Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Carigradsko ultramontanisticko shvatanje primata nema osnov samo i iskljucivo u Zizijevom filozofiranju. Zizijevo filozofiranje nema iskljucivo, a rekao bih cak ni primarno, za cilj carigradsko ultramontanisticko shvatanje primata. Zizijevo filozofiranje ima za cilj da pravoslavnu veru svede na nekonzistentnu filozofiju, tako da niko normalan ne moze ostati pravoslavan.

I to što kažeš-

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Све то стоји. Само напомињем да постоји конкретан разлог зашто Цариград даје себи за право да се понаша овако као данас. Теолози су дужни да пронађу одговор и решење одређених питања и проблема који се тичу тога.

Хтели то или не, приморани смо да се позабавимо тиме. Као и до сада, у Цркви је појава раскола терало теологе да залазе у дубине и нова учења, ради појашњавања једне и непромењиве Истине.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, MKD13 рече

Romejac, oce Miroljube istinito  je receno: "Zaista vam kazem da ce carinici i bludnici prije vas uci  u carstvo nebesno...":)

Али нигде не пише да ће пре нас у Царство ући укронацисти-бандеровци и цариградска секта.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Све то стоји. Само напомињем да постоји конкретан разлог зашто Цариград даје себи за право да се понаша овако као данас. Теолози су дужни да пронађу одговор и решење одређених питања и проблема који се тичу тога.

Хтели то или не, приморани смо да се позабавимо тиме. Као и до сада, у Цркви је појава раскола терало теологе да залазе у дубине и нова учења, ради појашњавања једне и непромењиве Истине.

Мало правиш логичку грешку кад кажеш да не постоји конкретан разлог што се фењерџије овако понашају.Итекако постоји.Не постоји ОПРАВДАН разлог.То је као да кажеш да не постоји конкретан разлог да неко опљачка златару.оНИ ЦРКВЕНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ИЗЈЕДНАЧАВАЈУ СА ЕКЛИСИОЛОГИЈОМ А ОНДА КАЖУ ДА ЕКЛИСИОЛОГИЈУ ТРЕБА ПРИЛАГОДИТИ ТРИАДОЛОГИЈИ..то је нека квазифилозофија јер ваљда све треба прилагодити Откривеној истини а не нечијим менталним конструкцијама.

Подели на овим сајтовима

Па рекао сам да постоји, можда ниси лепо прочитао. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Па рекао сам да постоји, можда ниси лепо прочитао. :)

Јеси али тај разлог никако није догматске природе да бу га требало оповргавати.Тај разлог је у недостатку морала и побожности.Можда сам се зато забунио у читању.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, MKD13 рече

Romejac, oce Miroljube istinito  je receno: "Zaista vam kazem da ce carinici i bludnici prije vas uci  u carstvo nebesno...":)

Амин! Али само кроз покајање, а не кроз врата фанариотских лихвара из Стамбола!

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Јеси али тај разлог никако није догматске природе да бу га требало оповргавати.Тај разлог је у недостатку морала и побожности.Можда сам се зато забунио у читању.

Али приметили су неки, као Амфилохије, Иринеј Буловић и Иларион Алфејев, да у интересу примата код Цариграда постоји теологија - тријадологија - као подршка (боље рећи основа) и оправдање тог примата. Зато напомињем да је то од кључног значаја, да треба тиме да се позабавимо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је ова фењерска назови теологија хула на Духа Светог и то не као тежак грех па зато него баш хула на Духа Светог и да ће се зато урушити да сви виде.Покојни о.Пајсије је говорио да треба читати Стари Завет да видимо конкретно Божије деловање и последице нечијег греха.Мислим да ћемо то видети.Овако није ни папа конкретно хулио на Духа Светог.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Али приметили су неки, као Амфилохије, Иринеј Буловић и Иларион Алфејев, да у интересу примата код Цариграда постоји теологија - тријадологија - као подршка (боље рећи основа) и оправдање тог примата. Зато напомињем да је то од кључног значаја, да треба тиме да се позабавимо.

Тиме улазиш у њихове конструкције и игре.Добро је што су приметили и у праву су.Али би била велика грешка када би неко нешто доказивао јер њихове тврдње су бесмислене.Испада да апостоли нису били у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Ја бих био опуштенији по том питању, верујући да Бог има начин да све то искористи за напредак и јачање Цркве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Citam nesto knjigu od e.Nikodima Milasa, Slavenski apostoli Kiril i Metodije i istina pravoslavlja i na 219-220 stoji :

