Jump to content

Оглашени и да ли има смисла да у освећењу причешћа учествују они који сматрају да нису достојни да се причесте

Оцени ову тему

Препоручена порука

takodje i ovaj...veoma koristan...

http://www.prijateljboziji.com/_Ritam-pricesca/40184.html

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, JESSY рече

Uz svo postovanje ovo je jedan od najgorih tekstova na ovu temu. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, JESSY рече

takodje i ovaj...veoma koristan...

http://www.prijateljboziji.com/_Ritam-pricesca/40184.html

Ovo je odlican tekst

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Trifke рече

Uz svo postovanje ovo je jedan od najgorih tekstova na ovu temu. 

kazi nam malo detaljnije Trifke...na sta da obratimo paznju, sta je dobro a sta ne u tekstu...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, JESSY рече

kazi nam malo detaljnije Trifke...na sta da obratimo paznju, sta je dobro a sta ne u tekstu...

Hocu ali kasnije. Usporedi i sama ta dva teksta i videces u cemu je problem. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, JESSY рече

Malo sam detaljnije i do kraja pogledao tekst i video sam da ga nisam dobro razumeo. Treba ga procitati do kraja. IZVINI POGRESIO SAM TEKST JE DOBAR. JA GA NISAM PROCITAO DO KRAJA. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoki1988 рече

U osvećenju pričešća učestvuju oni koji smatraju da nisu dostojni da se pričeste i prićešćuju se po blagoslovu..

То је у реду и по оцима најбоља варијанта.

Али ако немају благослов да се причесте да ли тако недостојни ипак остају на целој литургији и освећују причешће за које нису достојни?

Подели на овим сајтовима

On 3.10.2018. at 19:24, Vladan :::. рече

и они под епитимијама.

За ово нисам знао. Где се налази то Црквено правило или како се већ зове? Мислио сам да се само односи на некрштене да изађу као ''оглашени''.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan :::. рече

То је у реду и по оцима најбоља варијанта.

Али ако немају благослов да се причесте да ли тако недостојни ипак остају на целој литургији и освећују причешће за које нису достојни?

Naravno. Pričešće jeste sve ali nije sve u pričešću. Ima nešto i u veri :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

За ово нисам знао. Где се налази то Црквено правило или како се већ зове? Мислио сам да се само односи на некрштене да изађу као ''оглашени''.

Стварно не знам давно је било... Можда се неко други од форумаша сети конкретно али мислим да сам читао у неким типицима.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Zoki1988 рече

Naravno.

Наравно да они који себе сматрају недостојнима причешћа могу себе да сматрају достојнима освећивања тог истог причешћа?

пре 24 минута, Zoki1988 рече

Pričešće jeste sve ali nije sve u pričešću. Ima nešto i u veri :)

Све друго што добијамо на литургијама (тумачење и просветљење Писмом, молитве за упокојене и остале, заједницу са светима, покајање, опомињање на Божије дарове и милост, благољепије, смиреност и радост и много тога другог) служи да нас приближи Богу. А Бога добијамо у причешћу.

Све ово што сам набројао је "добро и корисно душама нашим" али изоловано само по себи без причешћа не доводи Богу. Јер сам Исус каже: "без мене не можете чинити ништа" а то ваљда значи ни ходити ка Богу (уз све оно што сам написао).

Ако нисмо са Њим у причешћу како можемо да мислимо да можемо чинити нешто, па и нешто у вери, ако он каже да не можемо ништа?

Можда ће неко рећи да можемо бити са Христом и на друге начине, и то јесте тако, али ипак:

"Заиста, заиста вам кажем: ако не једете тијело Сина Човјечијега и не пијете крви његове, немате живота у себи."

"Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему."

Подели на овим сајтовима

Мени само није јасно да ли @Vladan :::.подразумеваш да се Бог од недеље до недеље истроши у нама? Стварно, шта ће они људи у селима где се, понављам, не практикује причест осим у посту и то оно 7 дана на води и сл? 

Уопште не оспоравам значај причеста, напротив, чак сматрам да се спасио и ко се макар једном у животу причестио. Само мислим да је ипак боље прићи чаши припремљен како треба, колико год то трајало и некако себе више поштујем ако сам се тако причестила и топлије ми је око срца. Али никако не видим разлог да морам да се одвојим од освећења због тога што желим боље да се припремим :( и, што ти кажеш, више приближим Богу кроз Литургију.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...