Jump to content

ПОЛИТИКА: Цариград не одустаје од аутокефалности за Украјинску Цркву

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Вилер Текс рече

Е био сам и ја, замисли. И чуо сам свашта и род наш српски и све православне хришћане, на пример.

Тако да није то тако како си ти брате замислио "Помени Боже Србе и само Србе јер су сви Срби". Дођи још који пут па ћеш да чујеш и јектеније за страдални православни народ и на Косову и Метохији и Африци и Украјини...свашта може да се чује.

Овде Цариград није у праву.

Са друге стране сви који Цариград  малтене сматрају оптадницима, (Боже сачувај од саме идеје) нису нити ће икада бити у праву.

Можда и није у праву, али и РПЦ и СПЦ нису у праву.

УПЦ-КП затражила преговоре - нису их добили.
МПЦ-ОА 3,5 године чека обнову преговора са СПЦ и ПОА. 

Васељенска Патријаршија мора да уведе ред и поредак и не може неки синоди да се поигравају са читаве народе.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Orthophill рече

Можда и није у праву, али и РПЦ и СПЦ нису у праву.

УПЦ-КП затражила преговоре - нису их добили.
МПЦ-ОА 3,5 године чека обнову преговора са СПЦ и ПОА. 

Васељенска Патријаршија мора да уведе ред и поредак и не може неки синоди да се поигравају са читаве народе.

Извини, али ово није тема о вама. Јел може једна тема, која нема везе са вама, да прође без тога да ви причате своју причу?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Извини, али ово није тема о вама. Јел може једна тема, која нема везе са вама, да прође без тога да ви причате своју причу?

Извини али ниси видео дневни ред тековног Сабора Васеленске Патријаршије, па зато тако причаш. 

Подели на овим сајтовима

Дневни ред:

“Granting Autocephaly and the Relevant Privileges of the Mother Church: historical, Canonical and Theological Perspectives,”

“The Privilege of Eccliton (Right to Appeal): historical, Canonical and Theological Perspectives.”

“An Assessment of the Recent Visits by the Patriarchal Delegation to the Local Orthodox Churches.”

“The Ecclesiastical Issue of Ukraine.”

“Historical Survey of the Church of Ochrid in Relation to a New Identity.”

“The Canonical and Ecclesiological Restoration of the Church of Skopje.”

“The Ecumenical Patriarchate and Its Eparchies Abroad.”

“The Ecumenical Patriarchate and Theological Learning.”

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

Извини али ниси видео дневни ред тековног Сабора Васеленске Патријаршије, па зато тако причаш. 

Ајде погледаћу. Али није ми јасно само докел ће те да глумите невинашце и да упирете прстом у зле велике Србе, који апсолутно немају ништа против вас...Мислим, ваша ствар али досадна је та незрелост коју показују ваши националисти и расколници. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

“The Canonical and Ecclesiological Restoration of the Church of Skopje.”

Били сте јако близу у Нишу ономад, али ипак вам је македонизам ваши политичара био на првом месту. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Били сте јако близу у Нишу ономад, али ипак вам је македонизам ваши политичара био на првом месту. 

Као што и Српство код вас. Ми нисмо нажалост бољи од вас, али за среќу нисмо ни гори. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Orthophill рече

Као што и Српство код вас. Ми нисмо нажалост бољи од вас, али за среќу нисмо ни гори. 

Како објашњаваш да су сви великодостојници МПЦ потписали споразум а онда повукли потписе?

Подели на овим сајтовима

Како објашњаваш да су сви великодостојници МПЦ потписали споразум а онда повукли потписе?

Брате, са МПЦ управља Синод и црковно-народни сабор. Споразум су потписали епископи из комисију за преговоре са СПЦ, али Синод није прихватио споразум. Колико знам, неко из СПЦ потписао да епархије из дијаспору преѓу под власт Васеленске Патријаршије, али то не значи да Синод/Сабор СПЦ то прихваќа и да ќе то да буде реализирано.
У осталом, Нишки споразум је био стављен на одобравање и на Синод/Сабор СПЦ.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Dragi рече

I Istanbul je grčki, od grčkog is tin poli(s), unutar u gradu ;)

I NY je Gotham, Metropolis, Big Apple itd. itd. Mnogi gradovi imaju sinonime, i is tin poli je bio takav jedan, odatle pak moderno, ili turski Istanbul.

Sve mi je ovo vec poznato, ali hvala jos jednom. 

• Свиђа ми се 1

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Orthophill рече

У осталом, Нишки споразум је био стављен на одобравање и на Синод/Сабор СПЦ.

Мислим да ту не би било проблема.

Опет, све је то тако безвезе, много смо блиски, није ми јасно само зашто толико нећете да се смирите и тражите аутокефалност канонским путем, него тражите неке заобилазне који не воде нигде. Убеђен сам 1000% да када би тражили аутокефалност канонским путем, када би престао прогон митрополита Јована и верних све било брзо завршено и сређено. Нико у српској Цркви (народу) нема апослутно ништа против вас. Браћа смо.

Подели на овим сајтовима

Мислим да ту не би било порблема.

Опет, све је то тако безвезе, много смо блиски, није ми јасно само зашто толико нећете да се смирите и тражите аутокефалност канонским путем, него тражите неке заобилазне који не воде нигде. Убеђен сам 1000% да када би тражили аутокефалност канонским путем, када би престао прогон митрополита Јована и верних све било брзо завршено и сређено. Нико у српској Цркви (народу) нема апослутно ништа проти вас. Браћа смо.  

3,5 година су прошли (од фебруар или март 2015) како владика Јован је ослобоѓен. То је било услов да започну преговоре. 
Тренутно саветник премијера Заева је човек члан ПОА, чија супруга је била осуѓена (на условну казну) због прања новца у ПОА.  И тај процес је завршен.
Али преговора нема! Оформени су комисије још пре 3.5 година, али узалуд. У меѓувремену, МПЦ почела да комуницира и са БПЦ, обновљени су и комуникације са Васеленску Патријаршију, мада са Васеленску и никада и нису били прекинути. Македонски прецедници редовно се дописују и посеќују ЊБСС г.г. Вартоломеја.
Сети се да МПЦ се трудила да успостави некакве комуникације са СПЦ, али одговор од СПЦ није било. Непозвани су дошли на интронизацију патријарха Иринеја, дали смо део моште светог Јована Владимира... Али неко из СПЦ хоќе да ствари остану статус кво! 

Подели на овим сајтовима

On 5.9.2018. at 21:54, Orthophill рече

3,5 година су прошли (од фебруар или март 2015) како владика Јован је ослобоѓен. То је било услов да започну преговоре. 
Тренутно саветник премијера Заева је човек члан ПОА, чија супруга је била осуѓена (на условну казну) због прања новца у ПОА.  И тај процес је завршен.
Али преговора нема! Оформени су комисије још пре 3.5 година, али узалуд. У меѓувремену, МПЦ почела да комуницира и са БПЦ, обновљени су и комуникације са Васеленску Патријаршију, мада са Васеленску и никада и нису били прекинути. Македонски прецедници редовно се дописују и посеќују ЊБСС г.г. Вартоломеја.
Сети се да МПЦ се трудила да успостави некакве комуникације са СПЦ, али одговор од СПЦ није било. Непозвани су дошли на интронизацију патријарха Иринеја, дали смо део моште светог Јована Владимира... Али неко из СПЦ хоќе да ствари остану статус кво! 

И прошло је неколико недеља од тако је владики Јовану одузет пасош. И то је чист прогон. Нико није рекао реч из МПЦ против тога. 

Врло добро занш да је то прање новца намештаљка. 

Да не детаљишем више, јер нема смисла. Све што треба МПЦ да уради је да на канонски начин тражи аутокефалност и мирна Босна, што каже нардо, тј Македонија. Мислим да ћемо се сви тада радовати.

Подели на овим сајтовима

7896634

Људи, расколницима који свој боравак НАДВОР ОД ЦРКВА (у расколу), виде као православан (спасавајући) и радујући се расколу који Други Рим само што није начинио, узалудно је било шта причати.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...