Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Расколници и полиција претукли канонског свештеника у Термопилу

Насиље и прогон канонске Украјинске Цркве ескалирају  откад је створена нова Црква у децембру и добила томос о аутокефалности у јануару 2019. године. Приврженици расколничке Украјинске Цркве организовали су нереде пред црквом Преображења Господњег у селу Гнездично у Термопилској области 3. фебруара 2019. године. Повређен је и старешина ове парохије Стефан Балан.

Такозвани активисти су почели да се окупљају око цркве ујутру пре почетка Литургије како би организовали провокацију и прекинули богослужење, а о њиховом подухвату се знало и дан раније. Отац Стефан је изјавио да је обавестио општинске власти и полицију на време да такви људи планирају сукоб, а они су изјавили да не могу да се мешају у верске ствари. Верници ове канонске Цркве стајали су на степеништу спречавајући насилнике да уђу. Појавио се и председник црквене општине и обратио им се, али су били тако агресивни да су га вређали да је он бацио кључеве и отишао. Тад је полиција одлучила да интервенише заузевши страну провокатора. „Специјална јединица је брзо дошла и почела да туче“, изјавили су верници. Полиција је после тешког обрачуна са верницима закључала цркву и отишла.

http://www.spc.rs/sr/raskolnici_policija_pretukli_kanonskog_sveshtenika_u_termopilu

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Ромејац рече

Пошто је Јован најстарији (по части), око њега по диптиху (у овом случају руском диптиху), стоје два присутна патријарха. Кирил са десне и Иринеј са његове леве стране.

Па не стоје. Иринеј стоји десно од Јована, а не лево. 

На страну то што Јован јасно и недвосмислено не началствује.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Па не стоје. Иринеј стоји десно од Јована, а не лево. 

На страну то што Јован јасно и недвосмислено не началствује.

Стране сам погрешио.

Управо гледам целу Литургију и видим да има доста нелогичности. Час ми изгледа као да Јован началствује, а опет се види да началствује Кирил.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

У историјском смислу врло ускоро ће бити на стотине милиона нових хришћана широм Азије, настаће нове Цркве од којих ће неке превазићи моћ и бројност Руске Цркве.

Ko su ti potencijalni višemilionski hrišćani iz Azije?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ромејац рече

Началствовали су предстојатељи: Блажењејши Патријарх антиохијски и свег Истока г. Јован X, Свјатјејши Патријарх московски и све Русије г. Кирил, Свјатјејши Патријарх српски г. Иринеј, Блажењејши Митрополит Чешких земаља и Словачке г. Растислав, Блажењејши Митрополит свеамрички и канадски г. Тихон.

http://www.spc.rs/sr/torzhestvaena_liturgija_na_10godishnjicu_ustolichenja_patrijarha_moskovskog_sve_rusije_g_kirila

Пошто је Јован најстарији (по части), око њега по диптиху (у овом случају руском диптиху), стоје два присутна патријарха. Кирил са десне и Иринеј са његове леве стране.

Они не само што тако не стоје, него најстарији по части, пат. Јован антиохијски, није началствујушчи ахијереј (!?!).

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Ведран* рече

Наш патријарх...

Барт му је у Солуну рекао да ће се канонска Црква, цела или скоро цела присајединити његовој структури. Аха, само што није. 

Али наш патријарх и свако при здравој памети је знао што с расколницима "кашу не свариш" :)):))

Патр. Сербский Ириней: Фанар ожидает, что УПЦ смирится с раскольниками

NwuLXr_5c58410b121353_02783352-tmb-750x4 Предстоятель Сербской Православной Церкви Патриарх Ириней

Первосвятитель Сербской Церкви сообщил об отношении Константинополя к украинскому религиозному конфликту и прокомментировал ситуацию вокруг УПЦ.

Во время недавней встречи в Стамбуле Константинопольский патриарх Варфоломей рассказал Патриарху Сербской Православной Церкви Иринею, что ожидает слияния Украинской Православной Церкви с ПЦУ, сообщило интернет-издание «RG».

«Недавно в Салониках я встречался со Вселенским патриархом, и он мне в ходе встречи сказал, что ожидает. По его представлениям, если не вся, то почти вся Украинская церковь примирится с раскольниками и вольется в новую церковь Украины. Хотя всем с самого начала было ясно, что из себя представляют все эти раскольнические группировки на Украине, и что с ними, по-русски говоря, кашу не сваришь…», – рассказал Патриарх Сербской Церкви.

Его Святейшество напомнил, что для преодоления религиозного конфликта в Украине хотели созвать Всеправославный Собор, однако Фанар решил пойти другим путем.

«Мы надеялись, что Предстоятели или посланники Предстоятелей Поместных Церквей побывали бы на Украине с визитами, чтобы, все обсудив с народом и выслушав представителей той и другой стороны, попытаться найти какой-то выход из сложившегося положения», – сообщил Первосвятитель.

Он подчеркнул, что верующие УПЦ остались верны канонам Православия.

«Так что Вселенскому патриархату удалось "примирить" лишь две раскольнические группировки, легализовав их, и тем самым еще больше усугубить и углубить существующее разделение», – отметил Предстоятель Сербской Церкви.

Он напомнил, что из всего числа архиереев канонической Церкви всего лишь два присоединились к ПЦУ, а из огромного количества приходов УПЦ лишь несколько десятков перешли под юрисдикцию новой церковной структуры.

