je centar svesti u srcu a ne u glavi bez imaginacije naprimer.Ne moraju to biti slike.

Их, сад ме питаш о техникалијама. Ја сам прост човек, не практикујем ја неке духовне вежбе.... кад се молим својим речима, молим се најчешће молитвом типа митареве молитве...

https://sozercanje.wordpress.com/2018/09/12/сузна-молитва-господу-за-ближње/

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Их, сад ме питаш о техникалијама. Ја сам прост човек, не практикујем ја неке духовне вежбе.... кад се молим својим речима, молим се најчешће молитвом типа митареве молитве...

https://sozercanje.wordpress.com/2018/09/12/сузна-молитва-господу-за-ближње/

Па добро али други ти је ментални став док се молиш а други кад идеш у продавницу и то је нека имагинација.

Подели на овим сајтовима

Ми се не молимо свецима јер би то било идолопоклонство него од њих тражимо да се за нас моле Богу.

Е ако си ми рекао :dobro: али:

пре 22 минута, Августин рече

Бог тражи нашу љубав.Па какв би то Бог био када би дозволио да ђаво отима наше молитве њему. ... Не бој се молитве.Ко је велик као Бог наш.

тако да ја не сумњам да би Бог правилно схватио наше молитве Исаку и Кронштатском ;) 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Е ако си ми рекао :dobro:али:

тако да ја не сумњам да би Бог правилно да схватио наше молитве Исаку и Кронштатском ;) 

У праву си

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Августин рече

Па добро али други ти је ментални став док се молиш а други кад идеш у продавницу и то је нека имагинација.

I odlazak u trgovinu je molitva ako činiš iz ljubavi prema bližnjemu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

To je tamna noć ..Ivan od Križa je to najbolje opisao.

Slično kao kad vas sv. Siluan Atonski.

Код сан Хуан де ла Круса јете била ла ноче оскура али код Терезе није.Код Силуана јесте и зато је он за неке упитан за мене није.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, kopitar рече

I odlazak u trgovinu je molitva ako činiš iz ljubavi prema bližnjemu.

Зато је Линда права подвижничка арена... ко тамо задржи љубав према ближњем задобиће такву светост да може и филмове да снима током молитве :) 

Подели на овим сајтовима

Ovo mastarenja i uobrazilja je koliko znam, najcesce vezano za umno - srdacnu i unutrasnju molitvu, tu je duhovna opreznost bas neophodna.

Kod molitava koje se  izgovaraju iil koje se citaju, valjda neka uobrazilja treba da bude, ali, treba i tu valjda biti malo oprezan da ne predje bas u mastanje.

Sad se molim nesto za Vedrana ili Avgustina,Kopitara,Vladana  molimoli (:D),pa, neki osecaj i uobrazilju u umu o njihovim likovima i licnostima treba da imam, bez obzira sto ne znam tacno kako izgledaju, nisu oni bas cisti duhovi.... (:smeh1:)

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Pa naravno , ali ako dođe..

Dobro pa i čitanje sv. Pisma je vrsta molitve jel i onda tjeraš maštu ili je koristiš.

Sjetio se neke sevdalinke: 

Vihor ružu po polju tjeraaaaaše..

Vedran maštu iz glave tjeraaaaaše.

Не терам ја ту ништа. Ако пише, "бићу бељи од снега" наравно да долази на ум слика снега. Али су то пролазне слике. Не узимам да созерцавам сад тај снег и да умишљам нешто у његовој белини, хладноћи....

Исто као што и не скачем као опарен када ми на ум дође слика снега. 

Тако и при читању Писма не користим машту да бих ишао с њом даље од текста Писма. Ако пише запева петао, не змишљам, док је ветар лелујао лишћем, и кишица ромињала, и Петра обузе језа и ужас... јер то ништа не пише. Мало карикирам, али у суштини је то. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Нисам разумео?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Ако пише, "бићу бељи од снега" наравно да долази на ум слика снега. Али су то пролазне слике. Не узимам да созерцавам сад тај снег и да умишљам нешто у његовој белини, хладноћи....

Исто као што и не скачем као опарен када ми на ум дође слика снега. 

Ништа ти не разумеш... ниси књижевник и не пишеш песме у прози.. "Снажна и магична синтеза ватрености експресије, коју снијег собом побуђује, и импресије неумољиве ледености којом задивљује, подједнако су заступљене како у географским тако и у духовним димензијама."

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ovo mastarenja i uobrazilja je koliko znam, najcesce vezano za umno - srdacnu i unutrasnju molitvu, tu je duhovna opreznost bas neophodna.

Kod molitava koje se  izgovaraju iil koje se citaju, valjda neka uobrazilja treba da bude, ali, treba i tu valjda biti malo oprezan da ne predje bas u mastanje.

Sad se molim nesto za Vedrana ili Avgustina,Kopitara,Vladana  molimoli (:D),pa, neki osecaj i uobrazilju u umu o njihovim likovima i licnostima treba da imam, bez obzira sto ne znam tacno kako izgledaju, nisu oni bas cisti duhovi.... (:smeh1:)

Upravo tako od imaginacije u bilo kom obliku ne možeš pobeći.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...