Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, o. Miroljub рече

Нема везе, нека га. Ако је на бурету, може да му послужи као Букефал.

Sve je to zastarelo oce, teba gledati unapred:).

https://sitel.com.mk/nov-sostanok-na-meshovitata-makedonsko-bugarska-ekspertska-komisija

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, MKD13 рече

Историја која се ствара декретом и комисијом. Види се бре да сте деца комунизма. Ајде бре освести се док вас Шиптари нису појели.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Vladan :::. рече

UKRAINIAN MINISTRY OF CULTURE THREATENS TO BAN UKRAINIAN CHURCH IF IT DOESN’T RENAME ITSELF

The head of the Department of Religious and Ethnic Affairs of the Ministry of Culture, Andrei Yurash, has also declared that the new law is a test of the Church’s obedience to the government. He explained that in the case of disobedience to the law, the state could choose an organization’s name for it.

Кантар кадија дао изјаву! 

Лепо наш народ каже, кад чоек нада се пљуне (тј. на Бога), на образ ће пасти. Таква им је и држава и овај министар.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Вилер Текс рече

Дакле- ради себе. Уствари колико знам није чак ни тражио ништа канонски него је прогласио аутокефалност. Молим за исправку ако гешим.

Лагао је заклињући се пред јеванђељем и пред архијерејским Сабором, да ће се повуи са кијевске катедре чим се врати у Кијев.

Ало!

Има и аудио снимак његове гнусне заклетве.

А ови провокатори могу да бесомучно бљују отров и сипају лажи до бесвести. 

Јер отац кривокленика Денисенка и ових лажова је исти. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Лагао је заклињући се пред јеванђељем и пред архијерејским Сабором, да ће се повуи са кијевске катедре чим се врати у Кијев.

Ало!

Има и аудио снимак његове гнусне заклетве.

А ови провокатори могу да бесомучно бљују отров и сипају лажи до бесвести. 

Јер отац кривокленика Денисенка и ових лажова је исти. 

Подели на овим сајтовима

Да. То. 

Мада је већ постављано. 

Глуви, крај ушију, не чују, и слепи, крај очију, не виде.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ово што чини Фанар довело је да православље препукне. Већина није тога ни свесна, али ће то постати уобичајено.

Бог нам је нешто задао, али ми немамо снаге. Теологија је зашла и слепу улицу, стоји пред зидом који треба бити срушен, али питање је како.

Као и увек у свакој врсти науке, решење проблема је у симетрији већ познатих појмова и дефиниција. Решење је у поједностављењу, које је за сада сувише једноставно да би било познато.

Једноставно: на нивоу нествореног, на нивоу беспочетног, на нивоу унутрашњег постојања Свете Тројице даје се сједињење са творевином. Питање је шта на том нивоу имамо, шта је кључно и егзистенцијално?

Одговор на ово питање је лек и решење међуцрквених спорова. На том нивоу имамо Евхаристијски поредак, есхатолошки поредак и унутартројични поредак Бога Свете Тројице.

Дилема да ли тај поредак постоји беспочетно или постоји само кроз икономију, заиста је бесмислена јер је реч о нивоу беспочетног и иманентног постојања Божијег. Тај поредак постоји па постоји од тренутка кад познасмо Бога (и од тренутка самог настанка творевине) и постојаће у све векове векова.

Нико још није објаснио тај поредак, нико није разрешио то круцијално питање које је многе саблазнило. Тако ће остати и тако ћемо трпети последице, од латина до фанариота, све док неко не разјасни питање тог поретка.

О целом проблему препоручујем као увод:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, o. Miroljub рече

@MKD13 Толико о твојим тврдњама да је Денисенко тражио аутокефалност. Прекини да штетиш самом себи.

Подели на овим сајтовима

Пошто смо помињали сусрете америчког амбасадора у Грчкој, бившег мајдан амбасадора у Украјини, ево да закачим и ово. 

Април прошле године. Сусрет у Ватопеду. 

