Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, srb_Lo рече

УПЦ нема парохије у дијаспори . Постоји МП и РЗЦ . Углавном су верници из целог бившег совјетског савеза такође свештенство то је да не би  дошло до административних проблема а верници другачије нису никада ни тражили . Још једна ствар како сад свештенство у западноамеричкој епархији да делује ? Епископ позива на саслуживање са свима а синод да се избегавају контакти са расколницима . Владика Максим ствара проблеме противно синоду и сабору и за то треба да да објашњење на мајском сабору 

Teska posla da ce on da daje bilo kakvo objasnjenje. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па не може он да делује противно целом сабору . Има за то лепо решење дати му малу епархију у отаџбини далеко од било какве дијаспоре или умировљење па правац неки манастир . Кад се Еп.Григорије рукоположио у Немачкој сњим су саслуживали два архијереја РПЦ а Грци су били само на лиутргији присутни . Ту се могло видети добро решења за тренутну ситуацију 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, srb_Lo рече

Па не може он да делује противно целом сабору . Има за то лепо решење дати му малу епархију у отаџбини далеко од било какве дијаспоре или умировљење па правац неки манастир . Кад се Еп.Григорије рукоположио у Немачкој сњим су саслуживали два архијереја РПЦ а Грци су били само на лиутргији присутни . Ту се могло видети добро решења за тренутну ситуацију 

Ma u redu je sve sto ti napisa samo od toga u praksi nema nista. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Trifke рече

Teska posla da ce on da daje bilo kakvo objasnjenje. 

Нисам сигуран да је тако.Максим је својим понашањем на седницама Сабора иритирао многе владике тако да ће неки ово једва дочекати и мислим да и због тога треба да буде саслушан и да објасни своје целокупно понашање и ставове.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Bokisd рече

Ko bi rekao da ce tema ovoliko biti citana (skoro 220 hiljada citalaca i 500 strana.. 0703_read) tamo negde sredinom septembra kada je pokrenuta i da je i dan danas jos vrlo aktivna i zanimljiva i prepuna vrlo bitnih informacija i analiza....ali, i finog humora :1321_womens: (eto, i u Makedoniji je bila vrlo citana do skora, dok su pisali neka braca.... pa eto i poneki 'ubaceni element' koji je hteo da unese nemir i deziformacije u nase redove... ali je brzom akcijom sprecena diverzija... :smeh1:)

Tako da pozdrav svima koji citaju ... :mahmah:

Ma tu sam ja, u svako vreme mogu raspaliti vatru:), rekoh malo zbog posta)))... A i Vartolomej voli da trci maratone, a vi trcite kao da se trca samo 100 metara, i zato shto ste malo ispred, mislite da ste pobedili. 

A Maksim je car, ne plasi se avtoritetnih potparola, i samo ovo dovoljno mi govori, da je karakter u pitanje...A posto je mlad ( a na mladima svjet ostaje) gonjenja koja mu pozelkujete, nece ga slomiti, vec i korist ce donjeti (da se zna ko koga ovde goni), ne samo njemu, vec i onima (nadam se da ih ima) koji nisu ogluseni Moskovskim horovogama a boje se da kazu svoj stav.

Vi kao da zaboravljate da grci su na strani Vartolomeja, rumuni, vecina bugara, gruzini, Aton... a i ovi drugi, koji sad kao da su na strani Moskve, ko zna kako ce reagovati kad pukne konopac koji vi sad zatezete.

Carigratski Patrijarh jos nije vam odgovorio! Cuti kao Hristos pred Pilatom, mozda je tako i bolje, da vrjeme radi za PCU. Al siguran sam kad  vam odgovori, to ce biti njegova pobjeda, a ne stometrasa. Tacnije, to ce biti pobeda Crkve a ne srpskog nacionalizma i moskovskoh imperijalizma. S nami Bog!

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, MKD13 рече

Ma tu sam ja, u svako vreme mogu raspaliti vatru:), rekoh malo zbog posta)))... A i Vartolomej voli da trci maratone, a vi trcite kao da se trca samo 100 metara, i zato shto ste malo ispred, mislite da ste pobedili. 

A Maksim je car, ne plasi se avtoritetnih potparola, i samo ovo dovoljno mi govori, da je karakter u pitanje...A posto je mlad ( a na mladima svjet ostaje) gonjenja koja mu pozelkujete, nece ga slomiti, vec i korist ce donjeti (da se zna ko koga ovde goni), ne samo njemu, vec i onima (nadam se da ih ima) koji nisu ogluseni Moskovskim horovogama a boje se da kazu svoj stav.

Vi kao da zaboravljate da grci su na strani Vartolomeja, rumuni, vecina bugara, gruzini, Aton... a i ovi drugi, koji sad kao da su na strani Moskve, ko zna kako ce reagovati kad pukne konopac koji vi sad zatezete.

