Bokisd Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 ( po meni ) stvar je jednostavna, monasi se odvajaju od sveta, kako bi lakse, ne uznemireni svetom i ljudima, skupili snage i koncetracije, i maximalno se posvetili Bogu. Tako nesto slicno mogu i mirljani, da slave Boga u svetu. Kaze Zlatoust za praoca Avrama ( parafraza ),.... da je hodao usred bogatstva i raskosi i medju ljudskom vrevom ( guzvom i galamom ), ali, to se nije doticalo njegovog srca, kao da nije umom bio na tom mestu, stalno je , kao da je uvek, imao u mislima Boga ispred sebe.... Kako se kaze, ne spasava mesto, nego dobre namere i jaka volja. Православни Србин је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поуке.орг инфо Написано Јул 11, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 Мајмунчине Марић и Шешељ пљују по владици Атанасију... "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 27 минута, obi-wan рече Kao sto rekoh - uzmi neko dobro tumacenje Jevandjelja, npr. od Zlatousta ili Teofilakta, i razumeces sta to znaci i kakvo mesto ima u celini tog kazivanja. Da, vec smo negde o tome raspravljali, ...ovaj narastaj nece proci,....Isus je mislio na vernike ( ovaj ), jer, iako se obraca ucenicima, kaze,....ovaj...dakle, ne misli samo na ucenike.... znaci, Njegovi ucenici i njihovi naslednici ( u veri ). ( tako tumace svetitelji ) I, mi, vernici, smo danas, Isusov 'narastaj'... i do kraja veka, taj ( ovaj ) narastaj vernika , nece proci. ( uzgred, ispred ovog stiha o 'narastaju' stoji stih koji kaze,....znajte da je blizu kod vrata.....( Drugi dolazak i kraj sveta )..... tako da bi trebalo da jasno da se radi narastaju onih koji veruju u Njega do kraja vremena ) obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 1 сат, obi-wan рече Izvini brate sto necu da se slozim ovde, ali uopste nije tacno da svetovni covek ne moze da se potpuno posveti Bogu. Можда нисам био у потпуности јасан, оно моје се више односило на "напустити породицу и кренути за Христом". У осталом се свему слажемо. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 3 минута, RYLAH рече Можда нисам био у потпуности јасан, оно моје се више односило на "напустити породицу и кренути за Христом". У осталом се свему слажемо. A to... RYLAH је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 1 сат, Tumaralo. рече E sad, da je to bio ideal kod pagana- ne znam. Postojali su pojedini filozofi naravno ali nemam saznanja o tome da su Stari Sloveni, Germani, Rimljani bili pozvani da napuste svoju porodicu u slavu Odina, Peruna, Zevsa itd. Имали су и они своје храмове где су били они који су цео живот посвећивали појединим божанствима (мислим да није било редова који су служили целим пантеонима) на неке њихове начине. Не знам за Словене или Германе, али Грци и Римљани су то имали. пре 1 сат, Tumaralo. рече Nepobitno je i sledeće - Etiopljanin pravoslavac mora ti biti bliži nego rođeni brat ako ateista i huli na Hrista. И то је као неки идеал, макар га ја тако схватам, неко свеопште литургијско заједништво, где ће сви они који учествују у Литургији једне друге да препознају као ближње и као такви једни према другима да се односе. Такви, који се тако препознају, заиста и осећају једни друге као најближе на свету, јер су повезани Богом који је међу њима у сваком трренутку, и који дишу Богом. Колико је то достижно, опет је упитно, сем код оних који на свет гледају другачије него ми који такво виђење немамо (макар у своје име говорим). Ако си без таквог искуства вере, тешко да ћеш на свет и на православног Етиопљанина да гледаш таквим очима, сем ако нећеш себе да лажеш. "Tamo daleko" and Православни Србин је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 2 часа, Tumaralo. рече E sad, da je to bio ideal kod pagana- ne znam. Postojali su pojedini filozofi naravno ali nemam saznanja o tome da su Stari Sloveni, Germani, Rimljani bili pozvani da napuste svoju porodicu u slavu Odina, Peruna, Zevsa itd. Itekako je bilo. Recimo vestalke, zene svestenice kod Rimljana koje su se odricake braka I bile device zarad sluzbe u hramovima. Asketizam je veoma bio razvijen I u hinduizmu kao I kod mnogih drugih. Mnoge paganske filozofske skole su velicale celibat vise nego brak I porodicu. I tako dalje. пре 2 часа, Tumaralo. рече Nepobitno je i sledeće - Etiopljanin pravoslavac mora ti biti bliži nego rođeni brat ako ateista i huli na Hrista. (Naravno to samo ako si iskreni pravoslavac, ako je Bog bio milostiv prema tebi pa ti je očistio srce i duh prav ponovio u tebi) Da ali to ne znaci da ti ne trebaju biti bliski ljudi iz svog naroda. Na kraju hriscanima su svi ljudu njihovi bliznji, jedni po adamu a drugi po Hristu tj.veri. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 2 часа, obi-wan рече Ne znam da li je uopste moguce da iko vise njega uzima i najmanje za ozbiljno. Jadna i nikakva karikatura od coveka. On je glasnogovornik sluzbe koja ga je stvorila I sluga svih rezima u Srbiji. Velika nacionalna stetocina. I ja se pitam ko moze da veruje u njegove nebuloze. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 4 часа, Bokisd рече Kako se kaze, ne spasava mesto, nego dobre namere i jaka volja. Ne znam kako se kaze, ali verujem da si mislio da se spasavamo jedni kroz druge, ljubavlju prema Bogu I bliznjima; a sto se tice dobrih namera, mislim da se kaze - pakao je poplocan dobrim namerama ili tako nekako; jaka volja (mislis nasa?) - kad se prepustimo volji Bozijoj, od nase slaba vajda… ;-) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 пре 6 часа, "Tamo daleko" рече Ne znam kako se kaze, ali verujem da si mislio da se spasavamo jedni kroz druge, ljubavlju prema Bogu I bliznjima; a sto se tice dobrih namera, mislim da se kaze - pakao je poplocan dobrim namerama ili tako nekako; jaka volja (mislis nasa?) - kad se prepustimo volji Bozijoj, od nase slaba vajda… ;-) Da, na to' sam mislio. Ima, ona, prica, neki popa trazio od v.Nikolaja Velimirovica da mu da otpust za neku drugu ( bolju ) parohiju. Vladika mu je ispunio zelju, ali, na rastanku mu rece......, mozes da ides i na kraj sveta,...ali, sa sobom ces uvek nostiti , i samog sebe ( i svoje probleme ),.... ( Vladika je bio cudo,... )... "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јул 11, 2018 Пријави Подели Написано Јул 11, 2018 Филарет: "Ако ме одведу, Цигани чергари..." Broken је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јул 12, 2018 Пријави Подели Написано Јул 12, 2018 Eh da, vestalke. U pravu ste momci, ima celibata i kod pagana. Duh > krv svugde. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Јул 12, 2018 Пријави Подели Написано Јул 12, 2018 пре 1 минут, Tumaralo. рече Eh da, vestalke. U pravu ste momci, ima celibata i kod pagana. Duh > krv svugde. Чак су неки протестанти, који одбацују монаштво као ,,нехришћанско", навелико ,,доказивали" да је заправо монаштво пагански уплив у Хришћанство. Tumaralo. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука