Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Ole Gunnar Solskjær рече

Па или је РПЦ бацила бисере пред свиње или тргује моштима за утицај или је поклонила мошти Римском епископу као знак братске повезаности, благослова и заједништва.

Kao hriscani, koji veruju u istog Boga, normalno je da imamo odredjenu saradnju i prijateljstvo. (drugo, je ono sto nas razdvaja)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Лош ти пример. Јер у Символу јасно пише ко је Свети Дух. Господ Животворни.Ко може да твори живот?

Не значи. Као што ни титула Ис Хс да је Син Божији не означава да је Бог. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ole Gunnar Solskjær рече

поклонила мошти Римском епископу као знак братске повезаности, благослова и заједништва.

Знак заједништва између Цркава може бити само заједништво у Чаши...

Подели на овим сајтовима

Знам. И ту сам те чекао. Да ли је Атинагора сазвао саборчић када је скидао анатему...

Јесте, јер делује у својству председавајућег синода. Зато није као јединка укинуо анатему. - Лепо ти реће владика Игњатије шта да радиш...

Подели на овим сајтовима

Знам. И ту сам те чекао. Да ли је Атинагора сазвао саборчић када је скидао анатему...

Koliko se secam, osim episkopa Carigrada, bili su i neki predstavnici drugih patrijarsija i crkava.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

Лупаш вишеструко, можда ти зато нико не одговара. 

Не брини, зато му ја уредно лепим минусе.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Лупаш вишеструко, можда ти зато нико не одговара. 

Добио сам одговор. Извади ноге из лавора.

Управо сада, Bokisd рече

Kao hriscani, koji veruju u istog Boga, normalno je da imamo odredjenu saradnju i prijateljstvo. (drugo, je ono sto nas razdvaja)

Значи пријатељима се пиклањају мошти једног од најпоштованијих  Руских светитеља?

Нема то везе са благоаћу и где ће обитавати? 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

govorio o filioque kao o obnavljanju tkz.kvazisavelijanstva, 

То онда није добро разумевање filioque. Јер ту је нагласак не на томе како је Тројица један Бог, већ првенствено, откуд Дух Свети поред Сина (Логоса, Слова) и да ли је раван Сину, и да ли је Син раван Оцу.

Filioque покушава да дадне одговор, да Дух Свети исходи из личности Оца, али од ЉУБАВИ Оца и Сина.  Међутим, пошто су Филиокве постале толико спорне и разлог потврде раскола, иако су они вековима и вековима многи тамо исповедали, и то није био неки проблем, ипак, требало би да римокатолици појасне то учење у некон прихватљивом овлику за Православне. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Koliko se secam, osim episkopa Carigrada, bili su i neki predstavnici drugih patrijarsija i crkava.

Епископ може да удаљи од причешћа. Може и трајно. То јесте анатема....

Подели на овим сајтовима

Знак заједништва између Цркава може бити само заједништво у Чаши...

Нетачно. Цркве су често у заједништву иако су у расколу. Анатемисана СПЦ у време Душана је била у заједници са свом Црквом, иако је била у расколу са Цг.  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Не брини, зато му ја уредно лепим минусе.

Сав си ми паметан, па плус и не можеш да даш. Живот само од Живога, минус од минуса.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Нетачно. Цркве су често у заједништву иако су у расколу. Анатемисана СПЦ у време Душана је била у заједници са свом Црквом, иако је била у расколу са Цг.  

С ким има заједништво римски папа?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...