20190220_073610.thumb.jpg.d33fc110aae97e507d1cde7944d50822.jpg

Иначе овај амбасадор је у Грчку из Украјине дошао одмах након Критског сабора.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Април прошле године

Антидатирање!?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Милан Ракић рече

Антидатирање!?

Штована власти, јес пио шта? :))

Тако ми се јавља. :idea:

Мислим нека си, ваља се, не превише.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Вилер Текс рече

@MKD13 Толико о твојим тврдњама да је Денисенко тражио аутокефалност. Прекини да штетиш самом себи.

Ti treba da proucis bolje...Filaret pod pritiskom sabora RPC je dao tu izjavu, i ne samo on vec i mnogi ukrainski episkopi su se povukli, megu nima i Onufrie. Pre toga oni (episkipat UPC) su imali sabor gde su svi edinoglasno resili da traze autokefaliju, shto i su uradili...

ОБРАЩЕНИЕ СОБОРА УКРАИНСКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ К СВЯТЕЙШЕМУ ПАТРИАРХУ МОСКОВСКОМУ И ВСЕЯ РУСИ АЛЕКСИЮ II И ЕПИСКОПАТУ РУССКОЙ ПРАВОСЛАВНОЙ ЦЕРКВИ

Ваше Святейшество!
Ваши преосвященства!

Собор Украинской Православной Церкви, собравшийся 1 -—3 ноября 1991 года в богоспасаемом граде Киеве, в древней святыне — Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре под председательством Блаженнейшего Филарета, Митрополита Киевского и всея Украины, имел суждение по вопросам церковной жизни на Украине, в связи с новыми социально-политическими условиями, приобретением Украиной статуса независимого государства.

Участники Собора, представляющие весь украинский епископат, клир, мирян, монастыри и духовные учебные заведения, единогласно определили обратиться к Вашему Святейшеству и епископату Русской Православной Церкви с просьбой даровать Украинской Православной Церкви полную каноническую самостоятельность, т. е. автокефалию, содействовать признанию Украинской Православной Церкви всеми Поместными Церквами как равноправной Церкви-Сестры в семье Православных Церквей и способствовать учреждению Восточными Патриархами и Главами других Поместных Церквей Киевского Патриархата.

Во исполнение сего определения мы смиренно обращаемся к Вам, Ваше Святейшество, и всему епископату Русской Православной Церкви с этой жизненно важной просьбой. Мы верим, что положительное решение этого вопроса принесет то желанное умиротворение и единство, которого так ожидает наш верующий народ, перенесший множество различных испытаний на тернистом пути к своему возрождению.

При этом почтительно прилагаем Определения Собора Украинской Православной Церкви, в которых всесторонне обосновывается наша просьба. Мы выражаем надежду, что предоставление полной самостоятельности Украинской Православной Церкви позволит ей на современном этапе не только преодолеть возникшие разделения, но и благоуспешно вести народ Божий ко спасению, сохранять заповеданное Господом единство в союзе мира и молитвенное общение как с Матерью Русской Православной Церковью, так и со всеми Поместными Православными Церквами.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, MKD13 рече

Ti treba da proucis bolje...Filaret pod pritiskom sabora RPC je dao tu izjavu, i ne samo on vec i mnogi ukrainski episkopi su se povukli, megu nima i Onufrie. Pre toga oni (episkipat UPC) su imali sabor gde su svi edinoglasno resili da traze autokefaliju, shto i su uradili...

Шта ви јужнрбијанци,источношиптари.северномакедонци и ко зна шта све не хоћете од нас Срба кад вам неваљамо.Ево нек вам мајка црква буде ШПЦ Шиптарска православна Црква са другом Јанулатосом на челу имали би сте и јужномакедонца на челу ваше цркве па се уједињујте у Велику Шипнију, а нас више оставитае на миру.

Подели на овим сајтовима

On 15.2.2019. at 13:02, Orthophill рече

Почели да саслужују руско-украјински и васеленски клирици. :)

Сви клирици који припадају канонским помесним Црквама су васељенски јер је њихово свештенство влаидно у свакој цркви.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...