Jump to content

Коментари са ФБ странице Насеље Степа пуни увреда за СПЦ и свештенство

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Avocado рече

Cak je i teza da ne zele crkvu u naselju pogresna. Ne zele da se bilo sta izgradi na toj lokaciji osim onoga sto im je obecano da ce tu biti izgradjeno kad su kupovali stanove. GDS tj. SNS im je maestralno uvalio crkvu, nakon par drugih pokusaja, kad su videli da nista nece proci. "Maestralno" jer je super za spinovanje, kao da su ovi protiv crkve a ljudi samo sve vreme traze ono sto im je obecano. Ne znam sto je SPC pristala na tu igrariju...

Не знам како је то СНС увалио градњу цркве, али ако тако мислиш што искључујеш могућност да је СНС онда и цркви све исто подвалио?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 33
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 5 минута, Жељко рече

Не знам како је то СНС увалио градњу цркве, али ако тако мислиш што искључујеш могућност да је СНС онда и цркви све исто подвалио?

Pa da. Na to i mislim. Uvukao ih je u tu pricu. Dali su SPC problematicnu lokaciju kako bi se izvukli iz toga da tu naprave sta su obecali i to bas zbog ugleda SPC - da podele stanare i da oni bogobojazljiviji odustanu od zahteva i protesta.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Знате шта, очито је да ви никад нисте правили цркву и да заиста не знате какве су то све перипетије у посткомунистичком друштву.

Пошто сам ја био у пар парохија где се тај подухват чинио или покушавао, испричаћу вам нешто кратко. Заиста ме смарате с овим вашим пуританизмом.

Прва ствар у већини општина у Србији су на власти или при власти бивше комуњаре изразито антицрквено настојене. Понекад сам у тим бирократским пословима стицао утисак као да једва чекају да им поп закуца на врата само да би му рекли: Нема, не може, не дамо, е вала нећеш!

Рецимо код мене у месту се црква покушава направити већ више од 10 година. Мешовита је средина. Маџари се буне против подизања српске цркве коју год локацију да изаберемо. до сад смо имали две пропале локације.За једну смо чак успели скупити неких 50К јеври али је на крају све пропало јер је функционер Социјалистичке партије измислио да по урбанизму на том месту не може да се зида објекат виши од 12 метара, што значи да можемо да направимо неку подземну цркву без звоника или нешто налих фискултурној сали али прави православни храм шипак.

Сад је нађена нова локација, и наравно опет се буне Маџари, заправо један лик бивши све и свашта па и комуњара је направио такву хајку да је то све доспело до медија и наравно ко ће други него Динко Грухоњић и његов рокфелеровски портал ВОИЦЕ.

Сад више ни о тој трећој цркви нико ништа не прича.

На претходној парохији где су били све сами Србови, плац нису хтели да дају ни под разно.

Један је ту намерачио да прави неку фабрику(пази у центру насеља фабрику, ок). Свако је имао неку примедбу а реално нису хтели јер су комуњаре.

На крају су почели да прете попу и да га псују и пљују јер се ето усудио да подигне цркву. С обзиром да су неки од њих били потомци партизана који су 1946. срушили у том месту немачку протестантску цркву, није био редак случај да када набасају на попа да му у очи саспу следећу флоскулу:" Само ти попе зидај, цркву, ми ћемо је поново порушити!"

Пошто општина није хтела да да плац, који је свакако зврљао празан, поп се сети да је у то време покренута реституција. Нађе неким чудом Швабе које су ту некада живеле и пошаље им писмо у коме се појада на комуњаре и замоли их да му препишу своју црквену имовину, тј да немачка црква препише српској цркви имовину. Швабе то врло радо одраде и пошаљу сву документацију, дођу у Србију и све препишу. Затим поп подбедоносно саопшти комуњарама општинарима да је плац 1:1 црквени и да могу да се сликују. Тад су почели да му физички прете. Од народа поп није узео ни динар за градњу те цркве, навато је неке тајфуне и они су на крају све финансирали.

