Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Хаеул рече

Аргументи апологета фанариотског неопапизма су не само чињенично неутемељени већ и логички недоследни и међусобно искључиви.

Не можете се бранити противканонско деловање Фанара у Украјини покушајима доказивања наводно неканонске природе аутокефалије коју је издејствовао Свети Сава, па још и наводима да је између Светог Саве и Хоментијана постојао "раскол" - па таман он и не био "голем и длабок" (настрану што је бесмислено уопште говорити о расколу између два појединца) - а онда тврдити да Фанар има право да се пита за све и свашта, и да су "Расколници се само оние што се одвоени од Црквата која председава во љубовта, а меѓу Православните Цркви тоа е Константинополскта Патријаршија". Да ли архиепископ Јован уопште чује самог себе (под претпоставком да су ово уопште његове речи)?

Мислим да не би требало веровати да су то његове речи из два разлога.Најпре што јавно говори друкчије и не треба човека осуђивати.И друго што ама баш никави докази за Тајну(мистичну)преписку не постоје.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 56 минута, Vladan :::. рече

"He underlines that the issue of autocephaly in Ukraine cannot be put to the vote in the Hierarchy, because “in such a case we will intervene in a case of another Church, especially of the Ecumenical Patriarchate, once it maintains the “supreme canonical right” over the so-called “New Lands"

Јеротеј сматра да Барт има врховну канонску власт над дијаспором тј. свим земљама ван древних патријаршија? Ма немогуће да он подржава фанариоте...

Јеротеј, у овом случају, користи свој интелект на сопствену пропаст. 

Не каже да Цариград има власт над дијаспором него да Цариград сматра (или тврди) да има ту власт, при чему им он држи страну, али на начин да може и да врда и философира ако га неко причепи. Такво понашање се зове једним нелепим именом.

Друго, Јеротеј је, како ми се чини, сада смислио једну новину која још никоме није пала на памет. А то је да је Украјина дијаспора. 

Како оно мени др Милојков рече? "Алал му ћуфте"!!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Мислим да не би требало веровати да су то његове речи из два разлога.Најпре што јавно говори друкчије и не треба човека осуђивати.И друго што ама баш никави докази за Тајну(мистичну)преписку не постоје.

У праву сте. Да то јесу његове речи, данас Охридске архиепископије не би ни било. Уклонићу завршну реченицу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Neozbiljno je pridavati bilo kakvu vaznost tvrdnji anonimnog raskolnika o navodnoj prepisci arhiepiskopa i "jednog monaha".

Нов сам овде, па нисам био свестан колико је "уљеза" међу нама. Сад знам. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Sva ovlascenja Carigrada baziraju se na cl. 28 Halkidonskog Sabora i cl. 2 Sardickog Sabora, ali oni izbegavaju raspravu o tome. Cak su izbegli da se na njih pozovu i u lze-Tomosu.

И кад се позивају на њих, криво их тумаче.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Брзаш и машиш. На овој теми се углавном трудимо да дајемо изворе, да правимо дневник раскола. Ти дајеш своје произвољно виђење.

Где су се и када, током украјинске кризе, Фанариоти позвали на чл. 28 Халкидона и чл. 2 Сардичког Сабора?

Заправо, брзате и машите Ви, јер ја нигде нисам рекао да се то односи искључиво на ситуацију око Украјине, нити да је реч искључиво о Вартоломеју и његовом ужем окружењу.

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Августин рече

Шта ћеш ти овде

Па ако се анализира његово наступање и ћутање, може тачно да се види да наступа сваки пут када се изнесе неки кључни аргумент. Тако да се тема веома брзо затрпа бесмисленим препуцавањима с њиме. А он се онда повуче до следећег пута.

Међутим, како Бог свако зло обрне на добро, тако сада и његово јављање може да послужи да се лакше идентификују важне поруке у овој преписци. Оне се обично налазе мало испред северномакедончевих, са бугарским коренима (ако сам добро схватио националну припадност?), интервенција.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Баш ме занима какви су теолошки аргументи из ове књиге:

,,Када, насупрот идеолошком приступу, дискусија пређе на теолошку раван, на коју нас подсећају и саме одредбе васељенских сабора и канони који недвосмислено идентификују првенство цариградског владике у целој Православној Цркви, наилазимо на флуидну формулу: он је први међу једнакима. Шта значи ова формула, пред реалношћу Евхаристије? Када се сви православни патријарси нађу на једном месту и треба да служе Литургију, не поставља се питање ко ће председавати том сабрању (будући да су тобоже сви једнаки), него је то увек цариградски патријарх. Пошто нам је Света Литургија најважнија реалност хришћанског живота, осмишљавање наше вере и наде у Бога, јасно је да је препуштање руковођења тим догађајем управо том човеку, увек значило и признавање његовог првенства (тога да је он заиста примус) у Цркви Христовој. Власт коју он тиме добија, омогућује му да, у кризним ситуацијама, интервенише и помогне да се ране раскола зацеле, ма где се оне појавиле.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Хаеул рече

и да су "Расколници се само оние што се одвоени од Црквата која председава во љубовта, а меѓу Православните Цркви тоа е Константинополскта Патријаршија".

Може и анђео с неба бити онај који ово тврди, и на ту тврдњу се може слободно рећи "анатема".

Јер нити је Црква нити Христос тако мали да зависи од Цариградског трона.

Ову тврдњу изнео је и Вартоломеј. На више начина. Један од њих је "нема Православља без Цариградске Патријаршије". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Прилика је да размотримо аргументе ове књиге:

Неђе друго, љубим те. Отвори другу тему. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Биће срамота како ће се ''цариградска'' гордост срушити.

Али молим вас браћо, не ликујте поразу поготово оних које познајемо, јер смо по овом питању сви у великој опасности и у великим обавезама. Треба на миру и пажљиво, свесни да ни сами нисмо непогрешиви, указивати на све што је потребно да се ова заблуда ''цариграђана'' расветли.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ведран* рече

Може и анђео с неба бити онај који ово тврди, и на ту тврдњу се може слободно рећи "анатема".

Јер нити је Црква нити Христос тако мали да зависи од Цариградског трона.

Ову тврдњу изнео је и Вартоломеј. На више начина. Један од њих је "нема Православља без Цариградске Патријаршије". 

Управо тако. Вартоломеј од Цариградског трона прави златно теле. Фанариотски неопапизам је облик идолопоклонства. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Немој ми персирати брате, плиз. Уживајмо у тековинама интернет демократије где смо сви анонимно на ти.

Ја сам на "ти" само с Богом, породицом и пријатељима. Осталима вичем :tongue: Не замери(те).

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, farisejski.bukvojed рече

Ја ћу се свим силама трудити да останем у Цркви коју је основано Исус Христос на Педесетицу, а да никако не будем у "Цркви" која је настала у Петом Веку уздизањем Цариграда на ранг Патријаршије.

Пре бих рекао да је ова друга, у облику који има данас, настала у 20. веку. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...