Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Августин рече

Ма не погађају мене такве ствари него човек говори управо супротно од онога што је било.Мислим да није у некој заблуди.Хвала Теби на сугестији.

o kakvom se videu radi     izvini nisam u toku 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Дакле, активност се повећава.

Управо је интервју п. Вартоломеја нашој Политици изашао и на енглеском језику, на сајту делегације ЦП при светском савету Цркава. 

Interview of Ecumenical Patriarch Bartholomew by Z. Rakocevic for the Serbian newspaper “Politika”

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ведран* рече

Дакле, активност се повећава.

Управо је интервју п. Вартоломеја нашој Политици изашао и на енглеском језику, на сајту делегације ЦП при светском савету Цркава. 

Interview of Ecumenical Patriarch Bartholomew by Z. Rakocevic for the Serbian newspaper “Politika”

Trebace mi puno zivaca da procitam sve ovo. Procitao sam samo onaj deo gde govori o Crnoj Gori i Skoplju. Lukavi Grk! Nismo ni mi vise budale da nasedamo na njegove stoseve. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Митрополит Онуфрије председнику Порошенку: „Ово није пут који нас води јединству“

22. Март 2019

314200.p.jpg

На иницијативу председника Порошенка, 29. марта 2019. године дошло је до његовог сусрета са члановима Свеукрајинског Савета Цркава и религијских организација, у којем је узео учешће предстојатељ Украјинске Православне Цркве Онуфрије. У његовој пратњи налазили су се и митрополит бориспољски и броварски Антонтије и протојереј Николај Даниловић.

Председник је поздравио присутне и захвалио им на служби, примеру јединства у различитости, на сарадњи око пуштања на слободу заробљених. Он је посебно истакао неопходност очувања начела верске слободе. Ја, као председник, као гарант уставних права, учинићу све што је могуће како би се заштитила верска слобода у Украјини. „Питање верске слободе треба да је предмет нашег заједничког рада“, истакао је Председник и додао: „Насиље никад не може бити решење проблема“.

У свом излагању митрополит Онуфрије је заблагодарио председнику на сусрету и, између осталог, казао следеће: „У ове благословене дане Великог поста Црква нас позива на покајање, уздржање, молитву и помирење с ближњима. Задатак Цркве је да се стара о моралним и духовним вредностима, да приводи људе Богу, проповеда љубав, праштање и мир. Задатак друштва је да се стара о материјалном стању човековог живота, о очувању донетих закона и томе слично.

Међутим, у ове дане Великог поста, као и током дужег времена уназад, у религијској сфери наше земље настају догађања која нас жалосте. Имам у виду отимање храмова, мешање управних власти у црквена питања и друга кршења права. У појединости, начелници сеоских савета, градских савета, управних власти, посланици сазивају скупштине територијалних општина и уређују незаконито гласање по питању припадности дотичних црквених општина. То се директно противи украјинском закону бр. 2683, где је речено да то може учинити црквена општина двотрећинском већином гласова. То води томе да се силом заузимају наши храмови, наши верници изгоне на улицу, па су принуђени да се моле у сеоским кућама (Блажењејши је навео где је све то случај у Волинској области, али је истакао „да се то дешава и у другим областима“). Полиција често не реагује, буде тек посматрач...“

У наставку је господин Митрополит истакао и случајеве када се врши притисак на свештенике да приђу расколничкој организацији, ПЦУ, позивају на информатгивне разговоре и др.

„На друштвеним мрежама се шири лажна информација да је око 450 парохија изишло из Украјинске Православне Цркве. Међутим, према нашим подацима, само су 42  опшине одлучиле да пређе у `Православну цркву Украјине` (ПЦУ), од којих је 9 парохија прешло без свештеника. Осталих 55 тзв. „добровољних прелазака“ карактерише присилна отмица, пребијање верних и фактичко отимање храмова. Регистровано је 137 случајева када је друштвена општина на терену прегласала за прелазак у ПЦУ против воље црквене општине. У тим случајевима наши верници са свештеницима остају и служе у својим храмовима, мада локалне власти држе да је та парохија такође прешла...“

Пошто је навео примере притиска на свештенослужитеље УПЦ, дискриминације и других кршења права и слобода УПЦ, што је констатовао и Комесаријат УН по правима човека и објавио их 12.03.2019. године, Блажењејши је казао: „Због свега овога молим Вас, Петре Алексејевичу, да скренете пажњу локалним чиновницима да прекину иницирање на терену примену закона. То ће прекинути конфликте међу људима. Ово није пут који води ка јединству. Треба признати погрешност тога пута, сагледати грешке и тражити друге путеве црквеног јединства. Отимање цркава и притисак на парохије само ће десетинама година уназадити процес јединства. Ми смо то доживели већ почетком 1990-тих година..“

