Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Zayron рече

Glavno da tebi nisu otvrdle noge! :D 

https://youtu.be/Lbczxf949Wo

https://youtu.be/vUELG_TbBYw

Заки, претпостављам да не би имало ефекта да ти по стоти пут поновим да не разумем чешки. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Ево и ја да похвалим Стаљина што је разорио пола Немачке, срушио нацистичку гамад, показао мителеуроољанима где им је место, забранио абортус у СССР... 

То и ја кажем да је имао и добрих потеза.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Ivan Marković рече

Немој да си лажов. Ово није свештенство РПЦ нити било које друге Цркве јер Стаљин није пројављен свецем у ПЦ. Није сваки брадоња поп. И Толстој је имо браду. 

Свештенство је подељено по питању Стаљина. Доста људи га поштује међу свештенством (много стараца који су живели у његово време га воли) ипак је обновитељ Патријаршије.

Подсетићу од 1721 је земљом управљао Синод на челу са царом(који је суштински био глава Цркве),уз период грађанског рата, када је на кратко обновљена Патријаршија. Патријаршија је у овом класичном данашњем виду обновљена тек 1943 (између осталог као награду за велики допринос Цркве у победи у Великом отаџбинском рату).

Није прогонио Цркву. Уосталом нађите на интернету протојереја Максима Колесника, он каже да су у комунизму много били здравији међуљудски односи него сада. 

Лењин је прогонио и убијао свешетнике, а под Стаљином се црква у неку руку консолидовала, то су чињенице. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, farisejski.bukvojed рече

Mitropolit Jerotej Vlahos "ce nam objasni" sta zapravo znaci autokefalija

Е добро је, чекали смо две иљаде година! :))

Хоће ли да нам објашњава као што нам је Зизи објашњавао шта је Црква или другачије? :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Иначе Иларион се тренутно налази у Риму. 

Састаће се с папом.

Došao je kod majke po savet! Kao i svako drugo dete kad je u nevolji!

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bernard рече

Došao je kod majke po savet! Kao i svako drugo dete kad je u nevolji!

Не. Дошао секретар школе код мајке детета које у школи малтретира 14 деце  да га мајка уразуми да то не ради. :D

Подели на овим сајтовима

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

По гласу рекао бих да ово прави наш Бојан, модератор са верујем.орг.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

https://www.interfax.ru/world/634043

Грузујска православна црква неће заузимати став по овом питању него ће сачекати шта остале цркве кажу. Па ако кажу да је РПЦ у праву подржаће ту позицију, а ако кажу обрнуто подржаће и ту позицију.

То је позиција нит' си вино нит' си вода, што се неки овде и предлажу.

Подели на овим сајтовима

Поставља се онда питање, ако све цркве поступе као ГПЦ, то јест пребаце одговорност на другога и праве се како се ништа није догодило, ко ће онда да утврди ко је ту у праву ?

Подели на овим сајтовима

Макар су поштено рекли да немају став. То је срамота за аутокефалну Цркву.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Макар су поштено рекли да немају став. То је срамота за аутокефалну Цркву.

Такав сличан став очекујем и од Румуна, Грка, Кипра, Бугара, једино од нас и Антиохије и евентуално Александрије очекујем супротно. Видећемо да ли сам погрешио, а надам се да грешим.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, farisejski.bukvojed рече

Nije receno to sto si ti razumeo da je receno.

Sekretar Patrijarha kaze da jos nisu zauzeli stav. On i nema kapacitet da kaze bilo sta drugo. Rat ne objavljuju ni ministri, ni generali, a ni kaplari.

Dalje spekulise o tome da ce Gruzijski Sabor zasedati tek kada se stavovi dve strane u sukobu iskristalisu (posto im sada "nisu jasni"), pa ce onda doneti odluku, s gledace da budu u skladu sa vecinskim misljenjem.

Problem koji trenutno nije pod okom (forumske) javnosti je sto su Fanarioti dozvolilli drugi brak svestenstva, sto je izricito zabranjeno (nekim) kanonom Vaseljenskog Sabora. Dakle, oni su samovoljno i samovlasno promenili kanon (makar on i ne bio doktrinarni nego disciplinski) sto je prekrsaj preko kojeg nije moguce preci i ostati pravoslavan.

Цитат

"Если же церкви дадут правовую оценку этому вопросу (с точки зрения церковного канонического права) и скажут, что Константинополь прав, то почему мы должны поддержать позицию РПЦ? Если окажется, что аргументы Константинополя правильные и часть церквей его поддерживают, конечно же, мы с этим согласимся", - сказал секретарь патриарха.

Ако цркве дају правну оцену по том питању (са тачке гледишта црквеног канонског права) и кажу да је Константинопољ у праву, зашто ми морамо да подржимо позицију РПЦ  ? Ако се испостави да су аргументи Константинопоља правилни и део Цркве (цркава) њега подржи, наравно да ћемо се са тиме сагласити - рекао је секретар патријарха.

Дакле неће имати позицију, него ће чекати да се друге Цркве изјасне, па ако барем део Цркве њега подржи онда ће се са тиме сагласити.

На пример наша Црква је рекла да је ово што се дешава некаконски, чак и пре него што се десило.

Значи они чекају да се други изјасне, па ће онда у складу са тим донети свој став,а шта то значи друго до неутралност ?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, farisejski.bukvojed рече

Nije jos nasa Crkva zvanicno rekla da je nekanonski. To ce, ako Bog da, reci na Saboru. Za sada je to rekao samo Patrijarh, sto ima svoju tezinu, ali na saborne odluke Fanara i Moskve odgovara se saborno.

Sava Poljski je trazio sinaksis https://www.interfax.ru/world/634043

Јесте, слажем се, али ипак ако Патријарх нешто каже његова реч има тежину, нисам приметио да он даје исхитрене изјаве. Мислим да није то изјавио без макар неких неформалних консултација између архијереја. Сигурно да владике разговарају између себе свакодневно и да се отприлике зна каква ће одлука на Сабору бити.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...