Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, farisejski.bukvojed рече

Њет!

Ово што је Ђорђе питао односи се на друго, бар ја тако мислим. Оно када су в. Иринеј и Игњатије нешто потписали пре много љета.

@Ђорђе Р да ли си у вези тога питао?

А поред тога, ово са линкова не односи се на предавање било каквих овласти Цариграду. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Па хајде нека појасни шта је питао и нека да документ, да не причамо напамет. Ово о чему ја причам мислим да је било доста пре 2009 године. 

Ти си видео Шамбези и повезао то и његово питање  донео закључак да су преписали Дијаспору Цариграду. Не иде то тако.

У Шамбезију се током година свашта збивало. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Реци ми шта у ствари тврдиш, овако само причамо без везе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ведран* рече

Њет!

Ово што је Ђорђе питао односи се на друго, бар ја тако мислим. Оно када су в. Иринеј и Игњатије нешто потписали пре много љета.

@Ђорђе Р да ли си у вези тога питао?

А поред тога, ово са линкова не односи се на предавање било каквих овласти Цариграду. 

Да, мислим да се односи на 1993. годину. На овом линку се и те одлуке спомињу, тј. не спомиње се шта је тамо потписано, него да се разгледао и тај документ:

http://www.spc.rs/sr/saopstenje_sa_cetvrte_predsaborske_svepravoslavne_konferencije_sambezi_6-12_jun_2009_godine

Суштински, моје питање је подстакнуто текстом Борбаша, где спомињу тај документ, ал га не наводе, и не дају целокупни приказ тог документа.

Ово су делови њиховог текста:

".. документом „Православна дијаспора“, целокупна православна дијаспора подељена на осам административних области (Северна и Централна Америка, Јужна Америка, Аустралија, Велика Британија, Француска, Белгија и Холандија, Аустрија и Немачка, изузета је Швајцарска) у којима ће, као управни орган, бити основани такозвани епископски сабори. Сабори ће имати посебан Устав или правилник. Уништити сваки траг да ће ти Сабори о својим одлукама, ставовима, мишљењима и осталом обавештавали искључиво цариградског патријарха! "

„Ватикан је срце Римокатоличког хришћанства. Васељенска Патријаршија Константинопоља је срце Православног хришћанства. Функција Васељенске Патријаршије као центра јединства у животу Православне Цркве произилази не само из њене изузетне канонске прерогативе на основу које она ужива једнако учешће са Црквом Старога Рима... већ такође и из њене древне мисије сведочења, патроната и расадника Православне вере... Црква Константинопоља, будући први престо међу аутокефалним православним црквама, и имајући теолошко право и одговорност да иницира и координира акције од међуправославног значаја... има ексклузивну привилегију да делује у вантериторијалном капацитету у односу на Цркве у дијаспори, као и право да суди у споровима.“

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, farisejski.bukvojed рече

Ja to "prevodim" da oni vide da je znacaj onoga sto su rekle SPC i Poljska Crkva isto kao kada bi rekao Jermenski Katolikos.

Ма колико то сад изгледало необично, мислим да је глас СПЦ још увек итекако битан у Цркви. Мени ово пре личи на покушај некаквог учитавања РПЦ и оним Црквама које је колико толико подржавају некаквог екуменизма у оном нездравом смислу те речи. Не би ме зачудило сад да украјински расколници заиграју на антиекуменистичку причу, премда иза њих стоји примадона синкретизма-Цариград. Што се мене тиче, ако нам ишта добро мисле, Копти, Јермени и сви остали инославци би требало да се држе далеко од овог сукоба и гледају своја посла...

Мада наравно, врло је могуће и вероватно да је твоје читање исправно.

Подели на овим сајтовима

Ја бих силно волео да је на сајту СПЦ објављен неки текстић о украјинској кризи дужи од четири реченице (из саопштења о тој теми).

Макар да је и исте дужине као ова, планетарно важна вест, која се објављује целом свету од стране званичног гласила СПЦ, што ће рећи од свештеног трона патријараха српских?!!!

"Берба грожђа у манастиру Букову"

http://www.spc.rs/sr/berba_grozhdja_u_manastiru_bukovu

:cmizdrenje:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ђорђе Р рече

Да, мислим да се односи на 1993. годину. На овом линку се и те одлуке спомињу, тј. не спомиње се шта је тамо потписано, него да се разгледао и тај документ:

Да. Онда мој коментар стоји. Та ствар је завршена тако што то СА Сабор СПЦ није прихватио тај документ. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Meni se cini da svi mi zajedno (na celu ili zacelju sa mnom, kako vam drago) jos nemamo pojma koliko je znacajno to sto je Svjatejsi Patrijarh Irinej rekao i sta je Sabor SPC odlucio, i to u pravo vreme, bez odlaganja.

То свакако. Реакција је иако на први поглед млака, заправо одмерена и иде се на то да се сачека шта ће да се деси у Украјини у децембру. Можда (ја верујем да је то вероватно) ће се сукобити присталице Денисенка и Цариграда. Денисенко је на терену јачи. Са друге стране, да се сада прекинуло са Цариградом (у смислу евхаристијске комуникације) верујем да би кроз пола године добили хрватску парвославну цркву и експресно затварање ПОА.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

Да. Онда мој коментар стоји. Та ствар је завршена тако што то СА Сабор СПЦ није прихватио тај документ. 

Al ovo sto je prihvatio na Kritu je slicno. Ukrajinski scenario moze da se nategnuto ugura u scenario tu dogovoren. Dijaspora je cela u nadleznosti jedino Instanbulskog ptrijarha, ako ima sporova medju episkopima na toj teritoriji.

Sad jedino sto Ukrajina nije dijaspora...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ђорђе Р рече

Al ovo sto je prihvatio na Kritu je slicno. Ukrajinski scenario moze da se nategnuto ugura u scenario tu dogovoren. Dijaspora je cela u nadleznosti jedino Instanbulskog ptrijarha, ako ima sporova medju episkopima na toj teritoriji.

Sad jedino sto Ukrajina nije dijaspora...

Украјина наравно да није дијаспора.

Ни дијаспора нису варварске територије из канона.

Нити Цариград има надлежност над дијаспором у било чему осим председавања на тим епископским конференцијама. 

Ако тврдиш супротно, документуј. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ivan Marković рече

То свакако. Реакција је иако на први поглед млака, заправо одмерена и иде се на то да се сачека шта ће да се деси у Украјини у децембру. Можда (ја верујем да је то вероватно) ће се сукобити присталице Денисенка и Цариграда. Денисенко је на терену јачи. Са друге стране, да се сада прекинуло са Цариградом (у смислу евхаристијске комуникације) верујем да би кроз пола године добили хрватску парвославну цркву и експресно затварање ПОА. 

Да допуним. СПЦ може да се позове на преседан када је била у комуникацији са Руском Заграничном и Московском у исто време иако су ове две биле у расколу. А цела ситуација је потрајала деценијама. Но то би био добар формални преседан, но садржински битно другачији. РЗЦ у то време није имала ни једно проблематично учење (не да ја знам) док га Цариград данас има. Ипак, за сада може да се држи ова прича. Али не може деценијама...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, farisejski.bukvojed рече

Ja tu vidim i nesto vise.

Pokrenuta je procedura sazivanja Vaseljenskog/Svepravoslavnog/Nazovigakako'oces Sabora. To je uradio upravo Sabor SPC. Samo cekamo da dodju predstojatelji na proslavu Svetog Save (sto su Poljaci potvrdili), eto sinaksisa pa sinaksis sazove Sabor. Sinaksis to svakako moze, isto onako kako je ovlastio Fanar da sazove "Svepravoslavni Sabor" 2016.

U ovom trenutku su verovatni ucesnici ovog Sabora (po Diptihu): Aleksandrija, Antiohija, SPC i Poljska. (Moskva i Istanbul su strane u sukobu.) Moguci ucesnici su jos (ne po Diptihu): Bugari, Grci (Atina), CeskoSlovakoMoravci i Rumuni. Od Bugara i Grka ocekujem bar neke vladike da uzmu ucesca.

A Sabor moze da sudi, rascinjava, baca anateme i menja Diptih (kao sto je na 4. Saboru Aleksandrija spustena iza Antiohije, pa je posle valjda na 5. vracena ispred nje). 

Дај Боже...

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, farisejski.bukvojed рече

A Sabor moze da sudi, rascinjava, baca anateme i menja Diptih

Ако се догоди да Вероломеј попије анатему (што Цариград већ деценијама дебело заслужује) СПЦ мора бити спремна на катакомбе у Македонији и Хрватској.

Не шалим се...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, farisejski.bukvojed рече

Zasto Fanar predsedava u Becu i Italiji, kad je Austrija i Trst kanonska teritorija SPC? (Dao Car Leopold Patrijarhu Arseniju Carnojevicu).

Zasto Fanar predsedava Amerikom i Kanadom kad su tamo prvi dosli Rusi? Sta su braca Tlingit zgresili da im odjednom predsedava Fanar umesto njihova Crkva?

Da li Fanar predsedava zato sto su se sve ostale Crkve saglasile (bez Rusa i Antiohije), ili zato sto je Fanar "izvor Pravoslavlja" i to "u licnosti Istambulskog Patrijarha" kako tvrdi Elpidoporos Lambraniadis metropolit iz Burse?

Немој да ме гњавиш. Моја "позиција" је јасна. 

Ако хоћеш о документима, може, иначе овако нисам расположен за разглабања. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, farisejski.bukvojed рече

Ako ne popije, onda svi praoslavni od Beca do Carigrada i od Kijeva do Enkoridza treba da se spreme za katakombe.

Ni ja se ne salim.

Попио,не попио, православци ће ићи у катакомбе свуда где над дијаспором православних Цркава контролу има НАТО. Осим ако се не побуне Јелини, Румуни и Бугари...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...