Jump to content

Зоран Ђуровић: Никодемо плете Ави венац пророчки

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Trifke рече

E to je pitanje premija za njegove poklonike na forumu. Kada sam im rekao da ga pitaju zasto je napustio Ostrog ispljovali su me od vrha do dna ali ga niko nije pitao. Mogao bih da kazem ali necu neka oni pitaju svog duhovnika. Bas me zanima da cujem sta ce im kazati!   :945729:

Трифке изазива да га питамо да каже.

Ево ја ћу да погађам (без кристалне кугле) :)

Отишао је зато што му се није свиђало.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 84
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 минута, Trifke рече

Nemoze niko da blokira Duha Svetoga. 

Па добро, наравно да не може у буквалном смислу. Ово сам мислио у другом контексту. Једноставно, Бог препусти неке ствари људима давши им власт да управљају. Тако у овом случају човек може "блокирати" Духа Светог тако што због неке усвојене одредбе неће изабрати неког кандитата за Епископа који је био ожењен, а воља Божија је баш да тај буде Епископ. Због општег правила се не следи промисао и Дух Свети, већ крути формализам и тиме ,због слободе које је дао тај исти Дух Свети, да се затвори уплив воље Његове.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Трифке изазива да га питамо да каже.

Ево ја ћу да погађам (без кристалне кугле) :)

Отишао је зато што му се није свиђало.

Jok! Daleko od toga. Omanuo si i to kilometarski! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

Па добро, наравно да не може у буквалном контексту. Ово сам мислио у другом контексту. Једноставно, Бог препусти неке ствари људима давши им власт да управљају. Тако у овом случају човек може "блокирати" Духа Светог тако што због неке усвојене одредбе неће изабрати неког кандитата за Епископа који је био ожењен, а воља Божија је баш да тај буде Епископ. Због општег може правила се не следи промисао и Дух Свети, већ крути формализам и тиме ,због слободе које је дао тај исти Дух Свети, да се затвори уплив воље Његове.

Opet gresis sinko. Ono sto Bog hoce On to i ostvari. Nema zatvaranja upliva Njegove volje. Ima mnogo primera iz istorije i Biblije po tom pitanju. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Зато што погађам без кугле. :tongue:

Отишао је зато што се другима није свиђало...

П.С. Твој аватар је одговоран што сам сад ишао да направим мед и млеко. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Вероватно није добио нешто што је тражио. Предпостављам...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Trifke рече

Opet gresis sinko. Ono sto Bog hoce On to i ostvari. Nema zatvaranja upliva Njegove volje. Ima mnogo primera iz istorije i Biblije po tom pitanju. 

Не бих баш улазио у дискусију и тиме оптерећивао тему. Једноставно ниси у праву (и ако јеси делимично и контекстуално). Јер, да је тако, ми би од почетка живели у Рају и пада не би ни било и сада би Никодим заједно са нама славословио Христа Бога у Царсту Његовом, свирајући црногорске гусле без икаквог појма о екузменизму и антиекуменизму у срцу и уму своме :D.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Васијан рече

Вероватно није добио нешто што је тражио. Предпостављам...

Blizu si! :)  Mada nije rec o tome da nije dobio ono sto je trazio. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Blizu si! :)  Mada nije rec o tome da nije dobio ono sto je trazio. 

Онда је добио оно што није тражио?

:POPOcorn1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Васијан рече

Не бих баш улазио у дискусију и тиме оптерећивао тему. Једноставно ниси у праву (и ако јеси делимично и контекстуално). Јер, да је тако, ми би од почетка живели у Рају и пада не би ни било и сада би Никодим заједно са нама славословио Христа Бога у Царсту Његовом, свирајући црногорске гусле без икаквог појма о екузменизму и антиекуменизмау у срцу и уму своме :D.

Necu ni ja da sirimm temu. Jedna je stvar sta Bog dozvoljava da se dogodi a druga je stvar sto mi to ne razummemo, zasto se dogadja i zasto je On to dozvolio. Nikada i nikako covek ne moze da ospori , zaustavi ili slicno Bozju volju. Ovim zakljucujem diskusiju, jer sve daljnje rasprave nisu u sagalasnosti sa temom. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Онда је добио оно што није тражио?

:POPOcorn1:

Bas tako! :) Bolje reci trazilo se od njega ono sto mu se nije svidelo! :)  

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Bas tako! :) Bolje reci trazilo se od njega ono sto mu se nije svidelo! :)  

Па то ти је исто што и моја прва опција: отишао јер му се није свидело. Само кружно. 

А зашто му се није свидело? Зато што се тражило оно што му се није свидело. И онда му се није свидело што се тражи што му се не свиђа...и онда је отишао јер му се све то није свидело...

Ето.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Јао колико ме овај Трифке збунио! Заборавио сам цимет да ставим у млеко, а већ сам попио!

7896634

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Trifke рече

Necu ni ja da sirimm temu. Jedna je stvar sta Bog dozvoljava da se dogodi a druga je stvar sto mi to ne razummemo, zasto se dogadja i zasto je On to dozvolio. Nikada i nikako covek ne moze da ospori , zaustavi ili slicno Bozju volju. Ovim zakljucujem diskusiju, jer sve daljnje rasprave nisu u sagalasnosti sa temom. 

Извини, ал' сетих се нечега интересантног. Пре неколико година, када је Вл. Јован постао Нишки Епископ, а Ман. Острог остао без Игумана, Митрополит се молио Богу и Св. Василију кога да постави. После молитве је имао сан (или виђење) у коме му је Св. Василије за руку довео о. Јоила. Онда је Ђед одлучио да постави о. Јоила за Игумана. Наравно, братија се побунила (била је једногласно против, што и разумем) и није хтела да прихвати Јоила за Игумана. Ето, то је оно на шта сам мислио када се рекао да се "блокира" Дух Свети. Знам таквих примера колико хоћеш, јер већина ствари у нашој Цркви се ради мимо воље Божије. Мада, разумем шта хоћеш да кажеш и ту се суштински слажем. Бог је најјачи и ту нема спора.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Васијан рече

Извини, ал' сетих се нечега интересантног. Пре неколико година, када је Вл. Јован постао Нишки Епископ, а Ман. Острог остао без Игумана, Митрополит се молио Богу и Св. Василију кога да постави. После молитве је имао сан (или виђење) у коме му је Св. Василије за руку довео о. Јоила. Онда је Ђед одлучио да постави о. Јоила за Игумана. Наравно, братија се побунила (била је једногласно против, што и разумем) и није хтела да прихвати Јоила за Игумана. Ето, то је оно на шта сам мислио када се рекао да се "блокира" Дух Свети. Знам таквих примера колико хоћеш, јер већина ствари у нашој Цркви се ради мимо воље Божије, већ јако често из Божијег допуштења. Мада, разумем шта хоћеш да кажеш и ту се суштински слажем. Бог је најјачи и ту нема спора.

А како ћеш знати да Дух Свети није деловао кроз братију? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...