Получение Томоса не только не принесло долгожданного мира на землю Украины, но и усугубило конфликт, сказал Патриарх Ириней.

«Уже видно, что государство грозит канонической Церкви изъятием монастырских земель и самих монастырей, посягательством на святыни. И пока, к сожалению, очень трудно предвидеть, что реально будет дальше», – заключил Первосвятитель.

https://spzh.news/ru/news/59835-patr-serbskij-irinej-fanar-ozhidajet-chto-upc-smiritsya-s-raskolynikami

Патријарси су се срели и саслуживали у Солуну последњег дана септембра и првог дана октобра месеца прошле године, а  ми ово тек сада сазнајемо и то преко руских извора (шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења)? Невероватно!  

Едитован/додатни текст који нисам послао у оригиналној поруци: шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, o. Miroljub рече

Патријарси су се срели и саслуживали у Солуну последњег дана септембра и првог дана октобра месеца прошле године, а  ми ово тек сада сазнајемо и то преко руских извора? Невероватно!  

Било објављено у српским медијима, ниси пратио. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, o. Miroljub рече

Патријарси су се срели и саслуживали у Солуну последњег дана у септембру и првог дана у октобру месецу прошле године, а  ми ово тек сада сазнајемо и то преко руских извора? Невероватно!  

http://www.spc.rs/sr/stogodishnjica_proboja_solunskog_fronta

http://www.spc.rs/sr/patrijarsi_vartolomej_irinej_posadili_drvo_mira_u_zejtinliku_u_chast_stogodishnjice_proboja_solunsko

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Оче, знао сам за сусрет и саслуживање, али по први пут читам и чујем шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења. На то сам мислио.

.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, o. Miroljub рече

Оче, знао сам за сусрет и саслуживање, али по први пут читам и чујем шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења. На то сам мислио..

али бар пише да су посадили дрво и обишли једну фабрику...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Heraklit рече

Ko su ti potencijalni višemilionski hrišćani iz Azije?

Две хиљаде људи крштено у руској православној цркви у Индији

5. Фебруар 2019
Две хиљде људи крштено у руској православној цркви у ИндијиДве хиљде људи крштено у руској православној цркви у ИндијиДве хиљде људи крштено у руској православној цркви у ИндијиДве хиљде људи крштено у руској православној цркви у Индији

Руски свештеници и монахиње из САД и Канаде раде у Индији на катихизацији, па је 2000 људи крштено у светој Православној Цркви. Ова мисионарска група већ месецима активно ради у појединим индијским градовима. Очекује се да ће Цркви приступити неколико хиљада људи.

На чело мисионарског рада стоји отац Атанасије Кон, старешина Иверске парохије на Хавајима. Сав овај подухват се обавља по благослову митрополита Илариона, првојерарха Руске Заграничне Цркве.

Извор: OCP (са енглеског Инфо служба СПЦ)

http://www.spc.rs/sr/2000_krshteno_u_ruskoj_pravoslavnoj_crkvi_u_indiji

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Хришћани из Индије и Кине пре свега.

Дај Боже, дај Боже! 

А у међувремену да се Срби обоже, сложе и умноже, да новокрштени православни хришћани из Индије и Кине, по пророкожеланију нашег светог владике Николаја, с' правом могу рећи :

Ал' кад Србин стекне слогу,
Милији ће бити Богу,
И мајке ће у даљини,
У Индији и у Кини,
Својој деци говорити:
- Желите ли срећни бити
На Србе се угледајте
Српском слогом заблистајте!

Амин! Боже дај!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, o. Miroljub рече

Патријарси су се срели и саслуживали у Солуну последњег дана септембра и првог дана октобра месеца прошле године, а  ми ово тек сада сазнајемо и то преко руских извора (шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења)? Невероватно!  

Едитован/додатни текст који нисам послао у оригиналној поруци: шта је пат. Вартоломеј рекао нашем патријарху у вези присаједињења.

О овоме сам исто "свирао" негде на првим страницама ове теме. Али о сличноме и више пута пре. Зато што ваљда пишемо да би писали???

Стално правимо исте грешке. 

Било би добро да са мало више транспарентности радимо. 

Имамо проблем што иако, хвала Богу, не нашим заслугама, Црква ужива углед у друштву, поштовање према свештеноначалију је у силазном тренду. А поштовање је двосмерна улица. Треба указати поштовање народу, нарочито верном, тако што ће моћи да се упознаје са важним информацијама из живота Цркве, директно из извора, а не да их сазнаје преко црквених аброва, таблоида, страних медија, итд.

Када кажем важне информације свакако не мислим на информације о томе где је који епископ служио, и колико је славских колача преломио. То имамо прилику свакодневно да читамо. Него мислим на вести типа тема као што су критски сабор, о којем скоро ништа није било, типа заседање СА Сабора, о коме обично читамо аброве штампане по интернет порталима, типа украјинска криза, о којој из страних медија сазнајемо да је наша Црква слала писма пат. Вартоломеју, да митрополит наше Цркве, сам самцат, одлази у сусрет са п. Вартоломејем, и много сличног, укључујући и ову садашњу вест. 

Али пишемо да би писали? А можда негде неко и прочита.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Ава шири фејкове :))

12:smeha:

Фењерац.

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...