Jump to content

Оглашени и да ли има смисла да у освећењу причешћа учествују они који сматрају да нису достојни да се причесте

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Рапсоди рече

Желела бих, али не смем, не нећу,....нисам спремна, нисам увек хришћанка каква бих требало да будем.  

Ок али онда ниси спремна ни да освећујеш те дарове. Ти их са осталима освећујеш заједничким молитвама, нит може свештеник без народа да служи ни ми без њега, сви учествујемо, то се свуда види на целој литургији.

Замисли да ти са некима спремаш вечеру а онда када је послужиш кажеш пред гостима: ја нисам достојна и спремна и стојиш и гледаш како једу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Па онда нам не требају свештеници а и ми можемо и да не служимо литургију него само да се сакупимо у одређено време у цркви када је већ све готово... :) 

I ju Bog s tobom brate Vladane! Sta ti je danas? 

Подели на овим сајтовима

Па онда нам не требају свештеници а и ми можемо и да не служимо литургију него само да се сакупимо у одређено време у цркви када је већ све готово... :) 

Нисам теолог не знам....??? Знам за апостолско прејемство ( паралела, потребни су свештеници, потребан је народ, али ДУх Свети освећује дарове) ....само размишљам....'???

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Ок али онда ниси спремна ни да освећујеш те дарове. Ти их са осталим освећујеш заједничким молитвама, нит може свештеник без народа да служи ни ми без њега, сви учествујемо, то се свуда види на целој литургији.

Замисли да ти са некима спремаш вечеру а онда када је послужиш кажеш пред гостима: ја нисам достојна и спремна и стојиш и гледаш како једу.

Jojj to nigde ne pise Vladane! Poslusaj Rapsodi u ovom slucaju. Zna sta pise. 

Pa zena kod Srbalja obicno dvori goste I ne seda za sto, jer posluzuje uglavnom sa osmehom. ;-)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, "Tamo daleko" рече

I ju Bog s tobom brate Vladane! Sta ti je danas? 

Тај се коментар односи на то да ми, сви који смо на литургији, не освећујемо својим молитвама дарове, него само Дух Свети, без обзира на нас. Наравно да Дух Свети освећује дарове али нашим молитвама. Ако се ми не скупимо и не служимо литургију хоће ли бити освећени дарови?

Подели на овим сајтовима

Не.... онај ко спрема , он је већ пробао :D забранила бих халапљивцима, неуздржаним...смао културни који знају да употребљавају прибор  могу да једу....:D

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

Тај се коментар односи на то да ми, сви који смо на литургији, не освећујемо својим молитвама дарове, него само Дух Свети, без обзира на нас. Наравно да Дух Свети освећује дарове али нашим молитвама. Ако се ми не скупимо и не служимо литургију хоће ли бити освећени дарови?

Pa cekaj, ne moze I "bez obzira na nas" I naravno "ali nasim mollitvama"! Naravno da ako nema evharistijske zajednice, Sabranja na Svetoj Liturgiji, darovi nece biti osveceni. Ali nigde niko ne rece samo od dostojnih clanova crkve koji se mole - nigde u Pravoslavlju nemas takvu iskljucivost - gde nam ne treba onaj drugi, ma kakav on bio. Znamo li sta je u srcu drugoga? 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, "Tamo daleko" рече

Jojj to nigde ne pise Vladane! Poslusaj Rapsodi u ovom slucaju. Zna sta pise. 

Pa zena kod Srbalja obicno dvori goste I ne seda za sto, jer posluzuje uglavnom sa osmehom. ;-)

Да ли би ти некоме ко неће да вечера са тобом дозволила да спрема ту вечеру?

Или да ли би сматрала да је у реду да се вечера ускрати некоме ко ју је спремао?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, "Tamo daleko" рече

nigde u Pravoslavlju nemas takvu iskljucivost - gde nam ne treba onaj drugi, ma kakav on bio. Znamo li sta je u srcu drugoga? 

Па ми и не кажемо да нам он не треба него он сам каже да неће...