У међувремену су маторе комуњаре помрле. Црква данас има живу заједницу, претежно омладину и нешто средовечних људи. Нико се више не сећа времена комунизма ни Слобиног доба. Људи из целог места се поносе сада овом црквом,  ту крштавају децу, венчавају се, долазе на службе, после службе се друже, јер је то огромно имање које су Швабе преписале тако да је и једна кафана упала у то наслеђе те је сад врло весело после службе по старим српским обичајима одмах у кафану.

Све у свему, када би се човек држао овог вашег овде наклапања, ми не бисмо саградили ни једну цркву у Србији.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Avocado рече

Pa da. Na to i mislim. Uvukao ih je u tu pricu. Dali su SPC problematicnu lokaciju kako bi se izvukli iz toga da tu naprave sta su obecali i to bas zbog ugleda SPC - da podele stanare i da oni bogobojazljiviji odustanu od zahteva i protesta.

Могуће. Заиста не знам. Знам само да су ми дојадили сви ти ликови који неће да се гради црква. С њима се рвем већ две деценије и више. Направе хајку, фрку и пометњу, а кад се црква направи онда долазе и сликају се испред цркве и то све шерују на друштвене мреже хвалећи се како је то њихова дивна црква. Да нисам кршћанин, мајке би ишао да их улемам после тих статуса.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Жељко рече

Заиста ме смарате с овим вашим пуританизмом.

Амин! Дојадило више то теоретисање о правима сваког ко жели да пљуцне Цркву. Код да сутра не постоји него само данас.

Подели на овим сајтовима

Приде ја да се питам половини ових што сликују по црквама и снимају венчања и крштења бих забрани то да раде.

Лик, Марко, Фото-Марко. Има дронове, камере, неке кишобране, триста чудеса. Кад је неко венчање или крштење на које је он позван, па кад унесе сву ту опрему, једва остане места за народ. Лепо човек живи од тог сликовања и нон-стоп лаје по друштвеним мрежама на попове, оно класично како су лопине и како деру народ.

Једном приликом било неко крштење. Дошао Марко у цркву, пита може ли дрон да унесе па да снима одозго, реко брате то много зуји. Он ме убеди да не зуји. Ајде некако га пустим. А оно не да зуји, једва смо се чули. Елем, после пар дана он мене пита: "Је ли, колико сте одерали ове на крштењу?" Ево рећу ти, али ти прво мени да кажеш - велим ја. Каже Марко: Узео сам 1200 евра, ви мора да сте дупло више. Е, па нисмо Марко, ми смо добили 20евра, јер је поп рекао колико дате. Ти свој дрон наплаћујеш 600 евра, знам, плус док свима увалиш по две три фотке, + филм и ето, лепо ти зарадиш од сликања поцркви, и онда идеш на Фејсбук и бљујеш по поповима, чиста психолошка пројекција ко суза, велики хришћанине, који у цркву долазиш само када сликаш муштерије, али би зато умео ладно да напишеш књигу из етике.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Жељко рече

Приде ја да се питам половини ових што сликују по црквама и снимају венчања и крштења бих забрани то да раде.

А и ове што од своје свадбе праве доделу Оскара би питао да сам свештеник јел то тренирају за неку улогу. Ништа горе него кад од венчања црквеног направиш холивудску сапуницу, па се онда још младенци јуре око дрвета у порти а овај фотограф их ложи те станите овако те стание онако, те милуј лишће те гледај у ципелу....

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

kao da su ovi protiv crkve a ljudi samo sve vreme traze ono sto im je obecano.

А ови коментари су коментари људи који воле Цркву?

Иза свих тих мудровања о правима се изгледа крије нетрпељивост према Цркви. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Вилер Текс рече

А ови коментари су коментари људи који воле Цркву?

A ko je to rekao?

пре 9 минута, Вилер Текс рече

Иза свих тих мудровања о правима се изгледа крије нетрпељивост према Цркви. 

