Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Javi nam kad prostudiras!

што је баби мило то јој се и снило. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 4 часа, MKD13 рече

Autonomija je jedna novotarija koje pravoslavno predanje nezna, pri dodeljivanje autokefalije.Izmishljena da bi komplicirala i odugovlacila proces autokefalije, a krajni cilj joj jeda nikad i ne doge do autokefalije.

Мораћеш да уложиш жалбу за ову "новотарију" у Цариград. Да им кажеш да су погрешили што су потписали документ на Криту. 

У жалби напиши:

пре 4 часа, MKD13 рече

pojma nema Carigrad, mi smo strucnaci, eksperti i kanoniste.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ових дана сам читао доста извора везаних за ову тему како на једној, тако и на другој страни, а информисао сам се о ситуацији изнутра на нивоу "говоркања и трачева", али када се све сједини то изгледа овако:

1. Одлука је да се сачека шта ће одлучити Синод РПЦ, јучерашњи скуп је био само "показивање мишића".

2. Одлука која се очекује од Синода РПЦ и реакција би требала да буде нека врста осуде, али без драстичних мера. Главно је било не стављати РПЦ у позицију да буде посрамљена и да се доводи у ситуацију да једноставно мора да преузима неке драстичне мере. Дакле, "кување жабе у млакој води".

3. Од заузимања светиња се неће одустати, једноставно ће се ићи постепено, то јест прећиће у рутински процес.

4. УПЦ КП нема довољан број свештеника да уопште попуни све цркве у свакој парохији, зато ће се ићи постепено. Прво највеће светиње или неке од највећих, а мање парохије ће последње доћи на дневни ред.

5. Уколико све прође глатко у смислу одлука, велики део владика ће прећи на страну УПЦ КП, са свим привилегијама које су имали. Већ постоје одређене усмене гаранције и обећања.

6. Што се тиче саме РПЦ, изгледа да они нису израдили никакав план дејстава, сада ће тек о томе разговарати.

7.  У РПЦ постоје три струје: једна која је то да се уреди да обе Цркве и РПЦ и КП заједно дају аутономију, неодлучна струја и струја која је за екстремне мере.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече
пре 4 часа, MKD13 рече

Autonomija je jedna novotarija koje pravoslavno predanje nezna, pri dodeljivanje autokefalije.Izmishljena da bi komplicirala i odugovlacila proces autokefalije, a krajni cilj joj jeda nikad i ne doge do autokefalije.

Мораћеш да уложиш жалбу за ову "новотарију" у Цариград. Да им кажеш да су погрешили што су потписали документ на Криту. 

У жалби напиши:

пре 4 часа, MKD13 рече

pojma nema Carigrad, mi smo strucnaci, eksperti i kanoniste.

A, sama stara Ohridska arhiepiskopija je imala autonomiju u okviru Carigrada. :D

Ili, Moskovska mitropolija je imala jednu vrstu autonomije u okviru Carigrada ( VP je potvrdjivala izbor Mitropolita za Moskvu, dok je mitropolit Moskovski sam upravljao svojom mitropolijom sa ostalim svojim episkopima i lokalnim Saborom )

( tako da,....zivela autonomija,... :D )

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Bokisd рече

:D

Смедеревац! Ти си здужен за праћење Синода док ја обављам друге ствари и док се мало одморим.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Смедеревац! Ти си здужен за праћење Синода док ја обављам друге ствари и док се мало одморим.

4.gif.cb8f5a042c563cb4251d37799701acaf.gif

:cheesy3:

Подели на овим сајтовима

Како ја видим из свега до сада, о чему је и м.Амфилохије детаљно излагао, једино решење је да се Православна Црква ослободи Цариграда и његових претензија, из којих разлога не може доћи до никаквих решења нагомиланих проблема. Уколико се нешто драстично не промени код Цариграда, изгледа да је једино решење да се Цариград препусти путу којим је кренуо за Римом.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Milan Nikolic рече

Како ја видим из свега до сада, о чему је и м.Амфилохије детаљно излагао, једино решење је да се Православна Црква ослободи Цариграда и његових претензија, из којих разлога не може доћи до никаквих решења нагомиланих проблема. Уколико се нешто драстично не промени код Цариграда, изгледа да је једино решење да се Цариград препусти путу којим је кренуо за Римом.

Zamjenite ga jednostavno s nekim, na primjer s ovim, taj je već patrijarh, samo ga naimenovat, odglasat i napisat mu dekret! S njim ne bi bili problemi, tamo se već sve unapred zna šta on može i smije a šta ne i koje ima ovlasti, u šta se smije petljat a u šta ne. Barem znate na čemu ste s njim! :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Butta

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Butta

http://www.ccsh.cz/patriarcha.php

Znate njegove planove i program unapred, neće vas nemilo

iznenaditi s tim razdavanjem i dijeljenjem autokefalija ko ovaj

Ve svém programu při nastoupení do služby patriarchy v roce 2006 vyjádřil tyto priority a důrazy (akcenti):

Znovuobjevování hloubky liturgie jako radosti ze slova života, společné modlitby a daru Kristovy večeře,
Teologickou práci jako dialogické hledání pravdy evangelia,
Katechezi a křesťanské vzdělávání,
Zakoušení církve jako společenství založené na upřímných osobních vztazích,
Umožnění dětem a mládeži nacházet své místo v církvi,
Rozvíjení aktivit kulturních, výchovných a diakonických,
Přiblížení a aktualizace náboženského dědictví české reformace.

Ovako se to radi! Zna se tačno kakvi su mu tituli i prerogativi!

Sve jasno ko dan! Ze své funkce patriarchy je:

předsedou sněmu,
předsedou Ústřední rady CČSH v České republice,
předsedou církevní zkušební komise,
předsedou Správní rady bohoslovecké koleje dr. Karla Farského,
členem Vědecké rady Husitské teologické fakulty UK,
členem Řídícího výboru ERC,
členem církevní komise a dalších orgánů.

Подели на овим сајтовима

Када дође време да се сабирају нови васељенски Сабори, тада је могуће успоставити и новог епископа Рима. До сада успостављање нових васељенских Сабора није дозвољавао Константинопољ. Они су од свих битних тема за велики Сабор завршили на теми брачних сметњи и слично. То се након ових нових дешавања неће моћи више допустити.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Miljan1234 рече

Zna li neko moguceg kandidata za pravoslavnog episkopa Rima?

Ава Зоран....:D

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Московска Патријаршија донела је одлуку да прекине све везе са Цариградском Патријаршијом!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рапсоди рече

Ава Зоран....:D

Ako mu Rusi ne budu pravili probleme što je u "pogrešnoj" jurisdikciji i na pogrešnoj strani i budu saglasni s tim da se on postavi za pravoslavnog papu! :D 

On izgleda nikada nije na pravom mjestu u pravo vrijeme! Zbog tog što je bio na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme mu zbog onog skandala s onim kardinalom i finansijama puče onaj milionski job s freskama! Velika šteta! 

https://www.atlasobscura.com/places/saint-catherine-russian-orthodox-church

http://www.blagoslovi.me/италија/orthodox-pilgrimage-to-rome/

• Тужан 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zayron рече

On izgleda nikada nije na pravom mjestu u pravo vrijeme! Zbog tog što je bio na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme mu zbog onog skandala s onim kardinalom i finansijama puče onaj milionski job s freskama! No, stvarno šteta! 

( eh, steta, malo i njega da ogreje finansijsko sunce,... :945729: )

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Zayron рече

Sve može, samo ne staru babu!

Мој покојни деда је имао обичај да певуши:"Стара баба, стара је, кад се љуби, млада је"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...