Jump to content

Зоран Ђуровић: Никодемо плете Ави венац пророчки

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

па је овај напустио своју закониту супругу и замонашио се. 

Аво, да ли је Никодим стварно био ожењен? Чудно ми је то да је онда Никодим закачио "митритис" кад има нека стара одлука Синода или Сабора да се епископи у СПЦ не бирају од некад ожењених, ако се не варам? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 84
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, Lady Godiva рече

Драго ми је да то чујем. Хвала. :)

Монаха Арсенија највише нападају са сајта "Борба за (не)веру" да је новотарац и екумениста. Отишли су чак и даље да су објавили ово: http://borbazaveru.info/content/view/10755/1/

Тако да, Арсеније је у сасвим другом филму...

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ведран* рече

Аво, да ли је Никодим стварно био ожењен? Чудно ми је то да је онда Никодим закачио "митритис" кад има нека стара одлука Синода или Сабора да се епископи у СПЦ не бирају од некад ожењених, ако се не варам? 

Исправио бих назив тог обољења у "митрАитис" :D. Мислим да је језички исправније :).

Да, био је жењен. Кажу да га је жена варала (чак и да ју је затекао у прељуби) и да одатле потиче сав његов бунт  и инат и све остало. Духовно нездрав човек од самог почетка.

А ако постоји таква одлука о "некад ожењенима", онда је стварно ужас. Директно блокирају Духа Светог са таквим ограничењима. Много је бољи кандидат са брачним искуством, него образовани салонски калуђер (често болујући од митраизма) без икаквог опита заједнице, послушности и самог монашког живота.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Васијан рече

Исправио бих назив тог обољења у "митрАитис:D. Мислим да је језички исправније :).

Добро запажање. ;)

То је скраћено од Митра и ти с(њом). :))

пре 18 минута, Васијан рече

А ако постоји таква одлука о "некад ожењенима", онда је стварно ужас. Директно блокирају Духа Светог са таквим ограничењима. Много је бољи кандидат са брачним искуством, него образовани салонски калуђер (често болујући од митраизма) без икаквог опита заједнице, послушности и самог монашког живота.

Сагласан, али немој ме узети здраво за готово, ја сам то давно или чуо или прочитао, али нисам запамтио јер ми није било довољно интересантно ваљда. 

Али чињеница је да код нас нема епископа који су некад били брачни, као што не знам ни за случајеве безбрачних незамонашених као што има код Руса (и једних и других). 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ведран* рече

Добро запажање. ;)

То је скраћено од Митра и ти с(њом). :))

Сагласан, али немој ме узети здраво за готово, ја сам то давно или чуо или прочитао, али нисам запамтио јер ми није било довољно интересантно ваљда. 

Али чињеница је да код нас нема епископа који су некад били брачни, као што не знам ни за случајеве безбрачних незамонашених као што има код Руса (и једних и других). 

Kod nas se to kaže SIMONIA (svatokupectví) mitre (infule) i biskupske/opatske berle i prstenje su se podrazumijevali a kao bonus dobiješ još crkvene desetke i prebende (anuale, benefite, obročí) :D :

Подели на овим сајтовима

Малопре опет прочитах шта сам писао 2016 г. о Никодимовом тексту о сусрету Патријарха и Папе. У светлу овога што је несрећно Никодим управо одлучио, следећи цитат ми се чини релевантан.

Тада сам закључио да архимандрит шири дефетизам и фобију и рекао да то води у раскол. Па сам се сетио се да су ме неки напали управо због ових речи. Поред тога што им је било скандалозно да сам се уопште усудио да критикујем угледног архимандрита и доктора богословља. 

Практично црно на бело (или у овом случају бело на црно :)) сам пре две и по године написао да то што архимандрит ради води у раскол. И где је одвело? :scratch_head:

Аво важи ли се ово за неки венац? Било какав само да није од трња. :)))

Ова два психолошка феномена, дефетизам и фобија, заједно чине веома снажан покретач раскола.  Данас смо сведоци да управо на неразумним страховима и застрашивањима, и дефетизму почивају многи расколи укључујући и наш домаћи болни раскол са «катакомбницима».[7] Управо из овог разлога веома брину текстови, као што је овај, који доприносе да се дефетизам и фобија шире и укорењују.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Васијан рече

Монаха Арсенија највише нападају са сајта "Борба за (не)веру" да је новотарац и екумениста. Отишли су чак и даље да су објавили ово: http://borbazaveru.info/content/view/10755/1/

Тако да, Арсеније је у сасвим другом филму...

Потпуно тачно.

Отац Арсеније је одлична, позитивна прича...

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ведран* рече

Аво важи ли се ово за неки венац? Било какав само да није од трња. 

Ова два психолошка феномена, дефетизам и фобија, заједно чине веома снажан покретач раскола.  Данас смо сведоци да управо на неразумним страховима и застрашивањима, и дефетизму почивају многи расколи укључујући и наш домаћи болни раскол са «катакомбницима».[7] Управо из овог разлога веома брину текстови, као што је овај, који доприносе да се дефетизам и фобија шире и укорењују.

Амен! Види се да је милост Господинова стално била са тобом!:))) 

Подели на овим сајтовима

А у новембру прошле године сам осврћући се на сновиђења са Никодимовог сајта питао следеће:

Цитат

Да ли ово уважени Архимандрит кроз сновиђења позива на раскол? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, Zoran Đurović рече

Трифке, праштај! Нећу да ти отимам венце!:)) Ви сте нажалост лично знали овог човека. 

Сада се чека шта ће Арсеније Монах да уради. Да ли ће му се придружити?...  

Ne verujem. On je inteligentniji i bolji covek od ovoga. Za njega ima nade. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ведран* рече

Нисам те ја заборавио душо. :))

Кад поменух синаксис, мислио сам и на тебе. 

Кад рекох "ови из Митрополије" мислио сам и на тебе.

:)))

Али ја сад чекам да вас Никодим све превари, да каже да је био хакован, и да вам одузме венце. :))

:p :p :p 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ведран* рече

Нисам те ја заборавио душо. :))

Кад поменух синаксис, мислио сам и на тебе. 

Кад рекох "ови из Митрополије" мислио сам и на тебе.

:)))

Али ја сад чекам да вас Никодим све превари, да каже да је био хакован, и да вам одузме венце. :))

Nisam poruku poslao tebi ali nema sanse da ti to ne zloupotrebis. :tongue::tongue::tongue:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Nisam poruku poslao tebi ali nema sanse da ti to ne zloupotrebis:tongue::tongue::tongue:

јеси ти нормалан, зар такву прилику да пропустим? :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, МилошБГ рече

Није Арсеније у истом манастиру са Никодимом, Арсеније је у Рибници, а Никодим је отишао из ње пре пар година... Мене интересује откуд Арсеније да тражи отпуст из митрополије?

E to je pitanje premija za njegove poklonike na forumu. Kada sam im rekao da ga pitaju zasto je napustio Ostrog ispljovali su me od vrha do dna ali ga niko nije pitao. Mogao bih da kazem ali necu neka oni pitaju svog duhovnika. Bas me zanima da cujem sta ce im kazati!   :945729:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Васијан рече

Исправио бих назив тог обољења у "митрАитис" :D. Мислим да је језички исправније :).

Да, био је жењен. Кажу да га је жена варала (чак и да ју је затекао у прељуби) и да одатле потиче сав његов бунт  и инат и све остало. Духовно нездрав човек од самог почетка.

Nemoze niko da blokira Duha Svetoga. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...