Осим тога не кажем ја да треба да се избаце из храма недостојни него питам: како људи гледају на то да су достојни да освећују причешће а нису да се причесте.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

не кажем ја да треба да се избаце из храма недостојни него питам: како људи гледају на то да су достојни да освећују причешће а нису да се причесте.

da...to je naslov teme...i to je pitannje, razmisljanje, a nikako nije iskljucivi stav...

ja ovu temu smatram malim doprinosom cescem pricescivanju...sto i jeste smisao liturgije...niko nikog ne napada i nema potrebe niko da se brani...samo smireno da razmenimo svoje stavove i iskustva...

i meni samoj se desava da prisustvujem liturgiji a da se ne pricestim...ali prosto da osvestimo to pitanje...zasto se tako retko pricescujemo a prisutni smo na svakoj liturgiji...? nekako deluje apsurdno...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рапсоди рече

Која ће се пролити за многе, али  не за све. 

Али "пијте из ње сви", а не многи. :)

Подели на овим сајтовима

Ево овако... Најпре мислим да је у данашње време огроман успех ако уопште успемо да дођемо до Литургије, поготово сваке. Сигурно нам је на корист да присуствујемо, макар и без причешћа и сигурно и ми дајемо свој допринос Литургији, само - свако спрам могућности.

Из разних разлога човек може осетити да није спреман/достојан причешћа, али сигурно може бити и у заблуди, претерано строг или благ према себи, кушан од нечастивог и сл. Свештеници често не стигну ни да исповеде народ окупљен на велике празнике, а камоли да разлучују ко је оглашени или није и зашто он мисли да јесте, ако већ нема ептимију итд. Мислим да би нас таква размишљања и уопште нагињања у том правцу само још више збунила. Ионако смо већ слуђени оним Новотарци, Стара школа и сл. Примера ради у неким селима нема причест ван поста. То је управо то што наводим под Стара школа. Шта ће човек који се случајно обрео у недељу у граду, а иначе је одрастао у таквом месту? У најмању руку би се саблазнио када би му рекли да изађе из цркве ако неће да се причести, а и да каже ХОЋУ, да ли мислите да би то урадио спреман како треба? 

Има и других разлога... Да ли сте икада "отпали" од Господа на неки период па се "крвави" некако довукли до цркве као јединог спаса? Ако јесте, знате онда осећај колико се човек осећа недостојним и прљавим, довољно му је то само по себи. Замисли да таквог, кад је тек некако дошао, изведеш напоље са Литургије, недостојног. Не би издржао... 

Итд.

Мислим да, као и за све остало, имамо унутрашњи непогрешив сат који ће нас сигурно на време опоменути да не закаснимо, знаћемо када смо стварно позвани да приђемо чаши. До тада нам следује да верујемо и да се скрушено молимо за то.

Подели на овим сајтовима

Утепај ме, Владане, јер не постим редовно, читај никако; па зар онда не треба да идем на Литургију - на саборну молитву?

Замисли да ли би народ долазио у већем броју или га не би било никако.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Milica Bajic рече

У најмању руку би се саблазнио када би му рекли да изађе из цркве ако неће да се причести

Да ли сте икада "отпали" од Господа на неки период па се "крвави" некако довукли до цркве као јединог спаса? Ако јесте, знате онда осећај колико се човек осећа недостојним и прљавим, довољно му је то само по себи. Замисли да таквог, кад је тек некако дошао, изведеш напоље са Литургије, недостојног. Не би издржао... 

Већ сам горе написао да нисам ни помислио да неко некога избацује из цркве због недостојности.

Друго, они који (би требало да) излазе након прозбе за оглашене не одлазе из цркве кући или на пијацу или негде него иду у припрату и на крају службе добијају нафору чија сврха и јесте да се узме, као благословен хлеб, уместо причешћа као нека врста утехе. Припрата може бити или засебан део храма или део брода означен степеником или неком ознаком на поду или је то једноставно део "на крају" тј. у почетку храма после узлазних врата. Дакле они под епитимијом не одлазе нити се избацују из цркве него се одвајају у припрату, прате службу и на крају добијају нафору.

У неким манастирима се то (изгледа) поштује и понекада се могу видети монахиње које целу службу испрате из припрате.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...