Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Bonsenjo рече

Slobodno neka im VP da samostalnost. Kad vide sta su dobili oni ce opet u raskol kao Filaret. 

Oni su na konju i da dobiju autonomiju unutar neke Crkve, Bugarske, Srpske, Eladske, a najvjerojatnije VP.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bonsenjo рече

Slobodno neka im VP da samostalnost. Kad vide sta su dobili oni ce opet u raskol kao Filaret. 

Неће се вратити у раскол. Њима је била добра и аутономија коју су добили и прихватили Нишким договором. Натерани су да га се одрекну јер ни ВП ни секуларним центрима моћи није одговарало да се среде односи са Македонцима.

Овај позив је једнак позиву Онуфрију да учествује у тзв сабору уједињења. То треба ћутањем одбити.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, logdanov рече

То треба ћутањем одбити.

Мислиш да СПЦ сада има избора на такав пркосан акт?

Подели на овим сајтовима

Колико год Грци не схватају стварност словенских цркава, и праве стравичне грешке, толико ни ми не схватамо стварност грчких цркава.

Грци су сви једна Црква, и функционишу као једна Патријаршија. Они лакше прелазе из Патријаршије у Патријаршију, него ми из епархије у епархију.  Све функционише као један организам. Они зато не могу да схвате да се ми опиремо доминацији Вартоломеја јер је она њима природна. Он је њима Патријарх народа. Јерусалимски је уцењен Москвом јер он за разлику од Александрије која можда и може да се нада неком преживљавању ако Руси направе дуплу јерархију, Јерусалим не може. Зато и ради ову "издају" своје нације. Писмо је писано на енглеском да би се могао употребити израз brotherly gathering односно да не испадне да је сазвао Сабор. Још увек мисли да може да задовољи све стране.

@Pontifex Emeritus Грци нису ни једном поменули да славе аутокефалију, него хиротонију светог Саве. То је исто као да ти славиш рођендан а ја кажем не, ја ћу да славим дан кад ти је тата облежао маму. То је увредљиво и безобразно и није никаква част.

А што се тиче Фанара и Македонаца, ово је било јасно од првог дана, не знам кога то може изненадити. Што владика Максим каже да нема Фанара требало би га измислити. Срби би морали да под хитно дају аутокефалију Македонцима, да им дамо ранг Патријаршије и Прохор Пчињски као Ставропигију,  а они нама нека дају нешто исто лепо за узврат. Па ко хоће да призна нека призна, свеједно ће се све аутокефалије признати кад након 100 година буде неки Сабор уједињења.

Видим да је састанку присуствовао и Максим Силв. он је пријатељ велики Максима Васиљевића, можда ћемо сазнати нешто у неком блогу, ако владика у Западној Америци благоизволи да нам подели неку мудрост.

Искрено жао ми је Македонаца што су толико србомрзиви и слепи и не виде да смо им ми једини пријатељи, Грци ће им одузети и име и дијаспору и направити неки кретенски Томос, гори него Украјини, код нас би добили све. Али нема везе. Нама је свеједно, ми смо Македонију давно изгубили, не само црквено. Штета само што нисмо знали да истргујемо.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Мислиш да СПЦ сада има избора на такав пркосан акт?

Мислим да ово није шах. Сваки пристанак на посредништво је капитулација, не само по питању Македоније.

Српски нагон за самоодржањем инстиктивно треба да препозна ситуацију у којој једино одбијање било каквог вида компромиса може да сачува енергију и виталност за будућност.

Вартоломеј ће свакако урадити оно што је његов интерес, а то је редефинисање јурисдикција. Он може да постави и тебе за свог архимулу у Карадагу ако пожели, јер ће му Ђукановић то дозволити.

Српски је једино уздати се у Бога који мења времена. Чаура и катакомба то је на крају оно што смо прихватили као могућност кад смо постали освешћени хришћани. Не говорим о теби.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, logdanov рече

Мислим да ово није шах. Сваки пристанак на посредништво је капитулација, не само по питању Македоније.

Српски нагон за самоодржањем инстиктивно треба да препозна ситуацију у којој једино одбијање било каквог вида компромиса може да сачува енергију и виталност за будућност.

Вартоломеј ће свакако урадити оно што је његов интерес, а то је редефинисање јурисдикција. Он може да постави и тебе за свог архимулу у Карадагу ако пожели, јер ће му Ђукановић то дозволити.

Српски је једино уздати се у Бога који мења времена. Чаура и катакомба то је на крају оно што смо прихватили као могућност кад смо постали освешћени хришћани. Не говорим о теби.

Osjetim li ja to prisustvo Marka Radosavljevića?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, بسم الله الرحمن الرحيم рече

Osjetim li ja to prisustvo Marka Radosavljevića?

Не лупај, молим те. За разлику од оних који су се цркви прикључили из интереса, неки су васпитавани на живом историјском искуству цркве, да живи свој живот одвојен од света и да очекује чак и оно најгоре а не само добро на земљи. Када? Не знам, видећемо. То нема никакве везе са групицама фанатика.

С друге стране, те групице су ближе теби него мени.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, logdanov рече

Не лупај, молим те. За разлику од оних који су се цркви прикључили из интереса, неки су васпитавани на живом историјском искуству цркве, да живи свој живот одвојен од света и да очекује чак и оно најгоре а не само добро на земљи. Када? Не знам, видећемо. То нема никакве везе са групицама фанатика.

С друге стране, те групице су ближе теби него мени.

Katakombni kršćanin u XXI stoljeću 12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, logdanov рече

Upravo je ovo poenta, on ce uraditi sta je namerio. A sve sto je namerio, nama ce ici na stetu. Stoga nemaju smisla komentari - nemoj da nerviramo VPa kad ce on svakako uraditi sta je krenuo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, logdanov рече

Ла атвакау ају шајан ахара мин алшајтан.

De min yughadir alshaytan yughadir

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Pontifex Emeritus рече

Па ми и желимо да се ујединимо са Македонцима у једну помесну Цркву. То нам је ваљда циљ.

Uostalom, Petar Karevski je veći Srbin od našeg Ave.

Подели на овим сајтовима

Треба их игнорисати као и за прославу у Никеји. А ако поклекну пред неопапским јеретиком и продају веру за вечеру, онда у Љуљаке.

Подели на овим сајтовима

Читао сам оба текста, и поента управо јесте у злонамери Грка. А не у некој научној прецизности.

И опет спинујеш, тема је напад Турске Патријаршије на Патријаршију Србије како они кажу, а не да ли је 1219. добијена аутокефалија или аутономија.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...