Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

То није тачно. Ми имамо Доментијана који је прворазредни извор, јер је Доментијан Савин савременик.  

Да и Доментијан каже да није била аутокефалија, да је била само Србија без покрајина, и да смо морали миро да узимамо из Цариграда јер смо недорасли и варвари итд. Пошто спинујеш и удаљаваш од праве теме, а то је отворен напад на СПЦ, нећу више да ти одговарам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Ти можеш да причаш шта хоћеш, јер си небитан као и ја. Али су наш Патријарх, Синод и утицајни и угледни епископи јако битни. Зато се њихове речи и поступци много озбиљније вагају и тумаче. Јер они носе терет одговорности. 

Ја сам себи битан, боли ме уво за друге. Признати никад нећу било шта што је наопако, и сваки Србин који држи до себе неће признати. Нико ме не може натерати да узмем од Турског Патријарха благослов нити да се причестим код њега. Срећом није Средњи век, зато им то неће ни проћи. 

А ко год хоће слободно, нека љуби скуте душманину, немам ништа против. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Рисбо рече

Pristajanje na te udice znaci slabiti odlucnost i razvodnjavati pricu i ohrabrivati kolebljivce, potkupljene i ucenjene. Ulog je isuvise veliki, Crkva tj. nas polozaj u njoj. Sabor je pravilno postupio. Uopste prica da se Carigrad mesa i da nesto odlucuje je skandalozna. Haosu koji pravi Carigrad lek je jasnoca i odlucnost, bas kako je nasa svetosavska crkva i uradila. Naravno gospodo hriscanska nepomjanik nam nikad nece ovo zaboraviti, ali Bog je jaci.

Slazem se, treba odlucnosti i mudrost i unutrasnje homogenosti i ko zna sta sve jos u ovoj teskoj situaciji ne samo za nasu SPC nego i za celu PC.

Ali, mislim, da nije doslo jos uvek vreme za ostre i jake korake prema Fanaru i Vartolomeju,.... mislim da treba prvo prica i dijalog i strpljenje prema VP i Vartolomeju, pa, ako ne moze i nema crkvenog dogovora, onda uraditi ono sto jedino nama odgovara,.... i, sto pre vidimo u dijalogu sa Vartolomejom da li moze ili ne moze dogovor, to cemo vise imati vremena da se spremimo za napad na nase jedinstvo u CG i Makedoniji i Americi i drugde.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Pontifex Emeritus рече

Како год било, посредовање или пружање добрих услуга, све је добродошло што ће довести до уједињења нас и Македонаца. 

Њима није циљ да будемо уједињени наго присаједињени. Софисто.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, HOA+ рече

Ја сам себи битан, боли ме уво за друге. Признати никад нећу било шта што је наопако, и сваки Србин који држи до себе неће признати. Нико ме не може натерати да узмем од Турског Патријарха благослов нити да се причестим код њега. Срећом није Средњи век, зато им то неће ни проћи. 

А ко год хоће слободно, нека љуби скуте душманину, немам ништа против. 

То је рекао и гојазни Дејан Мачковић када је причао како васељенски смишља на које муке да нас стави.:D Али поломиће зубе овај пут. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Драги брате, то што ти говориш то је секташка свест. ЈА сам битан, ЈА знам, ЈА никад нећу. Па онда вређаш катедру којој васељенски сабори признају првенство и част испред свих православних Цркава. А да не кажем да је Цариград и нашој Цркви мајка. 

Ја ти нисам брат јер је теби Вартоломеј мама.

Не знам да ни један Сабор било коме сем Риму призна част испред свих Цркава. Царигад је барем у историји познат као издајнички и јеретички, није им први пут да праве глупости. Посебно су гњили и хуљави и чекају прву историјску прилику да забију неком нож у леђа. Тако су Русима након Револуције испризнавали Пољску Естонију Чешку итд.

Сад је ред на нас.