„Господине Председниче, желим да нас схватите правилно. Ми, односно наша Украјинска Православна Црква ту је за Украјину, за целовиту и јединствену државу, за мир, међусобно разумевање и јединство у нашем народу. Ми смо се свагда за то борили и изјављивали, а све што сам напред изнео, само штети држави. Учините нешто како би се то прекинуло. Уверен сам да је то у Вашој могућности!“ - завршио је Блажењејши митрополит Онуфрије.

Председник Порошенко је навео да му обласна државна управа није давала податке о местима где су парохије прешле из једне јурисдикције у другу. Он је посаветовао да се по унапред описаним случајевима треба обратити суду, а уз то је предложио Блажењејшем Онуфрију одвојен сусрет како би се размотрила та кризна питања.

На одговору на то Предстојатељ УПЦ митрополит Онуфрије је предао г. Председнику списак отетих храмова и извештај о другим случајевима кршења права лица и установа УПЦ. У наставку је председник Порошенко дао налог својим помоћницима да проуче ситуацију и да реагују о сваком конкретном случају.

Извор: Православие.ру (са руског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/mitropolit_onufrije_predsedniku_poroshenku_ovo_nije_put_koji_nas_vodi_jedinstvu

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Trifke рече

Trebace mi puno zivaca da procitam sve ovo. Procitao sam samo onaj deo gde govori o Crnoj Gori i Skoplju. Lukavi Grk! Nismo ni mi vise budale da nasedamo na njegove stoseve. 

Ама имаш на српском:

и после смо то ваздан коментарисали...

Подели на овим сајтовима

On 22.3.2019. at 11:32, Ведран* рече

Ви сви добро знате да је Грчка Црква одложила доношење става по питању украјинске кризе. Утисци су да је то одлагање одговарало патријарху Вартоломеју. А ако је то тако, само један разлог за то може постојати. Највероватније је да су били велики изгледи да одлука буде неповољна по Вартоломеја. Одлагање даје време да дође до преумљења међу архијерејима Грчке Цркве у Вартоломејеву корист.

Uopste nije tako, jedini ocigledan razlog za odlozenje stava Eladske crkve, je razumevanje da RPC odmah bi prekinula opshtenje u slucaju podrsku Vartolomeja. To je jedini razlog zasto i druge crkve i Aton ne priznaju zvanicno PCU, najvaznije za sad je da se ne produbljava raskol i nedavati mnogo povoda rusima za skretanje u jos vece krajnosti. Svi se nadaju da ce vremenom RPC shvatiti apsurdnost prekidanje opstenja sa KP i vratiti sebe na pravoslavne pozicije...

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, MKD13 рече

Uopste nije tako, jedini ocigledan razlog za odlozenje stava Eladske crkve, je razumevanje da RPC odmah bi prekinula opshtenje u slucaju podrsku Vartolomeja. To je jedini razlog zasto i druge crkve i Aton ne priznaju zvanicno PCU, najvaznije za sad je da se ne produbljava raskol i nedavati mnogo povoda rusima za skretanje u jos vece krajnosti. Svi se nadaju da ce vremenom RPC shvatiti apsurdnost prekidanje opstenja sa KP i vratiti sebe na pravoslavne pozicije...

To ti iz pouydanih iyvora ocenjujes da se svi nadaju da ce Rusi pokleknuti i yato odbijaju da prihvate yahtev Carigrada. Nisam znao da si tako dobro obavesten. Drugo Rusi su sada na pravoslavnim pozicijama. Zloba i zlonamernost nisu dobra stvar . Truju dusu. Zbog nje ljudi lazu i izmisljaju stvari. :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan :::. рече

@Trifke

хтео је да каже: "svi raskolnici se nadaju da ce vremenom RPC shvatiti..."  ;) 

Znas, mnogo mi je interesantno sto se oni uzdaju u Barta jer eno u interviju on ih naziva Skoplje ili Ohrid a nikako Severna Makedonija a ni pomisliti Makedonija. 12:smeha:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

To ti iz pouydanih iyvora ocenjujes da se svi nadaju da ce Rusi pokleknuti i yato odbijaju da prihvate yahtev Carigrada. Nisam znao da si tako dobro obavesten. Drugo Rusi su sada na pravoslavnim pozicijama. Zloba i zlonamernost nisu dobra stvar . Truju dusu. Zbog nje ljudi lazu i izmisljaju stvari. :)

