Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Orthophill рече

Културан човек увек поштова свога собеседника и никада не спада на ниво да вреѓа човека, него расправља о ставу.

Какав си ти лик:) На основу коментара са форума оцењујеш какав је читав народ, толико о твојој добронамерности. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Управо сада, Просечан србенда рече

Какав си ти лик:) На основу коментара са форума оцењујеш какав је читав народ, толико о твојој добронамерности.  

Ево ти баш на овај форум се декларишеш да си Просечан Србенда и како да твоје мишљење не узимам за просечно српско мишљење? :)
Епа када пишете нешто имајте у предвид да то ваше мишљење није само ваше лично, него претставља и мишљење ваше заједнице.
Овај форум на почетку свога рада је имао официјалан благослов једног од српских архијереја.
Како и да је, ја нисам неко ко само кука и се жали, ја и пре и сада се захваљујем што одавно нисам баниран са овог форума, мада неки који су били чак и мање слободни у своје писање били су банирани.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Orthophill рече

мада неки који су били чак и мање слободни у своје писање били су банирани.

А и неки који су превише слободин попут твог острашћеног земљака МКД13 пишу и даље и толерише им се све и свашта, па чак и када отворено лажу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Orthophill рече

Ево ти баш на овај форум се декларишеш да си Просечан Србенда и како да твоје мишљење не узимам за просечно српско мишљење? :)
Епа када пишете нешто имајте у предвид да то ваше мишљење није само ваше лично, него претставља и мишљење ваше заједнице.

То је бураз проблем твог расуђивања, овде свако пише у своје име и у складу са својим знањем а не у име читаве заједнице. У опису правила форума лепо пише да написани коментари нису нужно и став уредништва. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Просечан србенда рече

То је бураз проблем твог расуђивања, овде свако пише у своје име и у складу са својим знањем а не у име читаве заједнице. У опису правила форума лепо пише да написани коментари нису нужно и став уредништва.  

Ја у почетку, када сам био лично вреѓан или кад је био вреѓан мој народ сам пријављивао коментаре. Али џаба је било. Него, зар од свих припадници ваше заједнице овде пишу најгори? Ја то неќу да помислим и поверујем. Ја сам убеѓен да овде пишу најбољи или бар они који су у средини.

Подели на овим сајтовима

Срби имају највећу жељу да Македонци добију аутокефалност Цркве. Међутим, проблем је на васељенском нивоу, јер Цариград сматра да може самостално додељивати и одузимати аутокефалије, а СПЦ само жели да питање аутокефалности буде на одлуци свих помесних Цркава.

Зато Цариград стидљиво гура МПЦ у одговорност СПЦ, јер Цариград сматра да има власт над аутокефалијом СПЦ и да ће наследити власт и дати коначну реч о МПЦ.

Заправо, цео проблем је у властољубљу Цариграда и његовом деловању са Западним силама на обуздавању конкурентних сила. Русија је сатанизована, а са њом и Србија, због непристајања на такве радње. 

Нема веће жеље за аутокефалношћу Македонаца од жеље коју има СПЦ, као родитељ који жели зрелост и успех свог детета, али геополитички интереси неких сила нису у складу са таквом жељом. Православље је унижено и нападнуто изопачењем македонских интереса у корист моћника.

Србија се ипак добро држи, и време ради у њену корист. Ствари постају јасне, а глобална ситуација се мења.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Orthophill рече

Него, зар од свих припадници ваше заједнице овде пишу најгори?

Ево пише овај МКД13 који брани укрофашисте и симпатише Љотића и бугарске фашисте.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Срби имају највећу жељу да Македонци добију аутокефалност Цркве. Међутим, проблем је на васељенском нивоу, јер Цариград сматра да може самостално додељивати и одузимати аутокефалије, а СПЦ само жели да питање аутокефалности буде на одлуци свих помесних Цркава. 

Зато Цариград стидљиво гура МПЦ у одговорност СПЦ, јер Цариград сматра да има власт над аутокефалијом СПЦ и да ће наследити власт и дати коначну реч о МПЦ. 

Заправо, цео проблем је у властољубљу Цариграда и његовом деловању са Западним силама на обуздавању конкурентних сила. Русија је сатанизована, а са њом и Србија, због непристајања на такве радње.  

Нема веће жеље за аутокефалношћу Македонаца од жеље коју има СПЦ, као родитељ који жели зрелост и успех свог детета, али геополитички интереси неких сила нису у складу са таквом жељом. Православље је унижено и нападнуто изопачењем македонских интереса у корист моћника. 