Цариград је имао некад част јер је био седиште Цара и Сената, и то иза Рима!, а не испред било кога. А како сад нема више Цара ни Сената, него Султан бира Патријарха, част коју су имали продали су Американцима, па ко хоће нека им даје част. Алфејев је рекао да Цариград више никад не може имати било какво првенство или част. С тим се слажем.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Да нас присаједине Македонцима? Мислиш да се Пећка архиепископија утопи у Охридску? То први пут чујем. Где си прочитао да неко има такве намере?

Опет се правиш блесав. То сматра. Не вређа, само је досадно кад знам како ћеш реаговати у ком тренутку.

И да знаш, вечерас је једина права Нова година. Никад се нећемо одрећи календара.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, HOA+ рече

Ја ти нисам брат јер је теби Вартоломеј мама.

Не знам да ни један Сабор било коме сем Риму призна част испред свих Цркава. Царигад је барем у историји познат као издајнички и јеретички, није им први пут да праве глупости. Посебно су гњили и хуљави и чекају прву историјску прилику да забију неком нож у леђа. Тако су Русима након Револуције испризнавали Пољску Естонију Чешку итд.

Сад је ред на нас.

Цариград је имао некад част јер је био седиште Цара и Сената, и то иза Рима!, а не испред било кога. А како сад нема више Цара ни Сената, него Султан бира Патријарха, част коју су имали продали су Американцима, па ко хоће нека им даје част. Алфејев је рекао да Цариград више никад не може имати било какво првенство или част. С тим се слажем.

Њему је Вартоломеј мама, а римски папа тата. Тако да је то тек чудо природе настало из противприродног блуда  :)) Пре неку годину је Вартоломеј отписао папи што је преузео титулу и источног папе, а сада се види зашто, јер је васељенски скоро изјавио да између нас, у ствари њега и рима нема догматских разлика и да је уједињење реално. Значи он папу војводом, а овај њега сердаром и речио Вартоломеј хиљадугодишњи раскол. Слично као и Антинагора који је доведен из САД на Босфор да скине анатему папи. Е па нека се они на фанару уједињују и са Македонцима и Грцима и са Римом, и са женама епископима, али без нас. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Драги брате, немој да ме вређаш, јер не вређам ни ја тебе. Желим ти свако добро од Бога, и честитам ти Мали Божић. 

Каква пасивна агресивност! Америчке школе укомпонована са психофармака. То није православно смирење, светоотачко, то је нама страно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, HOA+ рече

Каква пасивна агресивност! Америчке школе укомпонована са психофармака. То није православно смирење, светоотачко, то је нама страно.

Сергијанизам, екуменизам, новообновљенство, унијатизам, источни папизам:pucpuc2:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Pontifex Emeritus рече

Ја на ваше увреде не узвраћам увредама и зато сам пасивно агресиван? Подсећаш ме на ону чувену изјаву, чини ми се кардинала Ришељеа- реци једну реч, коју год, и ја ћу наћи разлог да те осудим на смрт

Уопште те нисам вређао, мени је тебе жао.

Пасивна агресивност није само у последњих пар постова, него генерално, са милопрдним драги брате, Бог да те благослови, чувај своју душу, падамо, пребивај у благодати, и слично.

Тако говоре само психопате, и лицемери. Светитељи кад говоре тим вокабуларом, нису постављени изнад и доцилни, него служе, а твој проблем је што се стављаш изнад свих и користиш тај вокабулар, и испадаш карактер и психологија серијског убице и мучитеља, зато имаш тај амерички тон, а смирење је дефинитивно лажно и од лекова.

Подели на овим сајтовима

Да, али својевремено је Руска Црква такође покушала да реши македонски раскол, па је, ако се сећате, митрополит Иларион посредовао, али то није дало плода. Па нико није рекао Русима- шта се ви мешате, шта се то вас тиче
I to je bilo bezobrazno.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...