" Zbog prvenstva Carigrada, kao careve prestonice,pred drugim gradovima,car Mavrikije darovao je bio naslov patrijarha ekumenistickog (vaseljenskog) Carigradskom patrijarhu Jovanu postniku.Doznavsi o tome,Grigorije (Veliki papa) pise odmah Jovanu i moli ga, da se odrece od toga naslova, jer moze zla nanesti, pak produzava : "Gospod, napominjuci kako moraju biti ponizni srcem njegovi nestalni ucenici kazao im je :'Koji hoce izmedju vas da bude prvi, bice poslednji', cime nam jasno kazuje, da onaj stojati najvise, koji je najponizniji.Klonimo se dakle od onih koji traze prva mesta po u sinagogama, koji traze da ih svjetina uzdize, i kojima je milo da ih uciteljima nazivlju, zaboravljajuci da je Gospod svojim uciteljima kazao:' vi se ne nazivljite uciteljima, jer je jedan vas Ucitelj, a vi ste svi braca.Ne nazivljite se ocima, jer je jedan vas otac'. "

Kad je Evlogije Aleksandrijski odgovarao na pismo Grigorijevo kojim ga je pitao, da mu saobsti mnenje o onome novome naslovu, Evlogije u svome pismu nazvao je Grigorija, iz postovanja prema njemu, vasionskim episkopom. Grigorije odma mu odgovori, i iz mesta, koja cemo ovde privesti najbolje ce se videti, kako je Grigorije mislio o svojoj vlasti, kao episkop Rima : "Tvoje blazenstvo imalo je dobrotu kazati mi, da kad budes pisao nekima, neces im vise davati naslova taih, koji poticu samo iz gordosti (moje podvlacenje), a  prema meni kazes da ces postupati , 'kao sto sam ja naredio'. Ja te molim, da mi nikada vise ne spominjes tu rec 'naredba', jer ja dobro znam ko sam ja, ko ste vi. Po svome polozaju vi ste moja braca, po vasim vrlinama vi ste moji oci. Ja, dakle, nisam nista naredio. Ja sam se samo postarao, da napomenem o nekim stvarima, koje su mi se cinile koristnima.Medjutim ja ne nalazim, da je Tvoje blazenstvo htelo se bas drzati moje napomene, jer ja sam kazao da se ne mora ni meni niti ikome onaj naslov davati, a sad eto u tvome pismu ti mi dajes one naslove, koje ja osudjujem, gorde naslove vasionskog i pape  Neka u napred Tvoje blazenstvo tako ne postupa, ja te molim, jer time oduzimas sebi ono, cega mnogo drugima dajes. Ja ne trazim naslova , nego vrlina. Ja ne smatram za sebe cast ono, sto moze smanjiti dostojanstvo moje brace. Cast moja jest kada vidim cast crkve. Ako me Tvoja Svetost naziva vasionskim papom, time ti odrices da si ti ono isto, sto bi ja sav, po tvome, morao biti. Boze sacuvaj da to ikada bude. " (kraj citata)

Neka Papa i Vaselj. patrijarh koriste svoja prava da budu prvi po casti , ali, neka sa bracom zive u ljubavi,.... jer, kako kaze papa sv.Grigorije Veliki,....Ja ne smatram za sebe cast ono, sto moze smanjiti dostojanstvo moje brace.....

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, o. Miroljub рече

Амин! Али само кроз покајање, а не кроз врата фанариотских лихвара из Стамбола!

Vreme ljeci sve...tako i kod nas...kad svako misli da je u pravo i da drugi treba da se kaje...

Kad su odomaceni kod srba  a kasnije iz Amerike rusi iz Zadgranicne crkve pisali  "Blagodatna li Sovetskaya Cerkov" mnogi su sumnjali o kanonicnosti Stalinske Moskovske Patrijarsije. Danas MP RPC je najkanonicnaja)))). Obrnuto za RPC zadgranicni rusi su bile karovacki raskolnici ili vasim recnikom karlovacke prostitutke...i kad je sazrelo vreme niko od nikoga nije trazio pokajanje, a i hriscanski je pokazati velikodusnost i oprostiti i progledati niz prste...milost hochu a ne zrtvu.

Kroz koja vrata je usla Grcka Crkva ako ne  Stambolskih lihvara i to po snishoditelnosti i razumnosti majke crkve a ne kroz pokajanje. I ova grcka crkva danas ako ne unutrasnje to spoljasnje je najtorzestvenija, najljepsa, najorganizovanija i najsposobnija pokazati lepotu Pravoslavlja pred spoljasnim svetom! 

I tako dalje...da se ne povtaram...ljudsko rasugivanje je jedno a Bozji promisao drugo, ne treba traziti "kanonicnost" ( koja i nije bas i neka kanonicnost) i uporostvovati u nesto koje se vidi da je vec proziveno i da okolnosti zahtevaju promene. Bar iz istorije se vidi da Crkva je jako gibka u ovakvim uslovima i nalazi svoje puteve zivljenja ne onako kako vi zahtevate a bas onako kako Carigrad i danas dela. I samo od ovoga se vidi da je Bog na njihovu stranu.

Vreme je da se urazumimo, svako da stavi pomalo vode u svoje vino, da oprostimo jedni drugima i zajedno da slavimo Boga. MPC i SPC zajedno kao dve pomesne crkve))). Isto i Denisenko zajedno sa Kirilom da sluze liturgiju. i sve ce bit uredu...zasto mi moramo da budemo pod vas i ukrainci koji to zele da budu pod rusima?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...