Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 16.10.2018. at 21:39, MKD13 рече

Informacija je zasad na nivo shpekulacije, objavio  je"slobodan pechat", kao iz poizdanih crkvenih izvora. Posto "slobodan pecat" je novina gde objavljuje tekstove David "stobijski" jasno je da su iformacije iz POA. Kolko su tacne...videcemo...

I ja nisam prorok al sam pogodio. Informacija da je Vartolomej pisao nekakvo pismo MPC da nece da resava pitanje autokefalnosti je bila laz. 

https://bigorski.org.mk/vesti/svet/vselenskata-patrijarshija-negira-deka-go-odbila-baranjeto-na-mpc-oa/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

The Kharkiv Diocese of the Ukrainian Orthodox Church has declared it remains loyal to the Orthodox Church of the Moscow Patriarchate and its leader, Metropolitan Onufry. This diocese includes the city of Kharkiv, the second largest city in Ukraine. 

"The clergy that gathered, along with the bishop, showed loyalty to the canonical Ukrainian Orthodox Church and its primate, Blessed Metropolitan Onufry of Kiev and All Ukraine," the Diocese's press service said.

https://russian-faith.com/news/parishes-ukraines-second-largest-city-pledge-loyalty-russian-orthodox-church-n1833

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Milan Nikolic рече

The Kharkiv Diocese of the Ukrainian Orthodox Church has declared it remains loyal to the Orthodox Church of the Moscow Patriarchate and its leader, Metropolitan Onufry. This diocese includes the city of Kharkiv, the second largest city in Ukraine. 

"The clergy that gathered, along with the bishop, showed loyalty to the canonical Ukrainian Orthodox Church and its primate, Blessed Metropolitan Onufry of Kiev and All Ukraine," the Diocese's press service said.

https://russian-faith.com/news/parishes-ukraines-second-largest-city-pledge-loyalty-russian-orthodox-church-n1833

Духовенство Полтавской епархии единогласно высказалось за сохранение существующего статуса УПЦ и выразило поддержку митрополиту Онуфрию, о поддержке главы канонической УПЦ заявили в духовенствах Днепропетровской области, Запорожской, Одесской, Херсонской и Ровенской епархий, а также митрополит Кировоградский Иоасаф. На местах также все уже успокоились и укрепились в вере - есть отщепенцы, но очищение для Церкви очень важный процесс.

Ово је допуна ко се за сада изјаснио за УПЦ МП.

То су за сада углавном "руске" епархије, где су расколници у мањини. Осим Херсона, то је једна слабо насељена област, где је много колониста са запада који се баве пољопривредом где је већина прихожана УПЦ КП или у најмању руку пола-пола. 

За Черкаси је и сам владика рекао да је близу да пређе код расколника. (ипак је човек духовник главном из Десног сектора за ту област.)Има ту још кандидата. 8-10 епархија (које ће тачно бити видећемо) би требало да пређе када се деси званично "томос" код њих. Мислим да су најкритичније централне и западне области.

Цитат
Вселенский (Константинопольский) патриархат в случае обращения белорусских православных может предоставить автокефалию и православной церкви в Белоруссии. Об этом в интервью «Би-би-си Украина» заявил представитель Константинопольского патриархата архиепископ Телмисский Иов.

«На данный момент не было обращения к Вселенскому патриархату ни от белорусского государства, ни от белорусской церкви, поэтому вопрос [о предоставлении белорусской церкви автокефалии] не рассматривается. Но если они обратятся, то, конечно, есть возможность, что этот вопрос будет рассмотрен аналогично [украинскому]», — сказал он.

Још је занимљиво да је Јов рекао да је ВП оран да да томос и Белоруској православој цркви, али се ни држава ни Црква нису обратиле. Најзанимљивије ми је ово за државу.

Значи, ако се Мило и Мираш обрате - ето аутокефалије или Тачи и неки одбегли владика, добијамо Косовску православну цркву.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

To su oni sto su se povukli sa Nemcima kad je Crvena Armija oslobadjala Ukrajinu. Inace su ranije bili unijati, pa su se u Kanadi "popravoslavili" i bili u raskolu do negde 1990 kada ih je Bart prigrlio.

