Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 31 минута, ana čarnojević рече

Gospoja dajte si smiriti zivceke. Ja imam dvoje dece sa katolikom i za ekumenizam sam se dovoljno zrtvovala, vise i od Vas verovatno. A sad  me pustite da verujem kako mi se veruje. Ugodnu vecer Vam zelim.

7896634kud sa katolikom..

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 39 минута, Ђорђе Р рече

ЦП је показала иницијативу да се проблеми саборно решавају.

Не живимо ми у средњем веку да путујемо на магарцима. У данашње време, Свеправославни сабори могу да се одржавају и сваке године, ако би то цркве желеле, ако би било спорних ствари, или потребе да се заузме заједнички став о некој појави.

У средњем веку је то било незамисливо, због тога што је некима требало да путују месецима како би дошли до места саборовања.

Ја сам мислио да сам био довољно јасан. М.Амфилохије је објаснио како Фанар избегава свако озбиљно питање за будући Сабор. Фанар је био спао на питање брачних сметњи, а о питању аутокефалија се толико противио да је на крају рекао да за то нема времена. Замисли нема времена. А зашта има време?

Амфилохије је сведочио шта му се десило када је предложио да се 2000. годишњица хришћанства обележи сабирањем свих епископа православне васељене на Сионску Горницу. Неки из Цариграда су хтели малтене да га казне, тражили су да се унесе у записник шта то Амфилохије прича. Проблем је био како би се сазвао тај Сабор, јер је тамо Јерусалимска патријаршија. Цариград се уплашио за своје првенство, како сме негде другде да се сазива такав сабор.

Схватате ли колики је то поремећај са Цариградском патријаршијом? Цариград је пре пар година одлучио да највише 24 епископа од сваке помесне Цркве може учествовати на великом Сабору, док је предлог других Цркава и Московске патријаршије и наше Цркве био да свеправославни Сабор буде Сабор свих епископа Православне Цркве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Ђорђе Р рече

Ти си навијао, а и погодио да ћемо заузети "неутрални" став.

Нисам погодио него знам. То је послање наше СПЦ да помогне превазилажењу ситуације, позивајући на братство, љубав  и мир.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

"Кајафом"? 

Зато што још  није све дефинитивно...

Како Патријарх Вартоломеј није кренуо Кајафиним путем када  ствара раскол?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Milan Nikolic рече

Ја сам мислио да сам био довољно јасан. М.Амфилохије је објаснио како Фанар избегава свако озбиљно питање за будући Сабор. Фанар је био спао на питање брачних сметњи, а о питању аутокефалија се толико противио да је на крају рекао да за то нема времена. Замисли нема времена. А зашта има време?

Амфилохије је сведочио шта му се десило када је предложио да се 2000. годишњица хришћанства обележи сабирањем свих епископа православне васељене на Сионску Горницу. Неки из Цариграда су хтели малтене да га казне, тражили су да се унесе у записник шта то Амфилохије прича. Проблем је био како би се сазвао тај Сабор, јер је тамо Јерусалимска патријаршија. Цариград се уплашио за своје првенство, како сме негде другде да се сазива такав сабор.

Схватате ли колики је то поремећај са Цариградском патријаршијом? Цариград је пре пар година одлучио да највише 24 епископа од сваке помесне Цркве може учествовати на великом Сабору, док је предлог других Цркава и Московске патријаршије и наше Цркве био да свеправославни Сабор буде Сабор свих епископа Православне Цркве.

Да су се сви скупили, могли су о свему да причају. Шта би радили онима који се не придржавају дневног реда? Искључивали микрофон и избацивали из сале? Могли су да одлуче и да ЦП не буде први...

На сабору су сви равноправни. Није сабор место где се само клима главом на оно што ЦП каже, и гласа кад се упали звонце.

Подели на овим сајтовима

@Ђорђе Р ја бих се сложио са тобом везано за написано у вези саопштења. Да је закључак био због настале ситуације тражимо Сабор свих Цркава, све би било на месту. То ни у једном тренутку није споменуто. То је једино нормално и исправно.