Mozes i odavde zakluciti...znaci Grcka je podeljenja po crkvenim jurisdikcijama al je jedinstvena po duhu. Ako Krit i Severne Zemlje su direktno uklucene u priznavanje PCU preko sinoda KP i nije bilo ni pre ni sada nikakvih serioznih protivljenja Vartolomeju po tom pitanju, onda logicno je pretpostaviti da i Eladska crkva nema  mnogo sto protiv toga. A i da je imala, ako cuti, to oznacava da problem megu KP i RPC smatra ne tako znacajanim, ili ne tako znacajni kako ga vi prestavljate... u smislu da se Vartolomej krajno ogresio o Crkvi i Pravoslavlju.

RPC nije na pravoslavnih pozicija, jer je prekinula opstenje sa pravoslavnom crkvom koja nije se ogresila o dogmatima vere. To je put k raskolu a nikako ne "pravoslavne pozicije".

Ilarion jos tvrdi i daje izjave da je CP i sama pala u raskol jer je priznala raskolnike i usla u opstenje sa nima?! Shta je ovo, ako ne zlonamerna krajnost, i izjave u koje neveruje ni jedna pomesna crkva, pa ni SPC.:)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MKD13 рече

Mozes i odavde zakluciti...znaci Grcka je podeljenja po crkvenim jurisdikcijama al je jedinstvena po duhu. Ako Krit i Severne Zemlje su direktno uklucene u priznavanje PCU preko sinoda KP i nije bilo ni pre ni sada nikakvih serioznih protivljenja Vartolomeju po tom pitanju, onda logicno je pretpostaviti da i Eladska crkva nema  mnogo sto protiv toga. A i da je imala, ako cuti, to oznacava da problem megu KP i RPC smatra ne tako znacajanim, ili ne tako znacajni kako ga vi prestavljate... u smislu da se Vartolomej krajno ogresio o Crkvi i Pravoslavlju.

RPC nije na pravoslavnih pozicija, jer je prekinula opstenje sa pravoslavnom crkvom koja nije se ogresila o dogmatima vere. To je put k raskolu a nikako ne "pravoslavne pozicije".

Ilarion jos tvrdi i daje izjave da je CP i sama pala u raskol jer je priznala raskolnike i usla u opstenje sa nima?! Shta je ovo, ako ne zlonamerna krajnost, i izjave u koje neveruje ni jedna pomesna crkva, pa ni SPC.:)

Sve bi bilou redu da te u svemu ovome sto pises ne vode pogresni motivi i neznaje. Zalosno je sto pored svega sto si ovde procitao jos uvek lupas kao Maksim po diviziji. Ne shvatas sta je raskol a sta je jeres. U Ilarionovoj izjavi nema ni malo krajnosti ni zlonamernosti ali zato zlonamernosti ima u tvom tumacenju njegove izjave. Moj ti je predlog da malo procitas o tome sta je jeres a sta raskol a i malo crkvene istorije a onda da dodjes da pise i to po mogucnosti bez zlobe i zlonamernosti. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Trifke рече

Тај интервју имаш на српском овде постављен. Пошто си пропустио, па да напоменем.

Оно, са ти лакше буде да трошиш живце. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Тај интервју имаш на српском овде постављен. Пошто си пропустио, па да напоменем.

Оно, са ти лакше буде да трошиш живце. :))

Vec sam obavesten o tome. :tongue:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, MKD13 рече

RPC nije na pravoslavnih

Много сте смешни што се ослањате на Барта јер он вас не мирише, прво што сте словени друго што сте дрски и узели грчко име, а преко та два неће (још) да се качи са СПЦ, а чак и када би вам дао аутокефалију то не би никада била права аутокефалија него велико лажно мазање очију као што су добили украјински расколици, зато и не поштују томос јер нису добили ништа.

Вама је много боље да се обратите Русима ради договарања ако нећете директно са СПЦ јер ем ћете добити (праву) аутокефалију ем можете да имате име које год хоћете ем то неће ништа да вас кошта.

Али ви мислите да ће да вам помогне Барт јер има другаре у САД...

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Moj ti je predlog da malo procitas o tome sta je jeres a sta raskol a i malo crkvene istorije a onda da dodjes da pise i to po mogucnosti bez zlobe i zlonamernosti

А мој предлог му је да ништа не чита. 

Мој предлог му је да се покаје. 

Тек после тога може и да чита.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...