Да и из тог времена, али већина их је дошла у Канаду још у време Аустро-Угарске(лоши услови живота), пошто је цела западна Украјина била до тада у саставу Аустро-Угарске, а онда Пољске, тек пактом Молотов-Рибентроп се та територија припаја СССР, односно Русији, до тада није била скоро 1000 година од Димитрија Галицког. Аустријанци су извршили геноцид Русина - Русака који су подржали војску цара Николаја која је ушла у Љвов- практично то су били први концентрациони логори - претеча онога што се десило 30-так година касније.(након што су се руски војници повукли)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, невски рече

Полтавской

1 hour ago, невски рече

Ровенской епархий

Ако ја добро разумем, Ровенска епархија је епархија града Ровна који је, опет ако се добро сећам, на западуУкрајине, ближе Житомиру и Лавову него Кијеву...тако да ме ово мало изненађује. Ту би требало да је урајински и унијатски интегритет врло чврст.

Полтавска је опет у центру, али више западно (од Кијева), зар не?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, farisejski.bukvojed рече

To su oni sto su se povukli sa Nemcima kad je Crvena Armija oslobadjala Ukrajinu.

СС дивизија "Галиција" и Бандеровци. За ове прве има више смисла да су бежали у САД, а ове друге у САД и Зап. Немачку...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, невски рече

Још је занимљиво да је Јов рекао да је ВП оран да да томос и Белоруској православој цркви, али се ни држава ни Црква нису обратиле. Најзанимљивије ми је ово за државу.

Јов је одлепио, а та његова болест датира од пропалог Критског сабора, када је један од битних разлога зашто Кирил није дошао наводна претња  буковинског владике и још неких да ће прекинути помињање Кирила ако се појави тамо. Битно је споменути да је један од великих противника овог сабора био и Онуфрије...

Наравно да БПЦ МП неће тражити никакве томосе, нити аутокефалност. Што се тиче Јововог спомињања државе као тражиоца аутокефалности, као и претходно Вартоломејево помињање давања аутокефалности украјинској држави (sic!-реко би Таса (није Александријски:ani_biggrin:)), то је само  показатељ да је Цариград упао у еклисиолошку јерес поистовећења Цркве са државом и етнофилетизам...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, невски рече

практично то су били први концентрациони логори - претеча онога што се десило 30-так година касније.(након што су се руски војници повукли)

Заправо су концлогоре патентирали Немци у Намибији (када су готово истребили народ Хереро) и Британци у бурском рату...негде у исто време. АУ је само покупила фазон, који је касније усавршио Хитлер.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, невски рече

Филарет не задовољава ни ВП, а ни Американце.

Али Филарет неће тако лако да одступи, а ни онај други Малетич или како већ...

Како било да било, не би ме зачудило да дође до тамбурања између вајних аутокефалиста...живо ме занима кога ће да подрже украјински нацисти: Дмитро Јарош и Андреј Парубиј...ако они буду уз Денисенка, Јов може само да кези зубе...ту двојицу манијака не може да исконтролише ни "Воушингтон" а камоли килави фанарски старци...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, srb_Lo рече

и сада треба да чекају директиву Васељенске патријаршије која се односи на даље функционисање и постојање у перспективи давања аутокефалности цркви у Украјини, рекао је он.                      

Живо ме занима како ће да испоруче своје директиве на Крим или у Доњецк...можда да опет пошаљу батаљон "Азов" да добије по тамбури...:ani_biggrin:. Изгледа им је мало било батина које су добили у Дебаљцевском котлу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, невски рече

Слажем се, једино што мне брине је то што се сви праве као да се ништа не дешава - мислим на Цркве (остале).

Брате, нису ни сви одма реаговали када се појавила монофизитска контроверза...требало је неких шест година од разбојничког сабора до Васељенског Сабора  у Халкидону...а ни остали патријарси нису баш одма реаговали када је Хумберт попио анатему. Сам монофизитизам се постепено развијао у недрима Цркве деценијама поступно и полако док га као канцер нису ишчупали халкидонски хирурзи. Па је и после Халкидона требало око двеста тридесет година да се рашчисти са моно(миа)физитизмом и његовим последицама (моноенергизам и монотелитизам). Често је цела Црква висила на пар светаца (Максим и Мартин, на пример). Максим, кога наши весели екуменисти злорабе до изнемоглости, је због питања  воље у Христу дао језик и руку, ако сам добро запамтио...њега трули компромиси нису занимали.

Било како било, имајући у виду историју Цркве, не мора све обавезно да се заврши за два три месеца...али сви знамо како ће се завршити...катапултирањем на ђубриште новојављених цепача ризе Христове...право у друштво Арија, Евномија, Евтихија, Диоскора, Севира, Пира, Кира...

Подели на овим сајтовима

Мој нови коментар - поводом овог интервјуа са архиеп Јовом. 

https://sozercanje.wordpress.com/2018/11/03/денисенкова-еклисиологија-цариградс/

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, невски рече

Цариград прети да ће опозвати аутокефалију коју су дали РПЦ.