Такође слажем се са буквоједом да  тешко да  наша Црква може ишта да уради и да спречи будућа дешавања на терену.

Ово други црквено је у њиховој моћи итекако.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Благовесник рече

Нисам погодио него знам. То је послање наше СПЦ да помогне превазилажењу ситуације, позивајући на братство, љубав  и мир.

Е кад би се тако решавали проблеми и сукоби, позивањем на братство, љубав и мир, где би нам био крај. :)

Рата онда не би било, нит комшијских свађа. Свуда на свету би мир и слога владала. Само наш патријарх позове на љубав, и сваки сукоб престане :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bokisd рече

I, da se u kostretu i pepelu pokaje.... :stadaradim:

Прочитах "да се у контексту и пепелу покаје" :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Zoran Đurović рече

Христоборко! Директно радиш против последњег што се Исус на земљи молио. Памет те не смета...

Isus se moli za one koje mu je Otac dao. Vidite da se jedinstvo sastoji od svih onih koje je Otac dao Isusu.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ivan Marković рече

Сабор може да сазове и Путин. Ако су то током првог и прве половине другог миленијума радили ромејски цареви, не видим принципијелну препреку да то уради шеф највеће православне државе данас.

А замисли само медијски циркус који би уследио:

"Путин се грубо меша у црквена питања"

"Путин потчинио Цркву себи"

А убрзо затим би уследили и овакви:

"Православна Црква - продужена рука Путина" 

А убрзо затим би имали индефинит детеншн по разним гулазима, за разне "претње по национлну безбедност". 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ivan Marković рече

Па да се пита Ћирил:ani_biggrin:, ко зна...али ту је лични сукоб Вратоломе са Алфејевим, а затим, Ћирил је већ пре пар година добијао претње својих епископа да ће прекинути општење са њим, ако оде на Критски сабор...

Не дирај Ђиру, он достојно носи свој крст. :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

А замисли само медијски циркус који би уследио:

"Путин се грубо меша у црквена питања"

"Путин потчинио Цркву себи"

А убрзо затим би уследили и овакви:

"Православна Црква - продужена рука Путина" 

А убрзо затим би имали индефинит детеншн по разним гулазима, за разне "претње по национлну безбедност". 

На жалост је тако. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Не дирај Ђиру, он достојно носи свој крст. :D

Ух, јесте, ал кад реално погледаш Ћирило управља са скоро три четврт православног света. Вратолома је у односу на њега обичан комарац, а да се сви неруски патријархати саберу, то би био само мало крупнији москито:ani_biggrin:. Једино што је ту реално крст ту јесте то што Русија не може баш да распали по Украјини из гомиле геоекономских и геополитичких, али и војностратешких разлога. Али то није само Ћирилов крст. Мораће да га тегле и Путин и Шојгу и Лукашенко.. 

Подели на овим сајтовима

РПЦ: Вартоломеј је расколник

Руска православна црква цариградског патријарха Вартоломеја сматра расколником, саопштио је шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.

Према његовим речима, својом одлуком да започне процес признавања аутокефалности неканонске цркве у Украјини Вартоломеј је „признао расколнике (…) и сам се прикључио расколу“.

Иларион је навео да Руска православна црква не признаје Вартоломејеве одлуке.

„И никако не можемо да признамо то право које је он незаконито присвојио — да лично усваја молбе помесних православних цркава, да упада на канонску територију православних цркава, да се понаша као разбојник, да ствара некакве своје структуре без знања цркава“, изјавио је митрополит.

Иларион је нагласио да Цариградска патријаршија нема право да поништава документе који су „више од 300 година сведочили о некој црквеној реалности, а који су сачувани до данас“. 

https://rs.sputniknews.com/rusija/201810201117565401-RPC-Vartolomej-raskolnik/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ivan Marković рече

На жалост је тако. 

Можда онда Вучић као човек помирења да сазове ?:coolio:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...