Србија се ипак добро држи, и време ради у њену корист. Ствари постају јасне, а глобална ситуација се мења.

Брате... 4 године како вл. Јован је на слободи и како су оформене комисије за преговоре меѓу СПЦ (и ПОА) и МПЦ, а ниједном те две комисије се нису састали. МПЦ слала писма САС СПЦ са молбу за преговоре, али одговор није био. И сада како да верујем у ово што ти пишеш?
Проблем око додељивање аутокефалија је требао да буде разматран и решен на Критски Сабор, али то није било решено. А, ако неки закон није донешен значи да важи стари закон. СПЦ-и нико не брани да сада донесе одлуку (као мајку Цркву) о додељивање аутокефалности МПЦ-и (али наравно пре то треба да се наѓе неки компромис измеѓу СПЦ (и ПОА) и МПЦ) и да ту одлуку пошаље у Константиновград на одобрење. Али ово лудо стање нажалост некоме одговара, а тај неки боље да га не коментаришем. Јер стање заиста је ужасно! ПОА нема вернике ни колико једну нормалну парохију, а читав македонски народ се држи у раскол!

Подели на овим сајтовима

@Orthophill И брате, спамујеш ово тему као и МКД13 отворите тему о расколу у Македонији па да причамо а не овде.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

@Orthophill И брате, спамујеш ово тему као и МКД13 отворите тему о расколу у Македонији па да причамо а не овде.

Види брате наслов теме. Није Украјински раскол. Да је био ми не би правили паралеле са Македонским.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

Види брате наслов теме. Није Украјински раскол. Да је био ми не би правили паралеле са Македонским.

Да јесте. Прочитај прву поруку. Него је сад вама у глави следећа мисао "Ако је Патријарх Вартоломеј признао једне расколинке призанће и нас". И онда на сва звона трубите како се обесправљени. Дакле не спамуј тему него отвори нову.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Orthophill рече

Нисам! Бог ми је сведок, пре десетак година ја сам пуно волео и дивио сам се Србима. Али када сам схватио да просечан Србин, или Србин који се сам назива интелектуалац вреѓа све што није српско, а особено оно што мисли да треба да буде српско дошао сам до овог закључка.

Десет година сам члан овог форума, десет добрих речи нисам прочитао ни о нас Македонце (наравно нас зовете Јужносрбијанци, Чолаклији, Фиромци, сада и Северномакедонци) , ни о Црногорце, ни о Бошњаке, ни о Хрвате, ни о Бугаре, ни о Албанце, ни о Румуне... Све само омаложивања и вреѓање! И то уз подршку администратора.

Жао ми је што нисам срео неки Србин, а да је човек који не пати од комплекс више вредности.

Од мене си мога да чујеш бар десет пута да сте увек добро дошли у Србију и да вас Срби воле и да смо браћа. Да нема проблем са Македонијом и Македонцима. Имам проблем са расколом и насиљем над Црквом коју спроводи мпц без потребе. Да је руководство расколника са смирењем и канонски тражио аутокефалију до сад би је три пута имали.

Познајем вернике мпц- никад се нисмо споречкали и међу нама је увек било и владало пријатељаство. Тако да ћеш мало да оладиш са тим измишотинама како ми вас малтретирамо.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Orthophill рече

Ја сам убеѓен да овде пишу најбољи или бар они који су у средини.

Ма видим да си ти себе убедио у свашта нешто али то је самообмана на делу. Само Бог зна ко је добар а ко није а ми сви грешни. Жао ми је због свега.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Orthophill рече

Можда је волео и нас, али више од своју Цркву и своју паству волео је српски краљевски дом, па је нас напустио и препустио је своју епархију у руке бугарског “расколничког“ архимандрита, само због то што није хтео да помиње цара Бориса уместо српски краљевски дом.
Читао сам мемоаре његове, тако да можете да варате неког другог, а не мене.

У мом коментару нема ни в од варања.

Значи требао је да се повинује окупационим бугарашко-фашисоидним властима и њиховим послушницима у мантији? Није он никог напустио, већ је био протеран! Што се његових мемоара тиче, прочитао сам их три пута. Први пут да сазнам више о његовом животу и мудрим кормиларењем СПЦ у најтежим историјским околностима прве половине ХХ века, са жељом да употпуним сазнања која сам добио од најужих чланова моје породице. Потом, још два пута, више из сентименталних разлога, зато што на два места помиње мог деду, оца моје мајке, а на једном мог ујака.

Царство му небеско и вечнаја памјат. Фотографије су из октобра прошле године.

МЈ1.jpg

МЈ2.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...