Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Pise da je bilo samo osam igumana. To je zapravo sedam, plus lazni Esfigmen. Ne verujem da je bio Pantelejmon.

Није био из руског Пантелејмона ни из бугарског Зографа.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Ćiriličar рече

Зар није манастир, тиме и игуман, под канонском јурисдикцијом Вартоломеја? Методије није одговоран Синоду...или су то неке посебне уредбе пошто је манастир српски...не може игуман да не служи са својим епископом ако се то од њега тражи. Зна Вартоломеј шта ради...све ово показује коју је фрку направио "васељенски"...а Света Гора као и велики теолози оста нема на све...

Joj, da, zaboravio sam.... mozda nesto kao neko pojasnjenje,.....( Ruski manastir sv.Pantelejmona je pod Vartolomejom pa opet ne znam kako moze da se natera da sasluzuje sa onim sa kojim ne zele)

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

opet ne znam kako moze da se natera da sasluzuje sa onim sa kojim ne zele)

Немам појма Бокац...узгред нисам те 'ватао за реч, 'нако коментарипем стање....хаос и то ти је...лично ме све то погађа као верника, а и свакако...дух времена је чудан, подмукао. Све је лепо украшено, свет је сит свега, а испод маске је мржња, похлепа за слашћу. парама, влашћу...нико са никим не може...трагедија је тиме већа јер су сви препаметни, и у наукама и информативно смо бомбардовани касетним бомбама...а све сише расте индивидуализам, сви хоће само себе...о либерализацији свага да не причам...много зезнуто....а имамо и крајње пројаве сатанизма које се оправдавају којечим...треба остати нормалан у свему...

Проблем је што се људи не разумеју...комуникација се прекида још у току читања или у току слушања некога...људи су заузели неке "одбрамбене" позе ни сами не знају од чега и то разара и тера у индивидуализам...ево сад и у Цркви поста нормално што је било непојмљиво...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan :::. рече

Никако. Има он, нажалост, још много посла...

Ja mislim da ce svi Grci, osim mozda Antiohije, priznati Epifanija.

Nego, da li iguman Hilandara treba neki blagoslov SPC da prisustvuje ovakvim sabranjima ili ne posto mu je Bart nadlezni episkop? Doduse, mislim da pola vladika SPC ne bi imalo problem sa pominjanjem Epifanija.

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, feeble рече

Nego, da li iguman Hilandara treba neki blagoslov SPC da prisustvuje ovakvim sabranjima ili ne posto mu je Bart nadlezni episkop?

Јесте Барт надлежан али, како видимо у скоријој историји, не може да их натера да га слушају. За сада. А видећемо и реакције одавде.

Ако Методије нема проблем да се помиње Епимафије као епископ Цркве онда не би требало да има проблем ни сам да га помене. А ако је то тако ја сада не бих ишао у Хиландар на литургију коју служи Методије.

Наша Црква је, за сада, пружила икономију по том питању. Можеш да служиш а можеш и да одбијеш. Ја бих одбио.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, feeble рече

Doduse, mislim da pola vladika SPC ne bi imalo problem sa pominjanjem Epifanija.

Мислим да је то претерано. Једно су интерна препуцавања око интерних ствари (где до сада никада није било више од 10-ак епископа на страни која се не слаже са Синодом око неких унутрашњих питања) а друго је служење са расколницима. Ја мислим да са расколницима не би отворено служило ни тих 10-ак.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Može li neko da mi prevede ovo?

Ukratko, FB je limitirao stranicu, tako da se njihovi postovi nece pojavljivati na profilima ljudi koji ih prate do sledeceg petka bez ikakvog objasnjenja, u prevodu - to je uradjeno na neciju intervenciju...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...