Још само да реше проблем руског нуклеарног арсенала...у те људе уђе гадарински легион, како ми се чини. Нису нормални...

пре 6 часа, невски рече

Центре светског православља нико никада не може ставити под знак питања. Васељенски сабори су дали римском престолу и константинопољском као другоме једнаке привилегије.

Наравно да је савршено јасно да сви лисичји трагови воде у ватиканску пећину...

пре 6 часа, невски рече

били потврђени Васељенским сабором

Кад се већ позивају на Васељенске саборе, морали би да прекину сваку дискусију са севиријанцима и несторијанцима...али тој дружини Вс сабори служе само да би им потврдили један једини канон, онај 28. Халкидона. Остало их не занима. У Цркву би примили и Марсовце...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече
пре 6 часа, невски рече

Цариград прети да ће опозвати аутокефалију коју су дали РПЦ.

By the way, никада је нису ни дали РПЦ. 

Нису им никада дали Томос. Па га не могу ни узети. 12:smeha:

Тако да је све ово жешће лудило. Из којег год угла да погледаш. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ivan Marković рече

Али Филарет неће тако лако да одступи, а ни онај други Малетич или како већ...

Како било да било, не би ме зачудило да дође до тамбурања између вајних аутокефалиста...живо ме занима кога ће да подрже украјински нацисти: Дмитро Јарош и Андреј Парубиј...ако они буду уз Денисенка, Јов може само да кези зубе...ту двојицу манијака не може да исконтролише ни "Воушингтон" а камоли килави фанарски старци...

Већина тих следбеника нису чак ни хришћани, него пагани. То је уопште проблем и у самој Русији, има много пагана и међу младима. Нпр. навијачи.

пре 51 минута, Ivan Marković рече

Ако ја добро разумем, Ровенска епархија је епархија града Ровна који је, опет ако се добро сећам, на западуУкрајине, ближе Житомиру и Лавову него Кијеву...тако да ме ово мало изненађује. Ту би требало да је урајински и унијатски интегритет врло чврст.

Полтавска је опет у центру, али више западно (од Кијева), зар не?

Јесте,али је мала област (милион људи), има тамо грко-католика, УПЦ КП је тамо јача. Та област заједно са Љвовском,Иванофрансковском,Тернопиљском,Волињском се сврстава у западиншину.

Волињска, Тернопиљска, Иванофрансковска, Ровењска имају становника колико само једна Доњецка област(пре рата) или  мало више него само Дњепроперовска.

Центар - то ти је све источније до Харкова и јужније, до Николајева,Херсона, Одесе. За њих се каже да су хохлы(не односи се на западинце), да кажем прави Украјинци условно. То је увек било поље боја у смислу утицаја и сада је. Нису исто као ови на западу, имају неки свој менталитет. Моя хата с краю - у слободном преводу, не дирај ме, пусти ме на миру, ништа нисам видео ни чуо.

На западу имаш Буковину  и Закарпатје, то је нека своја специфика, специфичан менталитет, има разних националности, Румуна(Буковина), Мађара, Русина(Закарпатије). Нису исто као ове области.

Од Свобожаншине и јужније, је сасвим други менталитет који одговара сасвим менталитету југа и запада Русије, јако урбано, јака индустрија. У тих 8 од 24 области живи скоро половина популације. Нешто је насељенији Кијев и Љвовска област, остало слабо.

пре 13 минута, Ivan Marković рече

Брате, нису ни сви одма реаговали када се појавила монофизитска контроверза...требало је неких шест година од разбојничког сабора до Васељенског Сабора  у Халкидону...а ни остали патријарси нису баш одма реаговали када је Хумберт попио анатему. Сам монофизитизам се постепено развијао у недрима Цркве деценијама поступно и полако док га као канцер нису ишчупали халкидонски хирурзи. Па је и после Халкидона требало око двеста тридесет година да се рашчисти са моно(миа)физитизмом и његовим последицама (моноенергизам и монотелитизам). Често је цела Црква висила на пар светаца (Максим и Мартин, на пример). Максим, кога наши весели екуменисти злорабе до изнемоглости, је због питања  воље у Христу дао језик и руку, ако сам добро запамтио...њега трули компромиси нису занимали.

Било како било, имајући у виду историју Цркве, не мора све обавезно да се заврши за два три месеца...али сви знамо како ће се завршити...катапултирањем на ђубриште новојављених цепача ризе Христове...право у друштво Арија, Евномија, Евтихија, Диоскора, Севира, Пира, Кира...

Видећемо, ипак је у то време превозно средство био магарац, информације нису тако брзо путовале. Сада се ипак све сазна, за релативно кратко време.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...