Carigratski Patrijarh jos nije vam odgovorio! Cuti kao Hristos pred Pilatom, mozda je tako i bolje, da vrjeme radi za PCU. Al siguran sam kad  vam odgovori, to ce biti njegova pobjeda, a ne stometrasa. Tacnije, to ce biti pobeda Crkve a ne srpskog nacionalizma i moskovskoh imperijalizma. S nami Bog!

Ah, pa, ono sto je nepravo napravljeno ostaje takvo do kraja, ne moze nesto vreme i brojnost (onih koji ce ga eventualno prihvatiti) da mu pomogne. :0201wink::D  ... to je pravilo za crkvene i verske stvari, jer nije uvek istina na strani vecine ... (ali, sada u vezi PCU je na strani vecine... 0405_feel)

Sto se tice ovog sto si napisao za e.Maksima i p.Vartolomeja,... malo mi deluje kao naucno fantasticni scenario za neki dobar film.. :D

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MKD13 рече

Mladicu ti pises sa puno gorcine i mrznje. Zamolio bih te da promenis nacin pisanja inace neces moci da pises na mojoj temi ovako. To pod 1 a pod 2 samo da ynas da si se grdno prevario oko toga ko je na cijoj strani. Pocevsi od Atona pa nadalje. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ah, pa, ono sto je nepravo napravljeno ostaje takvo do kraja, ne moze nesto vreme i brojnost (onih koji ce ga eventualno prihvatiti) da mu pomogne. :0201wink::D  ... to je pravilo za crkvene i verske stvari, jer nije uvek istina na strani vecine ... (ali, sada u vezi PCU je na strani vecine... 0405_feel)

Sto se tice ovog sto si napisao za e.Maksima i p.Vartolomeja,... malo mi deluje kao naucno fantasticni scenario za neki dobar film.. :D

Isto tako, neznaci da ako nesto se smatra za nepravilno, ta je takvo i u stvarnosti, pa makar i svi brojcano tako da mislie. Kod crkvenih stvari Istina i pravda su najvazniji. A ko i kako menja ili se drzi nekog stava govori o coveku. I jedan da je, ako on je na strani istine, zasluzuje jos vece uvazavanje. A mnogi da su , da nekazem svi, koji traze svoje a ne ono Hristovo i vode se iz sopstvenih interesa, licnih ili drustvenih...takvi zasluzuju samo sazaljevanje. Isto kao i oni koji su ne po zlobi a iskreno zablugeni.

Pravi se problem od nista. Ko je ovde Pavlov ko Apolonov?  Jl se Hristos razapeo za nas ili PCU i RPC. I ne govorite da ste ceda Avraama...

Kome trebaju sve ova koskanja oko hramovima na Ukraini, svage megu pravoslavnima?

Kome nije vazno spasenje onih nekoliko miljona hriscana na Ukraini, koji nisu pod okrilje Mitropolita Onufrija?

I dal je hriscanski taj odnos?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Trifke рече

Mladicu ti pises sa puno gorcine i mrznje. Zamolio bih te da promenis nacin pisanja inace neces moci da pises na mojoj temi ovako. To pod 1 a pod 2 samo da ynas da si se grdno prevario oko toga ko je na cijoj strani. Pocevsi od Atona pa nadalje. 

Izvini Trifke. I ti kao Jadran si jednostran. Shta sam ja to drukacije pisao od drugih ovde koji nerazdeljuju moje misljenje? Ili one koje su na stranu RPC mogu da pise "sa puno gorcine i mrznje"  a ja ne?  Zar treba da promenim stranu da bi dobio tvoj blagoslov? ili tako ne bi  ni primetio da pisem "sa puno gorcine i mrznje"?

Pitaj Boksida nek ti kaze da nije tako:). Mozda ima gorcine, mrznju ne priznajem

Подели на овим сајтовима

Управо због патетичних и душебрижних махинација које смо апсолвирали од стране самих хришћана у протеклом веку, садашњи спорови треба да се решавају пре свега на теолошком пољу.

Фанару треба одузети свако право и сваку привилегију са теолошком анализом. Не постоји тријадолошко ауторско право које Фанар себи приписује, нити примат који Фанар може данас оправдати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Мене више интересује овај други моменат који сам навео. Зато што ту не постоји никаква дубиоза око тога да ли су или не по нечему истакнуте епархије цариградске патријаршије у Америци. Истакнуте су и посебне јер се тражи појединачно саслуживање СА СВИМ њеним деловима. Ја наслућујем да се то посебно истиче због овога што сам написао. Можда грешим? Да ли грешим?

Рецимо могуће је да су они посебно истакнути јер су само они под знаком питања док за остале (епархије у дијаспорама) то не важи. Ту, међутим, искрсава нови проблем: ако је он ту између редова мислио и на украјинске расколнике и на друге цариградске епархије онда он једини у свету даје дозволу за служење са расколницима (насупрот својој СПЦ) док су ти расколници за све друге Цркве ван евхаристијског општења.