1000%

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Насеље Степа-СПЦ: Настављамо да градимо цркву, али и обданиште

1530447_naselje-stepa-stepanovic-_ls.jpg

Градња цркве у насељу Степа Степановић биће настављена, јер црква не може да чека и да трпи штету, због чега ће покренути поступак пред судом против оних који ту штету проузрокују, саопштено је данас из СПЦ, уз подсећање да ће Патријаршија финансирати и изградњу обданишта у том насељу.

“Сами радови биће, ако Бог да, ускоро сигурно настављени. Радоваћемо се ако се нико томе не буде противио. А надлежни органи нека се постарају за поштовање закона”, наведено је у саопштењу, које је потписао директор Патријаршијске канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.

Павловић је, иначе, у говору у оквиру литургије протеклог викенда, који је пренео ТВ Храм, а потом се пренео на друштвене мреже, представницима Удружења станара насеља Степа Степановић, који се противе изградњи цркве, поручио да су “гори од Турака и да даве цркву”.

У саопштењу се додаје и да Црква не може више да чека и трпи штету, јер су послови уговорени, због цега правна служба ради на покретању поступка пред судом, како би штету надокнадили они који је проузрокују.

Протојереј-ставрофор Павловић каже и да се мали број људи противи градњи храма, а да црква не чини ништа незаконито.

Додаје да је могуће да је у неком пропагандном споту будућим купцима станова обећено нешто што им касније није удовољено, али да Патријаршијски управни одбор не сноси одговорност за евентуална “виртуелна обећања”.

Он се критички осврнуо на понашање полиције, устврдивши да, како каже, није у стању да обезбеди несметан рад и довоз материјала и каже да је “невероватно да надлежни органи не могу или неће да обезбеде несметан рад и слободу верског деловања СПЦ у Београду”.

Истиче да је и пре настанка проблема, Патријаршијски управни одбор донео одлуку да финансира изградњу предшколске установе и да може одмах одобрењу да почне са радовима.

Већ дуже време постоји проблем на линији станари Степе Степановић – СПЦ, јер се странари противе изградњи цркве у том насељу, наводећи да то није било предвиђено пројектом, већ изградња школе, вртића и дома здравља.

Танјуг

http://vidovdan.org/info/naselje-stepa-spc-nastavljamo-da-gradimo-crkvu-ali-i-obdaniste/

Подели на овим сајтовима

Управо само то хтео да кажем, 10000 пута је писано да се гради и Црква и вртић. Али неки се праве глуви и причају своју антицрквену причу без имало блама. И онда се ваде на права и мисле о деци. Да мисле о деци пустили би их Христу ал то је за њих шпанско село.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жељко рече

Знате шта, очито је да ви никад нисте правили цркву и да заиста не знате какве су то све перипетије у посткомунистичком друштву.

Пошто сам ја био у пар парохија где се тај подухват чинио или покушавао, испричаћу вам нешто кратко. Заиста ме смарате с овим вашим пуританизмом.

Ma sve ti verujem ali u BG nije tako... i ovde i ne planiraju da prave neku veliku crkvu, nego baš malu... ima već Crkva Vasilija Ostroškog na oko 1km odatle... ovu malu mogu da smeste gde požele u tom kraju... ali poenta je samo da se zauzme baš ta lokacija jer onda zahtevi GDS mafiji da tu naprave ono što su obećali postaju besmisleni...

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Вилер Текс рече

Управо само то хтео да кажем, 10000 пута је писано да се гради и Црква и вртић.

Što bi imalo nekog smisla da je tu trebalo da bude napravljen samo vrtić, a ne Dom zdravlja i veliki komercijalni objekat (tržni centar) koji u sebi ima između ostalog i vrtić... a ovako:

пре 18 минута, Вилер Текс рече

неки се праве глуви и причају своју причу без имало блама.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Što bi imalo nekog smisla da je tu trebalo da bude napravljen samo vrtić, a ne Dom zdravlja i veliki komercijalni objekat (tržni centar) koji u sebi ima između ostalog i vrtić... a ovako:

"уз подсећање да ће Патријаршија финансирати и изградњу обданишта у том насељу."

Заиста не знам шта је проблем.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...