Подели на овим сајтовима

Да прво отклонимо неке изречене неистине . Већина Атоса је против деловања Фанара . Ни једна јелинска Црква није признала ову расколничку групу и ћули смо многе гласове против . Бугари су такође од почетка против овога и нису били на Криту (то вас Бугарофиле нервира али Бугари су чврсти у свом ставу ) . Грузијски Патријарх Илија је послао писмо подршке Пат.Кирилу за очување јединства .А Вартоломеј од кога ви сад очекујете нешто вас назива Охридом и Скопље неће ни Северну а камоли Макеронију да изговори ( на протестима против Преспанског Споразума су били сви Атинска Архиепископија , Атос , Цариград ...) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MKD13 рече

Izvini Trifke. I ti kao Jadran si jednostran. Shta sam ja to drukacije pisao od drugih ovde koji nerazdeljuju moje misljenje? Ili one koje su na stranu RPC mogu da pise "sa puno gorcine i mrznje"  a ja ne?  Zar treba da promenim stranu da bi dobio tvoj blagoslov? ili tako ne bi  ni primetio da pisem "sa puno gorcine i mrznje"?

Pitaj Boksida nek ti kaze da nije tako:). Mozda ima gorcine, mrznju ne priznajem

Nikako ne trayim da promenis svoje misljanje vec da ne pises sa gorcinom i mrznjom . Procitaj jos jednom ono sto si napisao ali se stavi u poyiciju nekoga ko je neutralan. Na sta bi ti licilo ono sto si napisao

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, srb_Lo рече

Да прво отклонимо неке изречене неистине . Већина Атоса је против деловања Фанара . Ни једна јелинска Црква није признала ову расколничку групу и ћули смо многе гласове против . Бугари су такође од почетка против овога и нису били на Криту (то вас Бугарофиле нервира али Бугари су чврсти у свом ставу ) . Грузијски Патријарх Илија је послао писмо подршке Пат.Кирилу за очување јединства .А Вартоломеј од кога ви сад очекујете нешто вас назива Охридом и Скопље неће ни Северну а камоли Макеронију да изговори ( на протестима против Преспанског Споразума су били сви Атинска Архиепископија , Атос , Цариград ...) 

Vecina Atosa je na stranu Vartolomeja, oni koji su kao neutralni isto su na strani Patrijarha, a onih nekoliko koji su protiv, straha radi pominju Vartolomeja. Pa vi ste pisali da Kiparska odluka je bila sramna. Eladska crkva nije se izjasnila i to sve govori. Ima nekih jerarha koji su protiv kao "pirejski" al oni su pojedinci, i uvjek plivaju protiv tecenja. Bugari su posebna prica, al i tamo i pored pritiska, vecina nije za Moskva. Gruzijci i rumuni isto i sa njime je sve jasno.

Vartolomej u odnosu na nama kao grk ima svoj negativan stav. Mada sad jedno kaze  sutra moze da promeni, mi vjerujemo u njemu. Kaze da ce te i vi saragivati za nasu autokefaliju.

A sto sad vi izinata Vartolomeju sami ne priznate MPC? Kad moze on na Ukraini,shto vi nemozete kod nas? Izdate Tomos bez potpisa Vartolomeja)))

Bez shale mi smo kao i uvjek u najnezavidniem polozaju. Uvjek nekome nesto ce smetati kod nas. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MKD13 рече

Vecina Atosa je na stranu Vartolomeja, oni koji su kao neutralni isto su na strani Patrijarha, a onih nekoliko koji su protiv, straha radi pominju Vartolomeja. Pa vi ste pisali da Kiparska odluka je bila sramna. Eladska crkva nije se izjasnila i to sve govori. Ima nekih jerarha koji su protiv kao "pirejski" al oni su pojedinci, i uvjek plivaju protiv tecenja. Bugari su posebna prica, al i tamo i pored pritiska, vecina nije za Moskva. Gruzijci i rumuni isto i sa njime je sve jasno.

Vartolomej u odnosu na nama kao grk ima svoj negativan stav. Mada sad jedno kaze  sutra moze da promeni, mi vjerujemo u njemu. Kaze da ce te i vi saragivati za nasu autokefaliju.

A sto sad vi izinata Vartolomeju sami ne priznate MPC? Kad moze on na Ukraini,shto vi nemozete kod nas? Izdate Tomos bez potpisa Vartolomeja)))

Bez shale mi smo kao i uvjek u najnezavidniem polozaju. Uvjek nekome nesto ce smetati kod nas. 

Posto ponesto znam sta se desava na Atosu ovako stoje stvari. Nema neutralnih. 5 manastira je primilo delegaciju raskolnika a ostali su odbili. Mozda se moze govoriti o neutralnosti u javnom istupanju ali za vecinu manastira na Atosu raskolnici su neprihvatljivi. Mozda nisi zano ali ni Aleksandrija ni Antiohija ni Jerusalim ne prihvataju raskolnike. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...